Δολοφονία Λυγγερίδη: στη φυλακή το «μπουμπούκι» της Θύρας 7, ο «Κορυδαλλιώτης»
Πολλά είναι τα... πλοκάμια στην υπόθεση της δολοφονίας του
Γιώργου Λυγγερίδη. Προφυλακιστέος κρίθηκε ακόμη ένας εκ των κατηγορουμένων ηγετικών στελεχών της ομάδας των
χούλιγκαν που εμπλέκονται στον τραγικό θάνατο του
αστυνομικού στου Ρέντη έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη». Πρόκειται για άτομο ηλικίας 41 ετών, που θεωρείται επικεφαλής συνδέσμου οπαδών. Αρχικά είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, όμως από τη συνεχιζόμενη έρευνα της Δικαιοσύνης προέκυψαν νέα στοιχεία σε βάρος του, κλήθηκε σε συμπληρωματική απολογία και με την ολοκλήρωσή της κρίθηκε προφυλακιστέος, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.
Είκοσι από τους 153 κατηγορούμενους έχουν προφυλακισθεί. Με ένα βαρύ κατηγορητήριο οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα στις 23 Απριλίου 67 άτομα, ανάμεσά τους και ηγετικά στελέχη συνδέσμου οργανωμένων οπαδών. Οι 63 ήταν αντιμέτωποι με την κατηγορία για εγκληματική οργάνωση, οι τρεις για ναρκωτικά και ένας για τον νόμο περί όπλων. Κορυφαία θέση στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους κατείχε ο βίαιος θάνατος του αστυνομικού. Εναντίον των συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για δώδεκα κακουργήματα και σωρεία πλημμελημάτων.
Πολυπλόκαμη δράση
Τουλάχιστον από το 2019 υπολογίζεται η δράση της συγκεκριμένης εγκληματικής ομάδας, η οποία εμπλέκεται σε περισσότερα από δέκα περιστατικά βίας με οπαδικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας, οι αρχηγοί της οργάνωσης φέρονται να αποκόμιζαν χρήματα είτε από παράνομες πωλήσεις, τις οποίες έκαναν είτε ως υπάλληλοι στο γήπεδο, στο οποίο εμφανίζονταν να εργάζονται κατά διαστήματα, πουλώντας εισιτήρια με «καπέλο» και προσκλήσεις για το γήπεδο, τα οποία είχαν προμηθευτεί οι ίδιοι δωρεάν, είτε από εκβιασμούς έξω από το γήπεδο.
Φέρονται, επίσης, να έπαιρναν χρηματικά ποσά, 20 έως 50 ευρώ, κάθε φορά που είχε αγώνα, από τους «καντινιέρηδες» όπου έστηναν την πραμάτεια τους έξω από το γήπεδο, ενώ έβαζαν τους επονομαζόμενους «μικρούς», άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών, να κάνουν αυτήν τη δουλειά για λογαριασμό τους, τους οποίους μάλιστα, με αντάλλαγμα τη δωρεάν πρόσβαση στο γήπεδο, τους έστελναν να συμμετάσχουν και σε επεισόδια. Συνολικά οι ανήλικοι στην υπόθεση είναι 15. Ανάμεσά τους και ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου κρατούμενου ο οποίος ομολόγησε πως πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα που έκοψε το νήμα της ζωής του Γιώργου Λυγγερίδη.
Οι πέντε «εγκέφαλοι»
Πέντε βαρύνονται με κατηγορία που αφορά τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ο «Ιωσήφ» ή «Κοντός», αρχηγικό στέλεχος της Θύρας 7, ο 27χρονος «ΟΜΛΕ», μάνατζερ γνωστού τράπερ και σεσημασμένος «ηγέτης» συνδέσμου των Δυτικών Προαστίων, ένας 36χρονος χούλιγκαν γνωστός με το προσωνύμιο «Ρουμάνος», και δύο άνδρες 31 ετών με τα παρατσούκλια «Shark-Καρχαρίας» και «Κοκός», έδωσαν τις εντολές επίθεσης στις «ομάδες κρούσης», διαβίβασαν οδηγίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είχαν φυσική παρουσία στου Ρέντη και σε άλλα επεισόδια, καθοδηγώντας τους επιτιθέμενους εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Αυτοί οι πέντε φέρονται ως οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.
Οι συνολικά 165 κατηγορούμενοι, εκτός από τη δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού, φέρονται εμπλεκόμενοι σε τουλάχιστον δέκα περιστατικά βίας και επιθέσεων σε αθλητικές συναντήσεις, την τελευταία δεκαετία. Μεταξύ αυτών, είναι οι απειλές που δέχθηκε ο Τάσος Παπαπέτρου, ο οποίος ήταν διαιτητής στον αγώνα Βόλος - Ολυμπιακός, στον οποίο καταγράφηκαν τα πρόσφατα επεισόδια και ο εμπρηστικός μηχανισμός στο κατάστημα του διαιτητή Ανδρέα Γκάμαρη τον περασμένο Νοέμβριο.
Βεντέτα... μαφιόζων
Αυτά που συνέβησαν στο κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη», στις 7 Δεκεμβρίου 2023, ήταν προγραμματισμένα «αντίποινα» για όσα είχαν εξελιχθεί τέσσερις ημέρες νωρίτερα στον Βόλο με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ενέργειες που αφορούν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης έχουν καταγραφεί σε Ιωάννινα, Βόλο, Λαμία, Αττική, Μαλακάσα, Ιλιον, Νέα Φιλαδέλφεια, Κρήτη, Τρίπολη.
Ο Γιώργος Λυγγερίδης έχασε τη ζωή του χτυπημένος από ναυτική φωτοβολίδα στη διάρκεια επεισοδίων έξω από το κλειστό γυμναστήριο του Ρέντη, σε αγώνα βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Η φωτοβολίδα είχε χτυπήσει τον άτυχο αστυνομικό στο αριστερό πόδι, βρίσκοντας αρτηρία. Ο υπαρχιφύλακας των ΜΑΤ νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας από τις 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες η υγεία του 31χρονου αστυνομικού είχε επιδεινωθεί και ήταν εγκεφαλικά νεκρός.