REVIEWS

CART LIFE

Το Cart Life δεν είναι ακριβώς παιχνίδι. Ο δημιουργός του, Richard Hofmeier το περιγράφει ειρωνικά ως “retail simulation” και μια επιφανειακή ενασχόληση μαζί του, ίσως σας οδηγούσε στο λανθασμένο συμπέρασμα πως πρόκειται για κάποιου είδους εξομοιωτή λούμπεν μικροαστικής κόλασης. Θα είχατε μόνο κατά το ήμισυ δίκιο. Το Cart Life είναι δύσκολο να περιγραφεί. Διατίθεται, προς τιμήν των καλλιτεχνικών καταβολών του, εντελώς δωρεάν, με την εμπορική έκδοση του Steam να περιλαμβάνει έναν επιπλέον χαρακτήρα, το Vinny τον Κουλουρτζή.

Λόγω ένοχου παρελθόντος φυσικά, δεν μπορούσα παρά να παίξω με τον Andrus τον Εφημεριδά. Ακολουθούν μερικές σκόρπιες σκέψεις, πρόχειρα γραμμένες σε τσαλακωμένες κάρτ ποστάλ.

ΤΟ ΤΗΕ RIGHT, THE SUN

CL1Δεν πολυθυμίζει τα character selections screens που έχουμε συνηθίσει…

Το Cart Life είναι το πιο αγχωτικό “παιχνίδι” με το οποίο ασχοληθήκατε ποτέ. Διαλέγετε έναν από τους τρεις (ή δυο, ανάλογα με την έκδοση που προμηθευτήκατε) χαρακτήρες του, εις εκ των οποίων έχει τα δικά του προβλήματα, τους δικούς του εθισμούς και ζόρια και φυσικά το όνειρο που τον έφερε ζωντανό στο χείλος του γκρεμού. Έχετε μια εβδομάδα στη διάθεσή σας για να πετύχετε κάτι που μπορεί να σας φαίνεται ελάχιστο, στην πράξη όμως θα διαπιστώσετε πως είναι βουνό.

Το παιχνίδι όχι απλώς, δεν χαρίζει κάστανα, είναι ανελέητο. Έφτασα στη Georgetown μεσημέρι και με το χρόνο να κυλά με ξέφρενους ρυθμούς (ένα πραγματικό δευτερόλεπτο αντιστοιχεί σε ένα in-game λεπτό) έπρεπε να βρω τον εφημεριδοπώλη ο οποίος είχε συμφωνήσει να μου πουλήσει το πόστο του. Φορτωμένος ένα σωρό μπαγκάζια και το φανταστικό Κύριο Γκλεμπόφσκι, έτρεξα στη διεύθυνση που είχα σημειωμένη στο τετράδιό μου και πράγματι βρήκα ένα φιλικό τύπο. Χρήματα και άδειες άλλαξαν χέρια και απόμεινα να χαζεύω τον απογευματινό ήλιο σ’αυτό τον παράξενο τόπο. Έπρεπε φυσικά να μείνω κάπου για το βράδυ, οπότε ρωτώντας τους περαστικούς, έμαθα για ένα φτηνό μοτέλ. Μου είπαν πως ήταν σε κακή περιοχή, αλλά δεν έχει σημασία. Πρέπει να σηκωθώ χαράματα αύριο να στήσω το κιόσκι μου και ν’αρχίσω να πουλάω. Αν δεν έχω βρει μόνιμη κατοικία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όλα κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα.

CL2Don’t Become What You Hate

Για να πάρετε μια ιδέα του πόσο αφόρητα ρεαλιστικό είναι το Cart Life, θα γράψω ότι για κάθε σας μετακίνηση, διαλέγετε αν θα πάτε με λεωφορείο (μικρό κόστος και αρκετή διάρκεια ταξιδιού), ταξί (μεγάλο κόστος, αλλά ελάχιστος χρόνος) ή με τα πόδια (μηδενικό κόστος και διάρκεια ανάλογη της απόστασης). Τίποτε δεν γίνεται από μόνο του. Για να πουλήσω τις εφημερίδες του χαρακτήρα μου, έπρεπε να τις παραλάβω, να ανοίξω τις ντάνες, να τις διπλώσω και να τις στήσω όμορφα στα ράφια μου. Ολ’αυτά γίνονται μέσα από πανέξυπνα mini-games αντανακλαστικών που πραγματικά τραβάνε τις δυνατότητες της AGS μηχανής στα όριά της.

Ορίζουμε ακόμα και την τιμή στην οποία θα πουλάμε κάθε φύλλο της εφημερίδας (αν είναι πολύ χαμηλή δεν θα βγάζουμε κέρδος, αν είναι πολύ υψηλή, δεν θ’αγοράζει κανείς) και πρέπει φυσικά να δίνουμε γρήγορα και σωστά τα ρέστα σε κάθε μας πελάτη. Φυσικά, μπορούμε πάντοτε να πιάσουμε κουβέντα σε οποιονδήποτε, να τον γνωρίσουμε περισσότερο και να προσπαθήσουμε να χτίσουμε μια ζωή σ’αυτή την αφιλόξενη γωνιά του πλανήτη.

Αν ο χαρακτήρας μας είναι εθισμένος στη νικοτίνη, πρέπει να φροντίζουμε να έχει πάντοτε τσιγάρα και αναπτήρα. Αν μείνει χωρίς, θα γίνει ευέξαπτος και δεν θα έχει την παραμικρή διάθεση για socializing με τους πελάτες του. Φαγητό, ύπνος και υγεία είναι επίσης πρωταρχικές ανάγκες. Αν δεν φροντίζουμε να τρώμε και να κοιμόμαστε, πολύ γρήγορα θα καταρρεύσουμε. Ακόμη και το γάτο μας αν δεν τον ταϊζουμε καθημερινά, θα γυρίσουμε στο μικρό μας ξενοδοχείο και θα τον βρούμε νεκρό.

REALITY 2.0

CL3To Cart Life σου ραγίζει την καρδιά ακριβώς εκεί που δεν τον περιμένεις…

Αν ήταν μόνο ο φρικτός ρεαλισμός σε συνδυασμό με τον ανελέητο ρυθμό του παιχνιδιού (πραγματικά, είναι σχεδόν αδύνατο να κάνετε όλα όσα πρέπει να κάνετε και να μάθετε το παιχνίδι παράλληλα, στον ελάχιστο χρόνο που σας δίνει) θα μιλάγαμε για κάποιο παράξενο πείραμα του Hofmeier. Έχει κι άλλο όμως. Μικρά, φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα θ’αρχίσουν να γεμίζουν τις ελάχιστες ελεύθερες ώρες σας. Μπορεί ένα βράδυ που γυρίζετε στο μοτέλ σας, ο Κύριος Γκλεμπόφσκι να έχει εξαφανιστεί. Όταν συναντήσετε τυχαία τη γυναίκα του ιδιοκτήτη (“Απαγορεύονται τα κατοικίδια!”) ενδεχομένως θα ξεκινήσει κάτι που δεν ξέρετε αν και μέχρι πού θέλετε να φτάσει. Οι εφιάλτες που στοιχειώνουν τον ύπνο κάθε χαρακτήρα τα βράδια δίνουν άλλη μια πειραγμένη νότα στο ασπρόμαυρο, δυστοπικά μικροαστικό σκηνικό του Cart Life.

Όσο περισσότερο παίζετε, όταν αναγκάζεστε να σπάσετε τη ρουτίνα δουλειά-ύπνος-καταστροφή της ψυχής και ταξιδεύετε σε κάποιο νέο μέρος της πόλης, ανακαλύπτετε πως ο κόσμος του Cart Life είναι ολοζώντανος. Οι χαρακτήρες που γνωρίζετε ως πελάτες, έχουν δουλειές σε άλλα σημεία της πόλης. Η κοπελίτσα που σας ρωτάει αν έχετε και τσίχλες, δουλεύει στο τοπικό καφέ. Οι δυο περίεργοι, λιγομίλητοι τύποι, είναι από το συνεργείο. Ο δικηγόρος που του κάνατε καλή εντύπωση, μπορεί να σας βοηθήσει με τα χαρτιά σας χωρίς να ζητήσει αμοιβή κ.ο.κ.

CL4“It’s gonna be OK.”

Είναι δύσκολο και ψυχικά επώδυνο να παίζεις Cart Life, ακριβώς γιατί βρίσκεται τόσο κοντά στην πραγματικότητα. Αντιστρέφει ολόκληρο το κόνσεπτ του γκέημινγκ. Αντί γι’απόδραση,γίνεται καθρέφτης της πραγματικότητας. Με πολύ ατμοσφαιρικό artwork και ανατριχιαστικά urban crunk chiptunes στο soundtrack, είναι εξομοίωση της κόλασης και της λύτρωσης που ελοχεύουν στις μικρές στιγμές. O Andrus μεταφράζει ποιήματα από τα Ουγγαρέζικα στα Αγγλικά ενώ ταξιδεύει με το τρένο. Ο Vinny θέλει να ξεχάσει τις μέρες του στη θάλασσα και η Μέλανι ζει και ανασαίνει για την κόρη της. Οι ζωές τους είναι μικρές, σκοντάφτουν στην αδυσώπητη θύελλα του χρόνου, αιμορραγούν ασπρόμαυρα πίξελς και φέρνουν έναν τεράστιο καθρέφτη στο μόνιτόρ σας.

Τολμάτε;

Pros

  • Το πιο αγχωτικό παιχνίδι που θα παίξετε ποτέ
  • Εντελώς δωρεάν
  • Φοβερός “ζωντανός” κόσμος με βάθος που ανακαλύπτετε σταδιακά και μέσα από φαινομενικά “τυχαία” γεγονότα
  • Πετυχημένα τα mini games στην απόδοση του άγχους και της καθημερινής έντασης
  • Πετυχημένα στυλιζαρισμένο artwork και soundtrack

Cons

  • Ανελέητος ρυθμός που πραγματικά σας αναγκάζει να μάθετε παθαίνοντας και δεν αφήνει κανέναν χρόνο για εξοικείωση με το παιχνίδι ή τους μηχανισμούς του
  • Κάποια ανεξήγητα bugs που χαλάνε εντελώς τη ροή του παιχνιδιού

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 82%

82%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL