REVIEWS

THE ELDER SCROLLS ONLINE: MORROWIND

Η αλήθεια είναι πως τα Massive Multiplayer Online παιχνίδια δεν διανύουν και τη καλύτερη φάση τους. Σε αυτή τη τάση όμως, το Elder Scrolls Online αντιστέκεται σθεναρά καθώς είναι ένα παιχνίδι για το οποίο μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και καλύτερο. Μετά το μετριότατο ξεκίνημα του, που έκανε και πολύ κόσμο να απομακρυνθεί σχετικά γρήγορα (μεταξύ αυτών και ο γραφών), ήρθαν αρκετές διορθωτικές κινήσεις, μερικά DLCs και ορισμένα updates με αποκορύφωμα το Tamriel Update που έφερε το Level Scaling (που μας επιτρέπει να πάμε όπου θέλουμε, ανεξάρτητα από το επίπεδο μας) αλλά και τη κατάργηση της μηνιαίας συνδρομής με τη ταυτόχρονη εμφάνιση του ESO+. Το νερό μπήκε επιτέλους στο αυλάκι που Zenimax και Bethesda προσπαθούσαν να το βάλουν και πολλοί ήρωες, παλιοί και νέοι, ξεχύθηκαν ξανά να σώσουν τη Tamriel από τα καμώματα του Mannimarco και του άρχοντα του Molag Bal.

Την ανοδική πορεία του ESO, έρχεται να συνεχίσει και η κυκλοφορία του Morrowind. Ένα expansion με ένα πολύ βαρύ όνομα στη πλάτη του, που γέμισε προσδοκίες στους παίκτες αλλά και ευθύνες στη Zenimax, η οποία έπρεπε να παρουσιάσει κάτι που να μπορεί να σταθεί αντάξιο του ομώνυμου τίτλου του 2002. Ευτυχώς για όλους το αποτέλεσμα είναι θετικότατο, αν και θα μπορούσε να ήταν ακόμα καλύτερο.

Από το πρώτο μας κιόλας βήμα στο Vvardenfell, η νοσταλγία και οι αναμνήσεις είναι έντονες καθώς βρισκόμαστε μπροστά στο ίδιο ξύλινο λιμανάκι της μικρής πόλης Seyda Neen, στα δυτικά της Vivec City, στο οποίο βρισκόμασταν δεκαπέντε χρόνια πριν. Οι «παλιοί» θα αναγνωρίσουν τις περισσότερες τοποθεσίες από το TES IIΙ, σε ένα Vvardenfell όμως το οποίο έχει αρκετές διαφορές. Το Red Mountain στέκει αγέρωχο στο κέντρο του νησιού αλλά αυτή τη φορά βρίσκεται σε μία αδρανή κατάσταση με αποτέλεσμα το πράσινο να κυριαρχεί (με ελάχιστες εξαιρέσεις κυρίως στους πρόποδες του ηφαιστείου) και με τα τεράστια μανιτάρια να έχουν, όπως είναι φυσικό, τη τιμητική τους.

 ESO Morrowind in 1Άποψη της Vivec City

Βρισκόμαστε περίπου επτακόσια χρόνια πριν τα γεγονότα του TES III και το διαμάντι της περιοχής, η υπέροχη Vivec City βρίσκεται ακόμα ημιτελής με αρκετά κομμάτια της να βρίσκονται υπό κατασκευή. Εκεί, θα βρούμε και τον ημίθεο ή όπως θα έλεγε και ο ίδιος “The Living God” Vivec. Σαφώς πιο προσιτός και ανοικτός και προς τους απλούς θνητούς, βρίσκεται σε ανάγκη βοήθειας καθώς οι δυνάμεις του, για κάποιον άγνωστο λόγο, τον εγκαταλείπουν μέρα με τη μέρα.

Έτρεξα επί σχεδόν επτά συνεχόμενες ώρες και χωρίς να ασχοληθώ ιδιαίτερα με τα side quests, αποκλειστικά το κυρίως πιάτο του σεναρίου του κεφαλαίου Morrowind. Στο τέλος της περιπλάνησης και των περιπετειών μου στο Vvardenfell ένιωθα πως το παιχνίδι με αποζημίωσε καθώς η πλοκή του σεναρίου, με τους αρκετά ενδιαφέροντες χαρακτήρες, τις ανατροπές και τις αλληλεπιδράσεις με Daedric Princes, αφήνουν στο παίκτη ένα αίσθημα ικανοποίησης, μια περηφάνια ότι όντως έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη σωτηρία του Vvardenfell. Δε θέλω να μπω σε σεναριακές λεπτομέρειες για να μη χαλάσω την εμπειρία σας με spoilers αλλά είμαι σίγουρος πως θα το ευχαριστηθείτε. Για να μη παραλείψω όμως τα side quests, με τα οποία ασχολούμαι περί τις δεκαπέντε ώρες χωρίς να τα έχω ακόμη ολοκληρώσει, οφείλω να πω πως κινούνται στην ίδια λογική με αυτά του κυρίως παιχνιδιού αλλά με μία (τολμώ να πω) πολύ μεγάλη βελτίωση στη γραφή τους δίνοντας πολλούς πόντους στο immersion.

Μιας και μίλησα όμως για immersion πρέπει να σταθώ και στο μεγαλύτερο πρόβλημα του τίτλου. Πολλές από τις περιοχές στις οποίες θα βρεθούμε κατά τη διάρκεια του main quest θα έπρεπε να είναι solo περιοχές καθώς τη στιγμή που μαθαίνουμε μυστικά, συμμετέχουμε σε πολύ σημαντικές εξελίξεις, σώζουμε το ίδιο το Vvardenfell… δίπλα μας, κάποιοι άλλοι παίκτες κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν από κάποια φάση του σεναρίου και μετά, δικαίωμα εισόδου στο παλάτι του Vivec έχουν μόνο δύο μάγοι και ο χαρακτήρας μας. Έλα όμως που το ίδιο «δικαίωμα» έχει και ο κάθε άλλος παίκτης, με αποτέλεσμα να γεμίζει ο χώρος με διάφορους παρατρεχάμενους και τα pet τους; Πραγματικά πολλές φορές μπορεί να σας χαλάσει τελείως την ατμόσφαιρα.

ESO Morrowind in 2To Vvanderfell πιο όμορφο από ποτέ 

Το Elder Scrolls Online: Morrowind έφερε μαζί με το Vvardenfell, δύο ακόμα σημαντικές προσθήκες. Η πρώτη είναι η νέα κλάση του Warden. Είναι η πρώτη νέα κλάση που έρχεται από τη κυκλοφορία του παιχνιδιού και ευνοεί αρκετά το all around build και τη συνύπαρξη ικανοτήτων και από τα τρία skill lines (Animal Companion, Green Balance και Winter’s Embrace). Στο σχετικά περίπλοκο (ειδικά για τους νέους παίκτες) σύστημα των κλάσεων και του ρόλου αυτών, ο Warden έρχεται σαν όαση για όσους δεν έχουν καταλήξει στο τι χαρακτήρα θέλουν να φτιάξουν. Χωρίς να είναι τέλειος σε κανέναν από τους τρεις ρόλους (Tank, Damage Dealer, Healer), είναι πολύ καλός και στους τρεις αν και έχω παρατηρήσει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των Wardens, καταλήγουν σε Healers με ένα Stamina/Magicka build αλλά αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με τα γούστα και τις προτιμήσεις του καθενός.

Δυστυχώς, αυτό που περιμέναμε να δούμε μετά το μεγάλο hype των trailers… δεν εντυπωσιάζει. Φυσικά, μιλάω για την αρκούδα του Warden.  Αρχικά, για να μπορέσουμε να την έχουμε στο πλάι μας, είμαστε αναγκασμένοι να της χαρίσουμε τη μία και μοναδική θέση για ultimate skill και κατά δεύτερον, δε μπορούμε (όπως πολύ θα θέλαμε) να της δώσουμε εντολές, πλην της υπόδειξης στόχου στον οποίο θέλουμε να επιτεθεί εκτελώντας πάνω του ένα full attack.

Η δεύτερη νέα προσθήκη, δεν είναι άλλη από τα Battlegrounds. Σε ένα παιχνίδι όπως το ESO, που δίνει περισσότερη έμφαση στο PVE, κάθε PVP προσθήκη είναι φυσικά ευπρόσδεκτη. Δυστυχώς όμως κι αυτή έχει τα θεματάκια της. Έχουμε να κάνουμε με μάχες τριών ομάδων των τεσσάρων παικτών σε τρία modes: Team Deathmatch, Domination και Capture the Flag. Οι Champion Points παύουν να υφίστανται (λογικά για να είναι πιο balanced η όλη εμπειρία αν και προσωπικά με βρίσκει πολύ αντίθετο) ενώ στο τέλος κάθε παιχνιδιού μας περιμένουν και τα ανάλογα rewards.

 ESO Morrowind in 3Το group μου έτοιμο να χωθεί στα battlegrounds

Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, που τα battlegrounds είναι ακόμα «νέα» στο κόσμο του ESO, βρίσκουμε πολύ γρήγορα group με την αναμονή να μην ξεπερνάει σχεδόν ποτέ τα δέκα δευτερόλεπτα. Μένει να δούμε για πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτό με την ελπίδα να μην έρθει η στιγμή που θα χρειάζεται να περιμένουμε ολόκληρα εικοσάλεπτα για να πάρουμε μέρος στα battlegrounds. Όπως και να έχει όμως, δεν μπορούμε να μιλάμε για κάτι εντυπωσιακό και θα χαρακτηρίζονταν καλύτερα ως σφηνάκια PVP εμπειρίας ως διάλειμμα από τα ταξίδια μας στη Tamriel και τις μάχες στο Cyrodiil.

Τελικά αξίζει το νέο κεφάλαιο του Elder Scrolls Online; Σαφώς και η απάντηση μόνο θετική θα μπορούσε να είναι. Νέα περιοχή (ειδικά όταν μιλάμε για το ιστορικό Vvardenfell), ένα εξαιρετικό story line, νέο trial (η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε περισσότερα), νέα κλάση, PVP Battlegrounds. Το καλό… γίνεται καλύτερο!

 

Ευχαριστούμε θερμά την IGE Group για τη παροχή του review code.

Pros

  • Επιστροφή στο ιστορικό Vvardenfell
  • Εξαιρετικό σενάριο σε main και side quests
  • Η πολύ ενδιαφέρουσα κλάση του Warden
  • Τα PVP Battlegrounds για γρήγορο και εύκολο PVP…

Cons

  • …τα οποία όμως δεν εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα και πάσχουν από θέματα balance
  • Η αρκούδα του Warden θα θέλαμε να δέχεται περισσότερες εντολές
  • Κάποιες περιοχές έπρεπε να είναι solo

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

4 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL