Log in    Register   

Login to your account

or
 Use Facebook account

Create an account * * Required field

The name you entered is not valid.
Please enter a valid username. No space at beginning or end, at least 2 characters and must not contain the following characters: < > \ " ' % ; ( ) &
Password invalid.
The passwords you entered do not match. Please enter your desired password in the password field and confirm your entry by entering it in the confirm password field.
Invalid email address
The email addresses you entered do not match. Please enter your email address in the email address field and confirm your entry by entering it in the confirm email field.


or
 Use Facebook account

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

EDITORIALS - Volrath's Dungeon

09 January 2013 Συντάκτης: Νίκος Καλαγκιάς

Ιαπωνίας το ανάγνωσμα...

Ιαπωνίας το ανάγνωσμα...

Καλή χρονιά, χρόνια πολλά και πολλά levelups στους φίλους και φίλες των roleplaying games! Μιας και μόλις πέρασαν οι γιορτινές ημέρες όλοι κάναμε τα δώρα μας σε φίλους και συγγενείς αλλά και στον εαυτό μας. Δε θα μπορούσα λοιπόν να μην αγοράσω για την αφεντιά μου μερικά παιχνιδάκια που μπάνιζα από καιρό στις τεράστιες λίστες του Steam.

Μια από τις αγορές μου ήταν ένα γιαπωνέζικο action rpg ονόματι Ys: Origin. Η ξέφρενη δράση και η απλότητα που χαρακτήριζε το trailer και διάφορα gameplay videos που είχα δει αλλά και –βεβαίως- η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, του με οδήγησαν στην απόκτησή του με την ελπίδα ότι επιτέλους θα δω κάτι λίγο διαφορετικό από την κλασική «αρπιτζογιαπωνεζιά». Αμ δε!

Για να πω την αλήθεια λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και μια στοίβας νέων gaming τίτλων πρόλαβα να ασχοληθώ μονάχα γύρω στο μισάωρο με το συγκεκριμένο παιχνίδι. Κι όμως… όλα τα χαρακτηριστικά που –προσωπικά- λατρεύω να μισώ στα γιαπωνέζικα παιχνίδια ήταν εκεί.

Ξεκινάει λοιπόν που λέτε η εισαγωγή του παιχνιδιού. Όχι, δε θα πατήσω ESC, θέλω να την παρακολουθήσω (καλά να πάθω!). Μετά από ένα 15λεπτο βαρετών κειμένων και στατικών εικόνων έμαθα κάτι πάρα πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα συγκλονιστικό: ότι εγώ είμαι ο καλός και πρέπει να νικήσω την δαιμονική δύναμη που θα καταστρέψει τον κόσμο! Hell yeah! Δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ! Γελάστε άφοβα!

Ακολούθως έχουμε την κλασική επίσης εισαγωγή με δράση και γιανωνέζικη heavymetalopowerιά. Σαν του Tekken… όχι λάθος, το έχω ακούσει ξανά στο Soulcalibur. Όχι συγνώμη, στο Dynasty Warriors ήταν… Whatever! Το πιάσατε το νόημα έτσι;

Και φθάνω επιτέλους στην οθόνη επιλογής χαρακτήρα. «Wow», αναφωνώ, «επιτέλους θα παίξουμε». Και ως διά μαγείας το γιαπωνέζικο στοιχείο είναι και πάλι παρών λαμπρό, έντονο και σπαστικό. Δεν θέλω ρε φίλε να παίξω με spellcaster, είμαι fighter τύπος εγώ. Τέλεια, σου λέει το παιχνίδι, θα επιλέξεις μια κοντή ξανθομαλλούσα κοκκινοσκουφίτσα που κραδαίνει βαρβαρικό τσεκούρι που θα ζήλευε και ο Diablo! Πόσο να αντέξω ο άμοιρος;

Βεβαίως το gameplay του παιχνιδιού είναι εθιστικότατο και αν είστε φίλοι των action rpgs σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Είμαι σίγουρος όμως ότι στη συνέχεια θα συναντήσω και άλλα χαρακτηριστικά της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου. Πάμε μαζί να δούμε τα βασικότερα;

1. Χαζούς NPCs: Το μόνο νόημα που έχουν είναι να γεμίζουν τους δρόμους των πόλεων και των χωριών. Επίσης μας αφήνουν να μπαίνουμε σπίτια τους και να κόβουμε βόλτες. Αν τους μιλήσεις θα σου πουν ότι είσαι ένας γενναίος ήρωας ή ότι στο δάσος θα βρεις λύκους. Thanks for the info dude!

2. Άπειρο grinding: Πάμε στο dungeon. Το καθαρίζουμε. Προχωράμε παραπέρα. Το boss δε βγαίνει που να κοπανάς το πληκτρολόγιο με βαριοπούλα. Ξαναγυρνάμε στο dungeon. Αχά! Γεμάτο είναι πάλι. Καθαρίζουμε ξανά. Προχωράμε και κάνουμε κι ένα ευχέλαιο να βγει το boss αυτή τη φορά.

3. The big boss is a mothafucka demon: Πάντα! Ή κάποιος φίλος σου που έχει δαιμονιστεί. Και συνήθως έχει πλοκάμια. Και κέρατα. Και βγάζει φωτιές. Και είναι μεγάλος. Period!

4. Οι βασικοί χαρακτήρες έχουν μια πονεμένη ιστορία να πουν: Δακρύβρεχτες καταστάσεις πραγματικά. Τύφλα να έχει ο Φώσκολος. Μιλάμε για δράματα, όχι αστεία.

5. Ο τζόγος είναι παντού: Δεν υπάρχει γιαπωνέζικο rpg που να μην περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα gambling game για να κονομάς. Μιλάμε για πολύ χρήμα. Ιαπωνία είναι αυτή πώς να το κάνουμε;

Αλήθεια ποια είναι η ΔΙΚΗ σας γνώμη για τα Japanese rpgs; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά τους εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν;

Με ελαφρώς χιουμοριστική διάθεση η σημερινή μας στήλη, τα λέμε ξανά σε λίγες μέρες. Και πάλι ευχές για καλή χρονιά και μην ξεχνάτε… φέτος περιμένουμε πολλούς και δυνατούς τίτλους! Προετοιμαστείτε!

Ο Συντάκτης

Νίκος Καλαγκιάς

Νίκος Καλαγκιάς

Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies...

Please login to comment

Comments (42)

Load Previous Comments
 • Ενα από τα πιο αναμενόμενα JRPG για το PS3, το οποίο φημολογείται ότι είναι το καλύτερο που έχει εμφανιστεί εδώ και χρόνια, είναι το Ni no Kuni. Οσο όμορφο και αν δείχνει, άντε να πείσεις τώρα το Μποράτσο να το παίξει. :p Μα είναι πρωταγωνιστής τώρα αυτός;

  Comment last edited on about 5 years ago by Sephir
  about 5 years ago
  0 Like
 • In reply to: Sephir

  Γιώργο το συγκεκριμένο είναι υπεράνω της λογικής "α, δεν μπορώ να ταυτιστώ με τον πρωταγωνιστή νιάνιαρο"(η αλήθεια είναι ότι φαίνεται να έχει πιο αναλαφρο/παραμυθένιο στυλάκι.
  Γιατί? Αnimation και σκηνοθεσία είναι ετούτων εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Studio_Ghibli
  Τα έργα τους όπως το Ναυσικά ή το gravw of fireflies είναι έπη λυρισμού και παιδείας που υπερβαίνουν διαχωρισμούς δύση-ανατολή, πλοκάμια-Κόναν κτλ.
  Αν δεν έχει δει ή δεν ξέρει κανείς έστω 2 από τις ταινίες του, τι να πω...

  about 5 years ago
  0 Like
 • In reply to: Sephir

  @Adhan. Προφανώς αστειευόμουν με το σχόλιο αυτό. Γνωρίζω τους καλλιτέχνες πίσω από συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά ομολογώ ότι δεν θυμόμουν ότι πήγαινε τόσο πίσω η ιστορία (1986 ε; ). Και μόλις θυμήθηκα από που προέρχονταν το Spirited Away και το Princess Mononoke.

  Comment last edited on about 5 years ago by Sephir
  about 5 years ago
  0 Like
 • Η μανία τους με τα πλοκάμια στην Ιαπωνία δεν έχει όρια.

  about 5 years ago
  1 Like
 • Πραγματικά δεν αμφισβητώ ότι κάποια άνιμε/jrpg's αγγίζουν τα όρια της τέχνης στα πλαίσια της δικιάς τους ιδιότυπης κουλτούρας. Και το Ιπτάμενο Κάστρο πχ, μια χαρά ήταν, ασχέτως σχεδίου. Απλώς σε μένα, αισθητικά και διαισθητικά, δεν κάθεται καλά ν'ασχοληθώ μ'ένα 12χρονο ήρωα. Αν οι σχεδιαστές είναι ΤΟΣΟ μάγκες που το φέρουν ωραία, βεβαίως, καμία αντίρρηση, αλλά έτσι στην καθισιά μου να πω "Βρε αδερφέ, δεν παίζω ένα 14χρονο με μπλέ μαλλί που έχει εκλεκτές δυνάμεις άκυρου λίπ σύνγκινγκ", μάλλον χλωμό το βλέπω :)

  about 5 years ago
  1 Like
 • Επειδή μεγάλωσα με psx, δε γίνεται να μην έχω τα jrpgs στην καρδιά μου. Απλά είναι ένα είδος από μόνα τους. Ή θα τα αγαπήσεις ή θα τα μισήσεις. Δεν υπάρχει μέση οδός. Εμένα μου αρέσουν και ακόμα παίζω όταν βγει κάποιο καλό, με τελευταία προσθήκη το The Last Remnant ! Δοκιμάστε το, πιστεύω θα σου αρέσει περισσότερο από το Ys, και ήταν και φθηνότερο !!

  about 5 years ago
  0 Like
 • In reply to: Alucard

  Το Last Remnant το είχα πάρει δώρο στον αδερφό μου πριν, καναδυο χρόνια. Από το λίγο που είδα φαίνεται να έχει αρκετά πρωτότυπο και ενδιαφέρον σύστημα μάχης.

  about 5 years ago
  1 Like
 • καλη χρονια και απο μενα σε ολους.πολυ οραιο review Νικο αφου με επισες ακομα ποιο πολυ για τιν αποκτιση του και ας εχει περασει το steam sales!!!!γιατι ειχα καπιους ενδιασμους αλλα τελικα λεω να το αγωρασω!!!!!GOOD BLESS STEAM!!!!!γιατι θα το κσαναβαλει σε προσφορα!!!!!

  about 5 years ago
  0 Like
 • In reply to: kamenos_gamer

  Καμένε, δεν είναι ριβιού, κάποιες σκέψεις του Νίκου είναι για τα jrpg γενικά, που προέκυψαν όταν ασχολήθηκε με το Ys. ;)

  about 5 years ago
  0 Like
 • Άστα κι εγώ είχα δοκιμάσει όλα αυτά που βγαίνουν με το σωρό (disgaea, ys κλπ) ελπίζωντας σε κάτι κοντινό στο Final Fantasy tactics, το Zelda ή κάτι διασκεδαστικό τέλος πάντων, όχι να κάνω grind για items :(

  about 4 years ago
  0 Like

We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience.