What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Steam Deck thread: News και reviews για το handheld της Valve

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
θα ήταν ιδανικό αλλά βγήκε σε μια φάση που το hardware του ήταν ήδη παλιό όμως. Μπορεί να αντέξει άλλα 3 χρόνια έτσι;

Πιθανότατα όχι, με έναν αστερίσκο. Υπάρχουν ήδη παιχνίδια που έχουν unplayable απόδοση στο Steam Deck, η λογική λέει ότι αυτά θα αυξηθούν κατακόρυφα όσο προχωράμε προς το τέλος της κονσολογενιάς (και άρα θα βγαίνουν περισσότερα games που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά με τα console specs ως βάση).

Ο αστερίσκος είναι η εμπορική επιτυχία του Steam Deck. Τα παιχνίδια που βγαίνουν τώρα ήταν ήδη σε προχωρημένο development πριν ανακοινωθεί το Steam Deck. Αν το Steam Deck πούλησε αφύσικα καλά (οι publishers γνωρίζουν άλλωστε πόσοι αγοραστές παίζουν σε Steam Deck) δεν αποκλείεται τα επερχόμενα games να έχουν κάποιο ultra low graphics mode με σκοπό να είναι playable στο Steam Deck. Θα δείξει, είμαι και εγώ πολύ περίεργος να δω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα γιατί δεν υπήρχε στο παρελθόν αντίστοιχη συσκευή στο PC gaming.

Ίσως φταίει πως ποτέ δεν το αντιμετώπισα σαν ΑΑΑ-ικανό (κι ας είναι -με παραχωρήσεις), αλλά νομίζω το Deck έχει ακόμα ικανότατο hardware για πάρα πολύ μεγάλο εύρος τίτλων. Ειδικά για όσους επωφελούνται από το form factor (platformers, action-adventures πχ). Desktop replacement δεν είναι, δεν ήταν ούτε κατά την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του.

Έχεις δίκιο, να πω την αλήθεια έτσι το έβλεπα και εγώ και αυτό είναι το λογικό, αλλά η λίστα των most played games στο Steam Deck που βγάζει η Valve έχει μέσα παραδόξως ουκ ολίγα AAA. Θυμάμαι μια συνέντευξη της Valve πριν κυκλοφορήσει η συσκευή που οι άνθρωποί της έλεγαν "για πολλούς το Steam Deck θα είναι upgrade" και παραξενεύτηκα πολύ γιατί τότε γνωρίζαμε τα specs. Εγώ το έβλεπα συγκριτικά με ένα gaming desktop αλλά στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς αυτό που είπες, ότι το Steam Deck έχει ακόμη ισχυρό hardware αν το συγκρίνουμε με τα laptops και τα παλιά desktops στα οποία παίζει πολύς κόσμος.

Πάντως στο μυαλό μου έχει αρχίσει να ωριμάζει η σκέψη να χρησιμοποιήσω ένα μελλοντικό Steam Deck ως την μοναδική μου συσκευή για gaming. Θα ήταν νομίζω ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα και το προφίλ μου ως gamer είναι συμβατό με αυτό τον στόχο (πολλά indies και παλιά games, κυρίως turn-based strategy και RPG, όχι multiplayer). Οι τιμές της πανδημίας με ανάγκασαν να στραφώ προς laptop οπότε δεν έχω πια και την επιλογή για upgrade.

nitro912gr

Tarrasque
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Πάντως στο μυαλό μου έχει αρχίσει να ωριμάζει η σκέψη να χρησιμοποιήσω ένα μελλοντικό Steam Deck ως την μοναδική μου συσκευή για gaming. Θα ήταν νομίζω ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα και το προφίλ μου ως gamer είναι συμβατό με αυτό τον στόχο (πολλά indies και παλιά games, κυρίως turn-based strategy και RPG, όχι multiplayer). Οι τιμές της πανδημίας με ανάγκασαν να στραφώ προς laptop οπότε δεν έχω πια και την επιλογή για upgrade.
για μένα έχει κλειδώσει αυτό, δεν σκοπεύω να κάνω άλλη αναβάθμιση στα PC μου. Βέβαια αυτό πάει 2-3 χρόνια μετά από σήμερα, γιατί είναι φρέσκα από αναβαθμίσεις που κρατάνε για ότι τα χρησιμοποιούμε εγώ και η σύζυγος.
Αλλά θεωρώ ότι η επόμενη φάση μου είναι laptop για το σπίτι πρωτίστως για την σύζυγο και τα αρχιτεκτονικά της, κάποιο refurbish mac mini/studio για εμένα στο γραφείο και ένα deck με dock για τις gaming ανάγκες μου.
Σπίτι θα κρατήσουμε το γραφειάκι που έχουμε τώρα με την μεγάλη οθόνη 27" και πληκτρολόγια ποντίκια κτλ και όποιος θέλει να κάτσει θα κοτσάρει το laptop/deck και θα κάνει τα κουμάντα του.

Last edited:

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Νέα συνέντευξη των ανθρώπων της Valve σε μέσο της Αυστραλίας:

Είναι ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ενδεικτικά ποστάρω ένα κομμάτι για το Steam Deck 2:

The Steam Deck 2 is about as much a well-kept secret as Deadlock, albeit the latter’s existence is official now and the former is acknowledged but still sees quite a way off. When I expressed concern that Steam Deck competitors were seemingly all too willing to release hardware refreshes after a year, Yang clarified that Valve isn’t interested in that approach for Steam Deck.

“It is important to us, and we’ve tried to be really clear, we are not doing the yearly cadence,” said Yang. “We’re not going to do a bump every year. There’s no reason to do that. And, honestly, from our perspective, that’s kind of not really fair to your customers to come out with something so soon that’s only incrementally better. So we really do want to wait for a generational leap in compute without sacrificing battery life before we ship the real second generation of Steam Deck. But it is something that we’re excited about and we’re working on.”

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Λευκό Steam Deck για τους μερακλήδες:

nitro912gr

Tarrasque
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
αν δεν είναι Polycarbonate με gloss επιπλέον επίστρωση μην μπείτε στον κόπο, δεν παλεύονται τα λευκά :p λερώνουν

captain kal

Death Knight
Λευκό Steam Deck για τους μερακλήδες:

Μερακλίδες με μόνο 7" οθόνη?

200w.gif

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Νέα συνέντευξη των Laurence Yang και Pierre-Loup Griffais της Valve με αφορμή το launch του άσπρου Steam Deck:

The Steam Deck has seen widespread success, but it’s not stopping there. We ask Valve about the Steam Deck’s challenges and future goals - AUTOMATON WEST

The smoky translucent limited edition was an experiment to see if customers would be interested in an alternate Steam Deck colorway. The answer turned out to be yes, so we are expanding the experiment worldwide to see if the same interest is true for all of our shipping regions. If we see similar interest, we would definitely be interested in looking into other color variations in the future.

Άρα να περιμένουμε διάφορα παρδαλά χρώματα στο μέλλον.

We’ve definitely heard from some customers that Steam Deck is their first and only PC gaming device. We believe that with Steam Deck’s console-like user experience, and all-in-one hardware + operating system + software package, we’ve taken the guesswork out of PC gaming. Customers don’t have to worry about updating drivers or learn how to build or modify a PC.

Είχα γράψει πολλές φορές στο παρελθόν, ήδη από το φόρουμ του PC Master, ότι αυτό που έλειπε από το PC gaming ήταν μια entry-level συσκευή για την ευρύτερη αγορά. Σπουδαίο βήμα για την εξάπλωση της πλατφόρμας.

We have been monitoring the trend of games requiring kernel-level access for their anti-cheat technologies and not supporting Steam Deck as a result. We are extremely aware of the critical need for countermeasures against cheating in online games, but are also considering options carefully. Some of the approaches popular now in the industry might present problematic trade-offs for the end-user in the longer term.

Θα ήταν ευχής έργον να βρει η Valve μια λύση για το θέμα του anticheat χωρίς παπαριές τύπου kernel level.

lucinos

Death Knight
Αρκετά καλό βιντεάκι:

Θα ήταν ευχής έργον να βρει η Valve μια λύση για το θέμα του anticheat χωρίς παπαριές τύπου kernel level.
Πάντως η Valve φαίνεται να είναι εξαιρετικά προσεκτική. Η Valve μέχρι τώρα έχει πετύχει όλες οι συνεισφορές τις να είναι μόνο θετικές για όλους. Μια πρόχειρη «λύση» στο θέμα σε επίπεδο πυρήνα αφενώς θα συναντούσε μεγάλες αντιδράσεις από πολύ κόσμο αλλά δεν πιστεύω και ότι θα συναργάζονταν καν οι εταιρείες που φτιάχνουν τα σχετικά anticheat.

Ο λογικός δρόμος είναι να πειραματιστεί πρώτα με τα δικά της παιχνίδια και αν βρει καλές λύσεις από την μία άλλα παιχνίδια να υιοθετήσουν το δικό της σύστημα και από την άλλη τα άλλα anticheat να μιμηθούν την λύση της.

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Πάντως η Valve φαίνεται να είναι εξαιρετικά προσεκτική. Η Valve μέχρι τώρα έχει πετύχει όλες οι συνεισφορές τις να είναι μόνο θετικές για όλους. Μια πρόχειρη «λύση» στο θέμα σε επίπεδο πυρήνα αφενώς θα συναντούσε μεγάλες αντιδράσεις από πολύ κόσμο αλλά δεν πιστεύω και ότι θα συναργάζονταν καν οι εταιρείες που φτιάχνουν τα σχετικά anticheat.

Έτσι είναι. Νομίζω ότι η εταιρία δεν θα έκανε κάτι που θα χαλούσε την καλή της εικόνα στο κοινό για να ικανοποιήσει εταιρίες που παίρνουν συνεχώς αλλοπρόσαλλες και κοντόφθαλμες αποφάσεις. Άσε που αρκετές από αυτές είναι φανερά ή κρυφά εναντίον της Valve και δεν θα υποστήριζαν το linux ακόμη κι αν είχε την τέλεια ασφάλεια (π.χ. Epic).

lucinos

Death Knight
Νομίζω ότι η εταιρία δεν θα έκανε κάτι που θα χαλούσε την καλή της εικόνα
Φαντάζεσαι να έφτιαχνε πυρήνα με μπακντόρ για spyware σε οποιονδήποτε έχει κλειδί από την Valve; Αυτό βέβαια κάνει η Microsoft με τα kernel-level... Είναι εντυπωσιακό πόσο ο κόσμος εμπιστεύεται την κάθε τυχάρπαστη εταιρεία με τον έλεγχο τού υπολογιστή του. Και τα θέματα που προκύπτουν είτε κακόβουλα είτε από ανικανότητα είναι πολύ σοβαρά.

Μέχρι τώρα η Valve έχει αποφύγει τέτοια θέματα και το καλό είναι ότι έχει αρκετά μακρόχρονο πλέον καλό ιστορικό.

lucinos

Death Knight
Μάλλον ο ένας χρόνος από το OLED έχει δημιουργήσει νέο κύμα από ρηβιού.

Μού άρεσε το φορμάτ που ο ένας προτιμά το Steam Deck και ο άλλος το ROG Ally. X. Αν και προφανής ως ιδέα δεν θυμάμαι άλλους να το κάνανε.

vlad

Umber Hulk
Approval of the Admiral
Πολύ ωραίο το steamdeck, στιβαρή και ποιοτική κατασκευή. Το πήρα για λίγο από έναν φίλο που ήθελε να περάσω emulators και έβαλα το EmuDeck. Έχει λίγη φασαρία για emus των τελευταίων κονσολών όπως ο Ryujinx (ο οποίος έχει και λίγο lag στο Mario Wonders) αλλά οι υπόλοιποι από παλιές κονσόλες παίζουν πανεύκολα. Εσείς που το έχετε αγοράσει ασχοληθήκατε με το emulation ή μπα; Μέχρι και ScummVM υποστηρίζει.

lucinos

Death Knight
Μέχρι και ScummVM υποστηρίζει.
LOL.

Το λίνουξ είναι πολύ δυνατό στούς εξομοιωτές. Το ScummVM είναι από τις πολύ εύκολες περιπτώσεις. Υποστηρίζει ακόμα και απίθανα λειτουργικά.

Από το protonup-qt μπορείς να εγκαταστήσεις και Luxtorpeda.

vlad

Umber Hulk
Approval of the Admiral
LOL.

Το λίνουξ είναι πολύ δυνατό στούς εξομοιωτές. Το ScummVM είναι από τις πολύ εύκολες περιπτώσεις. Υποστηρίζει ακόμα και απίθανα λειτουργικά.
Ναι δεν ειπα το αντίθετο, ρωτάω απλά αν ως κάτοχοι του ντεκ βαζετε και κανα εμιουλατορα.

lucinos

Death Knight
Ναι δεν ειπα το αντίθετο,
Ναι αλλά είναι αστείο όπως το είπες. Είναι σαν να λες ότι ο τάδε ολυμπιονίκης στο δέκαθλο μπορεί να ανεβαίνει ακόμα και σκάλες.

vlad

Umber Hulk
Approval of the Admiral
Ποσιμπωλ. Η αναφορά στον scummvm δεν εγινε λογω εντυπωσιασμού, ουαου δειτε τι υποστηρίζει, αλλα περισσότερο ως προτροπή στους πισι γιουζερς που σνομπάρουν τις κονσολες, το κατεξοχήν ταργκετ γκρουπ των εμιουζ. Αλλα διαβαζοντας ξανα δεν εχεις κ αδικο 😝

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Ποσιμπωλ. Η αναφορά στον scummvm δεν εγινε λογω εντυπωσιασμού, ουαου δειτε τι υποστηρίζει, αλλα περισσότερο ως προτροπή στους πισι γιουζερς που σνομπάρουν τις κονσολες, το κατεξοχήν ταργκετ γκρουπ των εμιουζ. Αλλα διαβαζοντας ξανα δεν εχεις κ αδικο 😝

Το Steam Deck 2 όταν βγει θα είναι λογικά θηρίο στο emulation. Ήδη το τωρινό Steam Deck έχει πολύ καλές επιδόσεις, το επόμενο θα μπορεί να παίζει τα πάντα. Πώς ήταν το Emudeck; Εύκολο το installation/setup;

captain kal

Death Knight
Ναι δεν ειπα το αντίθετο, ρωτάω απλά αν ως κάτοχοι του ντεκ βαζετε και κανα εμιουλατορα.

Στο Go το έχω γεμίσει!!!! Η οθόνη 8,8" είναι ότι πρέπει!! Και παρα πολλοί τρέχουν μια χαρα, σε 8W TDP.

Top Bottom