What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Ανασταίνοντας έναν Pentium III

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
Προ ημερών ένας φίλος μου έφερε στο σπίτι ένα μηχάνημα που προοριζόταν για πέταμα, λέγοντάς μου να δω αν ήθελα να κρατήσω κάτι από δαύτο, ειδάλλως να το έστελνα στον κάδο ανακύκλωσης. Το μηχάνημα στεγαζόταν σε ένα mini tower με ένα χερούλι στην πάνω μεριά του (κάτι που είχα να δω χρόνια), ήταν αρκετά βρώμικο εξωτερικά και ΠΟΛΥ βρώμικο στο εσωτερικό του, σε σημείο να αδυνατώ να καταλάβω ποια μητρική / κάρτα γραφικών / κάρτα ήχου "φορούσε".

Αρχικά το άφησα στην άκρη για ορισμένες μέρες, μια και δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ μαζί του, έως ότου προχθές αποφάσισα να του ρίξω μια ματιά. Βγάζοντάς το στο μπαλκόνι για να το καθαρίσω με ένα πινέλο και απομακρύνοντας σιγά σιγά τις κουβέρτες από σκόνη που είχαν συσσωρευτεί στο εσωτερικό του και καλύψει κάθε υποσύστημα, βρέθηκα μπροστά στο εξής σύστημα:

Μία μητρική Abit AB-BH6, συνοδεία ενός slot-1 Intel Pentium 3 1GHz Coppermine SL4KL, 128ΜΒ SDRΑΜ 100MHz (είχε άλλο ένα module που πλέον αρνούταν να λειτουργήσει), PSU 250 watt, VGA AGP Voodoo 3 3000 16MB, Sound card Soundblaster 16PNP ISA, 2 x Fujitsu HDDs 8GB, DVD-ROM Compaq DV5700B και floppy disk.

Πρώτη κίνησή μου φυσικά ήταν να τοποθετήσω άλλα 2 x 128MB SDRAM, ώστε να πιάσω το όριο των 384ΜΒ που υποστηρίζει η εν λόγω μητρική. Στη συνέχεια δοκίμασα να εκκινήσω το σύστημα και δεν άργησα να βρεθώ σε περιβάλλον Windows XP, με όλους τους απαραίτητους drivers εγκατεστημένους. Απομάκρυνα κάθε τι περιττό και επόμενη σκέψη ήταν το format του δεύτερου δίσκου και το πέρασμα Win 98 SE. Όλα κύλησαν απολύτως απροβλημάτιστα και μέσα σε 1 ώρα είχα ένα retro PC με δύο λειτουργικά στην εντέλεια.

Όπως καταλαβαίνετε, τα retro αισθήματά μου, η τελείως ομαλή λειτουργία του μηχανήματος και η πεντακάθαρη κατάσταση στην οποία το έφερα, με έκαναν να αποφασίσω να το κρατήσω, για να πάρει τη θέση του δίπλα στο έτερο retro PC που έχω (και το οποίο είναι μία άλλη ιστορία, που θα την πούμε άλλη στιγμή). Από το πουθενά βρέθηκα με ένα αξιόλογο παλαιό μηχάνημα, που μπορεί σε πρώτη φάση να μη ξέρω τι θα το κάνω, αλλά ασφαλώς δεν υπήρχε ο παραμικρός λόγος να βρεθεί στα σκουπίδια. Άλλωστε τόσο κάποια retro αρρωστάκια, σαν του λόγου μου, όσο και άτομα που θέλουν να κάνουν ορισμένες πολύ απλές εργασίες σε έναν υπολογιστή, βρίσκουν χρήση σε ένα τέτοιο μηχάνημα.....:) :)
 

Dark Archon

Mind-flayer
Joined
Dec 21, 2012
Messages
1,655
Για το καθάρισμα δεν έχεις πάρει κανένα blower; Καθαρίζει αστραπιαία το εσωτερικό του κουτιου. Μην δοκιμάσεις να το φυσήξεις όμως μέσα στο σπίτι θα γίνει της τρελής απο την σκόνη.
Είναι απίστευτο τι πετάνε μερικοί. Σαν και εσένα μόλις βρω κανένα μηχάνημα για πέταμα, το τσιμπάω πριν το μετανιώσει αυτός που το δίνει.
Μόλις πάω σπίτι το ανοίγω με την λαχτάρα και την αγωνία που είχα όταν άνοιγα μικρός το κίντερ εκπληξη, τον αυγουλάρα κτλ.
Πρόσφατα μου δώσανε ένα μηχάνημα με έναν celeron σε slot, αλλά δεν είχα χρόνο να δω αν δουλεύει. Προς το παρόν κάνει παρέα με τις άλλες ''παλιατζούρες''.
Αυτά τα κομμάτια είναι γλυκιές αναμνήσεις για τους παλιούς που τα δουλέψανε και τα είδαν να κάνουν τον κύκλο της ζωής τους, για τους υπόλοιπους είναι απλά σκουπίδια......
Συνέχισε να μαζευεις αναμνήσεις και άσε τους άλλους να λένε, δεν πρόκειται να καταλάβουν. ;)
 

Tony Corvus

Ancient Red Dragon
Φασαίος Larianός Τσοβόλα δώστα όλα Sign me up! Approval of the Admiral
Joined
Dec 1, 2012
Messages
11,167
αχχ ρε γκουρου τι μου 8υμισες τωρα ,ειχα ενα πισι [παρα πολλη παλια] που ειχε : 15gb ,Celeron 665 mhz , sdram 120 χ2,ενα psu 250 watt [νομιζω] και ειχε μεσα τα γουιντος 95
 

Elric

Blackguard
Joined
Dec 16, 2012
Messages
1,138
Eντάξει δεν είναι και για πέταμα, αλλά λίγα πράγματα μπορεί να κάνει ένα τέτοιο pc.
Είναι μόνο για περιπτώσεις ανάγκης.
 

oxide

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 27, 2012
Messages
342
Μάνο γιατί δε δοκιμάζεις να του περάσεις μια ελαφριά linux διανομή και έτσι να έχεις ένα ωραίο σύστημα να ασχοληθείς και με τον πιγκουίνο?;)
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
Eννοείται ότι το σκέφτηκα κι αυτό και παίζει σοβαρά ως ενδεχόμενο....
 

oxide

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 27, 2012
Messages
342
Πιστεύω πως αν το κρατήσεις ως ρετροκομπιούτερ που λες απλά θα καταλήξει να σκονίζεται χωρίς ποτέ να βρεις το χρόνο να κάνεις κάτι σε αυτό που έχεις είδη κάνει στο παρελθόν έτσι κ αλλιώς,καταλαβαίνεις τι εννοώ,άντε να παίξεις μια φορά κανα wonder boy για μισή ώρα το πολύ :p
Ενώ με Linux θα ανακαλύψεις στην ουσία κάτι νέο,θα αρχίσεις μετά να το σκαλνάς,να μαθαίνεις,το ένα το άλλο και μετά θα φας κανα κόλλημα γερό και θα έχεις τον κανονικό υπολογιστή σου μόνο για παιχνίδια,να μη πω πως θα περάσεις και σε αυτόν Linux μετά,να μη πω πως μετά θα γίνεις συντάκτης σε κανα linux site απο τη τρέλα...είδες,αλυσίδα πάει,παρασύρθηκα κ εγώ γράφοντας :p
 

steel_havoc

Death Knight
Joined
Dec 3, 2012
Messages
4,161
Ενα PC σαν και αυτο ειναι πολυ χρησιμο αν θες να παιξεις ενα παιχνιδι της τοτε εποχης χωρις να μπλεκεις με προβληματα συμβατοτητας και λοιπα, καλα εκανες και το κρατησες, εγω που εδωσα εναν πεντιουμ 3 που ειχα το μετανιωσα
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
OxidE said:
μη πω πως μετά θα γίνεις συντάκτης σε κανα linux site απο τη τρέλα...

Αυτό κα μόνο είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να ασχοληθώ όμως με το Linix, μια και είμαι Ragequit-dedicated συντάκτης....;)
 
Last edited:

Bathory

Lich
Φασαίος Larianός Rocket League RQ Crew 1st Tournament Order of Alucard Foot Clan Inductee
Joined
Dec 5, 2012
Messages
7,050
+1 στον oxide. Μάνο, σοβαρά, αν δεν έχεις ασχοληθεί με λίνουξ, είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να ασχοληθείς με καμιά διανομή. Μην την χάσεις! :)
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
Ομολογώ ευθαρσώς ότι δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τον πιγκουίνο και σκέφτομαι σοβαρά να το πράξω επιτέλους, με πρώτο υποψήφιο το Ubuntu....
 

Bathory

Lich
Φασαίος Larianός Rocket League RQ Crew 1st Tournament Order of Alucard Foot Clan Inductee
Joined
Dec 5, 2012
Messages
7,050
Χμ, δεν είναι και ό,τι πιο ελαφρό υπάρχει το ubuntu. Σίγουρο για πρώτη επαφή όμως είναι ό,τι πρέπει. Ψάξε το να δεις αν θα είσαι οκ, αλλιώς πας σε κάτι ελαφρύτερο.

Anyway, τέτοιες ρετροϊστορίες πάντα τις χαίρομαι. Μπράβο.
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
Bathory said:
Anyway, τέτοιες ρετροϊστορίες πάντα τις χαίρομαι. Μπράβο.

Nαι ε; Και πού να σας πω για το αρχι-retro PC μου, τον P200 MMX, εκεί κι αν θα γουστάρεις....
 

f2bnp

Mind-flayer
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,737
Μάνο μιας και είπες για P200MMX, έχω 2-3 P233MMX, θες να σου δώσω τον έναν; Λογικά θα σε δω στην συνάντηση τέλη Γενάρη του Adventure Advocate
Ωραία ιστοριούλα, θέλω οπωσδήποτε φωτό από το κουτί (θέλω να δω το χερούλι χεχε).

Εγώ προσπαθώ να στήσω το Ultimate Retro PC, ικανό να τρέξει τα πάντα από DOS εποχές μέχρι 2004. Οκ, σε πολλά στο DOS η δουλειά θα πρέπει να γίνει μέσω DOSBox αλλά και πάλι έχει retro feeling αν το έχεις σε CRT οθόνη :p
Περισσότερα σε κανά μήνα λογικά που θα το έχω στήσει πλήρως (αμήν και πότε). Teaser : Tualatin, μητρική με ISA, δυνατή GeForce + Voodoo 5 PCI.
Και βέβαια η ISA παραπέμπει σε συγκεκριμένη κάρτα ήχου ;)
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,280
Έχω και έγω ένα pentium 3 550 που έσωσα λίγο πριν το πετάξει η κοπέλα μου, ένα παλιό HP Vectra με οριζόντιο case, που κατάφερα να το φτάσω στα 192ΜΒ μνήμης.
Στην αρχή το σκεφτόμουν για retroPC, τελικά του έβαλα ένα xubuntu και τελικά πιάνει σκόνες...

Μάλλον θα το αδειάσω να κάνω ένα HTPC με τα κομμάτια που έμειναν από την τελευταία αναβάθμιση...
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,567
Windows 98 Second Edition, αγάπη αιώνια, αγάπη παντοτεινή. "Επανεκκίνηση σε λειτουργία MS-DOS" και τα μυαλά στα κάγκελα. Τι ωραία...

Πετάς μέσα στο PC ένα Daggerfall, ένα Privateer και ένα Fallout, και τα έπιασε τα λεφτά του. :p :p
 

sith_ari

Half-Ogre
Joined
Dec 1, 2012
Messages
602
Δεν έχεις κρατημένη από παλια και καμιά TNT2 ή GeForce (128 - 2 - 3 -4), να το αναβαθμίσεις και στην κάρτα γραφικών; η voodoo3 από ότι θυμάμαι από τα reviews του 1999 ήταν υποδεέστερη ακόμα και από τις TNT2 πόσο μάλλον των GeForce που ακολούθησαν.

EDIT: Τώρα είδα πως οι πρώτες Geforce ήταν οι Geforce256 και όχι όπως νόμιζα 128. Το alcheimer βλέπετε δεν συγχωρεί!! :oops:
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
Κάτι θα υπάρχει στην κούτα, σύντομα θα ξανασχοληθώ με το θέμα, οπότε θα δω τι προσθαφαιρέσεις θα κάνω..
 

sith_ari

Half-Ogre
Joined
Dec 1, 2012
Messages
602
manos426f said:
Κάτι θα υπάρχει στην κούτα, σύντομα θα ξανασχοληθώ με το θέμα, οπότε θα δω τι προσθαφαιρέσεις θα κάνω...

Ερώτηση (*πιο πολύ εγκυκλοπαιδικού ενδιαφέροντος για μελλοντική σκέψη, αφού οι άμεσες οικονομικές μου δυνατότητες προς το παρόν δεν το επιτρέπουν) : θα ενδιαφερόσουν να το πουλήσεις και αν ναι, περίπου σε τι τιμή θα το έδινες;
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
Να το πούλαγα, όχι, σε καμία περίπτωση, δεδoμένου ότι:

α) Το απέκτησα τζάμπα
και
β) Πολύ ανώτερα συστήματα (βλέπε P4 στα 3GHz, με 1GB RAM κτλ) τα έδιωξα σε τιμή 50 ευρώ, για να αδειάσω χώρο

οπότε αν ήταν να το διώξω, απλούστατα θα το χάριζα, όπως έχω κάνει και με άλλα παρεμφερή PCs. Προς το παρόν το συγκεκριμένο σκέφτομαι να το κρατήσω και αν δω ότι τελικά δε το χρησιμοποιώ καθόλου (κάτι αρκετά έως πολύ πιθανό), θα προβώ σε δωρεά...
 
Top Bottom