Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

REVIEWS

01 December 2017 Συντάκτης: Αλέξανδρος Γκέκας

FOOTBALL MANAGER 2018

Πριμαντόνες και μαύρα πρόβατα

FOOTBALL MANAGER 2018

Σχεδόν όλοι οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι ηδονίζονται στο άκουσμα ενός προπονητή ο οποίος είναι, λέει, "λάτρης της πειθαρχίας και της σκληρής δουλειάς". Η ψυχολογικοκοινωνική εξήγηση αυτής μας της προτίμησης πιστεύω, σαν ερασιτέχνης και εντελώς unqualified ψυχολόγος που είμαι, οτι οφείλεται στην δύσκολη καθημερινότητα που πολλοί ζούμε και στην ενστικτώδη επιφυλακτικότητα που δείχνουμε προς νεαρούς ως επί το πλείστον αθλητές που έχουν κάνει το χόμπι τους επάγγελμα και αμείβονται αδρά για να μας... απογοητεύουν. Όσο ο παίκτης αποδίδει καλά και δικαιώνει τις προσδοκίες μας είναι θεός και πρέπει να του κάνουμε άγαλμα, όταν αρχίσει τις κακές εμφανίσεις ή η ομάδα ρετάρει τότε γίνονται άχρηστα ρεμάλια που έχουν μόνο το μυαλό τους στα αυτοκίνητα, τις γυναίκες και τα λεφτά. Επομένως είναι λυτρωτικό για εμάς να διαβάζουμε μετά από μια γκέλα της ομαδάρας μας οτι ο προπονητής τους "έσκισε" στα αποδυτήρια, οτι τους έβαλε να κάνουν διπλές και τριπλές προπονήσεις και οτι τους έκοψε τα ρεπό. Καλά να πάθουν τα κοπρόσκυλα που δε σέβονται τη φανέλα της _________άρας μας! Στο κενό συμπληρώστε το όνομα του δικού σας αγαπημένου συλλόγου. 

fm2018 01Συνοπτική παρουσίαση των νέων στοιχείων του FM 2018.

Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις για τον άμοιρο προπονητή που είχε την "τύχη" να αναλάβει τα ηνία κάποιας ελληνικής ομάδας είναι οτι πρέπει να παίξει το ρόλο του διαιτητή, του κυματοθραύστη και του σάκου του μποξ μεταξύ τριών γκρουπ ατόμων που όλοι ψάχνουν για το εξιλαστήριο θύμα. Οι οπαδοί θέλουν πάση θυσία αποτελέσματα, οι παίκτες δε θέλουν να στοχοποιούνται από τους οπαδούς και η διοίκηση θέλει να έχει το κεφάλι της ήσυχο. Άρα, ποιος θα την πληρώσει σε περίπτωση αποτυχίας; Μα φυσικά ο προπονητής, το άτομο που στέκεται μόνο του απέναντι σε θηρία και πρέπει να τα δαμάσει τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να έρθει η αναπόφευκτη στιγμή που θα τον κατασπαράξουν. Σας είπα και πέρυσι οτι το μεγαλύτερο καλό που μου έχει κάνει η ενασχόληση με το Football Manager είναι οτι μου άνοιξε τα μάτια όσον αφορά την προπονητική ανθρωποφαγία. Στα πλαίσια του αθλήματος οι άνθρωποι είναι ήρωες!

fm2018 02Σαν να μην έφταναν όλοι οι υπόλοιποι πονοκέφαλοί σας, τώρα πρέπει να έχετε τον νου σας και στην άτυπη ιεραρχία των αποδυτηρίων!

Όλα τα παραπάνω δεν σας τα λέω τυχαία. Αναφέρθηκα στα εξισορροπιστικά καθήκοντα ενός προπονητή διότι το κύριο φετινό χαρακτηριστικό του Football Manager 2018 ονομάζεται Squad Dynamics και αφορά τις ισορροπίες μέσα στα αποδυτήρια και την επιρροή που έχει ο κάθε παίκτης μέσα σε αυτά. Πρόκειται για μια εντελώς καινούρια οθόνη στην οποία απεικονίζεται με λεπτομέρεια η ιεραρχία των αποδυτηρίων και το γενικότερο κλίμα μέσα στην ομάδα, τόσο σαν ένδειξη της ψυχολογίας της όσο και σαν στάση της προς τον προπονητή. Θυμάστε πόσες φορές ένας προπονητής απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες επειδή "έχασε τον έλεγχο των αποδυτηρίων" ή επειδή "οι παίκτες δεν τον πιστεύουν"; Τώρα επιτέλους θα έχουμε όλοι μας την ευκαιρία να ζήσουμε αυτή τη δυσάρεστη και πολλές φορές άδικη κατάληξη! ...Ζήτω;

fm2018 04Οι ισορροπίες σε κάθε ομάδα είναι λεπτές, ειδικά αν τα αποτελέσματα δεν βοηθούν.

 Πέρα από την πλάκα πιστεύω οτι η εισαγωγή του στοιχείου των squad dynamics είναι η πρώτη πραγματικά ουσιώδης προσθήκη της Sports Interactive εδώ και αρκετό καιρό. Σας είπα και πέρυσι οτι βρήκα εντελώς περιττές τις οθόνες και της πληροφορίες για τα social media, όσο κι αν αποτελούν πλέον μέρος της ζωής όλων μας δεν υπήρχε κανένας λόγος να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο ένα ήδη "φορτωμένο" interface με επιπλέον πληροφορίες που α) δεν έχουν καμμία ουσιαστική επιρροή στο gameplay και β) μπορούσαν να καλυφθούν μια χαρά μέσω της news screen. Αντίθετα, το squad dynamics παρουσιάζει στον παίκτη με μία ματιά την εικόνα των αποδυτηρίων και του προσθέτει έναν ακόμα πονοκέφαλο, αυτόν της διατήρησης του καλού κλίματος και των ισορροπιών στα αποδυτήρια, πονοκέφαλος όμως ο οποίος είναι ρεαλιστικός και απαραίτητος αφού αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της δουλείας ενός προπονητή. Σκεφτείτε το σαν να έχετε τον δικό σας ρουφιάνο των αποδυτηρίων!

fm2018 09Αν έχετε σκοπό να δυσαρεστήστε κάποια από τις "σημαίες" της ομάδας θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχετε επαρκή στήριξη εντός των αποδυτηρίων.

Φέτος λοιπόν είναι η ιδανική ευκαιρία για να διαπιστώσουμε ποιος από εμάς τους προπονητές του καναπέ είναι πραγματικά λάτρης της πειθαρχίας και ποιος θα φιλήσει την κατουρημένη ποδιά της πριμαντόνας της ομάδας του για να κρατήσει τη θεσούλα του. Η αγέλη των αποδυτηρίων έχει αρχηγούς, "παλιούς", "ψαράδες" και εύκολα θύματα. Η συμπεριφορά σας απέναντι σε καθεμία από αυτές τις κλίκες θα ορίσει στην πράξη τί είδους προπονητής είστε και τι είδους σχέση θα έχετε με τους παίκτες σας. Τι κάνουμε όταν η σημαία της ομάδας σέρνεται στο γήπεδο; Του ρίχνουμε πάγκο για να βάλει μυαλό ή παίρνουμε χαρτάκι και τον αφήνουμε μέσα για να μην στρέψει τα κολλητάρια του εναντίον μας; Δίνουμε σε έναν φιλόδοξο πιτσιρικά την ευκαιρία που δικαιούται ή τον ξαποστέλνουμε δανεικό γιατί το βαρύ συμβόλαιο πρέπει να παίζει; Τιμωρούμε αυστηρά μία φίρμα που υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα ή κάνουμε το παγώνι γιατί είναι το αγαπημένο παιδί της ομάδας; Για να σας δω τώρα, "λάτρεις της πειθαρχίας"! H προσθήκη του Squad Dynamics είναι αναμφίβολα επιτυχημένη και πιστεύω πως τα επόμενα χρόνια θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο.

Prev
1/2 Next »

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

85 /100

+ ΘΕΤΙΚΑ

  • Η προσθήκη του Squad Dynamics
  • Διάφορες μικροβελτιώσεις...

- ΑΡΝΗΤΙΚΑ

  • ... και τίποτε άλλο. 

Ο Συντάκτης

Αλέξανδρος Γκέκας

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

Please login to comment

Comments

  • No comments found

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.