REVIEWS

VOLGARR THE VIKING

Όταν με έφερε σε επαφή με το συγκεκριμένο παιχνίδι ο φίλτατος Γιώργος Δεμπεγιώτης, δε μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα. “Άλλο ένα indie platform της σειράς για να περάσουν ευχάριστα 4-5 ώρες”, σκέφτηκα. Ο τίτλος του βέβαια με τσίγκλησε να το δοκιμάσω όσο γρηγορότερα γίνεται. Μετά την εγκατάσταση του παιχνιδιού, ο ενθουσιασμός άρχισε να εμφανίζεται σιγά σιγά στο πρόσωπό μου και η αρχική αδιαφορία μετατράπηκε σε λατρεία…

“Arise warrior!”, βρυχάται ο μονόφθαλμος Odin και ξαφνικά μέσα από ένα σωρό κόκκαλα, ο πολεμιστής μας έρχεται πίσω στη ζωή υπακούοντας την εντολή του Σκανδιναβού θεού. Τη στιγμή εκείνη ξεκινάει να ταρακουνάει αλύπητα τα φτωχά μου ηχεία το υπέρτατο αρχικό soundtrack του Volgarr the Viking. Ω θεοί! Τι επική μουσική πανδαισία είναι αυτή; Έπρεπε όμως να ασχοληθώ με τον τίτλο για να γράψω μερικές αράδες για τούτο το review, οπότε 10 λεπτά αργότερα βάζω τα χέρια στο πληκτρολόγιο και μπαίνω σιγά σιγά στον μαγικό και βάρβαρο κόσμο του Volgarr…

volgarr 1“Eat my spear!”

Το Volgarr the Viking αποτελεί έναν τίτλο που αντλεί τις επιρροές του από παιχνίδια όπως το Castlevania, το Ghouls ‘n Ghosts και το Metroid. Μα πάνω από όλα αυτά αποτελεί μια ωδή, έναν ύμνο στο μοναδικό και υπέρτατο old school σκληροπυρηνικό αριστούργημα που ονομάζεται Rastan (αλήθεια, το θυμάστε;). Με τη χρήση ελάχιστων πλήκτρων και συγκεκριμένα τεσσάρων πλήκτρων κατεύθυνσης, ένα για jump και ένα για attack, ο Volgarr έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει μια πλειάδα κινήσεων μέσα σε ένα platform game που θα σας φτάσει στα όριά σας. Ο πολεμιστής μας μπορεί να πολεμάει με το ξίφος του, να εκτελεί “κωλοτούμπες” στον αέρα κόβοντας όποιον άτυχο εχθρό βρεθεί εκεί ψηλά, να εκτοξεύει ακόντια τα οποία, εκτός από το λογικό αποτέλεσμα της αιματηρής σφαγής των εχθρών μας, εφόσον καρφωθούν στους τοίχους δημιουργούν πλατφόρμες και πολλά πολλά ακόμη. Ο χειρισμός είναι στιβαρός, απλός και ολοκληρωμένος αλλά απαιτεί τέλειο συγχρονισμό και ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια. Και ο λόγος είναι ότι το Volgarr the Viking είναι σαδιστικά δύσκολο…

volgarr 2Ο θάνατος στο παιχνίδι έρχεται σε πολλές μορφές…

Το παιχνίδι θα σας ωθήσει στα όριά σας, στα άκρα των δυνατοτήτων σας και δε θα συγχωρέσει κανένα μα κανένα λάθος σας. Ναι, είναι τόσο δύσκολο ταυτόχρονα όμως είναι και απολύτως δίκαιο. Δεν θα υποστείτε εδώ φθηνούς θανάτους και ποτέ μα ποτέ δε θα χτυπήσετε κάτω το πληκτρολόγιό σας βρίζοντας το παιχνίδι ή τους δημιουργούς του. Τόσο οι εχθροί όσο και οι παγίδες έχουν συγκεκριμένους μηχανισμούς. Εσείς είστε αυτοί που απαιτείται να τους μελετήσετε, να τους υπολογίσετε και να κάνετε σωστά τις κινήσεις σας. Ναι, ο τίτλος απαιτεί υπομονή, σύνεση και μεθοδικότητα. Δοκιμάστε να παίξετε με την τακτική “γιουρούσι” και θα τιμωρηθείτε αυστηρά. Δοκιμάστε επίσης να περάσετε κάποιο σημείο που είχατε παίξει στο παρελθόν βιαστικά -λόγω σιγουριάς- και θα τιμωρηθείτε ξανά. Το παιχνίδι θα βρει τα τρωτά σας σημεία και θα σας πατήσει κάτω χωρίς κανένα δισταγμό. Σημειώστε εδώ ότι τα checkpoints είναι υπερβολικά μακριά το ένα από το άλλο (ουσιαστικά υπάρχει ένα στην αρχή κι ένα στο μέσο της κάθε πίστας) και συνυπολογίζοντας τα προηγούμενα θα φθάσετε στο συμπέρασμα ότι το Volgarr the Viking είναι ο τίτλος εκείνος που επιβραβεύει τους skillful παίχτες. Σε κάθε νέα σας προσπάθεια είναι σίγουρο ότι θα κάνετε ένα επιπλέον βήμα, θα ανακαλύψετε νέους εχθρούς, θα επιβραβευτείτε και φυσικά… θα πεθάνετε! Όσοι δεν αντέχετε να παίξετε Angry Birds.

Ένα και μόνο χτύπημα αρκεί για να στείλει τον Volgarr πίσω στη Valhalla (και στο τελευταίο checkpoint φυσικά). Βέβαια στις πίστες θα βρείτε διάσπαρτα μπαούλα από τα οποία θα αποκτήσετε έξτρα εξοπλισμό όπως ασπίδες, κράνη και πύρινα ξίφη. Φορώντας το συγκεκριμένο εξοπλισμό αντέχετε επιπλέον χτυπήματα αν και κάθε φορά θα χάνετε ένα από τα κομμάτια αυτά. Σε δύσκολα να τα ανακαλύψει κανείς σημεία (πρέπει να σπάσετε με το ξίφος σας κάποιους τοίχους), θα βρείτε και το πανίσχυρο σφυρί του Thor το οποίο θα σας θα σας περιλούσει με μια γαλάζια αύρα. Όταν πλέον σας χτυπήσει κάποιος εχθρός η αύρα αυτή θα χαθεί αλλά ταυτόχρονα θα εξαϋλώσει ό,τι κινείται σε οκτώ διαφορετικές κατευθύνσεις. Έχετε λοιπόν το νου σας και διαφυλάξτε την προστασία αυτή όσο περισσότερο μπορείτε. Στο τέλος κάθε πίστας, όπως είναι φυσικό, περιμένει να σας περιποιηθεί κατάλληλα το μεγάλο boss, που μονάχα εύκολα δεν είναι να αντιμετωπιστεί.

volgarr 3Όχι, αυτό το τεράστιο, μηχανικό “καβούρι” ΔΕΝ είναι boss…

Το Volgarr the Viking έχει εξαιρετικό pixel art και animation. Καταφέρνει να διατηρήσει την μαγεία του old school τίτλου αλλά ταυτόχρονα προσφέρει και μια φρεσκάδα. Το αίμα ρέει άφθονο και οι πίστες είναι εξαιρετικά δομημένες και πλούσιες. Πλούσιος είναι και ο αριθμός των εχθρών, με την κάθε πίστα να αποτελεί κι έναν διαφορετικό κόσμο με τους δικούς της εχθρούς και παγίδες. Σαυράνθρωποι, τεράστια μηχανικά καβούρια, ιπτάμενες συσκευές, απέθαντα πλάσματα, γιγάντια trolls και πολλά ακόμη είναι λίγα μόνο από τα πλάσματα που θα βρεθούν στο διάβα σας και θα περιμένουν καρτερικά να νιώσουν το κρύο ατσάλι σας… ή να σας στείλουν αδιάβαστους από εκεί που ήρθατε!

volgarr 4Και τώρα πώς του σφάζουμε αυτούς τους δύο;

Το ερώτημα “αξίζει να δώσει κανείς 10 ευρώ για το παιχνίδι αυτό;” έχει μια πολύ εύκολη και άμεση απάντηση: και αυτή είναι ΝΑΙ! Το Volgarr the Viking είναι ένα επικό παιχνίδι τόσο σε δυσκολία όσο και σε μέγεθος (υπολογίστε το λιγότερο 2 ώρες ανά πίστα… εκτός πια κι αν είστε τόσο μάστορες στο χώρο οπότε και σας βγάζω το καπέλο). Με δύο διαφορετικά φινάλε (ανάλογα αν πάτε σερί μέχρι το φινάλε ή αν απλά παίζετε τις πίστες σε διαφορετικά χρονικά σημεία), leaderboards, δύσκολα achievements και μια αποπνέουσα αύρα παλιών καλών παιχνιδιών, το Volgarr the Viking είναι η έκπληξη που ήρθε από το πουθενά. Arise warriors!

Σημείωση: Κατεβάστε οπωσδήποτε το pdf manual του παιχνιδιού από τη σελίδα του Steam. Εξαιρετικό, πληρέστατο και θα σας θυμίσει παλιές, καλές, 16-μπιτες εποχές.

Pros

  • Αποτελεί την απόλυτη ωδή στα old school platformers.
  • Εθιστικό ως εκεί που δεν πάει, δε θα σταματήσετε να παίζετε.
  • Εξαιρετικό old school feeling, pixel art/animation και soundtrack.
  • Χαμηλή τιμή και μεγάλη διάρκεια.

Cons

  • Η υπερβολική του δυσκολία ίσως απογοητεύσει -κυρίως- τους νεώτερους παίχτες.
  • Παρόλο τον indie χαρακτήρα του δεν αποτελεί game-σφηνάκι… απαιτεί προσήλωση!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 88%

88%

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

3 Comments

  1. Φοβερό review, μπράβο!

    Η αλήθεια είναι πως αυτό το είχα σταμπαρισμένο από το Kickstarter του ακόμα, και είναι το μόνο παιχνίδι που είχε physical reward που ήθελα σε τρελός (το παιχνίδι σε κουτί-αντιγραφή αυτών του Mega Drive, κομπλέ με ψεύτικο cartridge-USB με το παιχνίδι).

    [IMG]http://i1246.photobucket.com/albums/gg617/Matakias/volgarr_large_zps609c71c0.jpg[/IMG] (http://s1246.photobucket.com/user/Matakias/media/volgarr_large_zps609c71c0.jpg.html)

    [IMG]http://i1246.photobucket.com/albums/gg617/Matakias/Volgarr2_large_zps7349b637.jpg[/IMG] (http://s1246.photobucket.com/user/Matakias/media/Volgarr2_large_zps7349b637.jpg.html)

    Ακόμα και τώρα μου τρέχουν τα σάλια, αλλά 150$+μεταφορικά για ένα παιχνίδι είναι δυστυχώς αδύνατο να δώσω…

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL