HARDWARE

LEVEL UP: From 0 to hero!

 

Θέλετε να αγοράσετε έναν νέο υπολογιστή, αλλά είστε και μερακλήδες και θέλετε όχι απλά να αποκτήσετε έναν Η/Υ, αλλά να μπορείτε να υπερηφανευόσαστε ότι “το έφτιαξα με τα χεράκια μου”!

Αγοράζετε λοιπόν τα κομμάτια και επιτέλους τα έχετε σπίτι σας! Και τώρα τι;

Μα φυσικά τώρα είναι η ώρα η σωστή, να ανοίξετε το RageQuit.gr και να διαβάσετε πως θα μοντάρετε τον υπολογιστή σας βήμα βήμα!

(Το οποίο RageQuit και εγώ δεν φέρουμε καμία ευθύνη αν κάνετε πατάτα, πριν ξεκινήσετε λοιπόν ρωτήστε τον εαυτό σας “αξίζει το ρίσκο;” και προχωρήστε ή όχι.
Η παρακάτω διαδικασία εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο στο να χαλάσετε κάποιο υποσύστημα του υπολογιστή σας και ο παρακάτω οδηγός είναι για χρήση με δική σας ευθύνη.
Μην ακούσω λοιπόν κανέναν “A Καράμπελα ακολούθησα τον οδηγό σου και χάλασε η
GPU” γιατί θα του την φέρω καπέλο :P )

 

Τι έχει λοιπόν το μενού της ημέρας;

CPU: AMD A8 5600K Black Edition

GPU: AMD Radeon HD 7560D

RAM: 2x Kingston Value 4GB DDR3 1333Mhz

HDD: Western Digital Caviar Blue, 500GB 7200rpm SATA2

Mobo: Gigabyte F2A55M-HD2 socket FM2

PSU: Corsair Builder V2 430W

Optical: Samsung DVD±R 24x SH-224BB/BEBE SATA

Case: Coolermaster Elite RC-360-KKN1GP
(το οποίο παρακαλώ έχει την δυνατότητα και για κάθετη και για οριζόντια τοποθέτηση, μέχρι και το logo της Coolermaster περιστρέφεται για να ταιριάζει!)

 goodiesΤο να ανοίγεις τα κουτιά είναι η μισή χαρά!

Το κόστος του συστήματος ανήλθε λίγο κάτω από τα €500 περίπου €350 και στήθηκε για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες και όχι για gaming. Το ξεκαθαρίζω αυτό για να μην νομίζει κανείς ότι το παραπάνω είναι καλό για gaming.

Αν θέλετε κάτι σε αυτά τα λεφτά για gaming ο Α8 δεν είναι καλή ιδέα, καλύτερα έναν Athlon FM2 με μια 7850 παρέα (κάνει και ρήμα, yo!), αλλά αυτό είναι άλλο θέμα που μπορούμε να το λύσουμε στο forum.

 

Ας αρχίσουμε λοιπόν!

Τι άλλο θα χρειαστείτε εκτός από τα κομμάτια του υπολογιστή:

 

  • Γάντια λάτεξ (ναι το ξέρω ότι είναι για τους ξενέρωτους, αλλά μόλις δώσατε ένα σκασμό λεφτά για νέο σύστημα, γιατί να ρισκάρετε κάψιμο από στατικό ηλεκτρισμό;)

 

  • Κατσαβίδια, συνήθως 2 μεσαίου μεγέθους κατσαβίδια αρκούν, 1 πλακέ και ένα σταυροκατσάβιδο, ανάλογα τις βίδες που θα πετύχετε.
  • Νερό, για όταν διψάσετε.
  • Ξηρά τροφή, για όταν πεινάσετε.

 

Βγάλτε τα περιφερειακά από τα πακέτα τους και απλώστε τα σε κάποια επιφάνεια με προσοχή, στο κρεβάτι, σε κάποιο μεγάλο γραφείο κτλ.

Coolermaster_Elite_RC-360-KKN1GPΜικρό, αλλά θαυματουργό!

Συνήθως ξεκινάω με την εγκατάσταση της μητρικής στο κουτί, αλλά στο συγκεκριμένο έχει περίεργη διάταξη λόγο μεγέθους, και το τροφοδοτικό μπαίνει κάτω και μπροστά.
Οπότε ξεκίνησα με αυτό, άλλωστε δεν ενοχλεί σε κάτι μόλις μπει στην θέση του. Ήθελα γενικά να δω πως μπαίνει και μπορεί να το συναντήσετε και σε μεγαλύτερα κουτιά αυτό.

DSC01851 resize

 

Σε περίπτωση που έχετε ένα κλασσικό layout στο κουτί σας, η εγκατάσταση του τροφοδοτικού είναι ακόμα ευκολότερη, απλά το βάζετε στην πάνω και πίσω γωνία του κουτιού, έτσι ώστε να είναι η σύνδεση του ρεύματος στο πίσω μέρος του κουτιού και με προσανατολισμό τέτοιο ώστε να ταιριάζουν οι βίδες. Αν δείτε ότι το κουτί έχει κάποιο περίεργο layout, κοιτάξτε το manual του, για το πως μπαίνει το τροφοδοτικό, δεν είναι ντροπή τα manuals, και εγώ το κοίταξα για αυτό το κουτί.

 

corsairCX430v2

 

Επιστρέφοντας στην περίπτωση μας τώρα, το τροφοδοτικό μπαίνει με το καλώδιο ρεύματος να κοιτάζει την πρόσοψη του κουτιού, και εκεί έχει ένα καλώδιο τροφοδοτικού που καταλήγει στο πίσω μέρος του κουτιού (όπου και θα έψαχνε ο κάθε ένας μας να βάλει το καλώδιο του ρεύματος). Οπότε θα χρειαστεί να ανοίξετε την πρόσοψη, κάτι που θέλει προσοχή αφού είναι πολύ της μόδας οι κουμπωτές προσόψεις. Μην βάλετε την πρόσοψη στην θέση της ακόμα, θα βάλουμε και άλλα πράγματα.

 DSC01852 resize

 

Σειρά έχει η μητρική τώρα, όπως είπαμε και στο LEVEL UP με την Sabartooth, πρέπει να τσεκάρετε που είναι οι βίδες στην μητρική και να βάλετε τις αντίστοιχες διπλές βίδες (βίδα μέσα σε βίδα, screwception!) που θα χρειαστεί η μητρική πάνω στο κουτί.

 

Gigabyte_F2A55M-HD2

screwception

 

Τοποθετείτε με αγάπη την μητρική μέσα στο κουτί (για κουτιά με αφαιρούμενη πλάτη, δείτε το προαναφερθέν LEVEL UP) και βιδώνετε σφιχτά, αλλά χωρίς ζόρι.

 

gigabytePlacement

 

Βάλτε τις μνήμες τώρα (και τον επεξεργαστή να βάλετε δεν πειράζει, το μόνο που πρέπει να μπει πρώτο είναι η μητρική άλλωστε) και βεβαιωθείτε ότι θα κουμπώσουν σωστά και έκλεισαν τα κλιπ τους. Όπως έχουμε πει, υπάρχει μόνο ένας προσανατολισμός για να μπουν τα dimm μνήμης, λόγο μιας μικρής εγκοπής που έχουν και πρέπει να ταιριάξει με την εγκοπή στην θήρα, αν δεν κουμπώσουν εύκολα τότε είναι ανάποδα, μην το ζορίσετε.

 

DSC01861 resize

 

Ανασηκώστε τώρα το μικρό μοχλό που έχει το socket (σε intel sockets είναι κάπως διαφορετικό, και πρέπει να αφαιρέσετε και το προστατευτικό πλαστικό από το socket) και τοποθετήστε τον επεξεργαστή.

 

amd_A8_5600K

 

Προσοχή μέγιστη εδώ, υπάρχουν κάποια σημάδια στον επεξεργαστή που συμπίπτουν με κάποια άλλα στο socket, διαβάστε τις οδηγίες για το ποια είναι αυτά (ενδέχεται να διαφέρουν ανά επεξεργαστή), ο επεξεργαστής μπαίνει στην θέση του χωρίς την ανάγκη για σπρώξιμο, αν είναι σωστά τοποθετημένος, αν δεν μπει μόνος του τότε κατά 99% είναι στραβά, μην προσπαθείτε να τον σπρώξετε. Μόλις μπει στην θέση του κατεβάζετε τον μικρό μοχλό για να ασφαλίσει ο επεξεργαστής στο socket.

Στην περίπτωση νέου επεξεργαστή η ψύκτρα έχει μια λεπτή στρώση θερμοαγώγιμης πάστας, οπότε δεν χρειάζεται να βάλετε εσείς, εκτός αν σκοπεύετε να κάνετε τίποτα τρελά overclocking και έχετε πάρει καμιά special πάστα να βάλετε. Στη δεύτερη περίπτωση, μην ξεχάσετε να καθαρίσετε την στρώση πάστας που έχει η ψύκτρα.
Η ψύκτρα μπαίνει με συγκεκριμένο προσανατολισμό ώστε να μπορούν οι 2 μεταλλικές άκρες της να μπουν σε 2 προεξοχές που έχει το socket, πριν προσπαθήσετε να βάλετε τις άκρες στις προεξοχές βεβαιωθείτε ότι έχετε ανασηκώσει το μοχλό που έχουν ώστε να μπορούν να φτάσουν την μέγιστη ελαστικότητα τους για να μπουν στις προεξοχές. Αφού βεβαιώσετε ότι έχουν μπει καλά, τραβήξτε το μοχλό της ψύκτρας για να ασφαλίσει και αυτή πάνω στο socket.

 DSC01863 resize

 

Ώρα να βάλουμε τον σκληρό δίσκο και το οπτικό μέσο, που στο συγκεκριμένο κουτί μπαίνουν χωρίς βίδες με ένα συρόμενο και κουμπωτό σύστημα, τίποτα το περίπλοκο εδώ, απλά τα βάζετε με προσοχή στις θέσεις τους και βεβαιώνεστε ότι έχουν μπει σωστά και είναι σταθερά.

 DSC01865 resize

DSC01866 resize

 

Τελευταία μερεμέτια τώρα, βάζουμε τα καλώδια σε κάθε συσκευή, ο δίσκος και το DVD συνδέονται με τα SATA στις αντίστοιχες θύρες, βάζουμε και τα ρεύματα που ειδικά στην μητρική θέλουν προσοχή, αλλά από την στιγμή που είναι σχεδιασμένα τα βύσματα με συγκεκριμένα σχήματα πρέπει να το ζορίσετε για να μπει λάθος, a.k.a. “αν δεν μπαίνει το βάζεις λάθος”, μην ξεχάσετε να βάλετε τα fan του κουτιού και του επεξεργαστή και τέλος τα καλώδια του κουτιού, όπως το front panel audio, USB και για τα κουμπιά λειτουργίας.

Για τα τελευταία θα χρειαστεί να δείτε πως μπαίνουν από το manual της εκάστοτε μητρικής, γενικά καλό θα ήταν να έχετε σε όλη την διαδικασία το manual της μητρικής δίπλα σας, μπορεί να υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα που δεν την καλύπτει το παρόν άρθρο.

 

DSC01867 resize

 

Αφού τα συνδέσετε όλα, δείτε μια τελευταία φορά μην ακουμπάει κάποιο καλώδιο πάνω σε κάποιο fan και κλείστε το κουτί.

 DSC01868 resize

 

Έτοιμο! Συνδέστε τα υπόλοιπα περιφερειακά και ξεκινήστε τον Η/Υ σας!

 

DSC01869 resize 

(Φυσικά δεν είναι έτοιμος ακόμα, πρέπει να βάλετε και λειτουργικό, κάτι που θα δούμε σε άλλο άρθρο!)

Καλά μαστορέματα και προσοχή!

30 Comments

  1. Ωραίος οδηγός Nitro! Προσωπική άποψη, δε ξέρω κατά πόσο θα βολεύει στο παραπάνω κουτί, αλλά νομίζω το τροφοδοτικό είναι καλύτερα να μπαίνει προ-τελευταίο, πριν τη κάρτα γραφικών ώστε να υπάρχει χώρος να δουλέψουμε, χωρίς καλώδια κτλ μες τη μέση.

  2. καλος και χρησιμος οδηγος,τον εκανα bookmark….

    …αλλλα βρε μ@λ@κ@ πρωτη πρωτη φωτογραφια και εχεις τα tedy bears διπλα στα συμβολα του ανδρισμου?

    και κανε και καμια χαλαουα βρε παιδι μου,πολυ τριχα στο χερι,α παπα!:p

  3. Εγώ το έβαλα πρώτο γιατί πρώτη φορά συναρμολογώ τέτοιο κουτί και μου είχε δώσει την εντύπωση ότι στο τέλος θα εμπόδιζαν τα άλλα περιφερειακά να το βάλω στην θέση του.
    Κάτι που αν είχαμε ξεχωριστή κάρτα γραφικών μπορεί να ήταν αλήθεια.

  4. Τα δύο πιο δύσκολα/αγχωτικά σημεία για μένα στην κατασκευή του pc είναι η τοποθέτηση της cpu καθώς και της ψύκτρας. Μερικές είναι αρκετά δύκολο να μπουν με αποτέλεσμα συνήθως να ζητάω βοήθεια από όποιον είναι κοντά για να την κρατάει ώστε να μπορώ να την βιδώσω από πίσω (για την ψύκτρα). Θυμάμαι επίσης όταν έφτιαξα το τελευταίο μου pc την στιγμή που είχα τοποθετήσει την cpu στο socket και κλίνω το “καπάκι” που έχει για να ασφαλίζει, άκουσα ένα παράξενο κρακ. Σκέφτηκα ότι κατέστρεψα την cpu των 220 ευρώ. Ευτυχώς όμως δεν είχε πρόβλημα και ο ήχος ήταν επειδή έκλεινα πρώτη φορά το καπάκι. Όπως και να έχει η κατασκευή ενός υπολογιστή κρίβει μεγάλες συγκινήσεις.

  5. Όντως το άγχος που έχεις όταν απλωθεί η πάστα και είσαι έτοιμος να τοποθετήσεις την μητρική δεν περιγράφεται!! Έβαλες την σωστή ποσότητα πάστας? Θα κουμπώσει καλά ή θα κλαις τα λεφτά σου πριν καλά καλά χαρείς το pc σου?
    Άπαξ και μπει ο επεξεργαστής με την ψύκτρα στην μητρική όλα τα άλλα είναι piece of cake που λένε και στο χωριό μου 😛

  6. Ωραίο το αρθρο Νίκο.

    Πάντως σε μητρικές που παίρνουν Intel cpu προτιμώ πρώτα να τοποθετώ την cpu & ψυκτρα προτού βιδώσω την μητρική μεσα στο κουτί, λόγω του οτι ο τρόπος που κουμπώνει η μαμισια ψυκτρα της Intel είναι τελείως γτπ και θέλει να βάλεις αρκέτη δύναμη στα 2 τελευταία πιν που έχει για να κουμπώσει σωστά, με αποτέλεσμα να ασκείς μεγάλη πίεση στην μητρική. Εχοντας την έξω όμως (την μητρική) μπορείς πιο ευκολα να κρατήσεις κόντρα με τα χερια σου.

    Anyway, και πάλι συγχαρητήρια για το κατατοπιστικό και διαφωτιστικό άρθρο.

  7. Πολύ καλό το άρθρο σου. Όμως έχω να κάνω κάποιες φιλικές παρατηρήσεις. Πρώτον, για τέτοιου είδους οδηγούς καλό θα ήταν να χρησιμοποιούνται πιο “κοινά” υλικά. Δηλαδή καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί κάποιο πιο συνηθισμένο κουτί.
    [spoiler]Η παρατήρηση αυτή αφορά αποκλειστικά τον οδηγό. Εξάλλου μπορεί όντως να χρειαζόταν ένα τέτοιο κουτί π.χ λόγω του χώρου που θα τοποθετηθεί.[/spoiler]
    Δεύτερον, μιας και ορθώς αναφέρθηκε ο παράγοντας προστασία (γαντάκια δεν είδα να φοράμε 😮 ) καλό θα ήταν να αναφερθεί και το ότι καλό είναι να μην ακουμπήσουμε με γυμνά χέρια την πάνω επιφάνεια του επεξεργαστή.
    Συνέχισε την καλή δουλειά 🙂

  8. Δεν είχα την πολυτέλεια δυστυχώς, γαντάκια είπαμε αν δε ξέρουμε να κάνουμε αποφόρτιση τα φοράμε, better safe than sorry λέμε, εγώ ΟΚ ξέρω πως να το κάνω, αλλά δε θα το ρισκάρω να χαλάσει κανείς που δεν ξέρει ή νομίζει ότι ξέρει.
    Οπότε γαντάκια 😛

    Για την επιφάνεια του επεξεργαστή τι θέλεις να πεις; Πρώτη φορά το ακούω και δεν έχει πάθει κάποιος επεξεργαστής τίποτα τόσα χρόνια, είμαι σίγουρος ότι έχω ακουμπήσει αρκετές φορές στο παρελθόν.

  9. Γενικά στην επιφάνεια των επεξεργαστών υπάρχουν μικροσκοπικές οπές που δεν φαίνονται εύκολα με γυμνό μάτι. Γι’ αυτό το λόγο βάζουμε θερμοαγώγιμη πάστα, δηλαδή για να “βουλώσουμε” αυτές τις οπές κι έτσι όλη η επιφάνεια του επεξεργαστή να έρθει σε επαφή με την ψύκτρα. Τώρα λόγο της λιπαρότητας των χεριών μας καλό είναι να μην ερχόμαστε σε επαφή με την επιφάνεια του ώστε να μην εμποδίζεται η δουλειά της πάστας.
    Απλά για το τυπικό της υπόθεσης το ανέφερα, φυσικά και δεν πάει για πέταμα ένας επεξεργαστής αν τον ακουμπήσουμε 😉

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL