What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Κάθε πότε αναβαθμίζετε τον υπολογιστή σας;

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,374
Φαντάζομαι πως τώρα με την κρίση ο ρυθμός όλων μας θα πέσει, αλλά και πάλι έχει ενδιαφέρον να μάθουμε κάθε πότε αλλάζει ο καθένας μας hardware. Προσωπικά άλλαξα την άνοιξη κάρτα γραφικών, αλλά πριν από αυτό είχα μείνει με τον ίδιο υπολογιστή για 4+ χρόνια. Ο Q6600 κρατά ακόμα αξιοπρεπώς οπότε δε χρειάστηκα νέα CPU, ενώ και η μνήμη των 4GB επαρκεί ακόμα για gaming.
 

Raz

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,523
Κάθε...ποτέ. <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
Αλλάζω κάτι μόνο αν χαλάσει το προηγούμενο.Π.χ. στον παλιό μου είχε καεί η οθόνη για να πάρω καινούρια,τα παίξανε οι μνήμες και πήρα καινούριες κτλ. κι έτσι την έβγαλα 8 χρόνια.Τα τελευταία 3 βέβαια δεν έπαιζα καινούρια games ούτε για αστείο. :lol:
 

Tsok

Moderator
Staff member
Giveaway pioneer PCMaster Veteran
Joined
Nov 30, 2012
Messages
5,933
Εγώ αναγκαστικά χρησιμοποιώ λάπτοπ (κάποιοι θα καταλαβαίνετε το γιατί). Αυτό που έχω αυτή τη στιγμή είναι ένα Dell με τα εξής:
Intel Core i5-2410M @ 2.3Ghz
NVIDIA GeForce GT 525M
6GB RAM

Αλήθεια πως σας φαίνεται; Την παλεύει;
 

Raz

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,523


Tsok wrote:
Εγώ αναγκαστικά χρησιμοποιώ λάπτοπ (κάποιοι θα καταλαβαίνετε το γιατί). Αυτό που έχω αυτή τη στιγμή είναι ένα Dell με τα εξής:
Intel Core i5-2410M @ 2.3Ghz
NVIDIA GeForce GT 525M
6GB RAM

Αλήθεια πως σας φαίνεται; Την παλεύει;</blockquote>

Μια χαρά είσαι κατά τη γνώμη μου.Λίγο με την κάρτα δεν ξέρω τι γίνεται κι ίσως γεράσει πιο γρήγορα από το υπόλοιπο σύστημα.

 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
Εγώ αναβαθμίζω όταν μου κάτσει κάποια πραγματικά καλή περίπτωση αγοράς μεταχειρισμένου hardware, πουλώντας παράλληλα αυτό που ήδη έχω.... <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" /> <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 

Tsok

Moderator
Staff member
Giveaway pioneer PCMaster Veteran
Joined
Nov 30, 2012
Messages
5,933
Από το site της nvidia:

<div class="bbcode_code">
<div class="bbcode_code_head">Code:
<div class="bbcode_code_body" style="white-space:pre">GPU Engine Specs:
96CUDA Cores
1200 MHzProcessor Clock Tester(MHz)
9.6Texture Fill Rate (billion/sec)


χωρίς να ξέρω και τι πολυσημαίνουν αυτά :lol:
 

jonirenicus13

Kraken
Joined
Nov 30, 2012
Messages
8,214
Δεν θα το έλεγα αναβάθμιση, αλλά αγορά καινούριου. Με το σύστημα της υπογραφής θα μείνω είτε μέχρι να βαρέσει διάλυση, είτε μέχρι να μου' ρθει να ξαναστήσω σύστημα, αλλά θα υπάρχει όντως τεράστια αλλαγή στα υποσυστήματα που θα κυκλοφορούν τότε.

Παιχνίδια για να παίζω με το υπάρχον hardware έχω για να ασχολούμαι για αρκετά χρόνια ακόμα. Και αν κάποιο δεν το αντέχει, ε δεν χάλασε και ο κόσμος, ας το παίξω 3 χρόνια μετά (βλ. Crysis).

Δεν μ' αρέσει γενικά η λογική, α το FarCry δεν το σηκώνει, ας βάλω κάρτα γραφικών.
 

ghostrider1993

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,437
Κι εγώ άμα δεν χαλάσει κάτι δεν νομίζω να κάνω κάποια αναβάθμιση... Γενικά το παλιό πισι που έχω στο πατρικό το χω γύρω στα 5-6 χρόνια τώρα και ακόμα μια χαρά στέκει... Το μόνο που του'χω αλλάξει λόγω βλάβης ήταν οθόνη και dvd drive και μια κάρτα εξωτερική ethernet που χα πάρει γιατί κάτι είχε παιχτεί με την αντίστοιχη θύρα στην μητρική... Και τώρα που πέρασα φοιτητής πέρσι πήρα καινούργιο και ελπίζω να με βγάλει και τα 6-7 χρόνια της σχολής...
 

Arwindan

Mind-flayer
Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 3, 2012
Messages
2,487
Και εγώ τα ίδια. Πρόπερσι πήρα καινούριο pc μετά από 7 χρόνια περίπου (στο οποίο βέβαια είχα κάνει μερικές μικρές αναβαθμίσεις) και ευελπιστώ να το κρατήσω για αρκετό καιρό, με την προσθήκη μια νέας κάρτας γραφικών σχετικά σύντομα.
 

rckiller

Gelatinous Cube
Joined
Nov 30, 2012
Messages
153
Πήρα πριν 3 μήνες κάρτα γραφικών, κατά τα άλλα τον υπολογιστή τον έχω 4 χρόνια (ναι, τον πήρα την πρώτη βδομάδα που κυκλοφόρησε). Προχθές όμως τα έπαιξε η μητρική από όσο καταλαβαίνω. Είναι και απίστευτη γκαντεμιά γιατί πλέον δεν κυκλοφορεί αυτό το socket και άντε να βρω τώρα σε λογικές τιμές (300 έκανε καινούρια, άρα κάτω από 100).
Γενικά πάντως και εγώ δεν αναβαθμίζω εύκολα, το πολύ καμιά κάρτα γραφικών. Συνήθως κάθε 4-5 χρόνια αλλάζω όλο το σύστημα, αλλά παίρνω κάτι high end ώστε να κρατήσει.
 

chrispower

Gelatinous Cube
Joined
Dec 11, 2012
Messages
94
1) Καλησπέρα και πάλι! <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />

2) Προσωπικά, κάνω αναβάθμιση κάθε 2 άντε 3 χρόνια. Δυστυχώς έχω το μικρόβιο του gadgetάκια... :cheer:
 

vulkan

Commoner
Joined
Dec 11, 2012
Messages
13
Προσωπικα εγω κανω αναβαθμιση ανα 2-3 χρονια με βασικο γνωμονα να best value for money αλλα και τις επιδωσεις που θελω την καθε περιοδο,
για παραδειγμα: ειχα εναν phenom x4 black 3.4 ghz .Υστερα απο 1 χρονο καταλαβα πως δεν τραβαγε και αποφασισα να τον αναβαθμισω σε 2600κ με 8 gb ram (απο 4) ,κρατωντας την ιδια καρτα (5870) εβγαλα 1.5 χρονο ακομα (στα συνολικα 3) και τον επεξεργαστη κατι μου λεει πως θα τον κρατησω για αρκετο καιρο ακομα...τωρα ψαχνομαι ομως να παρω καρτα...(σκεφτομαι την 7950) και για αυτο την πουλαω αυτην που εχω... <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
Γενικα θελω αν εχω καλες επιδοσεις στα παιχνια που με ενδιφερουν(χωρις να πληρωσω 400 ευρω για καρτα γραφικων φυσικα... )
 

Sephir

Beyond Within
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
5,528
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που κάνω αναβαθμίσεις. Εχω πρακτικά το ίδιο σύστημα εδώ και 3,5 χρόνια (Core i7-920) και κρατά πολύ καλά, με μοναδική αναβάθμιση την κάρτα γραφικών λόγω βλάβης (από 275GTX σε 560Ti) και επιπλέον 3GB μνήμης σε τιμή-χώμα.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,452
Είναι περίπλοκο για μένα, αλλά συνήθως με οδηγούν άλλες ανάγκες πέρα από τα παιχνίδια για την αναβάθμιση.

Όταν πέρασα πριν μερικά χρόνια φοιτητής είχα πάρει καινούργιο Η/Υ με ένα νέο τότε, athlon X2 4400+ και μια ATi Χ800, αναβάθμισα σε κάποια φάση την RAM στα 2GB και έβαλα και μια 4850 που είχε πέσει τότε στα 120€ περίπου.
Ως είχε το σύστημα με κάλυπτε για αρκετό καιρό και φαινόταν ότι κουτσά στραβά θα έβγαζε 2 χρόνια ακόμα, αλλά σε κάποια φάση χάλασε η μητρική.
Το socket του επεξεργαστή 939 ήταν πλέον αρχαίο και η φθηνότερη μητρική στην αγορά έκανε πάνω από 100€ και δεν άξιζε τον κόπο, οπότε πούλησα επεξεργαστή και μνήμη για 80€ περίπου, τσόνταρα άλλα 100 και αναβάθμισα σε έναν Athlon II x2 250, 2Χ 2GB ddrII και μια μητρική ΑΜ3΄.

Μετά από αυτό απλά έβαλα έναν Phenom II x6 1090T επάνω, γιατί έκανα κάποια βαριά 3D για την διπλωματική μου και οι ανάγκες μου σε υπολογιστική ισχύ ανέβηκαν κατακόρυφα και γενικά γιατί είχα ανάγκη μεγαλύτερο επεξεργαστή για χάρη των σχεδιαστικών προγραμμάτων που χρησιμοποιώ και στην δουλειά μου.

Οπότε σήμερα ακόμα είμαι με το σύστημα της υπογραφής το οποίο κάνει την δουλειά του αρκετά καλά, με το οποίο έχω πέσει όμως σε τοίχο καθώς έχω ανάγκη για τις εφαρμογές τις δουλειάς μου περισσότερη RAM, αλλά δεν κυκλοφορούν πλέον DDR2 module των 4GB και η μητρική έχει μόνο 2 slots, κάτι που με οδηγεί στην ανάγκη για αλλαγή μητρικής και RAM σε DDR3.
Επίσης η 4850 άρχισε να αγκομαχάει πάρα πολύ μόλις άλλαξα οθόνη και πέρασα σε fullHD ανάλυση και φαίνεται ότι έχει έρθει η ώρα για αλλαγή.
Θα ήθελα να προσθέσω και έναν SSD που νιώθω το μεγαλύτερο φρενάρισμα για τις δουλειές που θέλω το σύστημα με τους παλιούς HDD (με τα games δεν κάνει τεράστιες διαφορές anyway).

Τα προβλήματα είναι 2 όμως, από την μια δεν υπάρχει σάλιο για αγορές, από την άλλη είμαι σε μια πολύ ρευστή κατάσταση και δε ξέρω αν θα είμαι καλά καλά στην χώρα τους επόμενους μήνες, οπότε δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα μια έστω και μερική, αναβάθμιση σε ένα σύστημα που θα αφήσω πίσω.

Υπάρχει και η απειροελάχιστη πιθανότητα πάντως, να κρατήσω το σύστημα ως έχει για κανένα χρόνο ακόμα και να αγοράσω ένα macpro ή κάποιο dell precision στην συνέχεια, αλλά αυτό εξαρτάται από το τι θα δούμε το 2013 από την apple (το macpro έχει χρόνια να δει ουσιαστική αναβάθμιση, αλλά έχουν ανακοινώσει ότι θα βγει νέο τώρα), που θα είμαι προσωπικά, πως θα πηγαίνουν οι δουλειές μου και αν ο φόρτος εργασίας μου θα δικαιολογεί την αγορά ενός workstation σαν το macpro/precision.

Το μέλλον θα δείξει, αλλά αν είχα μόνο για παιχνίδια το σύστημα δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο θα αναβάθμιζα τόσο συχνά όσο τώρα.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,655
Κατά βάση...όποτε αφήνω αρκετά λεφτά στην άκρη :cheer:

Τελευταία μου "μεγάλη" αναβάθμηση έγινε τον Φεβρουάριο του 2010, όταν έρεε ακόμα το χρήμα. Ήμουν με μονοπύρηνο επεξεργαστή και μητρική Asrock της πλάκας, και είχα πάρει έναν επεξεργαστή Intel Core i5-750, μια μητρική Gigabyte P55A-UD3, ένα τροφοδοτικό Corsair 650άρι και μια κάρτα γραφικών GeForce GTS 250.

Έκτοτε απλά άλλαξα κουτί πριν κάνα μήνα, αγόρασα και 2-3 ανεμιστήρες...και όταν μαζέψω χρήμα θα αγοράσω νέα κάρτα γραφικών και, αν έχω την δυνατότητα, έναν SSD. Μητρική, επεξεργαστή και τροφοδοτικό σκοπεύω να αλλάξω ξανά μόνον αν δεν την παλεύουν μία, μετά από χρόνια ελπίζω.
 

Dark Archon

Mind-flayer
Joined
Dec 21, 2012
Messages
1,676
Γενικά κάνω αναβάθμιση όταν δεν τραβάει πια το μηχάνημα του αδερφού μου. :lol: :lol:
Επειδή δεν έχει και τρελές απαιτήσεις, του δίνω το δικό μου που συνήθως τραβάει ακόμη καλά και αυτός τσοντάρει όσο μπορεί για να πάρω εγώ τα νέα κομμάτια. Everybody happy. :cheer: :cheer:
Την άνοιξη λοπόν θα του δώσω τον Ε8400 με την μητρική και τις μνήμες και θα πάρω μάλλον κάποιον τετραπύρηνο Intel, μιας και θα ασχολούμαι αρκετά με παιχνίδια.
 

manos426f

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
6,191
Εγώ που από τα 4GB RAM πήγα στα 8GB, πιάνεται ότι έκανα αναβάθμιση; :cheer:
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,452


manos426f wrote:
Εγώ που από τα 4GB RAM πήγα στα 8GB, πιάνεται ότι έκανα αναβάθμιση; :cheer:</blockquote>

Φυσικά!

Ετοιμάζω και εγώ αναβάθμιση τώρα, με συνοδεία του ανάλογου άρθρου φυσικά, με benchmarks και τα ρέστα!

 

nortrom

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,559
Κάθε πέντε (το πολύ) χρόνια κάνω ολική αναβάθμιση και εφόσων το παλιό σύστημα δεν τρέχει παιχνίδια αξιοπρεπώς. Πέντε χρόνια είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για έναν gamer, αλλά το προτιμώ απο το να αλλάζω ένα-ένα τα υποσυστήματα. Προφανώς και επιλέγω υποσυστήματα που γνωρίζω ότι δεν θα τα φτύσουν μετά απο 2 χρόνια.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,483
Τελικά την έκανα και εγώ την αναβάθμιση.
Μου παίρνει 4-5 χρονάκια για να αλλάξω κάτι έως όλα.
και 3 χρόνια αν με πιάσει ο ψυχαναγκασμός μου.
Επειδή ήθελα να αλλάξω CPU έπρεπε να αλλάξω και μητρική.
Αφού θα άλλαζα CPU, έπρεπε να αλλάξω και ψήκτρα (οι μαμά είναι λίγο κοροιδια ε<img src="/wink.gif" width="" height="" alt=";)" title=";)" class="bbcode_smiley" />
Αυτή είναι η αλητεία των εταιριών.
αφού θα άλλαζα CPU, είπα να αλλάξω και μνήμες.
Από τα 4GB στα 1300 ανέβηκα στα 8GB στα 1600.
κάπως έτσι ξεκινανε τα τριπάκια.
κάποτε είχα 256MB 133(?) και ήμουν ο βασιλιάς των δρόμων.
μόλις ήμουν έτοιμος για την συναρμολόγηση, είπα να αλλάξω και κουτί. Βρηκα μια ευκαιρια για ένα full titan.
Α! ένα FULL κουτί, μια ζωή στο μέτριο ήμουν.
χρόνια σου πολλά εαυτούλη μου.

Είναι πολύ δύσκολο να βάλεις ένα μετρό στην αναβάθμιση, όλα σου ξινίζουν σαν έρθει η ώρα.
και μετά την αγορά ξεκινούν και τα προβλήματα και αναρωτιέσαι που πήγαν τα λεφτά που έδωσες.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΓΚΑΝΤΕΜΗ.
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ.
φανταστείτε τι πονοκέφαλος έπιασε έμενα που τα έκανα

<span class="bbcode_spoiler">ξεκίνησα με CPU και ψήκτρα. Αν και έχω μια εμπειρία από δύσκολες ψήκτρες, (δυσκολία στο κούμπωμα) είπα να ρίξω μια μάτια στις οδηγίες γιατί η ψήκτρα ήταν σε 1052 κομμάτια.
οι οδηγιες ηταν ενα κακοτυπωμένο χαρτί με οδηγίες που δεν βγάζουν πουθενά και δεν έχουν καμία λογική.
Με ασπρόμαυρες εικόνες που είναι απίστευτα δύσκολο να διακρίνεις οτιδήποτε.

πληκτρολογώ Cooler master 412s και πάω στο site, όπου βρήκα τις ίδιες κακοτυπωμένες οδηγίες.
λέω θα πάω στο YouTube, εκεί βρήκα official οδηγίες. Τον κακό τους τον καιρό.
κανένας δεν έδειχνε πως κουμπώνουν οι βάσεις πάνω στο FAN.
Με τοποθετημένες βάσεις έδειχναν πως κουμπώνει το FAN πάνω στην ψήκτρα.
τελικά κάθισα και σκέφτηκα ότι έχω 4 κλιπ και ένα FAN, όποτε μάλλον τα δυο είναι για την τοποθέτηση δευτέρου FAN.
Υπέθεσα τον τρόπο που μπαίνουν και προσπάθησα να τις βιδώσω, οι βίδες δεν βίδωναν με ΤΙΠΟΤΑ και μου δινόταν η εντύπωση ότι οι βάσεις θα ανοίξουν σαν τριαντάφυλλο.
Κοίταξα αν υπάρχουν άλλες βίδες, όμως δεν είδα άλλες. Τις έσφιξα και να πάνε να χαρούν. Κούμπωσα το FAN με απίστευτη προσοχή αφού νόμιζα πως το FAN θα γίνει υλικό για ανακύκλωση.
τελικά τα κατάφερα και κέρδισα ένα πονοκέφαλο.

δεύτερο πακέτο
έχω μια soundblaster fatality την όποια μου την είχε χαρίσει ο Καραϊσκάκης.
πηρά μια ασπιρίνη γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε θύρα για να την υποστηρίζει.
Το πάνελ που έβγαζε μπροστά η κάρτα με βόλευε γιατί κούμπωνα την οπτική από τον ενισχυτή. Το χειριστήριο της κάρτας με βόλευε και αυτό.
Έμεινα χωρίς ήχο.
λέω αν δεν έχει από πίσω η μητρική έξοδο για οπτική θα πάρω τον κασμά.
Ευτυχώς είχε.
Αργότερα είδα ότι δεν βλέπει το 5.1 και παίζουν μόνο τα δυο ηχεία.
Θα βρω άκρη και με αυτό αν και έχω μπλέξει με realtek.
πάει και αυτό .
ήρθε η ώρα να δώσω τροφοδοσία στα FAN του κουτιού.
Έβγαλα τα εφεδρικά καλώδια για να τα κουμπώσω στο τροφοδοτικό.
Δεν κούμπωναν με τίποτα. Τσεκάρω καλώδια και θέσεις και βλέπω ότι είναι σωστά, όμως δεν κούμπωναν, ετσι απλα.
αράζω φτιάχνω καφέ και κοιτάζω από πού θα πιάσω το pc για να το πετάξω από το παράθυρο.
Κάνω άλλη μια προσπάθεια και κλικ κούμπωσε.

Εγκεφαλικό.

Κουμπώνω το πρώτο FAN, ωραία
Πάω να κουμπώσω το δεύτερο και είχε θηλυκό βύσμα, όπως και του τροφοδοτικού.
Κοιτάζω τα αλλά FAN, το ίδιο.

Εγκεφαλικό.

Λέω να πάνε να χαρούν, θα τα κολησω με κολλητήρι και δεν θα βάλω ούτε θερμοσυστελομενο, να ακουμπήσουν στο κουτί και να γίνουν κάρβουνο.
Λέω πιες το καφεδάκι σου γιατί έχεις θολώσει.
Εκεί που έπινα το καφεδάκι μου, χαλάρωσα και άρχισε να παίρνει παλι στροφές ο εγκέφαλος μου, κοιτάζω τα φυσακια και από την πίσω πλευρά της φυσάς, είχε και τα αρσενικά.
Τα κουμπώνω, βάζω μπροστά το μηχανάκι και πάω να περάσω λειτουργικό όμως την ώρα που κάνει boot του κάνω shut down από το κουμπί.
με έπιασε εκείνη την στιγμή να κλείσω τα καπάκια.
έκλεισα τα καπάκια, πατώ κουμπί και βγαίνει μια χοντρή, το pc δεν ξεκινουσε, τάση μηδέν.

Εγκεφαλικό

κλείνω τροφοδοτικό, κάνω αποφόρτιση και τίποτα.
ξανά και ξανά και ξανά και ξανά.
τα βγάζω όλα από πάνω, αποφόρτιση και τίποτα, έχει κάτσει η χοντρή στον σβέρκο μου.
αλλάζω καλώδιο τροφοδοσίας, τίποτα.
κοιτάζω air condition, παίρνει τάση από το πολύμπριζο που είναι κουμπωμένο το pc.
Το βγάζω, κάνω πάλι αποφόρτιση στο τροφοδοτικό και τίποτα.
πίνω καφέ και κοιτάζω με τι να κοπανήσω το pc.
πατώ το κουμπί και το pc ξεκίνησε, έτσι απλά.
error με fan CPU, δεν είχε σωστές στροφές, κοιτάζω στο BIOS 605 στροφές.
κοιτάζω θερμοκρασία CPU 27c . Disable το monitor για το fan και να πάει να χαρεί.
βάζω λειτουργικό, ζορίζω το σύστημα και τσεκάρω θερμοκρασία, μια χαρά.
Αν θέλει ας καεί, αλλαξα το αποδεκτο οριο στις στροφες. Έτσι και αλλιώς ο ξαφνικός θάνατος προέρχεται από μηδενικές στροφές.

εγώ δεν κάνω άλλη αναβάθμιση στον πονοκέφαλο μου.
6 ωρες για να στησω ένα pc.

</span>
 
Top Bottom