What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

vtheofilis

Death Knight
Μιας και αφ' ενός εδώ και καιρό χρησιμοποιώ FOSS λογισμικό συμβατό και με Linux για την εργασία μου, και η Microsoft όσο πάει χειροτερεύει την εμπειρία χρήσης των Windows, ετοιμάζομαι για μετάβαση 24/7 σε Linux διανομή.

Καθώς πρωταρχικός σκοπός του μηχανήματος θα είναι η εργασία, δεν σκέφτομαι κάτι σε Arch ή Gentoo, αλλά προσανατολίζομαι σε Debian ( Linux Mint για την ακρίβεια ) ή Red Hat Enterprise ( Rocky Linux ή Alma Linux ).

Ως δεδομένο, η διανομή θα δουλέψει στο υπάρχον laptop ( ΑΚΑ Ιδεοπλακίδιο™ ). Αν τελικά είμαι δικαιούχος σε πρόγραμμα του κράτους για επιδότηση αγορας laptop από επαγγελματίες, θα πάω σε νέο μηχάνημα ( για την ώρα περιμένω ενημέρωση ).

lucinos

Death Knight
Καθώς πρωταρχικός σκοπός του μηχανήματος θα είναι η εργασία, δεν σκέφτομαι κάτι σε Arch ή Gentoo,
Η ´άποψή μου είναι να δοκιμάσεις EndeavourOS. Ναι ξέρω είναι σχεδόν Arch αλλά ο κόσμος μάλλον έχει παρεξηγήσει την έννοια τής «σταθερότητας».

Οι άλλες βασικές επιλογές είναι:
- κανονικό Debian, στην καινούργια έκδοση έχει livecd με εγκαταστάτη calamares οπότε ειναι αρκετά αποδεκτή επιλογή συγκριτικά με παλιότερα
- Linux Mint, τόσο το κανονικό (ubuntu-based) αλλά και το LMDE (debian-based)
- Fedora

vtheofilis

Death Knight
Ερώτηση, τα παράγωγα του RHEL/CentOS ( RockyLinux, AlmaLinux ) δεν τα έχετε δουλέψει, ή τα έχετε δουλέψει και έχετε κακή εμπειρία; Τι καλύτερο έχει η Fedora ως διανομή σε σχέση με αυτά;

shredder

Death Knight
Γειατι χρησιμοποιεις Linux οταν ολοι εχουμε windows? Σε linux δεν τρεχουν τα περισσοτερα παιχνδιαι και προγραμματα. Εχοντας χρησιμοποιησει ολα τα windows απο τα 95 μεχρι σημερα(πηρα το πρωτο μου pc το 1996) δεν καταλαβαινω τι εννοεις οταν λες οτι η microsoft χειροτερευει την εμπειρια μας. Μεινε στα Windows!

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Όταν όλα τα ποντίκια λακίζουνε κάποιοι μένουνε σταθεροί.

Μπράβο ΣΡΕ!

mits@kos

Death Knight
Δεν έχω ασχοληθεί με κάνενα παράγωγο CentOS, ούτε με CentOS μετά το 2018 και μέχρι να κατεβάσει τον γενικό του η RedHat. Και μέχρι τότε μόνο server-side με ssh. Η Fedora είναι διαχρονικά το home desktop παιδί του RHEL, τελευταία φορά που είχα ασχοληθεί μαζί της πριν βάλω την έκδοση 40 σε ένα προσωπικό laptop και στο desktop που έχτισα το φθινόπωρο, ήταν το 2009. Οι εντυπώσεις μου τότε δεν ήταν οι καλύτερες, ειδικά στο ψιλοαδύναμο φορητό που την είχα εγκαταστήσει. Τώρα τρέχω 41 σε αυτά τα μηχανήματα, αλλά είναι αποκλειστικά για gaming ή προσωπικά projects, όχι σε κάτι που παράγει άμεσα μαρούλι. Ωστόσο είμαι εν πολλοίς ικανοποιημένος.

Debian δεν θα πρότεινα γενικά για desktop use, είπαμε σταθερό σύστημα, αλλά τα πακέτα του παραείναι παρωχημένα σε πολλές περιπτώσεις.

Αν η δουλειά δεν σχετίζεται με δίκτυα, cybersecurity ή kernel development (σε μεγάλο βαθμό -αλλά όχι απόλυτο- γενικά με software engineering), και εφόσον το μηχάνημα δεν θα αποτελεί remotely managed μαραφέτι από το ΙΤ κάποιου μεγάλου οργανισμού, πρακτικά εγκαθιστάς ό,τι θες και κάνεις τη δουλειά σου εξίσου καλά. Και για τα παραπάνω βρίσκεις άκρη, αλλά θα φας αχρείαστο χρόνο (ίσως και νεύρα σε κάποιες περιπτώσεις) για να στήσεις πράγματα, να εγκαταστήσεις ή να κάνεις build from source πακέτα ή με configuration σε άκυρες διανομές. Και η γραπτή τεκμηρίωση προφανώς τις έχει γραμμένες (lol, pun not intended), ακόμη κι όταν μιλάμε για mainstream πράγματα.

Με οποιαδήποτε σοβαρά maintained mainstream διανομή, θα είσαι ΟΚ.

lucinos

Death Knight
και εφόσον το μηχάνημα δεν θα αποτελεί remotely managed μαραφέτι από το ΙΤ κάποιου μεγάλου οργανισμού, πρακτικά εγκαθιστάς ό,τι θες και κάνεις τη δουλειά σου εξίσου καλά
συμφωνώ απολύτως.

Debian δεν θα πρότεινα γενικά για desktop use, είπαμε σταθερό σύστημα, αλλά τα πακέτα του παραείναι παρωχημένα σε πολλές περιπτώσεις.
Δεν είναι τόσο πρόβλημα όπως παλιότερα για διάφορους λόγους, κυρίως χάρις στα flatpaks. Ναι είναι κάπως υπερβολικά συντηρητική επιλογή, αλλά δεν θα το θεωρούσα πια προβληματικό αρκεί το υλικό και το λογισμικό που χρειάζεται να δουλεύει σωστά, το οποίο είναι έτσι και αλλιώς η απολύτως απαραίτητη προδιαγραφή. Γενικά εγκαθιστάς οτιδήποτε ικανοποιητικά "mainstream" και εφόσον αυτά που πρέπει να δουλεύουν, δουλεύουν, είσαι εντάξει. Το fedora εγώ το βρίσκω ελαφρώς στην άλλη άκρη καθώς υιοθετεί υπερβολικά εύκολα κάθε τι καινούργιο. Το Arch/EndeavourOS είναι χαρούμενος μέσος δρόμος και επιπλέον δεν έχεις να σκέφτεσαι για εκδόσεις. Το EndeavourOS έχει livedvd/στικάκι και εγκατάσταση με calamares οπότε μια χαρά. Το AUR επίσης χάρις στα flatpaks δεν είναι πια αναγκαίο.

vtheofilis

Death Knight
Η εργασία μου έχει να κάνει με CAE λογισμικό ( CAD, CFD κτλ ), εργασίες γραφείου κτλ.
Τα προγράμματα που χρησιμοποιώ είναι συμβατά με Linux ήδη, πχ LibreCAD, FreeCAD, LibreOffice.
Κώδικα μάλλον όχι, αν και θέλω να δω κάποια πράγματα για αυτοματισμό μέσω Arduino κάποια στιγμή.
Να επισημάνω ότι είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, corpo cloud κτλ δεν παίζουν ( εκτός αν μετράει το Google account που έχω ως "επαγγελματικό" ).
Το Mint το έχω ήδη χρησιμοποιήσει παλαιότερα, και ήταν αρκετά καλή εμπειρία.

Ξέρω ότι τα. Rocky και Alma είναι παράγωγα της Red Hat ( Ουσιαστικά είναι μηδενικού χρηματικού κόστους RHEL με υποστήριξη βασισμένη στην κοινότητα).

Το Arch και τα παράγωγα του έχουν το καλό ότι ουσιαστικά αναβαθμίζεται η διανομή στο διηνεκές, αλλά εγώ θέλω το εξής: αφού περάσω και στήσω το σύστημα μου, να περνάω τυχόν ενημερώσεις και το σύστημα να συνεχίσει να δουλεύει. Έχω τις επιφυλάξεις μου για αυτό με το Arch.

Last edited:

lucinos

Death Knight
Το Arch και τα παράγωγα του έχουν το καλό ότι ουσιαστικά αναβαθμίζεται η διανομή στο διηνεκές, αλλά εγώ θέλω το εξής: αφού περάσω και στήσω το σύστημα μου, να περνάω τυχόν ενημερώσεις και το σύστημα να συνεχίσει να δουλεύει. Έχω τις επιφυλάξεις μου για αυτό με το Arch.
Χρησιμοποιώντας Arch από το 2014 δεν είχα ποτέ αδικαιολόγητες εκπλήξεις.

Το Fedora βγάζει έκδοση κάθε έξη μήνες το debian βγάζει έκδοση κάθε δύο χρόνια. Εμπειρικά οι «μεγάλες» αναβαθμίσεις είναι πολύ πιο δύσκολες.

Τα πράγματα βέβαια γενικά έχουν στρώσει για όλες τις διανομές. Παλιά η πλειοψηφία που χρησιμοποιούσε πχ Ubuntu αντιμετώπιζε τρομερά προβλήματα σε κάθε αναβάθμιση (υπήρχαν και polls στα φόρουμ). Εδώ και χρόνια νομίζω ανεξαρτήτως διανομής τα πράγματα είναι αρκετά καλά. Πλέον είναι πιο πιθανό να έχεις πρόβλημα επειδή κάτι έπαθε το υλικό που δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με το λειτουργικό που χρησιμοποιείς παρά να σου κάτσει πρόβλημα με ενημέρωση. Αυτά βέβαια εφόσον κάνεις τις ενημερώσεις με τον σωστό απλό τρόπο με τα κανονικά εργαλεία τής διανομής.

vtheofilis

Death Knight
Ναι, μιλάμε πχ να πηγαίνω από το εργαλείο πχ που είχε το Mint και να κατεβάζω από εκεί τις αναβαθμίσεις, μέσω GUI, εγκατάσταση λογισμικού από τα αποθετήρια κτλ.
Δεν θέλω πονοκεφάλους από το μηχάνημα που βγάζει εργασία.
ΚΑΙ ΟΧΙ, ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΩ APPLE.
Συνέταιρο στην τσέπη μου δεν θέλω.

lucinos

Death Knight
Ναι, μιλάμε πχ να πηγαίνω από το εργαλείο πχ που είχε το Mint και να κατεβάζω από εκεί τις αναβαθμίσεις, μέσω GUI, εγκατάσταση λογισμικού από τα αποθετήρια κτλ.
Βάλε Mint. Είναι μια χαρά επιλογή. Απλά λέω ότι το Arch-based δεν είναι τόσο πρόβλημα όσο μάλλον νομίζεις.

Το πρόβλημα με το mint είναι ότι μένεις σε κάπως παλιότερους πυρήνες, αλλά αυτό πιθανότατα δεν είναι πρόβλημα. Επίσης ότι ακόμα δεν έχει κάνει την μετάβαση σε wayland, επίσης δεν είναι πρόβλημα για σένα και ότι βασίζεται στο ubuntu αλλά όμως δεν έχει τα σημαντικά προβλήματα τού ubuntu, οπότε είναι απολύτως οκ επιλογή.

Last edited:

lucinos

Death Knight
Ξέρω ότι τα. Rocky και Alma είναι παράγωγα της Red Hat ( Ουσιαστικά είναι μηδενικού χρηματικού κόστους RHEL με υποστήριξη βασισμένη στην κοινότητα).
Δεν ήξερα ότι το Rocky είναι (περίπου) η «επίσημη» υποστήριξη για το Davinci.

Τελικά και αυτός στο Mint κατέληξε.

Last edited:

nitro912gr

Tarrasque
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Δεν θέλω πονοκεφάλους από το μηχάνημα που βγάζει εργασία.
ΚΑΙ ΟΧΙ, ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΩ APPLE.
Συνέταιρο στην τσέπη μου δεν θέλω.
πάρε μακ :p

Μιας και δουλεύεις CAD, υπάρχει κάτι που θα χαρακτηρίζαμε άμεσο αντικαταστάτη του autocad και το archicad που να παράγουν συμβατά αρχεία;
η autodesk όχι απλά σφίγγει τον κλοιό, αλλά έχει αρχίσει να στέλνει ράμπο σε γραφεία για τσεκάρισμα...

vtheofilis

Death Knight
Μιας και ξεκίνησα την επιχείρηση από το 0, είμαι με LibreCAD και FreeCAD.

Top Bottom