REVIEWS

BERTRAM FIDDLE EPISODE 2: A BLEAKER PREDICKLEMENT

Δυόμιση σχεδόν χρόνια πέρασαν από την πρώτη εμφάνιση του εκλεκτού Κυρίου (με κάπα κεφαλαίο) Bertram Fiddle στις οθόνες μας. Ατρόμητος Βικτωριανός εξερευνητής, σκληραγωγημένος τεϊοπότης και με θανάσιμη αλλεργία σε οποιαδήποτε μορφή αμειβόμενης απασχόλησης, ο Bertram έχει πέσει σε ζόρικες ημέρες. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης του έχει γίνει πραγματικότητα : η γυναίκα του, Βέρθα, αρνείται να τον συντηρεί πλέον οικονομικά και έχει εξαναγκαστεί να εργάζεται ως τηλεπωλητής σαπουνιού στην Φρικτή Φάμπρικα του κυρίου Dulsworth. Η αποτυχία του να φέρει τον διεστραμμένο δολοφόνο Τζόφ ενώπιον της δικαιοσύνης σε συνδυασμό με το χλιαρό ενδιαφέρον του κοινού για ελάχιστα ερεθιστικό σαμπουάν πιτυρίδας, έχουν ρίξει τον ήρωά μας σε κατάθλιψη.

20170830234626 1Η εφιαλτική πλήξη του τηλεπωλητή σαπουνιού, κατατρώγει την περιπετειώδη ψυχή του Bertram

Όλα τούτα όμως, πρόκειται σύντομα να αλλάξουν. Ο Bertram έχει αντιληφθεί συγκεκριμένα ύποπτα πήγαινε-έλα του κυρίου Dulsworth, σε καθόλου αξιοπρεπείς ώρες της ημέρας και της νύχτας. Όταν το αφεντικό του εξαφανίζεται και πάλι, μουρμουρίζοντας κάποια παιδαριώδη δικαιολογία, ο Bertram αναλαμβάνει να ενημερώσει την Μητέρα Dulsworth, κυρίως γιατί είναι μέγιστος Βικτωριανός χαφιεδάκος. Η κυρία Dulsworth δεν δείχνει να εκπλήσσεται ιδιαίτερα αν και αναθέτει στον Bertram την εξιχνίαση της υπόθεσης, περισσότερο από οίκτο για την απεγνωσμένη δίψα του για περιπέτεια παρά από καθαρό ενδιαφέρον για τον κανακάρη της. Τα όνειρα μεγάλης περιπέτειας του Fiddle αποδεικνύονται βραχύπνοα. Στον δρόμο του για το σπίτι γίνεται μάρτυρας ενός νέου στυγερού εγκλήματος του Τζόφ και σαν να μην έφτανε αυτό, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται ως κύριος ύποπτος, από έναν υπέρ-το-δέον ενθουσιώδη Sherlock Holmes.

20170901231818 1Μεταμφιέσεις, κίνδυνος, περιπέτεια.

Καλούμαστε να αποδράσουμε από την φυλακή (με την βοήθεια πάντα του μονόφθαλμου Αργεντίνου βοηθού μας, Gavin) και φυσικά να αποδείξουμε την αθωότητά μας στις Αρχές, οδηγώντας συνάμα τον Τζόφ ενώπιον της δικαιοσύνης. Όπως αντιλαμβάνεσθε, το δεύτερο επεισόδιο των περιπετειών του Bertram Fiddle, είναι σκαρωμένο από την αυθεντική πάστα των σπουδαίων point and click παιχνιδιών περιπέτειας της δεκαετίας του ’90. Η διάρκειά του μάλιστα, είναι σχεδόν διπλάσια εκείνης του πρώτου επεισοδίου, με αρκετούς από τους γρίφους του να διαθέτουν επίπεδο δυσκολίας άνω του μετρίου.

Θα μιλούσαμε πραγματικά για μια δυνατή ανεξάρτητη κυκλοφορία παιχνιδιού περιπέτειας εάν το επεισόδιο δεν είχε κυκλοφορήσει εμφανώς ημιτελές. Την στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, έχει κυκλοφορήσει το Hotfix 1.2.2 το οποίο επιτρέπει την ολοκλήρωση του παιχνιδιού (!) καθώς οι προηγούμενες εκδόσεις του, από την ημέρα κυκλοφορίας ως τώρα, περιλάμβαναν, πέρα από μια πληθώρα «αναμενόμενων» bugs και δυο, τα οποία σταματούσαν κάθε πρόοδο και μας ανάγκαζαν να ξεκινήσουμε το παιχνίδι από την αρχή. Όπως αντιλαμβάνεσθε, η ενασχόλησή μου με το παιχνίδι ολοκληρώθηκε υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς αναγκάστηκα τελικά να ξεκινήσω όλο το παιχνίδι από την αρχή ενώ είχα φτάσει σχεδόν στο φινάλε του, όταν προσέκρουσα επάνω στο περιβόητο «Red Vase Key Puzzle».

20170902114113 1Προσέξτε την ζώνη του κυρίου

Η Rumpus δουλεύει ακόμη και τώρα ακούραστα, προκειμένου να φέρει το παιχνίδι στο επίπεδο που οφείλει, κυκλοφορώντας μέχρι και δυο hotfixes κάθε ημέρα και αυτό λογίζεται πανηγυρικά υπέρ του studio. Από την άλλη, η εμφάνιση συγκεκριμένων υφών χαμηλής ευκρίνειας δίχως καμία εξήγηση, η απουσία ηχογραφημένων ομιλιών για συγκεκριμένες δράσεις ή η εμφάνιση εντελώς λάθος γραφικών σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού, δημιουργούν μια αλγεινή εικόνα ημιτελούς προϊόντος. Είναι πραγματικά κρίμα, καθώς σε επίπεδο γραφής και χιούμορ, ο τίτλος στέκει αξιοπρεπέστατα. Ο εικαστικός τομέας του είναι επίσης πανέμορφος, με τα σπιρτόζικα σκίτσα (μα τί μύτες!) να κλέβουν την παράσταση.

20170903164729 1Δαίμονες Εναντίον Ευκλείδιας Γεωμετρίας, σημειώσατε Χ

Οι φίλοι του πρώτου επεισοδίου θα απολαύσουν στο έπακρο τη συνέχεια των περιπετειών του κυρίου Fiddle. Μπορεί τεχνικά ακόμη το δεύτερο επεισόδιο να παραπατά, αλλά θεωρώ πως εντός της εβδομάδας θα έχουν διορθωθεί και οι τελευταίες ατέλειές του. Ως χιουμοριστική περιπέτεια στην Βικτωριανή Αγγλία, το παιχνίδι πραγματικά διαπρέπει και τολμά μάλιστα να το πράττει με υψηλού επιπέδου οπτικοακουστικό τομέα, παρά τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους της ομάδας ανάπτυξης. Τέλος, η εκδότρια του παιχνιδιού, Deck13, είχε την ευγενή καλοσύνη να μας παραχωρήσει δυο επιπλέον κωδικούς για το επεισόδιο, τους οποίους και θα τσιμπήσουν οι δυο πρώτοι αετομάτηδες αναγνώστες οι οποίοι θα μας γράψουν την αγαπημένη τους γεύση τσαγιού στα σχόλια.

Pros

  • Πλουσιότερη διάρκεια σε σχέση με το πρώτο επεισόδιο
  • Απολαυστική γραφή και άφθονο και καλοκουρδισμένο χιούμορ
  • Υψηλότερος βαθμός πρόκλησης σε σχέση με το προηγούμενο επεισόδιο

Cons

  • Μαστίζεται δυστυχώς από πάρα πολλά bugs, τα οποία παρότι διορθώνονται μέσω συνεχών patches από τους σχεδιαστές, δείχνουν ξεκάθαρα πως κυκλοφόρησε τουλάχιστον ενάμιση μήνα προτού ολοκληρωθεί πραγματικά
  • Κάποιες υφές χαμηλής ευκρίνειας (low resolution textures για τους ελληνομαθείς) αλλοιώνουν το αισθητικό αποτέλεσμα και ενισχύουν την εντύπωση πως παίζουμε κάποια beta έκδοση και όχι ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι
  • Ο φρικτός γρίφος με το Steam Key. Δεν είναι αστείο Rumpus. Ούτε λογικό. Ακόμα και στα πλαίσια της Betramικής παράνοιας

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 79%

79%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

6 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL