What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Stadia : Το νέο cloud streaming gaming project της Google

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Μου έβγαλε 38Mbps με vpn, οπότε κομπλέ. Μένει να δούμε και τις τιμές αγοράς των games (για το free μοντέλο).
 

kara

Kraken
Joined
Dec 15, 2012
Messages
9,095
[quote quote=516382]
Τώρα το θέμα είναι ότι δεν στέλνουν τα gamepad τους σε μη υποστηριζόμενες χώρες. Σίγουρα θα εμφανιστούν σε amazon και ebay και σίγουρα θα μπορούμε να παίξουμε μέχρι να έρθει υποστήριξη για Ελλάδα.
[/quote]

Harrison also revealed that players can use existing USB controllers or keyboards when playing Stadia on a laptop or PC, making it so using the official Stadia controller is completely optional.
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,216

Κρίμα που δεν περιλαμβάνει Ελλάδα ακόμα. Δεν καταλαβαίνω πως η Nvidia κατάφερε να κάνει launch σε τόσες παραπάνω περιοχές από την Google που λογικά θα έχει data centers και στο τελευταίο χωριό.
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,144
πάντως το cloud gaming θα μπορούσε να λανσάρει ένα καινούργιο καινοτομία στο multiplayer δλδ νομίζω είναι ένας χώρος που δεν μπορεί να τον ανταγωνιστεί το παραδοσιακό gaming
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,216
πάντως το cloud gaming θα μπορούσε να λανσάρει ένα καινούργιο καινοτομία στο multiplayer δλδ νομίζω είναι ένας χώρος που δεν μπορεί να τον ανταγωνιστεί το παραδοσιακό gaming

Σίγουρα, όμως τα multiplayer games είναι αυτά που θέλεις το μικρότερο δυνατό latency.
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,144
Σίγουρα, όμως τα multiplayer games είναι αυτά που θέλεις το μικρότερο δυνατό latency.
ναι αλλά πιστεύω μόνο αυτές οι πλατφόρμες μπορουν να προσφέρουν massive εμπειρία
 

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Μιας και έβαλα 50αρα γραμμή και έχει την δίμηνη προσφορά το stadia pro, είπα να το δοκιμάσω μια. Μπηκα με VPN με ιταλική IP και έκανα λογαριασμό.

Οφειλω να πω ότι, αν και ξεκίνησα πολύ αρνητικά διακείμενος (σιγά μην μπορεις να παίξεις), εντυπωσιάστηκα από την τεχνολογία. Εννοείται ότι δεν αγόρασα παιχνίδια, αλλά δοκίμασα το Grid που το δίνει free. Το παιχνίδι δεν το είχα ξαναπαίξει και ήδη από τον πρώτο αγώνα τερματισα πρωτος. Ναι καταλαβαίνω ότι στην αρχή αυτά τα games είναι φτιαγμένα για να κερδίζεις αλλά αν είχα input lag θα πήγαινα από τοίχο σε τοίχο. Εγώ κατάλαβα ελάχιστο έως καθόλου lag, μηδενικά glitches (με VPN) και αυτό είναι που με άφησε εντυπωσιασμένο. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στο μοντέλο πρόβλεψης που ελεγε η google ότι θα εφαρμόσει, το παιχνίδι θα παίζει για εσένα δηλαδή, αλλά ποτέ δεν μου δημιουργήθηκε αυτή η αίσθηση. Το κάθε παιχνίδι το παίζεις με κυριολεκτικά δύο κλικ (όχι double click :p) και τον χρόνο που μεσολαβεί σε αυτά.

Θέλω κάποια στιγμή να δοκιμάσω και λίγο destiny, τα άλλα free δεν με ψήνουν.

Καταλαβαινω ότι είναι ένα project που δεν απευθύνεται στα μέλη αυτού του φόρουμ, ούτε και σε εμένα, αλλά το κοινό του είναι αυτοί που τώρα δεν παιζουν γιατί δεν δίνουν/μπορούν να δώσουν λεφτά για PC ή κονσόλα. Αν μιλάμε για, σταθερά, τέτοια gaming εμπειρία, σε οποιαδήποτε συσκευή τρέχει chrome και με ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο ή περισσότερα free games το βλέπω να μας σβερκώνεται. Αν όμως παραμεινουν οι οικονομικές απαιτήσεις του ως έχουν, βλέπω το Xcloud, σε συνδυασμό με το gamepass, να το θερίζουν.
 

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,144
και εγώ νομίζω ότι αυτές οι υπηρεσίες έχουν μεγάλη αγορά για να αναπτυχθούν και λόγο ύπαρξης. Το θέμα είναι να γίνουν ποιο εύκολα προσβάσιμες.
 

kara

Kraken
Joined
Dec 15, 2012
Messages
9,095
Θέλω κάποια στιγμή να δοκιμάσω και λίγο destiny.

Μπορείς αν δεν βαριέσαι να το δοκιμάσεις στο Stadia και στη συνέχεια στο Steam, να δεις αν βλέπεις κάποια διαφορά.
 

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Λίγο πριν λήξει η δοκιμαστική περίοδος του Stadia αποφάσισα να κάνω και την δοκιμή με το Destiny 2 με τον τρόπο που πρότεινε η @kara.

Εδώ να πω ότι παρότι έχω παίξει competitive games (ακόμα ψάχνω 4 χρόνια της ζωής μου που άφησα κάπου μέσα στο WoW) δεν ήμουν ποτέ αυτό που λένε competitive gamer ενώ τα τελευταία χρόνια το έχω κόψει εντελώς και παίζω πάλι μόνο single player games. Δεν είμαι δηλαδή αυτός που θα ψειρίζει το lag, τα προβλήματα συνδεσιμότητας και τα game mechanics σχετίζονται με multiplayer κομμάτια. Επίσης δεν είχα παίξει Destiny ποτέ ξανά. Για αυτό τον λόγο προτίμησα να ξεκινήσω από την έκδοση του Stadia ώστε να μην είμαι στο ελάχιστο αρνητικά προκατειλημμένος. Και στις δύο πλατφόρμες έπαιξα το tutorial και την πρώτη αποστολή για να δω τα ίδια περιβάλλοντα.

Η σύνδεση στο Stadia έγινε μέσω VPN στην Ιταλία, αφού Ελλάδα δεν είναι διαθέσιμο. Ο VPN client μου έδινε δύο πόλεις (Ρώμη, Μιλάνο). Στην σύνδεση από Ρώμη είχα προβλήματα συνδεσιμότητας (έβγαζε σχετικό μήνυμα το Stadia) οπότε δοκίμασα και μέσω Μιλάνου όπου δεν είχα κανένα πρόβλημα. Μετά θυμήθηκα ότι το ίδιο θέμα είχα και με το GRID. :gap: Δυστυχώς από το Steam δεν μπορούσα να μπω με VPN Ιταλίας, αφού με κάνει logout, αλλά συνδέθηκα με άλλη IP Ελλάδας ώστε να πλησιάσω όσο μπορούσα περισσότερο το lag. Για την ιστορία το ping μέσω Μιλάνου ήταν 54ms ενώ μέσω Ελλάδας 71ms.

Ξεκινώντας το παιχνίδι εξακολουθεί να με εντυπωσιάζει το πόσο γρήγορη είναι η εκκίνηση του παιχνιδιού. Παρακάτω έχω φωτογραφίες και από τα 3 βήματα που χρειάζονται για να ξεκινήσεις το παιχνίδι. Αυτή την φορά το έτρεξα από τον καινούργιο edge, για να δω αν τρέχει από οποιαδήποτε chromium based εφαρμογή/συσκευή και όντως έτρεξε χωρίς κανένα πρόβλημα. Το παιχνίδι δεν έχει καθόλου επιλογές για γραφικά πέρα από την ρύθμιση φωτεινότητας, κάτι που φαντάζομαι ότι είναι ίδιο με τις κονσόλες. Στα θετικά επίσης ότι υποστηρίζεται κανονικά πληκτρολόγιο και ποντίκι καθώς δεν θα μπορούσα με τίποτα να παίξω τέτοιο παιχνίδι με gamepad (και προσπάθησα λίγο). Για τη ιστορία εννοείται ότι αφού υπάρχει τέτοιο class, έκανα Warlock.

Στο ζουμί τώρα. Με εξέπληξε το γεγονός ότι υπάρχουν loading screens (στην τελική μέσω remote υπολογιστή το τρέχεις) αν και αισθητά μικρότερες από αυτές στο PC μου σε HDD 5400 rpm. Μέσα στο παιχνίδι τα γραφικά ήταν θολά και ο ήχος μουντός. Το μεγάλο πρόβλημα όμως ήταν στο gameplay. Στις μάχες υπήρχε αισθητό lag ακόμα και σε εμένα. Μπορούσα να παρατηρήσω πότε πατούσα το κουμπί και πότε πυροβολούσε το όπλο. Η κίνηση αργούσε αισθητά να ξεκινήσει και να σταματήσει. Ίσως σε ένα single player τίτλο να μην τα παρατηρούσα ποτέ αυτά, να το συνήθιζα και να το θεωρούσα στοιχείο του παιχνιδιού. Εδώ όμως έκανε μεγάλη διαφορά. Η αίσθηση του shooting ήταν τελείως meh και ποτέ καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού δεν μπόρεσα να καταλάβω προς τι ο χαμός με το Destiny.

Όταν μπήκα από Steam τα πράγματα άλλαξαν. Τα γραφικά ήταν καθαρά και ευδιάκριτα. Υπήρχαν λεπτομέρειες που στο Stadia δεν είδα ποτέ. Ο ήχος σε έβαζε στον χώρο. Και το gameplay ήταν το κάτι άλλο. Άμεση ανταπόκριση (με μεγαλύτερο ping), ωραία αίσθηση στο shooting κομμάτι. Πραγματικά άλλο παιχνίδι.

Αυτή την στιγμή το κόστος του Stadia είναι 10$/μήνα ή 99$/έτος για τις χώρες που τρέχει. Παράλληλα χρειάζεται τουλάχιστον 50αρα σύνδεση Internet, των οποίων οι τιμές ναι μεν πέφτουν αλλά δεν είναι ούτε κανόνας ούτε η ιδεατή σύνδεση. Και αν για κάποιο λόγο δεν έχεις σύνδεση ή μπουκώσει ο πάροχος δεν έχεις και παιχνίδι. Και τι γίνεται αν θέλουν να παίξουν δύο άτομα ταυτόχρονα από μία σύνδεση; Με κάνα 200άρι ευρώ παίρνεις κονσόλα, βέβαια εκεί δεν ξέρω τα κόστη για online πρόσβαση και ποια παιχνίδια χρειάζονται συνδρομή, που σημαίνει ότι από τον τρίτο χρόνο αρχίζεις να κερδίζεις έναντι του Stadia. Εκεί που θα μπορούσε να ξεχωρίσει είναι στο gaming on the go, αλλά πόσα data θα χρειάζεσαι για να παίζεις από το κινητό; Και πάλι θα στηρίζεσαι απόλυτα στην κάλυψη του παρόχου. Το ίδιο κάνεις και με το Fortnite (φτου κακά) ή το PUBG και είναι και δωρεάν.

Ίσως με ένα άλλο μοντέλο, π.χ. δωρεάν συνδρομή και αγορά παιχνιδιών ή διάθεση δωρεάν παιχνιδιών και στο basic πακέτο, να είχε κάποιο νόημα αλλά αυτή την στιγμή εμένα μου δείχνει ότι είναι μια εντυπωσιακή τεχνολογία με λάθος πλάνο. Για να τα λέμε και όλα βέβαια, μάλλον είμαι ο λάθος άνθρωπος για να το δοκιμάσει.

:PCMR:
 

Attachments

  • 1 Stadia Homescreen.png
    1 Stadia Homescreen.png
    481.1 KB · Views: 4
  • 2 Start game.png
    2 Start game.png
    516.3 KB · Views: 4
  • 3 Start Screen.jpg
    3 Start Screen.jpg
    394.7 KB · Views: 4
  • 4 In game.jpg
    4 In game.jpg
    516.4 KB · Views: 4

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,409
@Hank Chinnaski, ο "σωστός άνθρωπος" για να δοκιμάσει το stadia και να καταλήξει πως αξίζει, ακόμα αναζητάτε από την Google, αλλά μάλλον δεν έχει γεννηθεί ακόμα.

Νομίζω το έθεσες άριστα, εντυπωσιακή τεχνολογία που δείχνει το μέλλον (προσωπικά πολύ αμφιβάλω αν θα υπάρξει γενιά κονσολών πέρα από την μεθεπόμενη, δηλαδή θα βγει κάτι σε Playstation 6 και αντίστοιχα Xbox Last από την MS κατά το 2027 και μετά πάπαλα, τουλάχιστον για τις "ανεπτυγμένες" χώρες), αλλά τελείως λάθος πλάνο.
 

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Και από την άλλη η Microsoft σχεδιάζει να τρέξει το XCloud για mobile συσκευές αλλά και για Windows PC εντός του 2020 και να το εντάξει στο πακέτο του GamePass (χωρίς να έχουν αναφέρει τιμή) και προσπαθούν εκτός από τους τίτλους της κονσόλας να τρέχει και αυτούς των PC.

Αυτή η υπηρεσία, με έναν κατάλογο 120+ παιχνιδιών, μέσα στα οποία είναι και όλα τα πρωτοκλασσάτα του XBox από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους, δείχνει να έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο για να τρίψει την μούρη του Stadia στην άσφαλτο δημιουργήσει μία βάση την επόμενη πενταετία.
 
Top Bottom