What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Stuff that is Interesting

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,222
ΟΚ απλά αναρωτιέμαι κατα πόσο είναι τεχνικά βιόσιμο να μεταφερθεί ένα αρχαίο μνημείο χωρίς να υπάρξει ζημιά ή έστω σοβαρή ζημιά. Είχα την τύχη να τον δω κάποτε(τον ναό της Περγάμου) και έτσι με το βλέμα του άσχετου δεν υπάρχουν εμφανείς φθορές.

Δεν είναι πολιτικό το θέμα, αν και πολιτικοποιείται.. Θα έρεπε να συνηπολογυστεί τι είναι πιο συμφέρον για τον κόσμο, μιας και το κρατικό χρήμα δεν είναι θεόσταλτο..

Ο εργολάβος μπορεί να διεκδυκεί και ένα τριςεκατομύριο. Δεν είναι μέρος του τεχνικού κόστους. Ούτε και σημαίνει ότι θα το πάρει.
 

Myrmidonas

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
2,037
Και η τοποθεσία όμως δεν είναι μέρος του μνημείου? Απλή απορία προς τον @Hellion
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,564
Σαφώς και είναι.

Είναι η έννοια που ονομάζουμε, σε άψογα ελληνικά, "Context". Μια μεγάλη και βαριά πέτρα από μόνη της πχ, μπορεί να είναι απλά μια πέτρα. Αν αυτή η πέτρα ανακαλυφθεί 3 μέτρα κάτω από το χώμα, κατά την ανασκαφή στην κορυφή ενός λόφου, με ίχνη καύσης ακριβώς από πάνω της, με θραύσματα οστράκων τριγύρω της, με ένα ανθρώπινο οστό ακουμπισμένο δίπλα της, και στο ίδιο στρώμα με συνευρήματα που χρονολογούν ολόκληρο το στρώμα στα τέλη του 3ου αιώνα πΧ, αυτομάτως το Context της πέτρας και όλου του στρώματος αποκτάει άλλη διάσταση και επιστημονική σημασία. Η "μεγάλη πέτρα" είναι μέρος ενός πολύ συγκεκριμένου στρώματος, το οποίο πρέπει να μελετηθεί ενιαίο για να μας δώσει όσο περισσότερες πληροφορίες γίνεται για το τι συνέβη σε αυτό το σημείο.

Αν τώρα αυτήν την πέτρα την αφαιρέσεις και την πας στο μουσείο ή οπουδήποτε αλλού, τότε... λίγο-πολύ μετατρέπεται όντως απλά σε μια μεγάλη πέτρα. Ακόμα κι αν επιλέξεις να πας πάλι στην ανασκαφή στην κορυφή του λόφου και να τοποθετήσεις την πέτρα στο ίδιο ακριβώς σημείο που τη βρήκες, έχεις διαταράξει ανεπανόρθωτα το αρχαίο στρώμα στο οποίο βρέθηκε, και έχεις αλλοιώσει το Context της.

Πόσω μάλλον αν μιλάμε για ένα αρχιτεκτονικό δημιούργημα όπως ο παραπάνω βωμός, ο οποίος αποτελούσε μέρος του Context του ευρύτερου αρχαιολογικού στρώματος της τοποθεσίας όπου αρχικά κατασκευάστηκε. Σίγουρα, ακόμα και στη Γερμανία όπου βρίσκεται είναι ένα άκρως εντυπωσιακό έκθεμα από αισθητικής πλευράς, αλλά καθαρά επιστημονικά, οι πληροφορίες που θα μας έδινε για τη ζωή στην αρχαία Πέργαμο την εποχή της κατασκευής του θα ήταν ριζικά περισσότερες αν είχε διατηρηθεί και μελετηθεί in situ.

Φανταστείτε πχ να ξηλώναμε τον Παρθενώνα από την Ακρόπολη, και να τον ξαναστήναμε ακριβώς στην ίδια κατάσταση, αλλά σε μια έκταση στα Άνω Λιόσια. Από αισθητικής πλευράς θα ήταν το ίδιο πράγμα αν τον βλέπει κάποιος στη νέα του τοποθεσία, Ουσιαστικά όμως με τη μεταφορά αναιρείται σχεδόν ολόκληρη η ιστορία του - από τη στιγμή της σύλληψής του ως σχέδιο στο μυαλό των αρχιτεκτόνων, ως μέρος του συνόλου των κατασκευών στον ιερό βράχο, από πλευράς του κόπου των εργατών και των τεχνιτών που εργάστηκαν πάνω σε αυτόν στην αρχαιότητα, ως προς τις τελετουργίες που διεξήχθησαν μέσα του ανά τους αιώνες, προς το δέος που αισθανόταν οι αρχαίοι περιηγητές και προσκυνητές που τον αντίκριζαν, αλλά και με βάση το τι περιπέτειες τράβηξε ανά τους αιώνες (μετατροπή του σε χριστιανικό ναό, σε τζαμί, βομβαρδισμός του από τον Μοροζίνι, πεδίο μάχης στην επανάσταση του 1821, τα πάντα).
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,222
Αν επεκτήνεις όμως την λογική του ότι δεν πειράζω τίποτα δεν θα έπρεπε να υπάρχει ολόκληρη η νέα Αθήνα. Θα έπρεπε να ζούμε όλοι ανάμεσα στα αρχαία σπίτια. Μιας και θα ήταν και επιστημονικά αδιανόητο να μένουμε μέσα τους. Χρειάζεται μια ισοροπία μεταξύ σεβασμού στο παρελθόν και σεβασμού στο παρόν και το μέλλον. imho
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,564
Αυτός υποτίθεται είναι ο συμβιβαστικός ρόλος του ΚΑΣ, υπό ιδανικές, ουτοπικές μάλλον, συνθήκες. Να συνεδριάζει και να λαμβάνει αποφάσεις που ορίζουν το ποιες αρχαιότητες είναι "μοναδικές και πολιτισμικά σημαντικές" ώστε να διατηρηθούν απείραχτες και ποιες όχι. Άσχετα που το ΚΑΣ έχει καταλήξει υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης και τα μέλη του αλλάζουν κατά το δοκούν μετά από κάθε εκλογές για να εξυπηρετούν το εκάστοτε συμφέρον.

Αν σκάψεις πχ σε ένα οικόπεδο στο σύγχρονο κέντρο μιας πόλης και βρεις κάτι σύνηθες ή σχετικά ασήμαντο όπως ερείπια κατοικιών, λες οκ, κάνω μια ανασκαφή, καταγράφω όλα τα ευρήματα, αποτυπώνω τον χώρο, τεκμηριώνω την ανασκαφή όσο καλύτερα γίνεται... αλλά οι κατοικίες ως χώρος είναι κυριολεκτικά χιλιάδες. Οπότε λαμβάνεις την απόφαση να σηκώσεις ότι μπορείς, και μετά τα αρχιτεκτονικά λείψανα είτε να τα μπαζώσεις και να χτίσεις κάτι από πάνω τους, είτε να τα αφαιρέσεις τελείως. Και σε δεύτερο χρόνο μελετάς το υλικό στα εργαστήρια.

Αν σκάψεις όμως και βρεις ένα ιερό, ένα θέατρο, μια εμπορική στοά, μια αγορά, ένα γνωστό αρχαίο τοπόσημο ή κάτι άλλο υψηλής αρχαιολογικής σημασίας (και που, συνεπώς, θα μπορούσε μέχρι και να αποφέρει έσοδα μέσω της ανάδειξης του για την υποδοχή επισκεπτών), επιλέγεται η διατήρησή του και τα όποια σύγχρονα οικοδομικά σχέδια αναπροσαρμόζονται.

Εδώ που τα λέμε βέβαια, τα κέντρα των ελληνικών μεγαλουπόλεων είναι τόσο άθλια δομημένα από το 1950 και μετά, που αν σηκωνόταν μια Αρχαιολογική Χούντα και αποφάσιζε να γκρεμιστούν συθέμελα τα πάντα ώστε να γίνουν ανασκαφές. θα έκανε χάρη στην ανθρωπότητα.

(όχι πως υπάρχει σχέδιο για Αρχαιολογική Χούντα στα σκαριά, κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως τρελό, αχέμ)
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,325
Οπως εγινε και με την Αθηνα. Απο την στιγμη που καποιος ειπε Α! ας φτιαξουμε μετρο, ηξεραν οτι θα βρουν υπερβολικα μεγαλο αριθμο αρχαιων και οτι πολλα απο αυτα θα ειναι σημαντικης αρχαιολογικης αξιας. ολα τα αλλα ειναι @@ριες.
Επειδη το θεμα ειναι πρωτα πολιτικης αξιας, μετα οικονομικης επενδυσης και μετα πως θα κινηθει ο φουκαρας, το σχεδιο ειναι/ηταν να βαλουν 5-6 σπασμενες σταμνες (Του μπαρμπαγιαννη συγκεκριμενα) σε μια βιτρινα και το πιθαρι του Διογενη να στηριζει την λεκανη στις τουαλετες.
Οριστε οι πολιτικες δηλωσεις μετα το κοψιμο των κορδελων, Οριστε ο θριαμβος των μεγαλοεργολαβων. εσυ που πας χωρις εισιτηριο;

Το μετρο ειναι η κορυφη του παγοβουνου που το ονομα του ειναι αποτυχημενος αστικος σχεδιασμος.

Εαν υπηρχε μια λογικη στο σχεδιο πολης, τα πραγματα ΙΣΩΣ να ηταν διαφορετικα. Οταν στην Ελλαδα λεμε οτι θα κανουμε τον κυκλο του (οικοδομικου) τετραγωνου, που ειναι εκτος λογικης, υπαρχει λογος. ουτε οικοδομικο τετραγωνο ειναι αλλα ουτε και οικοδομικος κυκλος. Ειναι ενα ορθογωνιο με καταγματα, τριγωνοειδες με ορθες γωνιες που ειναι ευθειες απο την νομοθεσια του κρατους.
Η ρυμοτομια στις πολεις με τα μικροσκοπικα πεζοδρομια και τους μικροσκοπικους δρομους, ειναι ο καθρεφτης της πολιτικης εξουσιας της Ελλαδος. Οσοι κυβερνησαν και εβαλαν χερι στον αστικο σχεδιασμο τα ειχαν ολα μικροσκοπικα.

Πιστευω οτι αν υπηρχε σχεδιασμος που δεν θα προερχοταν απευθειας απο την λιθινη εποχη, το επιγειο συστημα θα ηταν η καλυτερη λυση για την ελληνικη πραγματικοτητα.
Αλλοι θελουν τις πολεις μας την Αθηνα και Θεσσαλονικη σαν την Ν. Υορκη, αλλοι σαν το Λονδινο και επειδη καταληγουμε να μοιαζουμε σαν τον Ντιτροιτ το θεωρουμε επιτυχια. Η χουντα εξαφανισε το προσωπο των πολεων και οι επομενοι εριξαν κολωνια στους υπονομους.

Η αποτυχια της αποκεντρωσης εχει βαλει το χερακι της στο προβλημα των μετακινησεων. Δημιουργησαν προοπτικες στα μεγαλα κεντρα.
στα χωρια ουτε κτηνιατρος. Τα εφτιαξαν ολα με την λογικη οτι η ελλαδα δεν θα φτασει ποτε τα 2 εκατομμυρια πληθυσμο και και αφου εφτιαξαν πολεις-αποθηκακια τωρα τοποθετησαν και συντριβανια.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,564
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,325
Δηλαδη....
Υπαρχουν επισημα εγγραφα τα οποια αναφερουν ονοματα πολιτικων οι οποιοι εμπλεκονται στο γνωστο σκανδαλο. Αυτα τα εγγραφα κυκλοφορουν με την σημειωση οτι δεν μπορουν να χρησιμοποιηθουν για ποινικες διωξεις.
Οι πολιτικοι που το ονομα τους ειναι μεσα στα εγγραφα, λενε οτι ολα ειναι λασπη, αφου τα ονοματα τους δεν ειναι μεσα στα εγγραφα.
Στο ενδιαμεσο, ενας τυπος παει και παιρνει τα εγγραφα, γιατι ετσι, και τα επιστρεφει μετα απο καιρο για να συνεχιστει το εργο της δικαιοσυνης.



Μετα ριχνεις μια ματια στα ονοματα και βλεπεις, Μαριος Σαλμας. το ιντερνετ λεει οτι 22/07/19 ανακοινωθηκε οτι δεν βρεθηκε οτιδηποτε μεμπτον για το προσωπο του.
Επιστρεφεις στο αρθρο για να δεις την ημερομηνια των εγγραφων και ξεκινανε απο το 2016 μεχρι το 2018.
Λες, μηπως ειναι λασπη; Δοκιμαζεις αλλο ονομα πχ Σαμαρας που ηταν και πρωθυπουργος.
1992 και ενω ηταν υπουργος Εξωτερικων, τα εξοδα του υπουργειου ηταν 190κατι μυρια τα οποια εγιναν 2 δις που πηγαν σε μυστικα κονδυλια.
Ο Σαμαρας εκαψε τις αποδειξεις, ο Μητσοτακης ο Κ ειπε οτι τα λεφτα πηγαν σε δημοσιογραφους για λογους εθνικης ασφαλειας.
Χωρις χαρτια δεν υπαρχουν αποδειξεις και ετσι μπηκε στο αρχειο το περιστατικο.
Αργοτερα το ονομα του εμφανιστηκε στο σκανδαλο με την Siemens αλλα δεν προχωρησε το θεμα.
Στην πορεια το ονομα του εμφανιστηκε σε αρθρα για την χρυση αυγη αλλα χωρις αποδειξεις μπηκε στο αρχειο.
Το 2009 ολοι οι υπαλληλοι του υπουργειου πολιτισμου ηταν συγγενεις του αλλα δεν ειχε καποιο πολιτικο κοστος.
Ο γιος του πιαστηκε να αντιγραφει στο κολεγιο που φοιτουσε και η καθηγητρια που τον ρουφιανεψε εφαγε τραμπουκισμο, εχασε την δουλεια της, πεθανε, προφανως απο την ταλαιπωρια και ο γιος του Σαμαρα αποφοιτησε με επαινους. πολιτικο κοστος, μηδεν, σαν το γραπτο του γιου του.

Μετα εγινε πρωθυπουργος

 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,325
Τι δεν καταλαβαίνεις?
Για να τα βαλουμε σε μια σειρα. Αυτο που καταλαβαινω και ξερω, ειναι οτι στην Ελλαδα υπαρχουν σκανδαλα που δεν τα εκανε κανενας.
Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι γιατι ξεκινανε ΕΔΕ και οι ανακριτες σταματανε το τενις για να ξεκινησουν ανακρισεις. Πιστευω για να βγαζουν το ψωμακι τους οι δημοσιογραφοι.Τους εξυπηρετει καλυτερα να μην κανουν τιποτα απο το να διασυρουν τους εαυτους τους με αποφασεις οπως, τον πιασαμε με την βενζινη στο δασος, αλλα αφου δεν ειχε αναπτηρα δεν ειναι εμπρηστης. Με τα σπιρτα δεν μπορεις να βαλεις φωτια στο δασος, φυσαει. σωστα;
 

captain kal

Death Knight
Joined
Dec 2, 2012
Messages
3,315
Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι γιατι ξεκινανε ΕΔΕ και οι ανακριτες σταματανε το τενις για να ξεκινησουν ανακρισεις

Μην τα μπερδεύετε. Οι ΕΔΕ είναι διοικητικό μέτρο. Μόνο αν βρεί ποινικές ευθύνες, πηγαίνει σε ποινικές διαδικασίες. (Δεν ξέρω βέβαια, αν πλεον όλες οι ΕΔΕ, πηγαίνουν και σε δικαστικούς λειτουργους. Μπορεί να έχει αλλάξει ο Νόμος).
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,325
H απορια μου ειναι γιατι ξεκινανε ΕΔΕ. Οχι οτι οι ΕΔΕ ειναι ποινικη διαδικασια κτλ.
 

captain kal

Death Knight
Joined
Dec 2, 2012
Messages
3,315
H απορια μου ειναι γιατι ξεκινανε ΕΔΕ. Οχι οτι οι ΕΔΕ ειναι ποινικη διαδικασια κτλ.

Αν δεν ξεκινήσει ΕΔΕ, σημαίνει ότι δεν έγινε έλεγχος, για το αδίκημα!! Οπότε την πληρώνει αυτός, που είναι προϊστάμενος που δεν έκανε τον απαιτούμενο έλεγχο.
 

Myrmidonas

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
2,037

edit: lololol το link είναι για ένα άρθρο που λέει ότι η σουηδία υιοθέτησε cryptocurrency επίσημα
δεν ξέρω γιατί βγαίνει έτσι το link
 

tinapeis

Mind-flayer
Joined
Nov 29, 2015
Messages
2,000


"Historically, the trouble has always come from people with power, and the number of those people who want the most power. There are too many political entrepreneurs who are all trying to get power, and they get frustrated, which is how revolutions start: when members of the elite try to overturn the political order to better suit themselves. "


Το αρθρο ειναι απο το 2012 :solaire:
 

tinapeis

Mind-flayer
Joined
Nov 29, 2015
Messages
2,000


Απο αυτο που γράφει σαν Pinned ως σχόλιό του:

I won't defend myself to the people calling me a war criminal, except to say that everything thing we did was 100% legal and I had no idea what I was getting into at the beginning of my time as a military contractor


Σαν απάντηση υπάρχει κάτι που λέγεται
Nuremberg principles


και βγήκε απο τις δίκες της νυρεμβέργης για τους Ναζι and pals, και καθορίζει πότε είναι και ποτε δεν είναι καποιος war criminal

Principle I
Any person who commits an act which constitutes a crime under international law is responsible therefor and liable to punishment.

Principle II
The fact that internal law does not impose a penalty for an act which constitutes a crime under international law does not relieve the person who committed the act from responsibility under international law.

Principle IV
The fact that a person acted pursuant to order of his Government or of a superior does not relieve him from responsibility under international law, provided a moral choice was in fact possible to him.

Principle VI

Murder, extermination, enslavement, deportation and other inhumane acts done against any civilian population, or persecutions on political, racial, or religious grounds, when such acts are done or such persecutions are carried on in execution of or in connection with any crime against peace or any war crime.

Principle VII
Complicity in the commission of a crime against peace, a war crime, or a crime against humanity as set forth in Principle VI is a crime under international law.




Οπότε ναι, καταλαβαίνω το πως το αμερικανικό εκπαιδευτικο/κοινωνικο σύστημα σπρώχνει άπορους στο να γίνουν εγκληματιες πολέμου, αλλά και οι ιδιοι το ενστερνίζονται σαν αποδεκτή επιλογή. Sry not sry...τετοιους τυπους εχουμε και στην Σουδα...i say burn in hell
 
Top Bottom