Εγώ δεν έρχομαι στα λόγια σου, εσύ έρχεσαι στα δικά μου
Όχι οκ, λοιπόν. Ας τα βάλουμε κάτω όσο πίνω τον καφέ μου πριν αρχίσει η τρέλα της Δευτέρας, δε ξέρω μπορεί να έχεις δίκιο, τα δεδομένα αλλάζουν όλη την ώρα.
Ας πούμε λοιπόν ότι στο παράδειγμά μας δεν υπάρχει μια αχανής library στο steam/epic/gog, μεγάλωσε ο γιός μου και θέλει να παίξει video games όπως και οι φίλοι του.
Έστω ο μικρός Καράμπελας λοιπόν, θέλει να παίζει video games. Ας πούμε, για χάρη της κουβέντας ότι η πρόσφατη αναβάθμισή στο PC του σπιτιού (R5 5500, nvm 1TB) δεν έγινε ακόμα και έχει το παρακάτω σύστημα εδώ και 5 χρόνια (ισχύει):
Ryzen 5 2600
2x 8GB RAM 2400
A320 mobo AM4
500GB m.2 sata SSD και κάτι δίσκους για αποθήκευση.
Radeon 5500XT 4GB
PSU Corsair 450V, 9 ετών
Κουτί του πέους τουρμπέξ 20 ετών με τα drive cages δεμένα με κορδόνια (ισχύει) και χάλια airflow.
Ας πούμε λοιπόν ότι το παραπάνω υπαρκτό σύστημα που όντως με έφτασε στο σήμερα για το gaming μου υπάρχει ως βάση, και περιφερειακά και οθόνη υπάρχει. Και θέλω λοιπόν να παίζω παιχνίδια που βγαίνουν σήμερα στο xbox/PS5
Εδώ υπάρχει ένα κουλό ότι το PS5 μπορείς να το βρεις 100€ φθηνότερα από το xbox sx. Αλλά λόγω game pass θα βάλω στο παράδειγμα το xbox.
Λοιπόν το xbox sx κάνει 560€ +game pass 15/Μήνα (που μπορείς να το βρεις μισά λεφτά από κλειδάδικα, αλλά ας πούμε ότι είσαι άσχετος). Και θες με αυτό το σύστημα να βγάλεις 5 χρόνια gaming.
Οπότε 560 +180 το χρόνο
για 5 χρόνια ο xboxάκιας πλήρωσε 1460€
Βασική παράμετρος, έχει πρόσβαση σε ένα σκασμό παιχνίδια και αρκετά από αυτά day 1 και μπορεί να βγάλει αυτά τα 5 χρόνια χωρίς να πληρώσει τίποτα παραπάνω σε αγορά games.
Το PC παραπάνω, θέλει νέο επεξεργαστή
+80€, νέες RAM γρηγορότερες και 32GB (ας πούμε χονδρικά
+60€), 1TB nvm Crucial P3 (φθηνότερος PCIe 3 λόγω μητρικής)
+60€, νέο PSU γιατί οκ καλό το corsair αλλά κοντεύει 10 χρόνια πες περίπου
60-70€ για κάτι καλό στα 550W bronze 80άρι, ένα κουτάκι της προκοπής κάπου τα
60€ και τέλος μια κάρτα γραφικών που να σε βγάλει τα επόμενα 5 χρόνια έστω και με παραχωρήσεις δηλαδή 16GB VRAM και νεότερη γενιά οπότε ας πούμε
500€ περίπου. Πες ότι ο μικρός Καράμπελας είναι άσχετος και θα πληρώσει τον τεχνικό του
@shredder να κάνει την αναβάθμιση +mobo bios update ένα κατοστάρικο ακόμα
(+100€), γιατί το ΧΒΟΧ δεν θέλει ούτε γνώσεις ούτε τεχνικούς για να το βάλεις να παίξεις.
870€ που ρεαλιστικά (γιατί έβγαλα γρήγορα τιμές από skoutz) θα είναι περισότερο στα 900+
έχεις
570€ υπόλοιπο από τον xboxάκια για να παίζεις νέα παιχνίδια τα επόμενα 5 χρόνια. δια 70€ πλέον τα νέα παιχνίδια θα παίξεις λιγότερο από 8,5 νέα παιχνίδια. Και σε προσφορές να αγοράζεις πάλι πάνω από 20 παιχνίδια δεν θα παίξεις.
Βλέπω λοιπόν ότι η πλάστιγα γέρνει προς τις κονσόλες στις μέρες μας.
Βέβαια αν έχεις χρόνια στο κουρμπέτι και μπαμπά gamer αγοράζεις ένα deck και τελείωσε η υπόθεση. Δεν υπάρχει καν κουβέντα για το τι να πάρεις.