REVIEWS

LITTLE NIGHTMARES

Υπάρχει μια σχεδόν ερωτική και άκρως δημιουργική σχέση των βορειοευρωπαϊκών στούντιο ανάπτυξης παιχνιδιών με την μυθολογία του τρόμου. Οι τίτλοι τους, σε αντίθεση με τα καθαρά «δυτικότροπα» παιχνίδια τρόμου, στηρίζονται πολύ περισσότερο στη φαντασία και σε μια βαθιά διεστραμμένη θεώρηση της πραγματικότητας. Δίνουν φωνή στο σκοτάδι πίσω από τις ρωγμές και υλοποιούν τους μικρούς, καθημερινούς εφιάλτες που κρατάμε όλοι ελάχιστα ηλεκτρικά κυκλώματα μακριά μας. Το Little Nightmares της Tarsier Studios μπορεί να συγκρίνεται κατά κόρον με τα Limbo και Inside (αμφότερα μεγάλα κομπλιμέντα με το «καλημέρα») από τον ειδικό τύπο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί τυπικό δείγμα της κατηγορίας ή μανιερίστικη αντιγραφή τους.

20170429165004 1
Από το ειδυλλιακό ξεκίνημα της περιπέτειας

Το παιχνίδι δεν παρέχει την παραμικρή εξήγηση για τα πώς και τα γιατί. Ελέγχουμε ένα μικρό κορίτσι (;), την νεαρή Six, η οποία ξυπνά σε ένα ατσάλινο κολαστήριο και γνωρίζει μόνο πως πρέπει να δραπετεύσει πάση θυσία, προτού ανταμώσει την φρικτή μοίρα των υπόλοιπων λιλιπούτειων τροφίμων του ευαγούς αυτού ιδρύματος. Η ίδια η φύση της φυλακής της Six ακροβατεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας και έχει αποδοθεί με ιδιαίτερη καλλιτεχνική συνοχή. Η Unreal 4, αποδίδει εξαιρετικά τις υφές του κόσμου του Little Nightmares και τα μοντέλα των χαρακτήρων έχουν σχεδιασθεί με μια ιδιότυπη τεχνική που θα θυμίσει σε αρκετούς το αγαπημένο «claymation», την τεχνοτροπία δηλαδή απόδοσης χαρακτήρων και των κινήσεων αυτών σαν να επρόκειτο για μοντέλα φτιαγμένα από πηλό.

Η συγκεκριμένη τεχνοτροπία και το πρώτης τάξεως animation, δίνουν στο παιχνίδι μια ιδιαίτερη οπτική ταυτότητα, η οποία σε συνδυασμό με το πραγματικά ανατριχιαστικό soundtrack και την απόλυτα οργανική δομή του, βυθίζει τον παίκτη στον ζοφερό του κόσμο με ιδιαίτερη ευκολία. Μπορεί η διάρκεια του Little Nightmares να μην ξεπερνά τις τρεις ώρες (και αυτό προϋποθέτοντας πως δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε σκηνή) αλλά η εμπειρία που προσφέρει, αφήνει την αίσθηση μιας ιδανικά σκηνοθετημένης περιπέτειας. Η επιλογή των σχεδιαστών να αφήσουν την ερμηνεία του μυστηρίου στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε παίκτη, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ατού του τίτλου.

20170430182522 1
Έχουμε εκλεκτά παϊδάκια, περάστε, καθίστε!

Ο χειρισμός είναι ιδιαίτερα απλός και δεν θα δυσκολέψει στο παραμικρό ακόμη και ένα νεοφερμένο στο είδος παίκτη. Αν και συνιστάται η χρήση controller, υπήρχαν σημεία όπου θεωρώ πως η χρήση ποντικιού και πληκτρολογίου διευκόλυνε πολύ την ζωή μου, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια ορισμένων φρενηρών καταδιώξεων κοντά στο φινάλε της περιπέτειας. Κινούμαστε στις τρεις διαστάσεις με μια δισδιάστατη προοπτική και το σύνολο των γρίφων του, περιστρέφεται γύρω από την ανεύρεση της κατά φορά αποτελεσματικότερης μεθόδου διαφυγής και φυσικά την αποφυγή των εκτρωματικών διωκτών μας.

Η ένταση διατηρείται αμείωτη σε ολόκληρη την διάρκεια του Little Nightmares. Τα checkpoints είναι άφθονα και οι γρίφοι του στηρίζονται άπαντες στην ψύχραιμη παρατήρηση του περιβάλλοντός μας, τον προσεκτικό σχεδιασμό των κινήσεών μας και σε ορισμένες περιπτώσεις, στην άψογα συντονισμένη εκτέλεση αυτών. Εάν τα περιβάλλοντα και η ατμόσφαιρα των εικόνων που συνοδεύουν την παρουσίαση σας «μιλάνε», μπορείτε να προχωρήσετε άφοβα στην απόκτηση του παιχνιδιού. Είναι όλα όσα φαίνεται πως είναι και ακόμη περισσότερα. Χωρίς να προσεγγίζει την Pink Floyd-ική θεματική του Inside, επιλέγει να αντλήσει αρκετά στοιχεία από την Ιαπωνική παράδοση τρόμου, με τρόπο όμως ιδιαίτερα καλόγουστο και μελετημένο.

20170430193813 1
Από το αιθέρια φαρμακερό φινάλε της περιπέτειας

Άψογα ισορροπημένο μεταξύ μυστηρίου, τρόμου και σπαζοκεφαλιάς, το Little Nightmares αποτελεί ιδανική συντροφιά για ένα μεγάλο απόγευμα με βροχή. Στάξτε λίγο ρούμι στο τσάι σας και σφίξτε το αδιάβροχό επάνω στο κορμί σας. Ένα μικρό (;) κορίτσι (;) μόλις ξύπνησε σε κάποιο μουχλιασμένο αμπάρι και έχω την εντύπωση πως έχει απεγνωσμένα ανάγκη την βοήθειά σας.

Ευχαριστούμε την Namco Bandai Hellas για την παροχή του review κώδικα του παιχνιδιού.

Pros

  • Πολύ ιδιαίτερος και εντυπωσιακός εικαστικός τομέας
  • Ατμόσφαιρα που ξεχειλίζει και άψογη σκηνοθεσία
  • Έξυπνοι και οργανικά ενσωματωμένοι στην δράση του παιχνιδιού γρίφοι

Cons

  • Πολύ σύντομη διάρκεια σε μάλλον υψηλή τιμή
  • Τα λίγα collectibles δεν ευνοούν ιδιαίτερα ένα δεύτερο playthrough παρά μονάχα για τους ιδιαίτερα αφοσιωμένους παίκτες
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 89%

89%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL