REVIEWS

THE SHIVAH: KOSHER EDITION

Η μοναδική επαφή μου με τον μυστηριώδη κόσμο του The Shivah, προτού το κάργα ιντριγκαδόρικο εξώφυλλό του στοιχειώσει το Στήμ Στόρ μου, ήταν κάποια αμυδρή ιδέα πως επρόκειτο για το πρώτο παιχνίδι του πολυτάλαντου Dave Gilbert, με το οποίο κέρδισε τον 5ο Ετήσιο Διαγωνισμό AGS μια φορά κι έναν καιρό και κατόπιν προχώρησε στην ίδρυση της Wadjet Eye Games, η οποία μας έδωσε τα αριστουργηματικά Gemini Rue και Primordia μεταξύ άλλων.

Ο πρώτος τίτλος λοιπόν που κυκλοφόρησε εκεί στο λυκαυγές της η Wadjet Eye, ήταν το The Shivah, μια σύντομη και έξοχα γραμμένη βινιέτα Νεοϋορκέζικου νουάρ. Χρόνια αργότερα, με την εταιρεία του να έχει εξελιχθεί από «Είμαστε εδώ κάτι φίλοι και γράφουμε adventures» σε ένα πλήρως καταξιωμένο στα μάτια κοινού και κριτικών ανεξάρτητο στούντιο με τεράστιο ειδικό βάρος μεταξύ των εκλεκτικών adventure gamers, η Wadjet Eye κυκλοφορεί την «Kosher Edition» του ντεμπούτου της.

Shivah2Στο ατελιέ της Sharma

Το πιο πιθανό είναι πως τα «βελτιωμένα γραφικά» του παιχνιδιού, θα τα παρατηρήσουν μονάχα οι ελάχιστοι που είχαν την τύχη να έρθουν σε επαφή με τον τίτλο όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Οι δυνατότητες –και οι περιορισμοί- της AGS μηχανής γραφικών σε αυτό τον τομέα είναι γνωστές και δίνουν πάντοτε ένα αποτέλεσμα που είτε ζεσταίνει κατευθείαν την καρδιά σου γυρίζοντάς σε πίσω στις «χρυσές ημέρες» των adventure games, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, είτε σε κάνει να προσπερνάς αποτροπιασμένος και να ψάχνεις το HBAO+ Ultra κουμπί στο Battlefield 4 σου. Μπορεί να έχει γίνει πολύ αξιόλογη δουλειά στην αναβάθμιση του οπτικού τομέα του παιχνιδιού, αλλά δεν είναι αυτός που θα τραβήξει κάποιον στον τίτλο.

Το εντελώς μοναδικό για τα χρονικά των video games κόνσεπτ του The Shivah, αποτελεί και το μεγαλύτερο έναυσμα για ν’ασχοληθεί κανείς μαζί του. Αναλαμβάνουμε το ρόλο του Ραββίνου Russel Stone, ηγέτη μιας πάμπτωχης Νεοϋορκέζικης συναγωγής, ακριβώς την ημέρα που χάνει την πίστη του και αποφασίζει να τα παρατήσει. Σαν να μην έφταναν όλ’αυτά, ενώ ο νεαρός διάκονός του προσπαθεί να τον μεταπείσει, δέχονται μια αναπάντεχη επίσκεψη από την αστυνομία, η οποία τους ανακοινώνει πως όχι μόνο βρέθηκε νεκρό ένα πρώην μέλος της συναγωγής, αλλά άφησε κι ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό στο Ραββίνο, τον οποίο δεν ήθελε να βλέπει ούτε ζωγραφιστό.

Τα ερωτήματα φυσικά είναι πάμπολλα. Πώς και γιατί σκοτώθηκε ο Jack Lauder; Για ποιο λόγο είχε εγκαταλείψει τη συναγωγή τόσα χρόνια πριν; Και, σημαντικότερο όλων, από πού και ως που άφησε τόσα χρήματα σε ένα ραββίνο που επιβεβαιωμένα μισούσε; Ως Russel Stone, έχουμε να περάσουμε το πιο ενδιαφέρον νυχτέρι της ζωής μας στο Μανχάταν. Και ποιος ξέρει, η επόμενη μέρα ίσως μας βρει λίγο πιο κοντά στα παγωμένα αστέρια.

Shivah3Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ όταν βλέπω τέτοια, συγκινούμαι.

Το γράψιμο και οι διάλογοι του παιχνιδιού είναι εξαιρετικοί και εκμεταλλεύονται πλήρως το πολύ ιδιαίτερο σκηνικό της Εβραϊκής κοινότητας στη Νέα Υόρκη. Το καλύτερο απ’όλα δε, είναι πως δεν πρόκειται για κάποιου είδους προπαγάνδα ή ένα περιοριστικό εύρημα, αλλά για ένα πανέξυπνο τρόπο να τραβήξει ο Gilbert το ενδιαφέρον του παίκτη, χρησιμοποιώντας μια πραγματικότητα «εξωγήινη» για τους περισσότερους από εμάς. Inventory based γρίφοι δεν υπάρχουν καθόλου. Αντίθετα, σε ένα στυλ εφάμιλλο εκείνου που είδαμε στο Resonance, συλλέγουμε θέματα και πληροφορίες στο «νοητικό» μας inventory και συνδυάζοντάς τα μεταξύ τους, φτάνουμε σε συμπεράσματα τα οποία κατόπιν χρησιμοποιούμε σε άλλους χαρακτήρες για να προχωρήσουμε τους διαλόγους.

Είναι μια μηχανική που λειτουργεί εξαιρετικά και μας αφήνει με μια βαθιά αίσθηση ντετεκτιβίστικης ικανοποίησης κάθε φορά που ξεπερνάμε κάποιο από τα εμπόδια του παιχνιδιού. Το The Shivah προχωρά μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, προσφέροντάς μας έναν διεστραμμένα ενδιαφέροντα αυτοσχεδιασμό επάνω στις μυθικές «Προσβολομαχίες» του The Secret of Monkey Island. Δεν φτάνει φυσικά εκείνα τα ύψη τελειότητας, αλλά σίγουρα θα φέρει ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπο κάθε «παλιοσειράς» που θα δει τον τίτλο. Προσθέστε τώρα και τα πολλαπλά φινάλε ανάλογα με τις δράσεις και τις επιλογές μας, όσο και μια πληθώρα αληθινά μελετημένων achievements, και έχετε ένα πολύ ιδιαίτερο adventure που θα στεκόταν άνετα δίπλα στα κλασσικά της εταιρείας, αν δεν είχε ένα σοβαρό μειονέκτημα : την ελάχιστη διάρκειά του.

Shivah4Έξτρα πόντοι για το παιδάκι που θα βρει το καραμπινάτο Easter Egg της φωτογραφίας.

Ενώ ο τίτλος σε προετοιμάζει για μια μεγάλου μήκους περιπέτεια, ουσιαστικά θα έχετε φτάσει στους τίτλους τέλους μετά από βαριά μιάμιση ώρα, κολλώντας σε σημεία και ψάχνοντας/εξετάζοντας τα πάντα. Η ελάχιστη διάρκεια είναι κατανοητή αν σκεφτεί κανείς πως το παιχνίδι ουσιαστικά ξεκίνησε ως υποβολή στον AGS διαγωνισμό και όχι ως κάποιο εμπορικό προϊόν και εν μέρει δικαιολογείται από την τιμή-χώμα στην οποία διατίθεται ο τίτλος.

Αν λοιπόν διψάτε για κάτι διαφορετικό και θέλετε να βιώσετε ένα Εβραϊκό νουάρ, που δεν έχει μέχρι σήμερα όμοιο του στο χώρο μας, επενδύστε άφοβα στο The Shivah. Θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω.

Mazel Tov και το τραγουδάκι μας για σήμερα :

{youtube}YaMvywSf9nE{/youtube}


Αγόρασέ το τώρα στο GoG.com κάνοντας κλικ εδώ και στήριξε την αγαπημένη σου ημιθανή, ψευδοχαρντκοροποιημένη κοινότητα!

Pros

  • Μοναδική ατμόσφαιρα και αισθητική
  • Το εξαιρετικό σύστημα των “Ραββινομαχιών”, tribute στο αθάνατο Monkey Island
  • Έξυπνοι γρίφοι, σε απόλυτη σύμπνοια με τη διάθεση και το ύφος του παιχνιδιού
  • Πολλαπλά φινάλε ανάλογα με τις επιλογές μας

Cons

  • Ελάχιστη διάρκεια

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 80%

80%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

2 Comments

  1. Κατατοπιστικός και με παρουσίαση που φεύγει νεράκι όπως πάντα. Στα του παιχνιδιού, αν είναι τόσο μικρό θα του ρίξω μια ματιά. Τόσο χρόνια κάθεται άπραγο στη ψηφιακή γωνία και με κοιτάει που παίζω τόσα άλλα και δεν του δίνω σημασία.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL