What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Οδηγός Overclocking AMD με ολίγη από Intel

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Πριν από όλα, μια παρατήρηση.
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΡΕΧΟΥΜΕ STRESS TESTS ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟ STRESS TEST
Καλησπέρα σας. Καλή διασκέδαση
Πρίν ξεκινήσουμε.
Λίγα λόγια για μένα.>
Είμαι ΑΕΚ. :trollface:
!!!WARNING!!!
Λοιπόν, παλικαράκι, ναι, εσένα λέω, που κοιτάς. Άκου πως έχει το θέμα. Πρώτα τα αρνητικά και οι προειδοποιήσεις. Όταν υπερχρονίζεις ΑΚΥΡΩΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ. Αν κάνεις κάποιο χοντρό λάθος, παίζει να κάψεις επεξεργαστή, RAM, μητρική. Ό,τι κάνεις το κάνεις με δική σου ευθύνη και ούτε το site ούτε ο Frappe ψυχάκιας σου φταίνε.
Αν επιθυμείς να συνεχίσεις, διάβασε παρακάτω.
Γιατί να κάνω overclocking;
Σωστή η απορία φίλος, και οι λόγοι αρκετοί. Πάμε να τους δούμε αναλυτικά.
1. Ρίχνεις γκόμενες. :trollface:
2. Ο παλιός ταπεινός σου Athlon ΙΙ ή Phenom ΙΙ ΔΕΝ είναι τόσο ταπεινός όσο θέλουν να πιστεύεις. Εντάξει, δεν θα κοντράρεις έναν i5 ρε αδελφέ, αλλά μια 7870, (ακόμα και μια 7950) θα την σηκώσει. Είτε το πιστεύετε είτε όχι. Χωρίς μεγάλα bottlenecks.
3. Θα δείτε διαφορά στα games σας και στην λειτουργία του PC γενικότερα.
4. Γιατί η αναβάθμιση μπορεί να αργήσει λίγο ακόμα, ας δώσω νέα πνοή στον Μητσάρα (το PC ντε.)
Σταθερότητα. Τι σημαίνει και γιατί είναι σημαντικό;
ΥΠΕΡΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΗ ΕΞΗΓΗΣΗ

Στον υπολογιστή καταγράφονται και καταχωρούνται (αποθηκεύονται) δεδομένα. Τι είναι τα δεδομένα; DATA, θα πεί το τρόλ της παρέας. Σωστός, θα πώ εγώ. Data. Αποτελέσματα υπολογισμών. Σωστοί υπολογισμοί=σωστά αποτελέσματα,άρα σταθερότητα...

Όταν το σύστημα λειτουργεί με άλλο τρόπο (overclocking), πρέπει να ελέγξουμε ότι οι υπολογισμοί εξακολουθούν να είναι σωστοί. Τα λάθος αποτελέσματα, γνωστά και ως Corrupt Data, σημαίνουν αστάθεια. Αυτά αποθηκεύονται στον δίσκο μας.
Στην αρχή, δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα, μα όσο πιο πολλά λάθος δεδομένα αποθηκεύονται, αρχίζουμε να έχουμε θεματάκια (μπλέ οθόνες, άκυρες επανεκιννήσεις του PC για να αναφέρω μερικά), μέχρι που φτάνει η στιγμή του αναγκαστικού FORMAT και πείτε bye bye darling στην υπέροχη συλλογή σας από εκπαιδευτικά βιντεάκια για την αναπαραγωγική δραστηριότητα εξωγήινων πλοκαμοειδών με ανυπεράσπιστες κορασίδες...
Καταλάβατε τώρα;


Να μην ξεχάσω. ΚΑΝΕΝΑ σύστημα δεν είναι 100% σταθερό. Ούτε σε stock, ούτε πειραγμένο.
Τι σύστημα πρέπει να έχω για να κάνω Overclocking με ασφάλεια;
Μητρική με καλό power phase και ψύξη στο VRM area (έ; τι είναι τούτο πάλι ρε; )
2. Επεξεργαστή με ξεκλείδωτο multi (Βλακ Εdition AMD ή Intel με ένδειξη "k"στο τέλος)
3. Καλή ψύκτρα. Η εργοστασιακή είναι απλά απαράδεκτη. Και των 2 εταιριών.
4. Καλό τροφοδοτικό!!! ΜΗΝ κάνετε εκπτώσεις σε αυτό, ακόμα και αν ΔΕΝ σκοπεύετε να υπερχρονίσετε.
5. Καλή θερμοαγώγιμη παστούλα. Ένα πλίτς σε μέγεθος μπιζελιού στο κέντρο του επεξεργαστή, αρκεί.

Σημείωση. Δεν προχωράω σε ανάλυση αφού θεωρώ δεδομένο οτι οι πιό πολλοί από εσάς διαθέτετε κάτι που απέχει πάρα πολύ από ένα μέσο σύστημα.
Προγράμματα που χρησιμοποιούμε.
Stress testing programs
Θές να κάνεις τον Μητσάρα να τρέχει και να μην φτάνει από το άγχος; διάβασε παρακάτω

1. Prime95 - Wikipedia

Απλά μια παρατήρηση, πολλοί φωνάζουν πως είναι ασύμβατο με τους τελευταίους FX, αλλά προσωπικά πιστεύω πως απλά βαριούνται να κάνουν σωστά το OC
2. http://www.ocbase.com/index.php/support
Προειδοποίηση. ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε το PSU test, μπορεί όντως να σας τινάξει στον αέρα.
3. IntelBurnTest - The new stress-testing program

Αυτό το πράγμα δημιουργήθηκε για να τσεκάρει η Intel ποιά chips έχουν προβλήματα, για να μην τα βγάλει στην αγορά. Θα δείτε τρελλές θερμοκρασίες!
Δοκιμάζετε και επιλέγετε αυτό που θεωρείτε εσείς καλύτερο.


Benchmark Programs
Λοιπόν, γλύκες μου, παρακάτω θα διαβάσετε για τα "κοράκια" που παίρνουν μέτρα του Μητσάρα.

1. SiSoftware – Windows, Android, GPGPU, CUDA, OpenCL, analysers, diagnostic and benchmarking apps" class="bbcode_url">SiSoftSandra
Πολύ καλό συνθετικό Benchmark, με συγκριτικά CPU presets

2. Multi-threaded Computer Benchmark | wPrime
Προσωπικό αγαπημένο. Φυσικά, εννοείται πως υπάρχουν πάρα πολλά που κυκλοφορούν έξω, αυτά που δίνω είναι απλά ενδεικτικά, επιλέγετε όποιο κάνει κλίκ στο ματάκι σας.


Δελτίο καιρού και χάπια για το Alzheimer
HWMONITOR | Softwares | CPUID - έλεγχος θερμοκρασιών και λοιπών καιρικών φαινομένων (ηλεκτρικά φορτία) εντός της οικίας του Μητσάρα.

Memtest86+ | The Open-Source Memory Testing Tool - για έλεγχο της σωστής λειτουργίας της μνήμης αν δείς ότι λασκάρει.
Πάντα, μα ΠΑΝΤΑ, να κρατάς σημειώσεις του Overclock, ώστε αν κάτι στραβώσει να μην ξεκινάς από την αρχή. Αμαρτία δεν είναι φίλε;

BIOS, αυτός ο άγνωστος
Που θα παραμείνει άγνωστος. Για τώρα, το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι τι απενεργοποιούμε σε αυτό.

Όλα τα C states, cool&quiet, Power Fan control, το Turbo core (μια λειτουργία αυτόματου overclocking) και επιπλέον, ρυθμίζουμε και το LLC (Load Line Calibration/Control βρε κουτά, μα τι σας μάθαν στο σχολείο ήθελα να 'ξερα).


Αφού έχετε το ποθητό αποτέλεσμα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Cool&Quiet .


Old school overclocking (CPU's με locked multi)
ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ
Αν έχετε μητρική Intel με socket 1155 ή 2011, ούτε να διανοηθείτε αυτή την προσέγγιση,ρισκάρετε το σύστημα. Μόνο τα socket 775 (με προσοχή), 1156 (με πολύ προσοχή) και 1366 (με πολύ προσοχή) είναι ανεκτικά στην άνοδο του FSB. Οι υπόλοιποι απλά αφήστε την τεχνολογία Core Boost της Intel να κάνει την δουλίτσα της.

Quickie:
-Aνεβάζεις το FSB σε βήματα 5-10ΜΗz
-Save&Exit.
-Stress test για 10-20 λεπτά
-Eπανεκκίνηση
-BIOS, ίδια διαδικασία.
-Eπανάληψη μέχρι να έχεις crash. Ξανά στο ΒΙΟS,ανεβάζεις ΕΛΑΧΙΣΤΑ CPU Voltage ( 1 βήμα την φορά, με max το 1.4v),Save&Exit.
-Stress test.
-Eπαναλαμβάνεις την διαδικασία μέχρι να φτάσεις εκεί που θές ( ή μέχρι εκεί που αντέχει το σύστημα)

ATTENTION!

Stress test για 10 ώρες στο Prime 95-ΝΑΙ,καλά διαβάζεις μεγάλε, βεβαιώσου οτι είναι σταθερό το σύστημα με τα νέα settings.
Ανεβάζοντας το Ref.Clock/FSB/ΗΤΤ, αυτόματα ανεβαίνει η συχνότητα λειτουργίας της RAM, το NB Freq και το HT Link (AMD), οπότε μειώνετε το Multi τους τόσο ώστε να είστε όσο το δυνατόν πιο κοντά σε stock settings για να έχετε περιθώριο για Overclocking της CPU.


Οδηγός Overclocking AMD/Intel (unlocked multi):

-Ανεβάζουμε CPU multi +0.5.
-Reboot, stress test με Prime 95 για 10 λεπτάκια.
-Αν δεν έχουμε σφάλμα ξαναανεβάζουμε από το BIOS το multi +0,5.
-Επανάληψη αυτής της διαδικασίας μέχρι να έχουμε BSOD(Blue Screen ή crash).
-BIOS, ανεβάζουμε το CPU voltage (Vcore) στην αμέσως επόμενη τιμή, και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία. Να ελέγχετε πάντα τις θερμοκρασίες.

Μax temps(CPU core temps)
AMD :50-55*C κατά το stress testing. Σε αυτές τις θερμοκρασίες αρχίζει το chip να παρουσιάζει αστάθεια, στους 62*C θα κατεβάσει μόνος του τα ρολόγια για να προστατευτεί (throttling)
Intel75-85*C κατά το stress testing. Τα ίδια με παραπάνω. στους 95-105*C θα κάνει throttling.

NB Freq Overclocking (AMD μόνο)
README!

Το ΝΒ Freq είναι το πιο αργό "κομμάτι" σε ένα AM3 σύστημα. Stock είναι στα 2000ΜΗz και μπορεί να φτάσει και τα 3100MHz (σε εξαιρετικές περιπτώσεις). Από 2500MHz μέχρι 2800MHz η αύξηση στις επιδόσεις είναι θεαματική.
Όπως και με την CPU, ανεβάζουμε το multi, stress test για 10-20 min. Επανάληψη μέχρι να crashάρει. Ανεβάζουμε CPU/NB voltage ελάχιστα και ξανά stress test μέχρι να είναι σταθερό. Λογικά, αν έχετε ΑΜ3 μητρική, στο χ12 θα έχετε φτάσει στο max multi που θα σας αφήνει χωρίς θέματα, με οποιοδήποτε παραπάνω (χ13,χ14 κλπ) θα έχετε πρόβλημα... Οπότε; FSB παιδάκια...

Κάτι σημαντικό, που πολλοί παραβλέπουν. Είναι προτιμότερο να έχετε 3.9GHz στον επεξεργαστή και 2700MHz ΝΒ Freq, από το να έχετε 4.0GHz και 2300ΜΗz. Μην διστάσετε να θυσιάσετε αυτά τα 100MHz από την CPU, τα οφέλη από το ΝΒ είναι θεαματικά, σχεδόν άμεσα και έχουν εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες, όχι μόνο σε benchmarks.

And, the downside... Όσο πιό πολύ ανεβαίνει το ΝΒ Freq, τόσο πιο πολύ ζεσταίνεται ο IMC, Ελεγκτής Μνήμης ενσωματωμένος στον επεξεργαστή. Το ΝΒ Freq καθορίζει την συχνότητα που λειτουργεί ο ΙMC, κάτι που πρακτικά σημαίνει οτι περιορίζονται τα όρια του overclocking του επεξεργαστή(όσο ανεβαίνει το ΝΒ Freq, o IMC ζεσταίνεται πιο πολύ) . Οπότε, τον νού σας ρεμάλια.


Athlon II

Ότι πρέπει για gaming,με πολύ χαμηλή τιμή. Δυστυχώς, δεν υπάρχει Athlon II BE, κάτι που σημαίνει ότι το Overclocking θα έχει την Old School προσέγγιση.
CPU voltage 1.5v Max. Οκ ρε μεγάλε, αλλά τι να περιμένω; 5GHz; Μάλλον όχι φίλε. Από 3.3 μέχρι 3.8GHz είσαι καλά. Μην ξεχάσεις να βάλεις τα multi χαμηλότερα όσο ανεβάζεις το FSB.

ΑΜ3/PhenomII(Deneb/Thuban

Deneb
Αν δεν με γελάει η μνήμη μου, ήταν οι πρώτοι αμιγώς 4πύρηνοι που κυκλοφόρησαν και σε BE. Τρομερά gaming chips. Οκ, είπαμε ότι είναι ΒΕ, που σημαίνει ότι απλά ανεβάζεις το Multi μέχρι να κρασάρει, οπότε ανεβάζεις λίγο το vcore (μέχρι να είναι σταθερός ο επεξεργαστής.) Υπάρχει όμως ένα τεράστιο αλλά...
1. Τα ΑΜ3 συστήματα αποδεδειγμένα είναι λιγάκι πιο σταθερά όταν το overclocking γίνεται μέσω FSB.
2. Τα ΑΜ3 συστήματα λατρεύουν τα σφιχτά/χαμηλά timings πιό πολύ από την υψηλή συχνότητα λειτουργίας.
3. Αν θές να τρίβεις τα μάτια σου από τις επιδόσεις, το ΝΒ Freq είναι ο απόλυτος στόχος καμάρι μου.
To HT Link δεν το έχω αναφέρει, και ούτε πρόκειται. Στα ΑΜ3 ΔΕΝ πρέπει ποτέ να ξεπεράσει το ΝΒ Freq, και γενικά η άνοδός του δεν βοηθάει πουθενά,το αντίθετο. Χαλάει τις προσπάθειες σας η άνοδος του, οπότε κρατήστε το σε Stock.
Ναί, οκ ρε μαγκάκο, αλλά που θα φτάσει ο επεξεργαστής; Καλή ερώτηση. Οτιδήποτε μεταξύ 3.8 και 4.2GHz να το θεωρείτε φυσιολογικό.

Thuban

Ακολουθεί επίδειξη γνώσεων (είναι από άλλο ανέκδοτο).
Καλό θα ήταν το Vcore να ΜΗΝ ξεπεράσει για κανέναν λόγο τα 1.475v. Οι Thuban είναι πρακτικά Opteron (Istanbul) τροποποιημένοι να τρέχουν σε ΑΜ3. Η βασική τους διαφορά με τους Deneb είναι μια επιπλέον στρώση χωρίς αγωγιμότητα επάνω στο chip, κάτι που τους κάνει λιγότερο ανεκτικούς στο voltage. Οι συχνότητες που μπορείτε να πιάσετε ποικίλουν και εδώ, ανάλογα με τον επεξεργαστή. Από 3.5 μέχρι 4.2GHz

FX (Piledriver/Bulldozer)

Οι FX θεωρητικά είναι πιο ανεκτικοί σε Overclocking σε σχέση με τους Phenom II, και ανεβάζουν ρολόγια πιο εύκολα και με λιγότερο voltage, άρα είναι και πιο δροσεροί επεξεργαστές...
Χμμμμμμ.... Ναί. ΑΛΛΑ ΔΕΝ είναι καλύτεροι για GAMING από τους Phenom II... Ίδια λειτουργικά όρια, ίδια voltage, και οι διαφορές (εκτός από ένα διαφορετικό σετ εντολών που έχουν, το AES/AVX-βοηθάει στα games που το εκμεταλλεύονται, ευχαριστώ τονKuivamaa για το tip), μεγάλες.
Ποιές είναι αυτές;
Λατρεύουν πιο πολύ το Bandwidth. Πιο μεγάλες συχνότητες(ταχύτητες) RAM, με άλλα λόγια. Αλλά ο IMC εξακολουθεί να έχει τις παιδικές ασθένειες των προηγούμενων γενεών...
2. Το ΝΒ Freq. Οτιδήποτε πάνω από 2400MHz είναι συνδυασμός καλού chip και τύχης... Αυτό συμβαίνει επειδή το NB/RAM ratio που χρησιμοποιεί η AMD στους FX είναι 2χ base RAM speed...
Personal opinion. Αν πάτε για αναβάθμιση από Phenom II, αγοράστε κάτι από FX 6300 και πάνω.

Bulldozer (Zambezi) overclocking

Αφού απενεργοποιήσετε το Core Boost, κάντε Restart. (Για να καταλάβετε γιατί το κάνουμε αυτό, ελέγξτε τοVcore πρίν και μετά το restart). Η υπόλοιπη διαδικασία, λίγο πολύ παραμένει ίδια. Εκτός από το LLC setting. Αυτό λοιπόν το setting χρησιμοποιείται για να περιορίσει τις απότομες/στιγμιαίες πτώσεις του voltage όταν ο επεξεργαστής βρίσκεται σε πλήρη φόρτο (Vdroop για όσους γνωρίζουν). Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτό στο BIOS σας, απλά ελέγχετε πόσο μεγάλη είναι η πτώση του voltage σε σχέση με αυτό του επεξεργαστή σε idle κατάσταση, και ρυθμίζετε το voltage ώστε να καλύψετε την διαφορά. (τόσο ώστε σε πλήρη φόρτο να είναι αυτό που πρέπει).

Piledriver (Vishera) overclocking

Θυμηθείτε τι λέγαμε για την RAM και τους FX. Πρώτα φροντίστε να φτάσετε την RAM όσο πιο ψηλά γίνεται. Προσωπικά ξεμπερδεύω με αυτό το κομμάτι πρώτα, επειδή είναι το πιο μανουριάρικο και μπελαλίδικο. Μετά πάω για NB, και τέλος CPU. Η διαδικασία είναι η ίδια (τι περιμένατε δηλαδής;


Προς γνώση και συμμόρφωση!


Η ΑΜD έχει ένα θεματάκι με την RAM. Επειδή ζορίζεται ο IMC,για ασφάλεια κλπ κλπ, γίνεται αυτό.
Όταν 2 ή περισσότερα memory slots είναι σε χρήση, το σύστημα έχει την τάση να υποχρονίζει την RAM στον αμέσως προηγούμενο divider. Αυτό σημαίνει πως καλό είναι να βάζετε την RAM speed/Freq και τα timings manually, παρακάτω θα αποκτήσετε το know how μάγκες!


<b><span style="color:#00ff00">RAM Overclocking.</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"> Το overclocking της RAM είναι ίσως το πιο περίπλοκο και απαιτητικό μέρος των προσπαθειών σου μάγκα μου. Απαιτεί πολύ δουλειά, και <b><span style="color:#ffff00">ΑΠΕΙΡΗ ΥΠΟΜΟΝΗ.</span></b> Παρακάτω θα στα κάνω λιανά για να δείξεις στο σύστημα σου <b><span style="color:#ffff00">who's Boss.</span></b>
<b><span style="color:#ffff00">Αρχίζουμε.</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">1. Ανεβάζεις FSB με τον Old School τρόπο και τεστάρεις 15 λεπτάκια. Επαναλαμβάνεις μέχρι να crashάρεις. (Μην ξεχνάς να έχεις όλα τα άλλα multi σε νούμερο όσο πιο κοντά σε stock γίνεται.)
2. Όταν έχεις το crash, ανέβασε ελάχιστα DRAM voltage και τέσταρε. Επαναλαμβάνεις το 1.
3. Όταν έχεις ξανά crash, κατέβασε το RAM Divider στην αμέσως προηγούμενη τιμη.
4. Από εδώ και πέρα, είναι στο χέρι σου φίλε να την πάς όσο πιο μακρυά γίνεται. </span>
<b><span style="color:#00ff00">Τελειώσαμε.</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"> :spiteful: <b><span style="color:#ffff00">Θα ήθελες μεγάλε. :spiteful: <b><span style="color:#ffff00">Σειρά έχουν τα timings.</span></b>
<b><span style="color:#ff0000">Είναι η ευχή του Μητσοτάκη για καλή επιτυχία. </span></b>
<span class="bbcode_spoiler">H διαδικασία "σφιξίματος" των timings βοηθάει ώστε η RAM να έχει όσο το δυνατόν μικρότερες καθυστερήσεις ανάμεσα στις εντολές και εργασίες που εκτελεί. Η διαδικασία είναι η εξής.
1. Πειράζω ΜΟΝΑΧΑ 1 τιμή κάθε φορά, και τεστάρω για 15-20min για σφάλματα. (ΠΧ CL)
2. Επαναλαμβάνω την διαδικασία μέχρι να έχω σφάλματα σε αυτή την τιμή. Το βάζω στην χαμηλότερη <b><span style="color:#00ff00">λειτουργική!</span></b>
3. Συνεχίζω με την επόμενη τιμή που θέλω να αλλάξω (tRCD). Επανάληψη του 1. Και ούτω καθεξίς.
<b><span style="color:#ffff00">Αυτό είναι δύσκολο ρε μεγάλε; Πλάκα μας κάνεις;</span></b>
Όχι μικρέ και ανόητε, το δύσκολο είναι να βρείς την ισορροπία μεταξύ timings, RAM Speed, το σωστό voltage, κάτι που θα σου φάει ένα τετράωρο αν ξέρεις ακριβώς τι κάνεις και γιατί... Και μετά προσευχή να POSTάρει... :spiteful:
Επεξήγηση. Έχω CL9 και θέλω CL7. Πρώτα πάω να τεστάρω με CL8. Αν είμαι οκ, μόνο τότε θα πάω στο CL7. Αλλιώς πρέπει να το σταθεροποιήσω πρώτα, κάτι που θέλει χρόνο. Έλεγχο με Memtest για καθόλου ή ελάχιστα σφάλματα, κλπ. Αυτό για κάθε τιμή που αλλάζουμε. Hint. Για καλύτερη/μέγιστη απόδοση φροντίστε τα timings να είναι όσο πιο κοντά γίνεται μεταξύ τους (πχ, 8-8-8-24 και όχι 7-9-11-26,κλπ)
<b><span style="color:#ffff00">Θεματάκια με την σταθερή RAM(timings)</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">Ίσως χρειάζεται λίγο CPU/NB voltage παραπάνω. Ξανά stress test, μέχρι η τιμή που έχω φτάσει να μην πηγαίνει παρακάτω. Αυτό ισχύει για όλες τις τιμές που μπορούμε να αλλάξουμε.</span>
<b><span style="color:#ffff00">Βασικό. Αν αλλάξουμε πάνω από μια τιμή κάθε φορά, τότε μάλλον θα μας αγαπήσει παράφορα το Clear CMOS. Nα το θυμάστε αυτό.</span></b></span> </span></b></span></span>
<b><span style="color:#00ff00">Τι επιδιώκω;</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">α. Θέλω να δώ που φτάνει η CPU. Δές τον οδηγό για τις unlocked CPU's.
β. Θέλω επιδόσεις στα Games. Μεγάλε. Όλα τα παραπάνω-το ΝΒ είναι προτεραιότητα.
γ. Είμαι bencher και θέλω να ξεζουμίσω το σύστημα για αυτό το 0.00000001% extra επίδοση. Όλα τα παραπάνω. H Old School προσέγγιση θα με βοηθήσει για την RAM.</span>
<b><span style="color:#00ff00">Ωραία, το κατάφερα το οβεκλόκι ρε Μπίλ Φραπεμάστορα, και τώρα, τι;</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">Αφού έχετε βρεί τα ρολόγια και τις συχνότητες που σας ικανοποιούν, τρέξτε το αγαπημένο σας Stress Test πρόγραμμα. Το Prime 95 που χρησιμοποιώ, κάνει 23 ώρες για να ολοκληρώσει όλα τα tests, αλλά αν θέλετε να είστε σίγουροι για το overclock σας, 10 ώρες χωρίς σφάλμα και είστε οκ. Επίσης, τρέξτε το αγαπημένο σας FPS, πάρτε το shotgun στο χέρι και απολαύστε το Gorefest σας για όσο θεωρείτε σκόπιμο... :spiteful: με μερικά έως αρκετά FPS επιπλέον </span>
<b><span style="color:#00ff00"> Voltages </span></b>
<span class="bbcode_spoiler">Νταντζζζτ
<b><span style="color:#ffff00">Θα ασχοληθούμε με αυτά που χρειάζεται.</span></b>
<b><span style="color:#ffff00">Vcore </span></b><span class="bbcode_spoiler">Τροφοδοτεί τον επεξεργαστή με ρεύμα, το ανεβάζουμε για να σταθεροποιήσουμε το overclock. Ελάχιστα κάθε φορά. Max 1.55v σύμφωνα με την AMD, αλλά μια και θα το έχετε (το overclock) για συνεχή χρήση 24/7, Max 1.5v. Ο λόγος είναι για να αποφύγουμε την φθορά του chip.</span>
<b><span style="color:#ffff00">CPU/NB vid</span></b> <span class="bbcode_spoiler">Το voltage που μας βοηθάει να σταθεροποιήσουμε τον IMC. Επίσης βοηθάει και να σταθεροποιήσουμε την CPU, αλλά και την RAM. Max 1.4v.</span>
<b><span style="color:#ffff00">NB vid</span></b> <span class="bbcode_spoiler">Το voltage για το chipset του NB. Βοηθάει στο να ανεβάσουμε το FSB πάνω από 265 και να σταθεροποιήσουμε την RAM σε πιο υψηλές συχνότητες/μεγαλυτερες ταχύτητες. Max 1.2v</span>
<b><span style="color:#ffff00">DRAM voltage</span></b> <span class="bbcode_spoiler">Όσο ανεβάζουμε την συχνότητα λειτουργίας ή/και σφίγγουμε τα timings, μας βοηθάει να την σταθεροποιήσουμε. Max 1.7v, αν και μάλλον δεν θα χρειαστεί να το ανεβάσετε τόσο.</span>
<b><span style="color:#ffff00">Γενικά, ο κανόνας είναι να πάς όσο πιο μακρυά μπορείς, με όσο το δυνατόν λιγότερο voltage.</span></b></span>
<b><span style="color:#00ff00">Core unlocking tips</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">Ξεκινώντας, τονίζω ότι δεν είναι εγγυημένο πως θα δουλέψει. Το 'χουμε; Ωραία.
<b><span style="color:#ffff00">Τι χρειάζομαι; </span></b>
<b><span style="color:#00ff00">Επεξεργαστή</span></b>.<span class="bbcode_spoiler"> :trollface: Ναί ρε γίδι, αλλά τι επεξεργαστη;
AMD Athlon II x3
AMD Athlon II x4
AMD Phenom II x2
AMD Phenom II x3
AMD Phenom II x4 xxxT</span>
<b><span style="color:#ffff00">ΑΜ3 Μητρική με</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">1. Το τελευταίο BIOS update της μητρικής (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ).
2. SB710 ή SB750, που να υποστηρίζει το ACC (Advanced Clock Calibration) αλλιώς Core Unlocker ή Turbo Unlocker ανάλογα με την εταιρία.
3. Αρκετή κωλοφαρδία ώστε να μην έχουν απενεργοποιηθεί οι πυρήνες λογω κακής κατασκευής/ποιότητας.</span>
Ωραία ρε φραπεδόμαγκα,που λέει και ο Γάιος,τα έχω τα παραπάνω,
<b><span style="color:#ffff00">και τώρα τι; </span></b>
<span class="bbcode_spoiler">Πάμε λοιπόν να δούμε πως ξεκλειδώνουμε τους extra πυρήνες απαιτητικέ φίλε.
Στο BIOS, βάζουμε το ACC ή NCC σε auto. Όσοι από σας έχετε Gigabyte ρυθμίστε το EC FIRMWARE σε Hybrid, και όσοι έχετε ASUS, ενεργοποιήστε το Unleashing Mode. Save & Exit. </span><b><span style="color:#00ff00">Αν το πείραμα πέτυχε και δεν τινάξατε το οικοδομικό τετράγωνο στον αέρα, τότε ο επεξεργαστής σας θα έχει καινούργια ονομασία... Συγχαρητήρια μάγκες, η εγχείρησις πέτυχε και ο ασθενής χαίρει άκρας υγείας. </span></b>
<b><span style="color:#ffff00">Επειδή όμως δεν ξέρουμε ακόμα πως διάολο αποδίδει, stress test μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα test,πχ στο Prime 95 full 24 ώρες. Αναγκαίο βήμα. Μην ξεχνάτε πως μόλις αποκτήσατε νέο επεξεργαστή.</span></b>
<b><span style="color:#ffff00">Προβληματισμοί.</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"> Ρε φραπεδιάρη,τα παραθύρια μου λένε πως έχω 2 πυρήνες ενώ εγώ βλέπω χ4!!! Ληγμένα μας δίνεις; Κάνε το εξής αγαπητέ,και μην φρικάρεις . msconfig -> Boot -> Advanced Options -> Number of Processors. Αν και πάλι δεν φαίνονται οι ξεκλειδωμένοι πυρήνες, φίλος σόρυ, μάλλον είναι ελαττωματικοί.</span>
<b><span style="color:#ffff00">Το σύστημα δεν ποστάρει. </span></b>
<span class="bbcode_spoiler">"Tremble mortals, and despair". Μάλλον έγινε πατάτα και το PC παρέδωσε πνεύμα. :blink: Πλακίτσα. Έχω την τελευταία έκδοση του BIOS; (ναί, εδώ χρειάζεται το update.)
Ανεβάζεις ελάχιστα Vcore και ξαναπροσπαθείς.
Αν το Vcore δεν βοηθάει, ανέβασε ελάχιστα CPU/NB voltage. Μην ξεχνάτε πως υπάρχει ένας επιπλέον πυρήνας ενεργός, άρα και η ενέργεια που χρειάζεται είναι λίγο αυξημένη.
Αν και πάλι δεν POSTάρει, καμάρι μου σόρυ, ελαττωματικοί πυρήνες. Clear CMOS και πάμε δυνατά στα παραθύρια με τον ταπεινό κομμένο επεξεργαστάκο μας. Τι είχαμε, τι χάσαμε.</span></span></span>
<b><span style="color:#00ff00">Με κόβει κρύος ιδρώτας.</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#00ff00">Panic mode</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">Το σύστημα δεν POSTάρει. Φίλε, την πάτησες. ΚΑΗΚΕ. (Πλάκα κάνω).
<b><span style="color:#ffff00">Clear CMOS.</span></b>
1.Κλείνεις εντελώς το PC και αφαιρείς την πρίζα του τροφοδοτικού
2. Αφαιρείς την μπαταρία της μητρικής (στρογγυλή σαν ρολογιού) για 3-5 λεπτά.
3. Την ξαναβάζεις και περιμένεις για 2 λεπτάκια.
4. Ξεκινάς το PC.<span class="bbcode_spoiler"> ( Και αν ανάψει χωρίς να έχεις ξαναβάλει το καλώδιο του τροφοδοτικού, η Shodan κατοικεί στο PC σου. Αυτό και αν είναι επιτυχημένο Overclocking) :spiteful: </span>
5. Ξεκινάς από την αρχή.</span>
<b><span style="color:#00ff00">Troubleshooting</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#ffff00">Το Σύστημα μου πετάει μαύρη οθόνη.</span></b><span class="bbcode_spoiler"> Κάνε αυτό. :throw: Αλλιώς, πήγαινε και διόρθωσε το vcore. (πιό λίγο ή πιό πολύ, εσύ θα το βρείς φίλος)</span>
<b><span style="color:#ffff00">Άλλα χρωματάκια...</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">Το Σύστημα μου βγάζει άλλα άκυρα χρώματα. Μήπως να άλλαζα κάρτα γραφικών; Μάλλον όχι, κατέβασε λιγο το multi της CPU... Αν τώρα την βρίσκεις με το ροζάκι... Περί ορέξεως...</span>
<b><span style="color:#ffff00">BSOD.</span></b><span class="bbcode_spoiler"> Οι γνωστές μπλέ οθόνες... Συνήθως είναι αστάθεια σε RAM ή NB Freq. Διορθώνουμε CPU/NB voltage Ή NB voltage. </span>
<b><span style="color:#ffff00">Freeze.</span></b> <span class="bbcode_spoiler">Κοινώς "πάγωμα". Μια είναι η λύση φίλοι μου :smash: RAM ή NB Freq ξανά. Διορθώνουμε CPU/NB voltage Ή NB voltage.</span></span></span>
<b><span style="color:#00ff00">Τι αποφεύγω</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#ffff00">1.ΟΕΜ συστήματα. </span></b>Συνήθως έχουν κλειδωμένα voltages και οι μητρικές δεν σηκώνουν και πολλά. Μην κάνετε τους ήρωες. Το πιο πιθανό είναι να κλαίτε τα λεφτά σας και να βρίζετε εμένα.
<b><span style="color:#ffff00">2. Μητρική με "φτωχό" power phase.</span></b> Τι σημαίνει αυτό και γιατί είναι σημαντικό θα το δείς παρακάτω, σε ξεχωριστό section.
3. <b><span style="color:#ffff00">ΜΗΝ κάνετε overclocking κατά τους θερινούς μήνες. </span></b>Τι; Γιατί; Ας πούμε απλά, ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ! <b><span style="color:#00ff00">Μπορείτε εύκολα, να ρίξετε το voltage, κοινώς undervolting που λένε και οι ιθαγενείς στην Ορεινή Αρκαδία. Load Optimised Defaults, κατεβάζετε το Vcore ελάχιστα, stress test, μέχρι να έχετε stock συχνότητα με μειωμένο voltage. Ότι πρέπει για μείωση θερμοκρασίας και λογαριασμού της ΔΕΗ...</span></b>
4.<b><span style="color:#ffff00"> Ποτέ, και για ΚΑΝΕΝΑ λόγο δεν κάνουμε overclocking ή stress testing με το άθλιο χάλι που λέγεται εργοστασιακή ψύκτρα. </span></b>
5. <b><span style="color:#ffff00">ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΕ το κουτάκι σας</span></b>!!! Την τελευταία φορά που ανοίξατε το Case πετάχτηκαν πετροχελίδονα από μέσα; Η κάρτα γραφικών είχε πιάσει σπέρκουλο και μπάμπαχνα; Απλά καλέστε εξορκιστή. Ή καθαρίστε το. Όποιο προτιμάτε.
6. Πάμε πάλι όλοι μαζί. Ποτέ δεν πειράζουμε πάνω από 1 Voltage κάθε φορά. Σας προειδοποίησα.
7. <b><span style="color:#ffff00"> ΒΙΟS update με overclocked settings.</span></b> Ποτέ και για ΚΑΝΕΝΑΝ λόγο. Το σύστημα εκλαμβάνει τα settings ως stock, και πολλά μπορούν να συμβούν. Σε περίπτωση που το κάνετε όμως, μην πανικοβάλλεστε, Clear CMOS. Γενικά πάντως, το BIOS update δεν το συνιστώ. <b><span style="color:#00ff00">Κάτι που δουλεύει, ΔΕΝ το πειράζουμε.</span></b> </span>
<b><span style="color:#00ff00">Τι αποτελέσματα θα έχω;</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#ffff00">Οκ ρε μεγάλε, μου έφυγε η ψυχή, έφαγα ώρες που αντί να σφάζω Ναζί και Ζόμπυ και να προκαλώ γενοκτονίες με το πιστό μου ρόπαλο με τη σκουριασμένη πρόκα στην άκρη, το έπαιζα Μαγκάιβερ στον υπολογιστάκο μου. Το έκανα το οβεκλόκι, και τώρα τι;</span></b>
<b><span style="color:#00ff00">Ε, δεν πρέπει να ανταμοιφθείς για τους κόπους σου; Τόσα δάκρυα, τόσο αίμα, τόσος ιδρώτας... Άκου λοιπόν τι θα έχεις καταφέρει.</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">Θα έχεις ακυρώσει την εγγύηση. :trollface: </span>
1. Ανάλογα με τον επεξεργαστή και την ολοκαίνουρια συχνότητα λειτουργίας του, θα δείς καλά αποτελέσματα στα FPS των games, ειδικά των CPU intensive...
2. Ναί ρε μόρτη, αλλά παίζω GPU bound games. Φίλος, μάζεψε φράγκα και πάρε μια 7870 ή μια 7950, ο "αρχαίος" Phenom σου την σηκώνει. Χρειάζεται να πώ περισσότερα;
3. Το σύστημα φορτώνει τα Windows σφαίρα χωρίς SSD. Ναί αγορίνα, και αυτό ισχύει. Το ΝΒ και τα σφιχτά timings είναι υπεύθυνα για το δράμα που βιώνεις... </span>
<b><span style="color:#00ff00">Βού Ρού Μού (Αka πώς να ψαρώνετε τα Geeks)</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#00ff00">Mobo VRM</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">Βασικά καλησπέρα σας. Καλός ο οδηγός ρε φραπεδόφατσα αλλά τι να τονε κάνω αν δεν ξέρω αν κάνει η μητρικιά μου για οβεκλόκι; Σωστό και δίκαιο το ερώτημα τρελά αγόρια. Πάμε να πιούμε έναν φραπέ και σας εξηγώ στην πορεία.
<b><span style="color:#ffff00">Λίγα λόγια για τα VRM (Voltage Regulation Modules).</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">Αυτά τα ρημάδια είναι πρακτικά μίνι τροφοδοτικά σαν τον υποσταθμό των 800W που έχουμε για να ταίζουμε το θηριάκι μας. Δουλειά τους είναι να παρέχουν σταθερά τον επεξεργαστή (και τον IMC) με το απαιτούμενο ρεύμα για την απρόσκοπτη λειτουργία του. Γκέγκε;</span>
<b><span style="color:#ffff00">Εδώ εγώ διαβάζω οτι η μητρική μου έχει 4+1 power phase. Τι σημαίνει αυτό;.</span></b><span class="bbcode_spoiler">-Σημαίνει οτι 4 modules δίνουν ρεύμα στην CPU, και 1 στον IMC.
-Ναί ρε Φραπερέιτορ, αλλά εγώ που έχω Intel μητρική διαβάζω 6+2+2. Τι Diablo; Μπερδεύτηκα με τα μαθηματικά...
-Εσύ λυγερόκορμο αγόρι θα έπρεπε να ανοίξεις τα στραβά σου και να διαβάσεις ότι ο super επεξεργαστής σου έχει και ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών μέσα στο chip. Άρα η πρόσθεση είναι απλή. 6 modules για τον επεξεργαστή +2 για integrated graphics+2 για IMC. Πώς τα πάω;
-Για συνέχα το. Σε κόβω να περνάς πανεπιστήμιο. </span>
<b><span style="color:#ffff00">-Για να απλοποιήσουμε τελείως τα πράγματα, ανάφτε τσιγάρο και ακούστε.</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">Μια μητρική η οποία σέβεται τον εαυτό της έχει καλό αριθμό VRM. Επίσης έχει heatsinks για την ψύξη τους. Να σας τα κάνω πιο λιανά;
-Προχώρα το.
-Οκ λοιπόν. Όσο πιο μεγάλο αριθμό VRM έχουμε, τόσο λιγότερο ζορίζονται για να δώσουν το επιπλέον ρεύμα στον υπερχρονισμένο επεξεργαστή, άρα ζεσταίνονται και λιγότερο, άρα αποδίδουν καλύτερα. Τα Heatsinks βοηθάνε στο να παραμένουν όσο πιο δροσερά γίνεται για καλύτερη απόδοση. Τι δεν καταλαβαίνεις;</span>
<b><span style="color:#ffff00">-Και τι μπορεί να προκύψει δηλαδή αν ζεσταθούν αυτά τα ΒΡΕΜ ρε Φραπεδιέρο;</span></b><span class="bbcode_spoiler">- Ανάλογα με τις τεχνολογίες για προστασία της μητρικιάς, μπορεί να δείς τα ρολόγια του επεξεργαστή να πέφτουν, μαζί με πτώση του ρεύματος (το λεγόμενο throttling) για να μην καούν τα VRM και ο επεξεργαστής. Κατάλαβες φίλος; Μια μητρική με κακής ποιότητας VRM θα στα παρουσιάσει αυτά τα σημάδια νωρίς, θα εμποδίζει τον επεξεργαστή να ανεβάσει τα ρολόγια, ή μπορεί απλά να καεί. Οπότε καλό είναι να έχεις κάνει έρευνα αγοράς αν σκοπεύεις να υπερχρονίσεις.</span>
<b><span style="color:#ffff00">Τελειώστε τον καφέ σας να πηγαίνουμε μάγκες, πείνασα και θα φωνάζει και η γυναίκα μου.</span></b> </span>
</span> <b><span style="color:#00ff00">Spaggheti Airflow</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#ffff00">Περί μακαρονάδας</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">-<b><span style="color:#ffff00">Όλα σούπερ ρε Bill φραπομάστορη, αλλά έχω ντέρτια. Το case είναι σαν Carbonnara με τόσα καλώδια να κρέμονται από δώ και από κεί. </span></b>
-<b><span style="color:#ffff00">Λοιπόν, φίλος, συμφωνία. Θα σε δώκω τα λουράκια για να κάνεις μάτσο τα καλώδια και να τα βάζεις κάπου στο πλάι, ή κάτω ή απάνω, κάπου τεσπα που να μην εμποδίζεις τον αέρα που μπάινει από μπροστά και βγαίνει από πίσω.</span></b> <span class="bbcode_spoiler">(Δεν ακούγεται κάπως Kinky;) :trollface: </span> <b><span style="color:#ffff00">Αν διαθέτεις και τροφοδοτικόνε Modular,με αποσπώμενα καλώδια για τις συνδέσεις, ακόμα καλύτερα. Θα σε βοηθήσει να πάνε τα φαρμάκια κάτω και οι θερμοκρασίες να είναι πιό χαμηλές λόγω καλύτερης ροής αγέρα μέσα στο κουτί! Το 'χουμε;</span></b>
<b><span style="color:#ffff00">Οκ ρε μεγάλε, αλλά τι σχέση έχει αυτό με το Overclocking;</span></b>
<b><span style="color:#ffff00"> Ακολουθεί παραλληλισμός κουκουρούκου</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#00ff00">Ρε γκαβάδι, τι διάβαζες τόση ώρα; Όσο πιο χαμηλές οι θερμοκρασίες, τόσο πιο χαρωπά γουργουρίζει από ευχαρίστηση ο επεξεργαστάκος μας.</span></b> Παράδειγμα! Έχει ζέστη. Εσύ τρέχεις, ιδρώνεις, ζέχνεις σαν Soggoth, και έχεις έναν βαρεμένο που σε αναγκάζει να τρέξεις πιο γρήγορα. Δεν θα πλαντάξεις; Και μέσα σε όλα έχεις φάει και καυτερά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο εν λόγω βαρεμένος σου χώνει και μια άπλυτη φορεμένη κάλτσα στο στόμα, για να ανασαίνεις από την μύτη επειδή "έτσι πρέπει".
Το μόνο που θές είναι τι; ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ!!!! Ε, το ίδιο θέλει και ο Μητσάρας! Να πάρει ανάσα μάγκα μου. </span><b><span style="color:#ffff00">Υπόμνημα</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#00ff00">( Καυτερά=ανεβασμένο voltage, ζέστη=θερμοκρασία κουτιού, δρομέας= επεξεργαστής καμικάζι, βαρεμένος=εσύ, άπλυτη φορεμένη κάλτσα=αλλαγή θερμοαγώγιμης παστούλας κάθε τρείς και λίγο )</span></b></span>
Κάνε λοιπόν την χάρη στον Μητσάρα και κάνε καλή διαχείρηση καλωδίων, καθάριζε το κουτάκι σου και μην αλλάζεις παστούλα συνέχεια επειδή έτσι άκουσες, έτσι διάβασες, έτσι σου είπε ο περιπτεράς επειδή έχει και το καμάρι του PC και ξέρει.
Χμμμ, μάλλον βγήκα λίγο εχτός θέματος... ¨Η μήπως όχι; Για σκεφτείτε το...
Hint. Πάρτε τα Sata καλώδια και τυλίξτε τα γύρω από ένα κατσαβίδι, τα κάνετε κυριολεκτικά "μπούκλες". Απλά δοκιμάστε το, και πείτε μου τα αποτελέσματα. :whistle:
<b><span style="color:#ffff00">Περί ανέμων </span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#ffff00">Τι εστί good airflow; Απλό. Καλή ροή αέρα μέσα στην οικία του Μητσάρα, όπερ και μεταφράζεται σε</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#00ff00"> 1. Ικανοποιητικό αριθμό από φουρφούρια ( aka Fans). 1 μπροστά να το παίζει μαύρη τρύπα και να τραβάει οτι υπάρχει μπροστά του μέσα στο κουτί (φίλτρο καλοδεχούμενο), 1 όπισθεν να αποβάλει την ζέστα , και προαιρετικά (αν το κουτάκι διαθέτει τις θέσεις) 1 στο πλάι για να βοηθάει την κάρτα γραφικών να δροσίζεται διώχνοντας ζεστό αέρα και λοιπά κακά πνεύματα, και 1 να σπρώχνει αέρα από πάνω μέσα στο κουτί, κάτι που βοηθάει στην ψύξη των Βού Ρού Μού.
2. Ευρύχωρο case, ώστε και να υπάρχει καλή ροή αέρα αφού και καλή διαχείρηση καλωδίων θα κάνουμε πιό άνετα, και δεν θα χρειάζεται να κάνουμε ταρζανιές για τον καθαρισμό του (βάλε-βγάλε hardware, κλπ)
3. Η καλή διαχείρηση καλωδίων. Μην βαριέστε. Ακόμα και αν δεν υπερχρονίσετε, το καλό airflow σημαίνει άριστες συνθήκες εργασίας για τον Μητσάρα, που θα σας ευγνωμονεί και να είστε σίγουροι πως θα σας το ανταποδώσει, με ή χωρίς Boost. </span></b></span></span></span></span>
<b><span style="color:#00ff00">Παστούλες και αλκοόλια.</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#ffff00">Σεράνο ή κουβερτούρα;</span></b>
<span class="bbcode_spoiler">Wellcome back παίδες, σήμερις θα μιλήσουμε για γλυκά. Όχι αυτά που προκαλούν τερηδόνα, τα άλλα, τα πρόστυχα που λατρεύει ο Μητσάρας.
-Οκ ρε Μπιλάκο, αλλά τι εννοείς;
-Εννοώ παστούλες. Τι δεν καταλαβαίνεις;
-Ναι, αλλά...
Έλα, οκ, σταματάω τις trolling διαθέσεις εδω. Περί παστούλας λοιπόν ο λόγος μάγκες.
<span class="bbcode_spoiler"> :trollface: </span>
<b><span style="color:#ffff00">Θερμοαγώγιμη αλοιφή. </span></b>
<span class="bbcode_spoiler">Η θερμοαγώγιμη αλοιφή βοηθάει να απομακρύνεται η παραγόμενη θερμότητα από τον επεξεργαστή πρός το heatsink, κρατώντας τον όσο πιο δροσερό γίνεται. Το 'χουμε; Ωραία.
- Ερώτηξις. Ποιά η διαφορά Σεράνο και κουβερτούρας;
-Απάντηξις. Η Σεράνο, περίεργε φίλε μου, κάθεται γλυκά στον λάρυγγα και στο στομάχι, σε αντίθεση με την κουβερτούρα, που θέλει λίγη ώρα για να εκτιμήσεις γεύση... Που μεταφράζεται ως εξής.</span>
<b><span style="color:#ffff00">Υπάρχουν 2 ειδών παστούλες.</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#00ff00">1. Αυτές που πιάνουν κατευθείαν μέγιστη απόδοση. (Σεράνο) <b><span style="color:#ffff00">
πχ NOCTUA NT-H1(πάρα πολύ καλή)</span></b>

2. Αυτές που έχουν το γνωστό Break in time (χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την μέγιστη απόδοση.), όπως αυτό αναφέρεται στα ιερά κείμενα των ιθαγενών της Κάτω Τραγάνας. (Κουβερτούρα)</span></b><b><span style="color:#ffff00">
πχ, Arctic Silver 5 (Τρομερή, θα δείτε όντως μεγάλη διαφορα, αλλά κάνει 1 μήνα να πιάσει μέγιστη απόδοση, που σημαίνει πως στην αρχή ο Μητσάρας θα δυσανασχετεί, αλλά μετά... Λογοκρισία λόγω σεξ, βίας, κλπκλπ)</span></b>
<b><span style="color:#00ff00">Γενικά, όλες οι aftermarket ψύκτρες έχουν και ένα σωληνάριο με την δική τους πρόταση πάστας, που σίγουρα είναι κλάσεις ανώτερη απο την εργοστασιακή, και οι διαφορές μεταξύ τους απειροελάχιστες σε θέμα μείωσης temps, οπότε όχι άξιες λόγου. Γενικά, όσες κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι καλές, οπότε δεν θα σας ζαλίσω άλλο.</span></b> </span> </span>
<b><span style="color:#ffff00">Αλκοόλια</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#ffff00">Η αρχή του τέλους</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#00ff00">Ναί κύριοι, σήμερις θα ασχοληθούμε με το απόλυτο όπλο για να κάμψουμε τις αντιστάσεις των θυλυκών, και πως αυτό το όπλο γίνεται αρωγός στην προσπάθεια να επιβιώσουμε ως είδος... Ούπς,αχέμ, ναί... λάθος thread...</span></b></span>
Clear CMOS->Reboot
<b><span style="color:#ffff00">Πάμε πάλι...</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#00ff00">Περί αλκοόλης λοιπόν ο λόγος μορτάκια, και πώς μας βοηθάει να κάνουμε τον Μητσάρα χαρούμενο και υγιή.
-Καλά ρε μεγάλε, υγρά θα του δώσουμε; Ωραίες συμβουλές δίνεις.
-Όχι. Απλά θα κάνουμε εντριβή στην πλατούλα να νιώσει καλύτερα.</span></b></span>
<b><span style="color:#ffff00">Και εξηγούμαι.</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#00ff00">Η θερμοαγώγιμη παστούλα, σιγά σιγά αρχίζει να ξεραίνεται, και να μειώνεται η απόδοσή της, οπότε καλό είναι να την αντικαθιστούμε όταν τα temps αρχίζουν να έχουν ανοδική πορεία. Θα σας πώ λοιπόν πως να το κάνετε αυτό εύκολα και γρήγορα.</span></b></span>
<b><span style="color:#ffff00">Τι χρειάζομαι.</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#00ff00">Δρεπάνι, αλυσοπρίονο, μαστίγιο, cleric, dwarven Battlerager και την ευχή του Clangeddin θα πεί ο RPGάς της παρέας. Δεκτό, αλλά δεν πάμε στο Underdark, στο σπίτι του Μήτσου πάμε να το παίξουμε γιατροί του κόσμου ( το Pen n' Paper AD&D 2nd edition προαιρετικόν ).</span></b></span>
<b><span style="color:#ffff00">Έλα, κόφ' την πλάκα</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#00ff00">Οκ. Καθαρό οινόπνευμα, 3-4 μπατονέτες, ένα σωληνάριο παστούλας, και 5 λεπτάκια.
Μπατονέτα 1-2. Ρίχνεις οινόπνευμα στο βαμβάκι και αφαιρείς προσεκτικά την πάστα από τον επεξεργαστή.
Μπατονέτες 3-4. Απλά καθαρίζεις τα όποια υπόλοιπα.
Εφαρμογή νέας πάστας. Ένα απλό ελάχιστο πλίτς σε μέγεθος μπιζελιού στο ΚΕΝΤΡΟ (εκεί είναι που γίνεται όλη η μαγεία) και λίγο μικρότερο, απλώστε ελάχιστα με το heatsink της ψύκτρας. ελέγχετε να μην φτάνει στά άκρα του heatspreader η πάστα,βιδώνετε την ψύκτρα, και ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΚΥΡΙΟΙ.
Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε την πάστα που έχει μείνει στην βάση του cooler.</span></b></span>
<b><span style="color:#ffff00">Εναλλακτικά</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#00ff00">Aν ήπιατε το οινόπνευμα επειδή δεν σας έφτασε η μπύρα, πηγαίνετε στην γυναίκα, σύντροφο, γειτόνισσα και ρωτήστε την αν το ασετόν που χρησιμοποιεί για τα υπεροχα γαλαζοροζουλί νυχάκια της έχει βάση από λάδι. Αν σας πεί όχι, βουτήχτε το ασετόν και τρέξτε σαν λαγοί πίσω στην σπηλιά σας να αλλάξετε παστούλα. :spiteful: </span></b></span></span> </span>
<b><span style="color:#00ff00">Ρε Φραπόγαλε, σαν πολλά μας τα 'πες.</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#ffff00">Καλά ρε παιδιά,μην βαράτε. Και λίγα είπα. Το βασικότερο όλων είναι πως</span></b><b><span style="color:#00ff00"> ΚΑΝΕΝΑ σύστημα δεν είναι ίδιο με κανένα άλλο. Οπότε είναι απλά ΑΔΥΝΑΤΟ να σας πώ "Βάλτε αυτές τις τιμές εκεί και εκεί, βάλτε έτσι αυτό το voltage, και καθαρίσατε μάγκες". Τα όρια του συστήματός σας είναι μοναδικά, οπότε ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ...</span></b></span>
<b><span style="color:#00ff00">Επίλογος</span></b>
<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#ffff00">Και κάπου εδώ ο οδηγός αισίως ολοκληρώθηκε. Με παίδεψε λιγάκι, αλλά σίγουρα όχι όσο θα παιδέψει εσάς το συστηματάκι σας... :spiteful: Αλλάξτε του τα φώτα. Αλλά από Σεπτέμβρη, μην έχουμε δράματα,έτσι; Και εδώ είμαστε για τυχόν προβλήματα και απορίες. </span></b></span>

<span class="bbcode_spoiler"><b><span style="color:#ff0000">ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΡΕΧΟΥΜΕ STRESS TESTS ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟ STRESS TEST</span></b></span>
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,223
Ωραίος!! :thumbsup:

Για τους Intel, γιατί μόνο FSB;; αφού έχουν ανοιχτό multiplier.
Εγώ δηλαδή ανεβάζω multiplier-voltage είναι προτιμότερο αυτό που προτείνεις;
Το FSB στα ivy bridge είναι το BCLK σωστά;; Συνήθως αυτό το κρατάνε σταθερό :dry:

Edit: Άλλη μια ερώτηση η intel λέει max case temp 67,5C αν δεν κάνω λάθος... Ισχύει αυτό για τους 75;
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952


ccwr wrote:
Ωραίος!! :thumbsup:

Για τους Intel, γιατί μόνο FSB;; αφού έχουν ανοιχτό multiplier.
Εγώ δηλαδή ανεβάζω multiplier-voltage είναι προτιμότερο αυτό που προτείνεις;
Το FSB στα ivy bridge είναι το BCLK σωστά;; Συνήθως αυτό το κρατάνε σταθερό :dry:

Edit: Άλλη μια ερώτηση η intel λέει max case temp 67,5C αν δεν κάνω λάθος... Ισχύει αυτό για τους 75;</blockquote>
Δεν έχουν όλοι ανοιχτό multi, μόνο όσοι έχουν το "k" στο τέλος, από όσο γνωρίζω τουλάχιστον, για τους οποίους φυσικά και ισχύει αυτό που λές. Το core temp είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Αν το ambient temp χτυπήσει 67,5*C, μάλλον θα σου μείνει το δάχτυλο ενσωματωμένο πάνω στο κουτί αν το αγγίξεις, κάτι θα έχει πάει πάρα πολύ στραβά... <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
PS. Το BCLK ναι, είναι το FSB. Αλλά αν το ανεβάσεις, ζήτημα αν κερδίσεις 3-5% σε επιδόσεις, και το ρίσκο για να προκαλέσεις ζημιά είναι τεράστιο.... :thumbsup:

 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Ας μοιραστώ μια θεάρεστη εμπειρία μου λοιπόν.
Ήταν ένα όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό του 2004, Τέλη Μαρτίου. Ο ήλιος έλαμπε, η Εθνική ετοιμαζόταν να σηκώσει το Euro (Το απόλυτο Τρόλιασμα), οι ελέφαντες πετούσαν χαρωπά από κλαρί σε κλαρί, κι εγώ κράταγα στα χέρια μου μια DFI (αν θυμάμαι καλά), και έναν επεξεργαστή με ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ δυνατότητες... Netburst technology anybody? 10GHz speeds anybody? Ναί κύριοι, Prescott!!! Μια που ανέβασα το FSB (1MHz)-σωστά διαβάζετε... Και έγινε το Θαύμα!!! Πήρε φωτιά... :spiteful: Α, ναί. Και ένας Q6600 παρέδωσε πνεύμα... με 334 FSB, Gigabyte μητρική, δεν θυμάμαι ποιά... Αυτό έγινε χρόνια μετά, μην αρχίσουν να με κράζουν οτι το 2004 ΔΕΝ υπήρχε q6600... <span class="bbcode_spoiler">Φυσικά και υπήρχε. Ο πρώτος 4πύρηνος ήταν ο Pentium 4! Αλήθεια... :trollface: </span>
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Εδώ συμβαίνουν 4 πράγματα.
1. Τα ξέρετε όλα, ατιμούτσικα.
2. Ντρέπεστε να πείτε οτι δεν γνωρίζετε πράγματα.
3. Δεν με χωνεύετε. :spiteful: (Ούτε εγώ μερικές φορές).
4. Δεν είχατε ποτέ αποτυχία σε overclocking. Πως το καταφέρατε ρε θηρία; :cheers: :worship:
Ι know. Το 3 δεν ισχυει... (Χιουμοράκι ήταν).
 

sith_ari

Half-Ogre
Joined
Dec 1, 2012
Messages
602


Grmadness wrote:
Εδώ συμβαίνουν 4 πράγματα.
1. Τα ξέρετε όλα, ατιμούτσικα.
2. Ντρέπεστε να πείτε οτι δεν γνωρίζετε πράγματα.
3. Δεν με χωνεύετε. :spiteful: (Ούτε εγώ μερικές φορές).
4. Δεν είχατε ποτέ αποτυχία σε overclocking. Πως το καταφέρατε ρε θηρία; :cheers: :worship:</blockquote>

Όπως μπορείς να καταλάβεις αν δεις τα thanks που μάζεψες στο πρώτο σου post, η επιλογή 3. δεν ισχύει.!!

 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,223
Μπορείς να μας εξηγήσεις τι γίνεται με τα διάφορα voltage που βρίσκουμε στο bios πχ VCCSA, CPU PLL, PCH Voltage και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να πετύχουμε σταθερότητα ή και καλύτερη θερμοκρασία;

Που είναι ρε παιδιά το geek face smiley;;; Ντροπή σε geek farm forum να μην υπάρχει.... απλά ντροπή :facepalm:
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
VCCSA. Αυτό δεν χρειάζεται να το αγγίξεις. Μόνο αυτό ξέρω.
CPU PLL. Αν κάνεις undervolt ΧΩΡΙΣ να επιρεάζεις την σταθερότητα, μπορείς να ρίξεις την θερμοκρασία γύρω στους 2-3*C. Αν το ανεβάσεις, μειώνεις την ζωή του chip.
PCH Voltage Mάλλον είναι για το chipset του Southbridge,χωρίς να είμαι σίγουρος. Δεν νομίζω να χρειάζεται πείραγμα.

Καλό μήνα. Και καλό καλοκαίρι.
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,223
Καλό μήνα!
Ωραίος...

Ρε γμτ ενώ πάει ο cpu μέχρι multi x44 (με BCLK στο default(100)) χωρίς να πειράξω το CPU voltage έχω πρόβλημα με τις θερμοκρασίες... Με το prime95 από το δεύτερο κιόλας test η θερμοκρασία πάει 70++ Όσο κι αν παίξω με τις διάφορες τάσεις, δεν καταφέρνω κάτι. Μου κάνει και διάφορα τρελά η ψύκτρα της CPU(κανονικά max RPM έχει 1200, παίζει απο 900 ως 1100) Αλλά εκτός αυτού λες να έχει νόημα να ξαναβάλω την πάστα ή και να βάλω καμία καλύτερη;

Βλέπω αυτή που έχω τώρα έχει Θερμ αγωγιμότητα 2.5W/mk ενώ υπάρχουν άλλες με 10+ αξίζει τον κόπο;;
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Οι θερμοκρασία στο Stress testing max γύρω στους 75*c είναι οκ. Καμία εφαρμογή όπως παιχνίδια, encoding,κλπ δεν θα φτάσει την CPU σε τέτοια θερμοκρασία. Μια και παίζεις με τις διάφορες τάσεις, κάνε ένα ωραιότατο Clear CMOS γιατί θα βάλεις μπελάδες στο κεφάλι σου χωρίς λόγο. Ποιά ψύκτρα έχεις; Και βασικό, ποιά μητρική;
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,223
Μητρική sabertouth z77 και ψύκτρα coolermaster V8

Κάθε τόσο κάνω clear cmos μία η άλλη ειδικά μετά από πειραματισμούς... Αφού το 'έχει το ρημαδιασμένο το κουμπάκι γτ να μην το πατάω... <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,327
<blockquote>Ρε γμτ ενώ πάει ο cpu μέχρι multi x44 (με BCLK στο default(100)) χωρίς να πειράξω το CPU voltage έχω πρόβλημα με τις θερμοκρασίες</blockquote>

πρεπει να ανεβασεις το ρευμα στην cpu
oc με default ταση ειναι λιγο καφριλα
δοκιμασε καμια παστουλα της προκοπης, οχι αυτες που πεταγε ο βεγγος στον καραφλο πρακτορα.
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
Απενεργοποίησε ΌΛΑ τα CPU-C states.
Και τα πράγματα αλλάξανε αρκετά από ότι είδα... Μέχρι 85*C είσαι οκ. Κάτω από 95*C κατά το stress testing είσαι οκ. Μαθαίνω κι εγώ. Σου έστειλα και δωράκι σε ΡΜ. Ναι ccwr,εσένα λέω... :cheers:
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952


lelos kounelos wrote:
<blockquote>Ρε γμτ ενώ πάει ο cpu μέχρι multi x44 (με BCLK στο default(100)) χωρίς να πειράξω το CPU voltage έχω πρόβλημα με τις θερμοκρασίες</blockquote>

πρεπει να ανεβασεις το ρευμα στην cpu
oc με default ταση ειναι λιγο καφριλα
δοκιμασε καμια παστουλα της προκοπης, οχι αυτες που πεταγε ο βεγγος στον καραφλο πρακτορα.</blockquote>

Αν ανεβάσει το ρεύμα θα έχει χειρότερο θέμα με τις θερμοκρασίες. Καλό μήνα κούνελε θείε.
EDIT
Και συμφωνώ απόλυτα με την παστούλα, απλά θέλω πρώτα να βεβαιωθώ για τις ρυθμίσεις στο BIOS.

 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,327
απο οτι ξερω deafult ρευμα σε oc ανεβαζει θερμοκρασια στον επεξεργαστη.
για να το πω απλοικα, ζηταμε να προσπαθησει περισσοτερο χωρις να του δινουμε την ενεργεια που χρειαζεται.

μπορει να κανω και λαθος, με oc δεν ασχολουμαι καθολου, βαζω τα αυτοματα της μητρικης και ξεμπερδευω
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,327
τελικα αυτο παιζει με το default


copy paste
Keep in mind that the temperature sensors are designed for accuracy under heavy load, they aren't necessarily very accurate for checking idle temps.

Another important factor is the voltage that is applied (particularly Core Voltage; you can use CPU-Z to check this), a higher voltage usually results in a more stable system, but it also increases temperature, which is why you have to find a balance between the two.<u> If your BIOS settings are all on 'default', the voltage is probably much higher than necessary. (Never leave voltage settings on 'default' when overclocking unless you want to fry your CPU.)</u>

Still, with a cooler like the one you're using those temps should definitely be lower.
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952


lelos kounelos wrote:
απο οτι ξερω deafult ρευμα σε oc ανεβαζει θερμοκρασια στον επεξεργαστη.
για να το πω απλοικα, ζηταμε να προσπαθησει περισσοτερο χωρις να του δινουμε την ενεργεια που χρειαζεται.

μπορει να κανω και λαθος, με oc δεν ασχολουμαι καθολου, βαζω τα αυτοματα της μητρικης και ξεμπερδευω</blockquote>

Ανεβαίνουν τα ρολόγια, αυτή είναι η αιτία της έξτρα ζέστης. Αν το Chip είναι καλό και δεν χρειάζεται επιπλέον voltage, τότε το αγοράζω!!! :cheers:
EDIT.
Με πρόλαβες Λέλο, ήθελα να σου πώ ακριβώς αυτό για την διαχείριση του ρεύματος από την μητρική σε Auto. Απαράδεκτη.

 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,327
εχω να ασχοληθω παρα πολυ καιρο με oc, εχω καλομαθει με τις αυτοματες ρυθμισεις και δεν τσεκαρω τιποτα. σαλατα τα ειχα κανει στο μυαλο μου.
 

grmadness

Death Knight
Approval of the Admiral
Joined
Apr 3, 2013
Messages
4,952
No worries, man! Θα μάθεις οτι χρειάζεται από αυτό το thread, και θα σου στείλω τους βαθμούς σου στο σπίτι. <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 
Top Bottom