Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

EDITORIALS - Volrath's Dungeon

17 December 2012 Συντάκτης: Νίκος Καλαγκιάς

Η σημασία της αφήγησης...

Η σημασία της αφήγησης...

Ξεκίνησα τη συγκεκριμένη στήλη λίγες ημέρες πριν θέλοντας αρχικά να δώσω το στίγμα της και κατά δεύτερο να κάνω μια εισαγωγή στο δεύτερο κεφάλαιο αυτού που πλέον είστε μέλη του, του Volrath's Dungeon. Τέσσερις χαρακτηριστικοί ήρωες από διαφορετικά role playing games και διαφορετικές εποχές βρέθηκαν σε ένα μπουντρούμι, γνωρίστηκαν, συνεργάστηκαν, προχώρησαν μαζί. Εδώ θα συζητάμε μαζί για role playing games λοιπόν. Ένα το κρατούμενο...

Ο τρόπος που σας παρουσίασα την εισαγωγή του στην μόνιμη στήλη τούτη ήταν αφηγηματικός και από το δικό σας feedback είδα μόνο θετικές αντιδράσεις. Η αφήγηση λοιπόν στα role playing games αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό στοιχείο σε αυτά, κατά την προσωπική μου άποψη ίσως σπουδαιότερο και από αυτό των ίδιων των ρόλων που υποδυόμαστε.

Ως λάτρης των παιχνιδιών ρόλων, τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στην επιτραπέζια μορφή τους, βρίσκω τον εαυτό μου λίγους μήνες πριν στο τραπέζι παρέα με καλούς φίλους για τη διεξαγωγή ορισμένων sessions για ένα μικρό campaign στον κόσμο του Dark Sun. Οι περισσότεροι είναι νέοι στο χώρο και ο κόσμος που επέλεξα να παίξουμε είναι αρκετά δύσκολος και βαθύς. Πώς θα μπορούσα να τους εισάγω σε έναν τέτοιο κόσμο πριν ακόμη ρίξουν τα ζάρια για να φτιάξουν τους χαρακτήρες τους; Κάθισα λοιπόν ένα απόγευμα και έγραψα μια αφηγηματική εισαγωγή. Επική και ηρωική, έδινε το στίγμα του κόσμου του Dark Sun χωρίς να αποκαλύπτει πολλές λεπτομέρειες για το περιβάλλον και την ιστορία του. Το εγχείρημα είχε πετύχει! Οι παίχτες μου ενθουσιάστηκαν χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα για την πορεία του campaign που θα ακολουθούσε. Και όλα αυτά μέσα από είκοσι αράδες που κάθισα και έγραψα χωρίς να αφιερώσω ιδιαίτερο χρόνο.

Το ίδιο όμως δε συμβαίνει και στα video games που τόσο αγαπάμε; Ξεκίνησα λίγες ημέρες πριν το καταπληκτικό Kingdoms of Amalur: Reckoning. Δεν το λες και το πιο "σκληροπυρηνικό" role playing game, έτσι δεν είναι; Κι όμως, η εισαγωγή του με την μοναδική αφήγηση με έμπασε για τα καλά στο κλίμα, με έκανε κομμάτι του κόσμου του, μου δημιούργησε τη θέληση να προχωρήσω και να δω τι στο διάολο συμβαίνει. Και όλα αυτά πριν καν φτιάξω τον χαρακτήρα μου, το alter ego που θα χειριζόμουν για τις επόμενες 100+ ώρες της ηλεκτρονικής μου διασκέδασης.

Η αφήγηση στα παιχνίδια ρόλων είναι το Α και το Ω. Είναι αυτή που μπορεί να υπερκεράσει κενά και αδυναμίες. Είναι αυτή που δίνει φτερά στον παίχτη και τον κάνει μέρος του κόσμου του παιχνιδιού. Και εν τέλει είναι αυτή που θα μας τσιγκλήσει να προχωρήσουμε παραπέρα στην επόμενη περιοχή, το επόμενο dungeon, το επόμενο encounter. Ωραίο το character development, εξαιρετικό στοιχείο τα πολλά paths και επιλογές, λατρεύω τους πολύπλοκους και δομημένους npcs αλλά αν δεν υπάρχει η εμπνευσμένη αφήγηση τότε πολύ απλά θα παραμείνεις "Νίκος" κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού... "Volrath" δε θα γίνεις ποτέ!

Ο Συντάκτης

Νίκος Καλαγκιάς

Νίκος Καλαγκιάς

Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies...

Please login to comment

Comments (7)

 • Συμφωνώ απόλυτα.. Και όχι μόνο στα rpg.. Επίσης, σημαντικότατο στοιχείο στα rpgs είναι η ατμόσφαιρα. Στα επιτραπέζια αυτή δημιουργείται εξολοκλήρου από την αφήγηση και την ανταπόκριση, σε αυτήν, των παικτών. Στα crpgs, παίζουν ρόλο και τα όμορφα - όχι φωτορεαλιστικά - γραφικά.

  about 5 years ago
  0 Like
 • Συμφωνώ όσο δεν μπορεί να εκφραστεί. Αφήγηση, σενάριο, immersion, τα πιο σημαντικά στοιχεία για ένα CRPG. Κατά την γνώμη μου, την υψηλότερη μορφή αφήγησης έχει το Planescape Torment.

  about 5 years ago
  1 Like
 • ego tha symfoniso alla tha prosteso episeis oti oxi mono i afigisi alla prepei na koitame kaii to gameplay tou kathe pexnidiou
  kai na mirasto mia prosopiki empiria
  otan apektisa to alone in the dark to telefteo enthousiastika para polu alla kai apogoiteftika para polu exei ekpliktiki atmosfera fovera grafika alla to gameplay einai athlio!ksero oti sizitate gia CRPGS alla to gameplay exei polu simasia gia mena eksisou se opiodipote paixnidi!kai fysika to theoro eksisou vasiko!

  about 5 years ago
  0 Like
 • Νίκο έχεις δίκιο. Πολλές φορές εκεί που πας να βαρεθείς, να κουραστείς σκάει μια αφύγηση άψογα δομημένη, επική, πορωτική με απλά λόγια που σε κάνει να συνεχίσεις πιο πέρα.

  Πολύ θα ήθελα να ασχοληθώ και με επιτραπέζια rpgs αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει παρέα για κάτι τέτοιο...

  about 5 years ago
  0 Like
 • Πωω! Dark Sun! Τυχερε...
  Όντως, σε ένα pnp session, ένας dm που είναι καλός στις περιγραφές καταφέρνει και ανεβάζει το immersion στα ύψη.
  Ωραίο κείμενο Grev :p... Volrath!

  about 5 years ago
  0 Like
 • γιαυτο ειναι τοσο καλη η bioware, μπορει το σεναριο του ΜΕ2 να ηταν μαπα και οι χαρακτηρες κατωτεροι του 1 αλλα με τετοια αφηγηση και συγκινητικα cutscenes σου μενει η suicide mission για πολυ καιρο

  about 5 years ago
  0 Like
 • Έτσι είναι! Ειδικά όταν στα crpgs γίνεται σωστά.. αν όχι με καλοσκηνοθετημένες σκηνές τότε με γλαφυρό κείμενο και η φαντασία σου να τρέχει.
  Τυχεροί όσοι είχατε παρέα για p&p rpgs :p
  Σας ζηλεύω (όχι όλους, κάποιοι που γνώριζα επιδείκνυαν έναν ελιτισμό όταν επρόκειτο να παίξει μαζί τους κάποιος νέος στο είδος...).

  about 5 years ago
  0 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.