What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Βιβλία

Raz

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,523
Thx Bruce,για δώσε pm.Όταν λες δοκιμή τι ακριβώς εννοείς;
 

maladroid

Mind-flayer
Joined
Nov 27, 2012
Messages
1,957


Raz wrote:
Για το πρώτο,αν θυμάμαι καλά ο North μου το είχε περιγράψει σαν τα έργα του Dan Brown σε fantasy,κάτι που δε με ενθουσιάζει,αλλά ούτε και με απωθεί τελείως.</blockquote>

Έχω διαβάσει μόνο το πρώτο βιβλίο ASOIAF και περίπου το 1/3 του δεύτερου αλλά πιστεύω ότι ο χαρακτηρισμός αυτός είναι πέρα για πέρα άδικος. Από (λογο)τεχνικής άποψης, ακόμα και ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι σε παρόμοιο επίπεδο με τα έργα του Brown (κρίνοντας από τον Ντα Βίντσι, το μοναδικό που έχω διαβάσει). Ο Μάρτιν πλατιάζει και απεραντολογεί συχνά-πυκνά αλλά κάνει σωστή χρήση της γλώσσας και σε επίπεδο περιεχομένου (χαρακτήρες, πλοκή κτλ.) βρίσκεται κάπου επτά σκαλιά πάνω από τον Brown. Ο Brown του fantasy είναι μάλλον η J.K. Rowling.

 

Tony Corvus

Ancient Red Dragon
Φασαίος Larianός Τσοβόλα δώστα όλα Sign me up! Approval of the Admiral
Joined
Dec 1, 2012
Messages
11,229
moorcock και sapkowski (τολκιν εχεις διαβασει ? :trollface: )
 

Raz

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,523


maladroid wrote:


Raz wrote:
Για το πρώτο,αν θυμάμαι καλά ο North μου το είχε περιγράψει σαν τα έργα του Dan Brown σε fantasy,κάτι που δε με ενθουσιάζει,αλλά ούτε και με απωθεί τελείως.</blockquote>

Έχω διαβάσει μόνο το πρώτο βιβλίο ASOIAF και περίπου το 1/3 του δεύτερου αλλά πιστεύω ότι ο χαρακτηρισμός αυτός είναι πέρα για πέρα άδικος. Από (λογο)τεχνικής άποψης, ακόμα και ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι σε παρόμοιο επίπεδο με τα έργα του Brown (κρίνοντας από τον Ντα Βίντσι, το μοναδικό που έχω διαβάσει). Ο Μάρτιν πλατιάζει και απεραντολογεί συχνά-πυκνά αλλά κάνει σωστή χρήση της γλώσσας και σε επίπεδο περιεχομένου (χαρακτήρες, πλοκή κτλ.) βρίσκεται κάπου επτά σκαλιά πάνω από τον Brown. Ο Brown του fantasy είναι μάλλον η J.K. Rowling.</blockquote>

Συμφωνώ για Brown.Λογοτεχνικά είναι άθλιος.Αλλά εμένα μου κρατούσε το ενδιαφέρον με τα ιστορικά στοιχεία που περιελάμβανε,πολλά από τα οποία δε γνώριζα.Όσο για το ότι έχεις διαβάσει μόνο τον Κώδικα Ντα Βίντσι,μην ανησυχείς.Όλα τα βιβλία του ίδια είναι.Το μόνο που αλλάζει είναι η θεωρία συνωμοσίας,η τοποθεσία και η γκόμενα,άντε και κανά δυο άλλα άνευ ουσίας.Η δομή της πλοκής είναι τόσο carbon που σε πιάνει νευρικό γέλιο.

Πάντως νομίζω ότι είσαι άδικος με τη Rowling.Εγώ θεωρώ πως είναι αρκετά καλά τα Harry Potter.Όχι αριστουργήματα,αλλά αποδεκτά κατ'εμέ.Ίσως βέβαια να μιλάει και το συναίσθημα,καθώς άρχισα να τα διαβάζω αρκετά μικρός και τα είχα τελειώσει επίσης αρκετά μικρός.Πάντως με είχαν κρατήσει αρκετά και λογοτεχνικά δεν τα βρήκα τόσο άσχημα.Η πλοκή καλούτσικη,συμβατική σχετικά,με αρκετές τρύπες,αλλά ενδιαφέρουσα και οι χαρακτήρες στερεοτυπικοί,αλλά κατάφερναν να σου γίνουν εύκολα συμπαθείς ή αντιπαθείς.Κι από μυθολογία και background κόσμου δεν πάει άσχημα (χωρίς να είναι και LotR βέβαια).Νομίζω πως είναι μια στάνταρ εφηβική σειρά σε μορφή,από τις καλές που υπάρχουν όμως.



 

maladroid

Mind-flayer
Joined
Nov 27, 2012
Messages
1,957
@Raz

Ομολογουμένως οποιαδήποτε σύγκριση με Brown αδικεί τον άλλο συγγραφέα και έχεις δίκιο ότι η Rowling είναι σίγουρα καλύτερη σε επίπεδο πρόζας, ενδεχομένως και περιεχομένου. Απλώς η τάση της να φτιάχνει ιστορίες και χαρακτήρες "συνταγής", καθώς και το όχι ιδιαίτερα πρωτότυπο lore μού θυμίζουν τεχνικές Dan Brown, εξού και ο παραλληλισμός.

Να σημειώσω κιόλας ότι από Rowling επίσης έχω διαβάσει μόνο ένα βιβλίο, συγκεκριμένα το Chamber of Secrets, οπότε δεν μπορώ να κρίνω το έργο της σαν σύνολο (άσε που μάλλον έπεσα σε ένα από τα χειρότερά της).
 

Raz

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,523


maladroid wrote:
@Raz

Ομολογουμένως οποιαδήποτε σύγκριση με Brown αδικεί τον άλλο συγγραφέα και έχεις δίκιο ότι η Rowling είναι σίγουρα καλύτερη σε επίπεδο πρόζας, ενδεχομένως και περιεχομένου. Απλώς η τάση της να φτιάχνει ιστορίες και χαρακτήρες "συνταγής", καθώς και το όχι ιδιαίτερα πρωτότυπο lore μού θυμίζουν τεχνικές Dan Brown, εξού και ο παραλληλισμός.

Να σημειώσω κιόλας ότι από Rowling επίσης έχω διαβάσει μόνο ένα βιβλίο, συγκεκριμένα το Chamber of Secrets, οπότε δεν μπορώ να κρίνω το έργο της σαν σύνολο (άσε που μάλλον έπεσα σε ένα από τα χειρότερά της).</blockquote>

Spot on.

 

electroduck

Umber Hulk
Joined
Jul 12, 2014
Messages
773
Καλησπέρες,να ρωτήσω Mark Lawrence έχει διαβάσει κανείς - συγκεκριμένα τη τριλογία του?

http://www.chryssalisbooks.gr/index.php?id_product=20&controller=product
 

Raz

Mind-flayer
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,523
Τελικά ξεκίνησα τα Witcher.Οι εντυπώσεις μου μέχρι στιγμής (μετά τα The Last Wish,Sword of Destiny και το 1/3 του Blood of Elves) είναι πολύ καλές,σχεδόν άριστες (με βάση πάντα και τις προσδοκίες).

Το δυνατότερο στοιχείο είναι φυσικά το lore,το οποίο εμένα προσωπικά με συναρπάζει και κάθε άλλο παρά generic και αδιάφορο το βρίσκω (από την άλλη βέβαια δεν έχω και πολύ μεγάλη εμπειρία στο είδος).Μπορεί να με χαλάνε λίγα πραγματάκια,αλλά έχει πέσει τρομερή δουλειά.Επίσης,καταλαβαίνεις ΠΟΛΥ καλύτερα τα games και τους χαρακτήρες.Βασικά βλέπεις τα πράγματα τελείως αλλιώς.Τίποτα από αυτά που περιλαμβάνονται στα παιχνίδια με τη μορφή διαλόγων ή σκόρπιων βιβλίων με σκοπό να εμπλουτίσουν την εμπειρία,ακόμα και το ίδιο το σενάριο,δεν μπορείς να τα εκτιμήσεις πλήρως χωρίς τα βιβλία,διότι πολύ απλά δεν πιάνεις τα references.Εγώ ξαναπαίζω τα παιχνίδια τώρα και πραγματικά έχω πάθει πλάκα με το πόσο πιο ολοκληρωμένα μπορείς να κρίνεις καταστάσεις και χαρακτήρες.Δε φανταζόμουν ότι υπήρχε τόσο μεγάλη σύνδεση.

Για την πλοκή και την εξέλιξή της είναι λίγο νωρίς να μιλήσω νομίζω,αλλά φαίνεται ενδιαφέρουσα,ενώ επιφυλάσσομαι και για την τεχνική του Σαπκόφσκι,αφού δεν ξέρω τι έχει χαθεί στη μετάφραση.Πάντως,αν και έχω αγοράσει το Last Wish και το Blood of Elves (ίσως πάρω και το Sword of Destiny στα γερμανικά),συνεχίζω να διαβάζω από fan translations.Οι επίσημες δε μου αρέσουν καθόλου.Αυτό που μπορώ να πω γενικώς είναι πως φαίνεται να ξέρει να γράφει (το κάνει ικανοποιητικά σε κάποια σημεία),αλλά επιλέγει να μην "κουράζει" (σχετικό είναι αυτό βέβαια) τον αναγνώστη με μακροσκελείς περιγραφές και ατελείωτους μονολόγους ή διαλόγους.Η μόνη περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο είναι όταν περιγράφει τις σκέψεις ή τις προηγηθείσες πράξεις ενός χαρακτήρα και είναι απλά ένας τρόπος να γεμίσει κενά χωρίς να περιγράψει τα γεγονότα σε real time.Μέτρια επιλογή κατά τη γνώμη μου,αλλά anyway δε με χαλάει και πάρα πολύ.Προτιμάει να προχωρά παρακάτω σχετικά γρήγορα και το κάνει συνήθως με μικρές και σαφείς προτάσεις για να προωθήσει τη δράση.Αυτό σίγουρα κάνει τα βιβλία εθιστικά.

Τώρα,ξεχωριστά για κάθε βιβλίο:

Το The Last Wish ήταν μεν καλό,αλλά σχετικά "ελαφρύ" και "άνισο".Κάποιες ιστορίες είχαν σχέση με το lore και πολύ ενδιαφέρον,κάποιες ήταν ξεκάρφωτες (ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται τώρα) και αδιάφορες και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες και καλογραμμένες,ανεξάρτητα από τη σύνδεσή τους με το saga.Σχεδόν όλες αντλούσαν έμπνευση από γνωστά παραμύθια.Ανάμικτα συναισθήματα,αλλά σίγουρα ευχάριστο ανάγνωσμα.

Το Sword of Destiny ήταν καταπληκτικό (mindblowing που λέμε και στο χωριό μου),πολύ πιο σκοτεινό και ώριμο,με λιγότερες,μεγαλύτερες και πολύ πολύ καλύτερες ιστορίες.Μόνο μία με άφησε αδιάφορο και αυτοί που το έχουν διαβάσει μάλλον καταλαβαίνουν ποια εννοώ.Ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει εδώ και καιρό.

Το Blood of Elves φαίνεται καλό μέχρι στιγμής,αν και είναι νωρίς.Σαν εισαγωγή στο saga πάντως φαίνεται να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του.

Εδώ να πω κι ένα πολύ μεγάλο μπράβο στην CDProjekt που έχει καταφέρει να κρατήσει το ύφος του κόσμου και των χαρακτήρων,εκτός από κανά δυο ασήμαντα "παραστρατήματα",κάτι εξαιρετικά δύσκολο imo.Κι όλα αυτά χωρίς να αγγίξει καν το κυρίως saga.

Ουφ,τελείωσε το σεντόνι.Πριν τελειώσω το post όμως,έχω να κάνω μια ερώτηση που απευθύνεται σε αυτούς που έχουν διαβάσει το Sword of Destiny και το θυμούνται σχετικά καθαρά.Έχω ένα προβληματάκι με το timeline παίδες.

<span class="bbcode_spoiler">Στην τελευταία ιστορία (Something More) ο Geralt συναντά τη Yennefer σε άγνωστη τοποθεσία,τη νύχτα του Belleteyn.Εκεί,μετά τις απαραίτητες "χαιρετούρες" η Yennefer έχοντας αισθανθεί ( ; ) ή δει ( ; ) κάτι ή ακόμα και λόγω της θέλησής της να αποκτήσει παιδιά,στέλνει τον Geralt να βρει την Ciri.Όμως μέχρι ο Geralt να φτάσει στη Cintra (ή μάλλον μέχρι να συναντήσει το Yurga στη γέφυρα) πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα τεράστιο χρονικό διάστημα,αφού στο ενδιάμεσο πέρασε ένας ολόκληρος πόλεμος,είχε εξαφανιστεί ένα ολόκληρο βασίλειο και είχαν χτιστεί μνημεία και πόλεις ολόκληρες από την αρχή.Πού ήταν ο Geralt τόσον καιρό;Θυμάμαι κάτι ασαφές,σε φάση "ήμουν βόρεια" που είχε πει,αλλά αν ισχύει κάτι τέτοιο,γιατί δεν πήγε κατευθείαν νότια;Αυτή είναι η απορία μου.Τι συνέβη στο ενδιάμεσο από εκείνη τη νύχτα του Belleteyn μέχρι τη μέρα που συνάντησε το Yurga στη γέφυρα;Σίγουρα πρέπει να είχε περάσει πάνω από μισός χρόνος.Για παράδειγμα,μπορώ να προσδιορίσω πως ανάμεσα στο τέλος του Sword of Destiny και την αρχή του Blood of Elves έχει μεσολαβήσει κάπου ένας χρόνος,όμως αυτό το κενό στο timeline δεν μπορώ να το συμπληρώσω όσο κι αν σπάω το κεφάλι μου.</span>

EDIT:Λύθηκε και η απορία μου στο spoiler.Απλά δεν υπήρχε καμία ένδειξη στη μετάφραση ότι άλλαζε ενότητα (μετά την VII πήγαινε κατευθείαν στην IX,εκεί που θα έπρεπε να ήταν η VIII δεν υπήρχε τίποτα κι έτσι νόμιζα ότι ήταν συνέχεια της VII,ενώ ήταν flashback).
 

lich king

Umber Hulk
Approval of the Admiral
Joined
Dec 28, 2012
Messages
878
Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το βιβλίο endgame the calling δεν ξέρω αν είναι καλό άλλα μου έκανε εντυπώσει ότι η αγγλική εκδοσή βγήκε την ίδια μέρα με την ελληνική και θα υπάρχει ένα γρίφος στο βιβλίο που ο πρώτος που θα το λύσει σε όλων των κόσμο θα πάρει 500.000$(η σειρά θα είναι τριλογία και το κάθε βιβλίο λένε η fun ότι θα έχει από ένα γρίφο). Για ποιο λόγο να βάλει κάποιος μέσα στο βιβλίο γρίφους και να δώσει και χρηματικό έπαθλο στων πρώτο θα είναι κάτι σαν το βιβλίο που δείχνει το παρακάτω video <span class="bbcode_spoiler">
</span> η όλα αυτά είναι ένα διαφημιστικό τρικ για να κάνει αστραπιαίες πωλήσεις το βιβλίο ?

Πριν λίγο καιρό διάβασα το βιβλίο η κότα που ονειρεύονταν να πετάξει πολύ ευχαριστώ και ελαφρύ βιβλίο δεν κατάλαβα πότε το τελείωσα το βιβλίο λέει για τα όνειρα και ότι όλα μπορούν να πραγματοποιηθουν, μοιάζει λίγο με την φάρμα των ζώων.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,651
Τελείωσα σήμερα το εκπληκτικό Cat's Cradle του Kurt Vonnegut. Εκπληκτικό δέσιμο της ιστορίας, μαύρο χιούμορ με ατάκες που δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις. Σφηνάκι 200 σελίδων, έφυγε αβίαστα το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Bokononism is the true religion. Even if it is all foma. :worship:
 

sith_ari

Half-Ogre
Joined
Dec 1, 2012
Messages
602


gaius germanicus wrote:
@stell havoc
......................
παντως,μερικους τιτλους της osprey εχουν κυκλοφορησει στα ελληνικα οι εκδοσεις περικοπιο{τωρα λεγονται γνωμων} και η αψις.θα τα βρεις στο βιβλιοπωλειο ελευθερη σκεψις,Ιπποκρατους 112 αθηνα.
......................</blockquote>

Τι μου θύμησες Γάιε !!
Πόσες φορές πήγα σε αυτό το βιβλιοπωλείο για ιστορικά βιβλία!! :cry:
Το βιβλιοπωλείο αυτό αξίζει το όνομά του "Ελεύθερη Σκέψις". Τεράστια ποικιλία ιστορικών βιβλίων. Όπως είπε και ο Steel και εγώ για μια 8ετία περίπου διάβαζα σχεδόν ό,τι ιστορικό βιβλίο υπήρχε για τον B'ΠΠ!! Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο χαρακτήρας μου αν περίμενα να ενημερώνομαι μόνο από τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας για αυτά τα θέματα!! :nope:

 

Grotenfrod

Prophet of Nihilism
Staff member
Approval of the Admiral Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Feb 12, 2014
Messages
3,507
Βρήκα τυχαία στο ράφι Sci-fi το βιβλίο "The Martian" του Andy Weir. Ήταν μια τυχαία αγορά που εξελίχθηκε σε ένα πολύ καλό hard science fiction βιβλίο, καλογραμμένο με μπόλικο χιούμορ. Το σενάριο πρακτικά είναι ο Ροβινσώνας Κρούσος στο διάστημα και συγκεκριμένα στον Άρη όπου ξεμένει ένα μέλος διαστημικής αποστολής. Διαβάζεται πολύ γρήγορα και είναι ηδονικό για λάτρεις του διαστήματος και των διαστημικών αποστολών. Χάνει λίγο στο κομμάτι του ψυχογραφήματος αλλά το προτείνω ανεπιφύλακτα σε λάτρεις του είδους.
Του χρόνου θα γίνει ταινία με τον Matt Damon και σκηνοθέτη τον Ridley Scott.
 

castorsia

Umber Hulk
Approval of the Admiral
Joined
Dec 9, 2012
Messages
810
Θέλω να καταδυθώ στον Pratchett αλλά είμαι χαμένος. Πολύ πράμα.

Τι μου προτείνετε; <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 

Tony Corvus

Ancient Red Dragon
Φασαίος Larianός Τσοβόλα δώστα όλα Sign me up! Approval of the Admiral
Joined
Dec 1, 2012
Messages
11,229


castorsia wrote:

Τι μου προτείνετε; <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" /></blockquote>
Good omens (+ neil gaiman στο ροστερ του βιβλιου :mosh: )

 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,651
Small Gods
Mort
Sourcery
 

castorsia

Umber Hulk
Approval of the Admiral
Joined
Dec 9, 2012
Messages
810
Σημειώνω με προσοχή τις προτάσεις σας.

Ξεκίνησα με το Witches Abroad, εχθές. Η γνώμη σας;
 

alucard

Death Knight
Joined
Nov 27, 2012
Messages
2,991
Αυτές τις μέρες διάβασα τον Προφήτη και τον κήπο του Προφήτη. Καλό βιβλίο με ωραίες σκέψεις...!
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,651
Μετά το Cat's Cradle, ξεπέταξα στα γρήγορα το "Άκου, ανθρωπάκο!" του Wilhelm Reich και το "Surely you must be joking, Mr. Feynman!".

Τώρα διαβάζω το Dune του Frank Herbert. Πάρα πολύ καθυστερημένα άρπαξα αυτό το βιβλίο, αλλά δεν το μετανιώνω γιατί έτσι και το διάβαζα νωρίτερα, θα το διάβαζα μόνο επιφανειακά. Πατάει για πλάκα όλες τις σαπουνόπερες που θέλουν να λέγονται high-fantasy ή sci-fi. Τα Game of Thrones φαντάζουν τόσο λειψά μπροστά του... (αυτά για τους υπέρμαχους).

Edit: Καθυστερημένα = ηλικιακά καθυστερημένα <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 

omen

Hobgoblin Captain
Joined
Nov 27, 2012
Messages
266


Northlander wrote:
Πατάει για πλάκα όλες τις σαπουνόπερες που θέλουν να λέγονται high-fantasy ή sci-fi. Τα Game of Thrones φαντάζουν τόσο λειψά μπροστά του... (αυτά για τους υπέρμαχους).</blockquote>

Ποτέ δεν έχει γραφεί κάτι αληθέστερο...

https://www.youtube.com/watch?v=1Aa2OqjP9tY

 

maladroid

Mind-flayer
Joined
Nov 27, 2012
Messages
1,957


castorsia wrote:
Ξεκίνησα με το Witches Abroad, εχθές. Η γνώμη σας;</blockquote>

Έχω διαβάσει μπόλικο Discworld (καμιά ντουζίνα) και άρχισαν να μπερδεύονται στο μυαλό μου οι ιστορίες τους. Γενικά έχε υπόψη ότι χωρίζονται σε ορισμένες υποκατηγορίες, αναλόγως τους πρωταγωνιστές/ θέμα και συνήθως όσα ανήκουν στο ίδιο γκρουπάκι έχουν μια χαλαρή συνοχή μεταξύ τους κι ένα continuity. Το Witches Abroad δεν έχει πέσει στα χέρια μου αλλά από τα βιλία με τις Μάγισσες προτείνω το εξαιρετικό Lords and Ladies. Καλό είναι και το Maskerade που σατιρίζει το Phantom of the Opera.

Από Rincewind διάβασα μόνο το Colour of Magic που δεν με τρέλανε αλλά οκ είναι και το πρώτο, δεν είχε φορμαριστεί ακόμα ο Pratchett.

Τη σειρά με τους μπάτσους του City Watch την έχω λιώσει και μου αρέσουν σχεδόν όλα. Ξεκίνα με Guards! Guards!, Men at Arms και Feet of Clay. Εγώ έχω ιδιαίτερη αδυναμία και στο βιβλίο Night Watch που είναι από τα πιο σκοτεινά της σειράς αλλά γαμάει σθεναρά.

Από 'κει και πέρα το Mort, που είπε και ο Υπερβόρειος, είναι αρκετά καλό, ενώ εμένα μου άρεσαν και τα The Truth και Thief of Time, όπου συμμετέχουν κάποιες γνωστές μούρες αλλά γενικά είναι ανεξάρτητα.

 
Top Bottom