What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Το σύγχρονο κόστος του gaming και πιθανές διέξοδοι

Borracho

Ancient Red Dragon
Τίποτα, οι 50χχ είναι εξ'αποκαλύψεως φιάσκο. Μέγιστη τιμή για gaming flagship GPU επρεπε να 'ναι το χιλιάρικο, με μια πολύ καλή δεύτερη να ναι στα 500-600. Και προφανώς με κάρτες των 200ε θα πρεπε όλα να παίζουν αντίστοιχα με τις κονσόλες.

Όλα τ'άλλα κοροϊδία του καταναλωτή και προφανώς στέλνουν το νορμάλ κόσμο καρφί στις κονσόλες.

vtheofilis

Death Knight
Βασικά, ο normal κόσμος κοιτάζει να την βγάλει με τα βασικά, και άμα ζορίζεται να τα φέρει βόλτα, όχι κάρτα, όχι κονσόλα, R36S ρέτρο handheld θα πάρει, το πολύ.

Το χιλιάρικο αν εννοείς σε ευρώ, ναι, είναι λογικό ( με ισοτιμίες, ΦΠΑ κτλ ).

Επιπρόσθετα, έχουμε, και shitflation εδώ: H nVidia υποβαθμίζει το τσιπ που σερβίρει ως κορυφαία Geforce. To full fat τσιπ πάει σε Quadro, Tesla, και οι καταναλώτες παίρνουν ως νο 1 το νο 2.

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι προσωπικά, δεν έχω κάτι αυτή την στιγμή που να με κάνει να θέλω να πάρω υλικό ντε και καλά. Κάποια παιχνίδια που είναι απαιτητικά μου προξενούν ενδιαφέρον, αλλά όχι στον βαθμό που το έκανε το Witcher 3 πχ.

Last edited:

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Όλα τ'άλλα κοροϊδία του καταναλωτή και προφανώς στέλνουν το νορμάλ κόσμο καρφί στις κονσόλες.

Ούτε η κονσόλα είναι νορμάλ επιλογή, και αυτές πολύ ακριβές είναι. Το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει μείωση τιμής για παλιό πλέον hardware είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ανταγωνισμού. Βάλε και τα λοιπά κερατιάτικα (πληρωμή για online, πιο ακριβά games) και το value που μπορεί να αισθάνεται κάποιος στην αρχική αγορά είναι επίπλαστο.

Borracho

Ancient Red Dragon
Κοίτα κονσόλα παίρνεις γρήγορα μεταχειρισμένη και τα παιχνίδια τους -τα περισσότερα- σκάνε στο Ίνσταντ σε πιο νορμάλ τιμές. Υπολόγισε πως κρατά κι 7-8 χρόνια που η ΜΣ-Σόνι σου εγγυώνται 'νορμάλ' επιδόσεις στα τελευταία κέημς κι έχει λογική. Ποιό PC 8ετίας κοιτά νέους τίτλους πέρα από του Σρέδερα;

shredder

Death Knight
Ναι αλλα εχουν 1000 φορες καλυτερα γραφικα απο τις κονσολες και το pc δεν ειναι μονο για παιχνιδια οποτε ετσι δικαιολογει τις τιμες η nvida.
Μονο η 5070 αξιει.
Μου ελεγε πριν μερες που μιλησαμε αυτος ι φιλος μου με το μεγαλο μουσι που κουναει το κεφαλι του και ειναι τεχνικος pc και pc gamer αλλα εχει το αρχαιο pc του 2016 core i5 6600 16 gb ddr4 2800mhz gtx 1070 2580 gb ssd οτι θα παρει 5070 για να μπορει να συνεχισει να παιζει παιχνιδια καθως λογω ray tracing δεν θα μπορει να παιξει οτι βγαινει απο εδω και περα αν δεν την αλλαξει. Του ειπα εγω να περιμενει να δει και πως θα ειναι οι rx 9000 απο τιμη και αποδοση αλλα ειναι φανατικος της nvidia και δεν θελει με τιποτα να παρει amd.
Καλα και εγω κοντα στο χιλιαρικο την πηρα την 6700χτ 950 ευρω αλλα ηταν καλυτερη απο τις κονσολες μολις ενα χρονο αφου ειχαν βγει καθως βγηκαν τον Νοεμβεριο του 2020 και εγω την πηρα Νοεμβριο του 2021.
Αλλα ναι 1000 ευρω μονο για ενα εξαρτημα του pc ειναι παρα πολυ

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Κοίτα κονσόλα παίρνεις γρήγορα μεταχειρισμένη και τα παιχνίδια τους -τα περισσότερα- σκάνε στο Ίνσταντ σε πιο νορμάλ τιμές. Υπολόγισε πως κρατά κι 7-8 χρόνια που η ΜΣ-Σόνι σου εγγυώνται 'νορμάλ' επιδόσεις στα τελευταία κέημς κι έχει λογική. Ποιό PC 8ετίας κοιτά νέους τίτλους πέρα από του Σρέδερα;

Δεν μπορείς αντίστοιχα να πάρεις π.χ. μεταχειρισμένη GPU;

nitro912gr

Tarrasque
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Δεν μπορείς αντίστοιχα να πάρεις π.χ. μεταχειρισμένη GPU;
προϋποθέτει ότι έχεις τα υπόλοιπα και δεν θα χρειαστεί να δώσεις και άλλα για αναβάθμιση πχ RAM. Αν δηλαδή βρεις μεταχειρισμένη σε νορμάλ τιμή και όχι καινούργιου.

Το θέμα είναι ότι και να τα έχεις τα άλλα κομμάτια, αυτά πάλι μετράνε στο κόστος σου.

ΓΙατί να μην πάρεις ένα xbox και game pass να πάνε να πνιγούν όλοι;

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
προϋποθέτει ότι έχεις τα υπόλοιπα και δεν θα χρειαστεί να δώσεις και άλλα για αναβάθμιση πχ RAM. Αν δηλαδή βρεις μεταχειρισμένη σε νορμάλ τιμή και όχι καινούργιου.

Το θέμα είναι ότι και να τα έχεις τα άλλα κομμάτια, αυτά πάλι μετράνε στο κόστος σου.

ΓΙατί να μην πάρεις ένα xbox και game pass να πάνε να πνιγούν όλοι;

Γιατί και εκείνοι δεν είναι κορόιδα να σου δίνουν hardware φθηνότερα, σου παίρνουν περισσότερα σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα, εγώ όταν έχω οικονομικά ζόρια και δεν μπορώ να αγοράσω games μπορώ να παίξω αυτά του backlog. Με το Game Pass η συλλογή παιχνιδιών σου φεύγει όταν σταματήσεις να πληρώνεις. Είναι καλή υπηρεσία αλλά για συγκεκριμένες χρήσεις.

Borracho

Ancient Red Dragon
Ακριβώς.

Το σπόρ στο PC προϋποθέτει μπελάδες κι όρεξη να το κυνηγήσεις. Το 98% απλά θέλει να παίξει το τελευταίο Γκοτ οβ Γόρ δίχως σκοτούρες. Προτιμά να δώκει μια 500άρα ανά οκταετία, παρά να μπει στο χορό των αναβαθμίσεων.

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Ακριβώς.

Το σπόρ στο PC προϋποθέτει μπελάδες κι όρεξη να το κυνηγήσεις. Το 98% απλά θέλει να παίξει το τελευταίο Γκοτ οβ Γόρ δίχως σκοτούρες. Προτιμά να δώκει μια 500άρα ανά οκταετία, παρά να μπει στο χορό των αναβαθμίσεων.

Τώρα λοιπόν έρχεστε στα λόγια μου. Η επιλογή είναι κυρίως θέμα προτίμησης. Ο καθένας επιλέγει αυτό που κουμπώνει καλύτερα στην ζωή του και στις συνήθειές του, όλα τα υπόλοιπα είναι σάλτσες. Το 2008 στο φόρουμ του PC Master έγραφα αναλύσεις για το πώς το PC gaming μπορεί να σου βγει φθηνότερο σε βάθος χρόνου, μην με βάζετε τώρα το 2025 να γράφω τα ίδια.

Και μια κουβέντα για το "98%". Το ποσοστό που επέλεξες δείχνει τον μικρόκοσμο στον οποίο όλοι μας συχνά μπαίνουμε και ζούμε (και εγώ μαζί). Πάνω από το 60% του συνόλου των gamers παίζουν σε smartphones. Από το ποσοστό που περισσεύει, το 45-60% (αναλόγως της έρευνας ) παίζει σε PC. Από το υπόλοιπο που περισσεύει πάλι, πάνω από το 50% είναι μικροί και μεγάλοι στο Switch. Και από αυτό το τελευταίο ποσοστό, το 20% είναι που αγοράζει το τελευταίο Γκοτ οφ Γορ.

Όποιος είναι μερακλής ας κάνει τις πράξεις για να βγάλει το real-world ποσοστό του 98%.

Adhan

Horror addict
Staff member
Το 98% των trve gamers εννοεί φυσικά.
Οι ρομπλοξάδες παρακαλώ να αποχωρήσουν.

Τώρα σχετικά με αυτό που λέτε, και τα 2 σκατά πιστεύω έχουν γίνει. Το hardware έχει γίνει πολύ ακριβό, χωρίς όμως να προσφέρει ανάλογο bump επιδόσεων (10% πάνω για μόλις επιπλέον 500 ευρώ, πάρε κόσμε). Και δε φαίνεται φως στο τούνελ για το απόδοση/τιμή, όσο οι εταιρίες το έχουν ρίξει στα dlss, frame gen κλπ.

Όσο αγοράζεις, τόσα περισσότερα πέτσινα προσθέτω στην γκαρνταρόμπα μου, τόσο εξοικονομείς, που λέει και μια πσυχή.

Το ίδιο και οι κονσόλες που υποτίθεται ήταν στις περισσότερες γενιές η vfm λύση - ok εξαιρείται η Nintendo προς το παρόν - καθώς αν είναι να δώσω 900 ευρώ για το PS5 pro, ίσως είναι προτιμότερο λέω να βάλω άλλα 400-600, αναλόγως έρευνας που θα κάνω, και να να στήσω ένα σχετικά καλό midrange προς high-end σύστημα. Το θέμα είναι ότι αρκετός κόσμος που είπε ο Στέφανος για τους χ,ψ λόγους δε θέλει να μπλέξει (οικονομικό, στρεβλή εικόνα για προβλήματα, έλλειψη χρόνου για το περιστασιακό troubleshooting κ.α.).

Τα μεταχειρισμένα είναι μια λύση, αλλά είναι ένα ζήτημα να βρεις άτομο που εμπιστεύεσαι σχετικά, με hardware που έχει υποστεί minimum χρήση, εντός εγγύησης κλπ το οποίο δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο. Κάτι σαν το λάδι και τη φέτα, παίρνεις από μπάρμπα που δεν ξέρεις;
Κωλοκατάσταση γενικά.

nitro912gr

Tarrasque
Εγώ δεν έρχομαι στα λόγια σου, εσύ έρχεσαι στα δικά μου :p

Όχι οκ, λοιπόν. Ας τα βάλουμε κάτω όσο πίνω τον καφέ μου πριν αρχίσει η τρέλα της Δευτέρας, δε ξέρω μπορεί να έχεις δίκιο, τα δεδομένα αλλάζουν όλη την ώρα.

Ας πούμε λοιπόν ότι στο παράδειγμά μας δεν υπάρχει μια αχανής library στο steam/epic/gog, μεγάλωσε ο γιός μου και θέλει να παίξει video games όπως και οι φίλοι του.

Έστω ο μικρός Καράμπελας λοιπόν, θέλει να παίζει video games. Ας πούμε, για χάρη της κουβέντας ότι η πρόσφατη αναβάθμισή στο PC του σπιτιού (R5 5500, nvm 1TB) δεν έγινε ακόμα και έχει το παρακάτω σύστημα εδώ και 5 χρόνια (ισχύει):
Ryzen 5 2600
2x 8GB RAM 2400
A320 mobo AM4
500GB m.2 sata SSD και κάτι δίσκους για αποθήκευση.
Radeon 5500XT 4GB
PSU Corsair 450V, 9 ετών
Κουτί του πέους τουρμπέξ 20 ετών με τα drive cages δεμένα με κορδόνια (ισχύει) και χάλια airflow.

Ας πούμε λοιπόν ότι το παραπάνω υπαρκτό σύστημα που όντως με έφτασε στο σήμερα για το gaming μου υπάρχει ως βάση, και περιφερειακά και οθόνη υπάρχει. Και θέλω λοιπόν να παίζω παιχνίδια που βγαίνουν σήμερα στο xbox/PS5

Εδώ υπάρχει ένα κουλό ότι το PS5 μπορείς να το βρεις 100€ φθηνότερα από το xbox sx. Αλλά λόγω game pass θα βάλω στο παράδειγμα το xbox.

Λοιπόν το xbox sx κάνει 560€ +game pass 15/Μήνα (που μπορείς να το βρεις μισά λεφτά από κλειδάδικα, αλλά ας πούμε ότι είσαι άσχετος). Και θες με αυτό το σύστημα να βγάλεις 5 χρόνια gaming.
Οπότε 560 +180 το χρόνο για 5 χρόνια ο xboxάκιας πλήρωσε 1460€
Βασική παράμετρος, έχει πρόσβαση σε ένα σκασμό παιχνίδια και αρκετά από αυτά day 1 και μπορεί να βγάλει αυτά τα 5 χρόνια χωρίς να πληρώσει τίποτα παραπάνω σε αγορά games.

Το PC παραπάνω, θέλει νέο επεξεργαστή +80€, νέες RAM γρηγορότερες και 32GB (ας πούμε χονδρικά +60€), 1TB nvm Crucial P3 (φθηνότερος PCIe 3 λόγω μητρικής) +60€, νέο PSU γιατί οκ καλό το corsair αλλά κοντεύει 10 χρόνια πες περίπου 60-70€ για κάτι καλό στα 550W bronze 80άρι, ένα κουτάκι της προκοπής κάπου τα 60€ και τέλος μια κάρτα γραφικών που να σε βγάλει τα επόμενα 5 χρόνια έστω και με παραχωρήσεις δηλαδή 16GB VRAM και νεότερη γενιά οπότε ας πούμε 500€ περίπου. Πες ότι ο μικρός Καράμπελας είναι άσχετος και θα πληρώσει τον τεχνικό του @shredder να κάνει την αναβάθμιση +mobo bios update ένα κατοστάρικο ακόμα (+100€), γιατί το ΧΒΟΧ δεν θέλει ούτε γνώσεις ούτε τεχνικούς για να το βάλεις να παίξεις.

870€ που ρεαλιστικά (γιατί έβγαλα γρήγορα τιμές από skoutz) θα είναι περισότερο στα 900+

έχεις 570€ υπόλοιπο από τον xboxάκια για να παίζεις νέα παιχνίδια τα επόμενα 5 χρόνια. δια 70€ πλέον τα νέα παιχνίδια θα παίξεις λιγότερο από 8,5 νέα παιχνίδια. Και σε προσφορές να αγοράζεις πάλι πάνω από 20 παιχνίδια δεν θα παίξεις.

Βλέπω λοιπόν ότι η πλάστιγα γέρνει προς τις κονσόλες στις μέρες μας.

Βέβαια αν έχεις χρόνια στο κουρμπέτι και μπαμπά gamer αγοράζεις ένα deck και τελείωσε η υπόθεση. Δεν υπάρχει καν κουβέντα για το τι να πάρεις.

nitro912gr

Tarrasque
Ο μικρός Καράμπελας είσαι εσύ πριν από Χ χρόνια ή ένα παιδί σήμερα;
ας πούμε ότι ο γιος μου είναι σε ηλικία τώρα να αρχίσει το gaming και έχει επιρροές από τους φίλους του

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
ας πούμε ότι ο γιος μου είναι σε ηλικία τώρα να αρχίσει το gaming και έχει επιρροές από τους φίλους του

Τέλεια. Ο γιος σου σήμερα δεν θα παίξει τα παιχνίδια που παίζεις εσύ. Θα παίζει fortnite, roblox και minecraft με mods και θα σου ζητήσει pc γιατί εκεί παίζουν και οι φίλοι του. Αυτό δείχνουν όλες οι έρευνες, ότι το κοινό του Γκοντ οφ Γορ που ανέφερε ο Στέφανος είναι 35+ και συνεχίζει να γερνάει.

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Ο γιός σου έχει ανάγκη από κοινωνικοποίηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται - φίλους ή οικογένεια. Παρότι παίζει η συντριπτική πλειονότητα τα παρακάτω
fortnite, roblox και minecraft με mods
όπως ορθώς γράφει ο Admiral, εγώ θα έλεγα ότι έχεις ακόμη το μεγάλο πλεονέκτημα ότι ο γιός σου θέλει ακόμη να κάνει παρέα με εσένα. Άνοιξε λοιπόν τις πύλες και δώστου τη γνώση (προς θεού όχι Cities: Skylines κτλ). Σε μένα δούλεψε πολύ, σε σημείο που έβλεπα άλματα βελτιώσης σε επίπεδο λογικής όχι μόνο τεχνικό, Sackboy, Unraveled κτλ. Όλα αυτά παίζουν άνετα σε PC 5ετίας+. Τα μόνα παιδιά που βλέπουν γραφικάρες είναι αυτά που κρύβουμε μέσα μας και έχουν το μικρόβιο-απωθημένο. Τα πραγματικά παιδιά κοιτάζουν και η φαντασία τους καλπάζει ακόμη και αν τους βάλεις Turbo X Challenger Championship Prix με γραφικά 90s.

nitro912gr

Tarrasque
Τέλεια. Ο γιος σου σήμερα δεν θα παίξει τα παιχνίδια που παίζεις εσύ. Θα παίζει fortnite, roblox και minecraft με mods και θα σου ζητήσει pc γιατί εκεί παίζουν και οι φίλοι του. Αυτό δείχνουν όλες οι έρευνες, ότι το κοινό του Γκοντ οφ Γορ που ανέφερε ο Στέφανος είναι 35+ και συνεχίζει να γερνάει.
To Gemini υποστηρίζει αυτό που γράφεις σίγουρα.

Αλλά μπερδεύεις τα σχόλιά μου με του Στέφανου νομίζω. Εγώ επικεντρώνομαι στο κόστος και πως αυτό μπορεί να στρίψει τους gamers στις κονσόλες.

Γιατί το να παίζουν τα παιδάκια σήμερα roblox και fortnite φέρνει λεφτά σε 2 εταιρίες, δεν διατηρεί το pc gaming. Άσε που παίζει το pc όπως το έγραψα χωρίς αναβάθμιση άρα ουτε οι εταιρίες hardware θα δουν μαρούλι.

nitro912gr

Tarrasque
Ο γιός σου έχει ανάγκη από κοινωνικοποίηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται - φίλους ή οικογένεια. Παρότι παίζει η συντριπτική πλειονότητα τα παρακάτω

όπως ορθώς γράφει ο Admiral, εγώ θα έλεγα ότι έχεις ακόμη το μεγάλο πλεονέκτημα ότι ο γιός σου θέλει να κάνει παρέα με εσένα. Άνοιξε λοιπόν τις πύλες και δώστου τη γνώση (προς θεού όχι Cities: Skylines κτλ). Σε μένα δούλεψε πολύ, σε σημείο που έβλεπα άλματα βελτιώσης σε επίπεδο λογικής όχι μόνο τεχνικό, Sackboy, Unraveled κτλ. Όλα αυτά παίζουν άνετα σε PC 5ετίας+. Τα μόνα παιδιά που βλέπουν γραφικάρες είναι αυτά που κρύβουμε μέσα μας και έχουν το μικρόβιο-απωθημένο. Τα πραγματικά παιδιά κοιτάζουν και η φαντασία τους καλπάζει ακόμη και αν τους βάλεις Turbo X Challenger Championship Prix με γραφικά 90s.
Όταν μεγαλώσει ο μικρός θα τον φροντίσω να κάνει τα σωστά βήματα, για την ώρα είμαστε υποθετικά.

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
To Gemini υποστηρίζει αυτό που γράφεις σίγουρα.

Αλλά μπερδεύεις τα σχόλιά μου με του Στέφανου νομίζω. Εγώ επικεντρώνομαι στο κόστος και πως αυτό μπορεί να στρίψει τους gamers στις κονσόλες.

Γιατί το να παίζουν τα παιδάκια σήμερα roblox και fortnite φέρνει λεφτά σε 2 εταιρίες, δεν διατηρεί το pc gaming. Άσε που παίζει το pc όπως το έγραψα χωρίς αναβάθμιση άρα ουτε οι εταιρίες hardware θα δουν μαρούλι.

Καταλαβαίνω τι λες, απλώς τονίζω ότι ο πρωταρχικός παράγοντας είναι ο τύπος του gamer και οι προτιμήσεις του και όχι το κόστος. Ο γιος σου αν οι φίλοι του παίζουν roblox σε PC θα προτιμήσει ένα πιο αδύναμο σύστημα που να παίζει αυτό που θέλει παρά ένα Xbox που ξέρω γω μπορεί να έχει καλύτερη ανάλυση. Ο άλλος γιος σου θα θέλει Switch για να παίξει Μάριο κι ας είναι ψόφιο σε ισχύ. Ο τρίτος γιος σου θα παίζει Genshin Impact στο τάμπλετ και ούτε που ξέρει τι είναι god of war. Ο Στέφανος το γύρισε σε κονσόλα επειδή βαριέται να ασχοληθεί, όχι επειδή το Playstation είναι πιο φθηνό ως αρχικό hardware. Εγώ που απεχθάνομαι τους walled gardens θα πάρω Steam Deck κι ας έχει μικρότερες επιδόσεις.

Επιστρέφω λοιπόν στην αρχική μου αντίρρηση σε αυτό που είπε ο Στέφανος. Ο καθένας ζει στον δικό του μικρόκοσμο και δεν μπορούμε να ομαδοποιήσουμε τους gamers σε ένα γκρουπ ώστε να πούμε ότι "το 98% θέλει x". Αυτό ίσως ίσχυε μέχρι τα μέσα των 2000s (γι' αυτό και οι 40something το αντιλαμβάνονται έτσι), όχι σήμερα.

Top Bottom