What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

The Airflow & Cooling Thread

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,488
ΠΟΥ ΛΕΤΕ φόουξ αποφάσισα για λόγους μακροζωίας και μακροημερεύσεως των CPU/GPU/MOBO/RAM/PSU να ασχοληθώ παραπάνω με την αεροκυκλοφορία εντός του PC μου.<br>Πήγα αγόρασα τα εξής <br><br>Corsair Carbide 200r<br>2x 140mm Zephyr 140 Fans<br>3x BE QUIET! PURE WINGS 2, 120MM<br>και τούτο δω :<br><br>http://www.eworld.com.gr/products/details/3400<br><br>(το μαραφέτι αυτό το πήρα γιατί η motherboard μου έχει μόνο 2 θέσεις για System Fans και θέλω να βάλω 7 πάνω).<br><br>Το θέμα μου είναι πως να εγκαταστήσω τους ανεμιστήρες.<br>Καταρχάς το κουτί παίρνει 2 μπροστινούς, 2 πλαινούς , 2 πάνω, 1 πίσω και 1 κάτω.<br>Έχει ήδη προεγκατεστημένους έναν μπροστινό και έναν πίσω.<br>Και θέλω να βάλω 2 πάνω, 1 κάτω και τους 2 πλαινούς. Τον μπροστινό τον αφήνω απ έξω γιατί θέλω να βάλω σκληρούς και δεν θα χει πολύ νόημα το airflow.<br><br>Τώρα οι ερωτήσεις :<br><br>1) Ξέρει κανείς τι setup πρέπει να χω στους ανεμιστήρες (intake/outtake) ανάλογα με τη θέση; Γιατί διάβασα πως διάφορα π.χ. τους πάνω καλύτερα να μην τους εγκαταστήσεις γιατί σε κάποια cases δεν βελτιώνουν το airflow και τις θερμοκρασίες, αλλά τις χειροτερεύουν.<br><br>2) Έχω ένα θηρίο (σε μέγεθος) ψύξης για την CPU μου :<br><br>http://www.xigmatek.com/product.php?productid=104<br><br>και ίσως εμποδίζει τους πλαινούς ανεμιστήρες. Άμα τελικά τους πάρει το case, αλλά εμποδίζονται λίγο απ το CPU Cooler, τι θα ταν καλύτερο να τους βάλω; In-Take ή να βγάζουν αέρα;<br><br><br>Εdit : Επι τη ευκαιρία, τώρα έχω ένα Case με λίιιγο μικρότερες διαστάσεις και ένα μόνο fan (πίσω outtake) .
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
Κάπως έτσι να το σκέφτεσαι στο μυαλό σου και θα είσαι μια χαρά. Μην ανησυχείς υπερβολικά:<br><br><img src="https://hardforum.com/proxy/CKbSwA7n6N9tm7JYkio7p%2BLStN%2FivyiOnXiJBWAw7SIY/image.png" alt="image.png" class="bbcode_img" /><br><br>Τώρα με το 160mm κούλερ, ίσως να μη μπορείς να βάλεις τον πάνω πλαινό ή να χρειαστεί να τον βάλεις απέξω αν και μάλλον δε θα σου χρειάζεται. Μπορεί βέβαια και να χωρέσει, το κουτι είναι 210 βάλε 8-10 ποντους μητρική-σοκετ-clearance μεχρι το πισω πανελ, ίσα ίσα μένουν 30 χιλιοστα για τον ανεμιστηρα.<br>Intake θα είναι, αφου θα βαλεις τόσους θα πας για απόλυτα θετική πίεση στο εσωτερικό του, δες το διαγραμμα παραπάνω.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Στο δικό μου κουτί:<br>In --> 2 μπροστά, 1 κάτω<br>Out --> 2 πάνω, 1 πίσω<br><br>Στο πλάι παίρνει 2 αλλά δεν έβαλα καθώς δεν υπήρχε φίλτρο. Τον κάτω σκέφτομαι να τον κάνω να βγάζει αέρα από το κουτί γιατί το μόνο που μου φαίνεται να κάνει είναι να μαζεύει την σκόνη από το πάτωμα. Αν βέβαια έχεις το κουτί πάνω σε γραφείο, τότε εννοείτε τον βάζεις να ρουφά αέρα.
 

jonirenicus13

Kraken
Joined
Nov 30, 2012
Messages
8,214
Επίσης, να βάλεις μπρόστα από τους σκληρούς ανεμιστήρα, αλλά να είναι SP (Static Pressure) αυτός και όχι High Airflow.<br><br>Κατα τ&#039; άλλα δες την εικόνα από πάνω.
 

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,488
<blockquote><br>Κάπως έτσι να το σκέφτεσαι στο μυαλό σου και θα είσαι μια χαρά. Μην ανησυχείς υπερβολικά:<br><br>Τώρα με το 160mm κούλερ, ίσως να μη μπορείς να βάλεις τον πάνω πλαινό ή να χρειαστεί να τον βάλεις απέξω αν και μάλλον δε θα σου χρειάζεται. Μπορεί βέβαια και να χωρέσει, το κουτι είναι 210 βάλε 8-10 ποντους μητρική-σοκετ-clearance μεχρι το πισω πανελ, ίσα ίσα μένουν 30 χιλιοστα για τον ανεμιστηρα.<br>Intake θα είναι, αφου θα βαλεις τόσους θα πας για απόλυτα θετική πίεση στο εσωτερικό του, δες το διαγραμμα παραπάνω.<br></blockquote><br><br>Μα και γω λόγω Φυσικής έτσι το σκεφτόμουνα. Δηλαδή μιας και ο ζεστός αέρας πάει πάντα πάνω, θα πρέπει να τον αποβάλλεις απ το case και ο πιο λογικός τρόπος είναι να βάλεις και τα 2 πάνω fans να βγάζουν αέρα.<br><br>Όμως έχω ακούσει από ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ πως αν το κάνεις αυτό θα χεις τα αντίθετα αποτελέσματα.<br>Μέχρι και ένας τύπος μιας εταιρείας (BitFenix ή Corsair δεν θυμάμαι) τα χε βάλει ως intake τα πάνω ανεμιστηράκια...<br><br>Αν βάλω τους πάνω ένα intake και το άλλο exhaust θα γίνει μαλακία;  <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" /><br>Επίσης διαβάζω πως πρέπει τα intake fans να χουν μεγαλύτερη ροή (cfm) απ τα exhaust.
 

jonirenicus13

Kraken
Joined
Nov 30, 2012
Messages
8,214
<blockquote><br><br>Επίσης διαβάζω πως πρέπει τα intake fans να χουν μεγαλύτερη ροή (cfm) απ τα exhaust.<br></blockquote><br><br>Αυτό ισχύει στην περίπτωση που θες να έχεις θετική πίεση στο εσωτερικό, κάτι που πρέπει να επιδιώξεις.
 

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,488
βρήκα και τον τύπο που είχε βάλει τους πάνω ανεμιστήρες για είσοδο αέρα :<br><br>https://www.youtube.com/watch?v=MUFOvLEX1Sc<br><br>WTF bro?
 

jonirenicus13

Kraken
Joined
Nov 30, 2012
Messages
8,214
Θεωρητικά, δημιουργώντας θετική πίεση εντός τού κουτιού καθυστερείς τη συσσώρευση σκόνης. <br><br>Μπορεί για παράδειγμα (δεν το είδα το βιντεάκι), αυτός να θέλει να βγάζει τον αέρα από τα πλάγια. Οι συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί και τελικά οι διαφορές μικρές. Αν θες να πας στα "σίγουρα" ακολούθησε την εικόνα που έβαλε ο solaufein, που είναι και η ενδεδειγμένη, αν φυσικά μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο.
 

solaufein

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,682
Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, ανεμιστηρες είναι δεν θα κανουν ζημια πουθενά. Αλλα αν ειναι διπλα ο ενας θα βγαζει τον αερα που βαζει ο αλλος, δεν εχει νόημα.<br>Επίσης ωραίο το airflow της τυρβώδους ροής που θα δημιουργήσεις ξανασπρόχνωντας το ζεστό κάτω, αλλά το θέμα είναι να κυκλοφορεί ο φρέσκος όχι να στροβιλίζεις/ανακατευεις τον υπάρχοντα μέσα.<br>Έχεις θερμόμετρο? Βάλτο μέσα και δοκιμασε μόνος σε full load τι συμβαίνει.<br><br>Κάτω μη βάλεις καθόλου. Με τη θετική πίεση που θα έχεις θα βγαίνει ίσα ίσα αερας για να μη μαζευει και σκονη. Ενα πλαινό βάλε αντι αυτού.<br><br>ΥΓ1: πρέπει να καταλάβεις πως με όλα αυτά που συζητάμε παίζουμε 1-2 βαθμούς ambient στο κουτι, δε πιστευω να περιμενεις 5-6 βαθμούς διαφορά! Οι ανεμιστήρες που θα βάλεις είναι τόσοι πολλοί που και στη τύχη να τους βάλεις θα δουλεύουν.
 

erevos

Blackguard
Joined
Jul 19, 2014
Messages
1,321
Έχοντας την ίδια ψύκτρα στον επεξεργαστή (αν και έχω άλλο κουτί), είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η πάνω πλαινή υποδοχή αχρηστεύεται (edit: και να μην αχρηστεύεται δεν θα έβαζα).<br>Πάνω έχω βάλει μόνο στην μία θέση (την πιο πίσω) ανεμιστήρα. Στη άλλη δεν χρειάζεται, λόγω positive pressure θα βγάζει από μόνο του πολύ αέρα από εκεί.<br>Όσον αφορά τον κάτω, μπορείς να κάνεις κάτι παρόμοιο με αυτό που έχω κάνει και εγώ:<br>Πάρε τα ποδαράκια από ένα παλιό κουτί, κόψε αν χρειάζεται κάτι ώστε να τα ισιώσεις στο πάνω μέρος τους και κόλλα τα στα ποδαράκια του Corsair, μεγαλώνοντας έτσι την απόσταση από το έδαφος. Έτσι και το τροφοδοτικό τραβάει λιγότερη σκόνη από το πάτωμα και αφήνεις χώρο για να προσθέσεις φίλτρο στην κάτω υποδοχή ανεμιστήρα.<br>Προσωπικά έχω κολλήσει ένα σαν αυτό:<br><img src="https://www.endpcnoise.com/sites/default/files/nexus_fan_filter.jpg" alt="nexus_fan_filter.jpg" class="bbcode_img" /><br><br>Επίσης, καλή ιδέα θα ήταν να βάλεις fan controller, ώστε να μπορείς να τα χαμηλώνεις όλα όταν δεν χρειάζεται.<br><br>Προτείνω να μετονομάσουμε το thread σε Airflow and cooling, να βάζουμε τις απορίες, τις προτάσεις και τις πατέντες μας.<br><br>Edit: JonIrenicus, με negative pressure (outtake > intake) το pc γίνεται "σκούπα" από όλα τα ανοίγματά του, μαζεύοντας περισσότερη σκόνη. Με positive pressure έχεις είσοδο αέρα από συγκεκριμένα σημεία που πιθανόν να έχεις φίλτρα και έξοδο από οπουδήποτε αλλού, οπότε δεν μαζεύεις τόση σκόνη.
 

erevos

Blackguard
Joined
Jul 19, 2014
Messages
1,321
<blockquote><br>Τα&#039; χεις μπερδέψει, το ανάποδο ισχύει.<br></blockquote><br><br>Nope<br>http://www.tomshardware.com/reviews/cooling-air-pressure-heatsink,3058-5.html<br>http://www.silverstonetek.com/techtalk_cont.php?area=en&tid=wh_positive
 

kara

Kraken
Joined
Dec 15, 2012
Messages
9,095
Έχω την καγκούρικη έκδοση του κουτιού της φωτο του solaufein. By default είχε 1 μπροστά που βάζει αέρα, 1 πίσω που βγάζει αέρα. Κάποιος από τους δυο δουλεύει σε χαμηλότερες στροφές. Του έχω βάλει στο πλαϊνό τζαμάκι 1 ανεμηστήρα κυρίως επειδή ήθελα να καλύψω τις τρύπες που έχει στο τζαμάκι (δεν έχει σήτα εκεί). Ο πλαϊνός βγάζει το αέρα επειδή το έβαλα με τυχαίο τρόπο, μου αρέσει όμως γιατί πάει όλος στη δεξιά γάμπα μου και βολεύει το καλοκαίρι  <img src="/bigsmile.gif" width="" height="" alt=":D" title=":D" class="bbcode_smiley" />   
 

jonirenicus13

Kraken
Joined
Nov 30, 2012
Messages
8,214
Σ&#039; ευχαριστώ που με επιβεβαιώνεις.<br><br>Positive Pressure<br><br>Benefits<br><br>Less dust in the case<br><br>edit: οκ, μόλις είδα το λάθος μου, εγραψα το ανάποδο, αλλά εννοούσα αυτό που έγραψες εσύ. duh. Έκανα και την απαραίτητη διόρθωση στο πανω post.
 

erevos

Blackguard
Joined
Jul 19, 2014
Messages
1,321
Δεν έχεις πιει καφέ ακόμα, να ανοίξει το μάτι;
 

jonirenicus13

Kraken
Joined
Nov 30, 2012
Messages
8,214
Μπα, απ&#039; το πρωί έτρεχα σε τράπεζες. Μάλλον οι επαφές με τραπεζίτες θα φταίνε.
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,418
<blockquote>Μάλλον οι επαφές με <b>τραπεζίτες</b> θα φταίνε.<br></blockquote><br><br>Άτσα μεγαλεία ο Jon, εγώ στις τράπεζες με το ζόρι μέχρι τους ταμίες φτάνω, και αυτοί με κοιτάνε με μισό μάτι...
 

Epitaph

Death Knight
Joined
Nov 30, 2012
Messages
4,488
Το case θα χει 6 system fans πάνω. Μιας και θέλω μόνο οι 3 να λειτουργούνε όλες τις εποχές, λέω να αγοράσω ένα fan controller ώστε να κλείνω τους άλλους 3.<br><br>Αυτό εδώ είναι καλό; <br><br>http://www.skroutz.gr/s/3412303/Akasa-Fan-control.html<br>
 

erevos

Blackguard
Joined
Jul 19, 2014
Messages
1,321
Αυτό μπαίνει σε υποδοχή για floppy, οπότε αν δεν έχει τέτοια το κουτί σου δεν κάνει. Επίσης, πιθανότατα να μην τους κλείνει τελείως, αλλά να τους κόβει πάρα πολύ τις στροφές.<br>Τέλος, είναι κάπως ακριβό. Από ebay/aliexpress βρίσκεις εφάμιλλες προτάσεις σε πολύ χαμηλότερο κόστος (ή καλύτερες στο ίδιο κόστος). Εγώ έχω το http://www.ebay.co.uk/itm/3-5inch-PC-HDD-CPU-4-Channel-Fan-Speed-Controller-Led-Cooling-Front-Panel-BH-/351691499652 . Χωρίς φρου φρου και αρώματα, κάνει όμως την δουλειά του και έχει αρκετά μακριά καλώδια ώστε να κάνω το management τους.<br>
 

Dim Gian Bot

Death Knight
Sign me up! Approval of the Admiral Born Leader PCMaster Veteran
Joined
Apr 2, 2016
Messages
3,929
Να κάνω μια ερώτηση;<br>Γιατί θες να βάλεις 6 ανεμιστήρια;... Τα 3 (2 εισαγωγής και 1 εξαγωγής) είναι υπερ-αρκετά κατά την άποψή μου, εκτός κι αν έχεις καμιά "θερμάστρα" μέσα στην κάσα...  <img src="/tongue.gif" width="" height="" alt=":p" title=":p" class="bbcode_smiley" />
 
Top Bottom