Adventurer's GuildEDITORIALS

Το FALLOUT του Amazon είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ κωλοδάχτυλο στους φανς του New Vegas

Σε όλη τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με τα FALLOUT προϊόντα της Bethesda και του Todd Howard, είτε πρόκειται για το 3 και το 4 ή το Fallout 76, υπήρχε πάντα μια παρήγορη σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού: όσο ιερόσυλα και “μη-Fallout” κι αν είναι τα παιχνίδια αυτά, τόσο από πλευράς ευρύτερης ποιότητας writing όσο κι από πλευράς προσήλωσης στο καθεριωμένο lore, τουλάχιστον διαδραματίζονται μακριά από τη δυτική ακτή. Τα προϊόντα αυτά δέχθηκαν τους κλαυθμούς και τους οδυρμούς μου, αλλά τουλάχιστον ήταν απλώς “Bethesda doing what they know”, τα δικά της προσωπικά προϊόντα, που προσπαθούσαν να πουν διαφορετικές ιστορίες μακριά από το πεδίο δράσης των αρχικών games ή του New Vegas.

Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, έρχεται η σειρά FALLOUT του Amazon, που δημιουργήθηκε υπό την απευθείας επίβλεψη του Todd Howard και που κυκλοφόρησε στο Amazon Prime πριν λίγες ώρες. Και το μήνυμα που θέλει να περάσει η σειρά, δίχως υπερβολή, είναι κυριολεκτικά το εξής: “ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΙ ΕΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΤΟ NEW VEGAS ΣΑΣ”.

Καθώς έβλεπα τα επεισόδια της σειράς, αρχική μου επιδίωξη ήταν να χωρίσω το άρθρο στα 2: ένα πρώτο, spoiler-free μέρος με γενικές εντυπώσεις, και ένα δεύτερο όπου θα σχολιάζω απευθείας την πλοκή και το φινάλε της σεζόν. Φτάνοντας όμως στα τελευταία 2-3 επεισόδια της σεζόν, συνειδητοποίησα πως σχεδόν το 99% όσων ήθελα να επισημάνω έπεφταν πλέον στο 2ο μέρος. Επομένως, εδώ που φτάσαμε, να υποθέσετε πως από εδώ και στο εξής ακολουθούν SPOILERS για την πρώτη σεζόν του Fallout.

Fallout Lucy hates it
ΕΓΩ ΤΟ ΜΙΣΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ

Τι βλέπουμε, λοιπόν, στο Fallout του Amazon; Καταρχάς, κάποια αναμενόμενα πράγματα. Η σειρά είναι πλήρως “Bethesdική”, οι διάλογοι και το “χιούμορ” (κυρίως υπερβία και toilet humor, α ναι και αστεία περί σεξ με ζώα) θα μπορούσαν άνετα να βρίσκονται στο Fallout 4. Οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι άψυχες καρικατούρες που υπάρχουν απλά για τα λολζ παρά θυμίζουν αληθινό άνθρωπο. Η Brotherhood of Steel είναι οι γνωστοί τεχνοφασίστες που γνωρίσαμε στα Fallout 3-4 αντί για τους μυστηριώδεις “απομονωτιστές” των πρώτων games. Και γενικά πολλά σκηνικά της σειράς είναι τόσο ασύνδετα μεταξύ τους που θα μπορούσαν να είναι “ΘΕΟΤΡΕΛΑ!!11!” sidequests που επαινούν οι redditors σε κάποιο Fallout της Bethesda. Αυτά, όπως προείπα, ήταν τα πλήρως αναμενόμενα, οπότε ως προς τα παραπάνω δεν υπήρχαν ούτως ή άλλως και πολλές προσδοκίες για βελτίωση. Άλλωστε, το να βλέπουμε έναν Knight της Brotherhood να τρέχει να ξεφύγει από μια μεταλλαγμένη αρκούδα φωνάζοντας “FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK” (αληθινό σκηνικό από επεισόδιο της σειράς) είναι κάτι που ταυτίζεται πλήρως με την αντίληψη της Bethesda πάνω στο τι σημαίνει Fallout.

Μετά έχουμε κάποιες “πρωτοβουλίες” που πήραν οι συντελεστές της τηλεοπτικής σειράς σε σχέση με το υφιστάμενο lore. Αυτές, με τη σειρά τους, θα τις κατέτασσα σε μια κλίμακα από τις πιο αδιάφορες (ανατροπή στο lore των Fallout 3-4) μέχρι τις πιο σοβαρές (ανατροπή στο lore όπως καθιερώθηκε στα Fallout 1-2), μέχρι τις εξοργιστικές (επεμβάσεις στον ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ σε σχέση με το τι συνέβη στα Fallout 1-2-New Vegas).

Στην πρώτη κατηγορία έχουμε χαρακτηριστικά όπως την ύπαρξη των Ghouls. Τα Ghouls που βλέπουμε στη σειρά σε σχέση με τα games αφενός είναι σχεδόν πλήρως “εξανθρωπισμένα”, εννοώντας πως, με εξαίρεση την εμφάνισή τους, μπορούν και μιλούν σα νορμάλ άνθρωποι και όχι με γρυλίσματα, ενώ μπορούν επίσης και να περπατήσουν κανονικά, έως και να τρέξουν, αντί να τρεκλίζουν σα ζόμπι (κάτι το οποίο συνέβαινε ούτως ή άλλως στα F3-4-NV βέβαια). Υπάρχει επίσης ένα χαρακτηριστικό που δε θυμάμαι να υπήρχε σε κάποιο game του Todd: όλα τα Ghouls πρέπει να λαμβάνουν ανά διαστήματα κάποιου είδους serum/αντίδοτο, διαφορετικά χάνουν τα λογικά τους και μετατρέπονται σε Feral Ghouls. Αυτό υποθέτω πως έγινε κυρίως για να έχει κάποιου είδους περαιτέρω κίνητρο ο Ghoul πρωταγωνιστής, και δε βγάζει ιδιαίτερο νόημα, αλλά ας πάει στα κομμάτια.

Άλλο τέτοιο στοιχείο είναι η Power Armor της Brotherhood of Steel, η οποία είναι η απαίσια T-60 της ανατολικής ακτής σε αντίθεση με το prestigious μοντέλο T-51 που βρίσκαμε ως τώρα στη δύση. Επίσης για κάποιο λόγο η Power Armor πλέον έχει ενσωματωμένους προωθητήρες στα μανίκια και μπορεί να πετάξει. Α ναι, αποκαλύπτεται και πως οι Power Armor υποτίθεται πως έχουν ένα “θανάσιμο σχεδιαστικό σφάλμα” το οποίο επιτρέπει σε κάποιον αντίπαλο να σκοτώσει με μία σφαίρα οποιονδήποτε τις φοράει. Αλλά, ξανά, ας πάει στα κομμάτια.

Shady Sands destroyed crater
“Εννοείται πως έχω ελπίδες για το μέλλον του Fallout franchise. θα τις βρείτε στον πάτο αυτού του κρατήρα”.

Στη δεύτερη κατηγορία υπάρχουν σοβαρότερες “αναθεωρήσεις” του lore, με κυρίαρχες αναμεταξύ τους το πώς ξεκίνησε ο Great War μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και την ίδια την φύση των Vaults. Θα θυμάστε πως στα πρώτα games της σειράς έμενε δημιουργικά ασαφές το “ποιος πάτησε πρώτος το κουμπί” (επειδή δεν έχει και σημασία άλλωστε in the grand scheme of things, αλλά μιλάμε για games με υψηλότερου επιπέδου writing), ενώ στο μνημειώδες Mothership Zeta DLC του Fallout 3 αφηνόταν να εννοηθεί πως τις βόμβες τις έριξαν εξωγήινοι (IT JUST WORKS!). Η τηλεοπτική σειρά επιλέγει έναν άλλο δρόμο, και αυτός ο δρόμος είναι ο εξής πανέξυπνος: “CAPITALISM BAD!”. Τι εννοώ; Πως πλέον αναφέρεται ότι τις πυρηνικές βόμβες τις έριξε επίτηδες η ίδια η Vault-Tec (σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, όπως οι RobCo, West Tek κτλ) προκειμένου να εξαφανίσουν τον ανταγωνισμό τους αλλά και να αυξήσουν τα κέρδη τους επειδή η ειρήνη δεν θα τους επέτρεπε να θησαυρίσουν μέσω της πώλησης των Vaults. IT JUST WORKS λέμε! ΠΑΝΤΑ ήθελα στη ζωή μου μια φιλολαϊκή εταιρεία όπως η AMAZON να έρθει και να μου κάνει κήρυγμα σχετικά με το πόσο βλάπτει ο καπιταλισμός!

Σε άμεση σχέση με το παραπάνω, αλλάζει και η φύση των Vaults. Θα θυμάστε πως στο Fallout 2 αποκαλύπτεται ότι τα Vaults ήταν ουσιαστικά ένα τεράστιο πείραμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ (και του συνεχιστή αυτής, δηλαδή του Enclave) προκειμένου να τεστάρουν την επιβίωση της ανθρωπότητας σε διάφορα ακραία σενάρια απομόνωσης. Στη σειρά, οι 4-5 μεγαλύτερες εταιρείες-σύμμαχοι της Vault-Tec χωρίζουν ουσιαστικά τα Vaults των ΗΠΑ σαν “φέουδα”, προκειμένου να πλασάρουν σε αυτά τα προϊόντα τους αλλά και να “παίξουν” μαζί τους κατά το δοκούν με διάφορα σενάρια, έτσι ώστε να δουν στο τέλος ποια εταιρεία έχει το “καλύτερο πλάνο επιβίωσης” για την ανθρωπότητα και να “νικήσει” τις άλλες στο μεγάλο παιχνίδι του καπιταλισμού. It just works!

Mr House cameo
Έχει ένα μικρό cameo και ο ίδιος ο Mr House, και αυτό με ενθουσίασε αρχικά η αλήθεια είναι. Μέχρι που… (διαβάστε παρακάτω)

Και περνάμε στο ζουμί, το κωλοδάχτυλο που αναφέρει και ο τίτλος.

Και ποιό είναι αυτό; Μα, πως ουσιαστικά μέρος των Fallout 1 και 2, αλλά και ολόκληρο το Fallout: New Vegas… δεν συνέβησαν ποτέ!

-Αν και αρχικό πεδίο δράσης της σειράς είναι η ευρύτερη περιοχή του LA και της Καλιφόρνια, δεν υπάρχει εκεί σχεδόν τίποτα από το πρώτο Fallout. Ούτε Boneyard, ούτε The Hub, ούτε Necropolis, ούτε Vault 13. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για περιοχές του Fallout 2, οπότε ούτε Vault City, ούτε New Reno κτλ. Υπάρχουν, αντ’ αυτού, νέες περιοχές που εμφανίζονται για πρώτη φορά.

-Υπάρχει η Shady Sands (σε διαφορετική τοποθεσία βέβαια, ουσιαστικά είναι στη θέση του LA Boneyard για κάποιο λόγο), και αναφέρεται ως έδρα της New California Republic (προφανώς χωρίς αναφορά στην Tandi ή τον αρχικό Vault Dweller), αλλά μαθαίνουμε πως στο έτος 2277 η Shady Sands εξαφανίστηκε από μια πυρηνική βόμβα και η NCR κατέρρευσε. Και στη σειρά δε βλέπουμε παρά πενιχρά απομεινάρια της NCR (η οποία ήταν τεράστια σε έκταση, με τεράστιο πληθυσμό και τρομερή στρατιωτική ισχύ), η οποία έχει αντικατασταθεί πλήρως ως τοπική δύναμη από την Brotherhood of Steel, που με τη σειρά της έχει ισχυροποιηθεί τρομερά και δυσανάλογα. Επίσης προφανώς δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην Caesar’s Legion, έστω και απλώς ονομαστικά.

-Το Fallout: New Vegas, υποτίθεται λαμβάνει χώρα στο έτος 2281, 4 χρόνια μετά την υποτιθέμενη κατάρρευση της NCR, γεγονός που προφανώς δεν αναφέρεται πουθενά στη διάρκεια του game. Και η σειρά Fallout λαμβάνει χώρα στο έτος 2296.

-Συμπερασματικά, στο σύμπαν της σειράς Fallout, τα γεγονότα του Fallout: New Vegas είναι σα να μη συνέβησαν ποτέ. Και προφανώς καταστρέφεται το ίδιο το in-game Lore του Mr House, ο οποίος φέρεται πλέον να γνώριζε εξ αρχής το πότε και από ποιους θα πέσουν οι ατομικές βόμβες, κάτι το οποίο επικρότησε επειδή “ΚΕΡΔΟΣ”.

-Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ NEW VEGAS. Οπότε, εν έτει 2296 του timeline, έχουν ουσιαστικά καταστραφεί εκτός οθόνης (ή αφαιρεθεί από το χάρτη για λόγους πλοκής) όλες οι plot-critical τοποθεσίες όσων Fallout δεν έφτιαξε η Bethesda.

Οι καπιταλιστές ανακάλυψαν μέχρι και τους Super Mutants! O Master και η Unity είναι πλέον περιττά! Βάλτε το Fallout 1 στον πάτο σας!

Εδώ υπάρχουν δύο ερμηνίες. Η “αισιόδοξη” είναι πως η σειρά είναι “χαλαρά βασισμένη στο Lore” και θέλει απλά να τσιμπήσει καλές ιδέες από τα games, οπότε εξαφανίζει τα Fallout 1-2-NV κρατώντας κάποια στοιχεία (NCR, Mr House, το ίδιο το New Vegas) έτσι ώστε να τα κάνει “δικά” της με τον τρόπο που γουστάρει. Η απαισιόδοξη, και πιθανότερη δεδομένου ότι έχει δηλωθεί από τον Todd πως η τηλεοπτική σειρά είναι “canon” ως προς το υφιστάμενο Lore της σειράς, είναι πως η τηλεοπτική σειρά Fallout είναι απλά ένα ΥΣΤΑΤΟ ΚΩΛΟΔΑΧΤΥΛΟ ΤΟΥ TODD HOWARD προς τους φανς που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να εξυμνούν το Fallout: New Vegas σε σχέση με τα Fallout 3-4. Όπως πολύ εύστοχα έγραψε κάποιος στο ίντερνετ, “η Δυτική Ακτή έχει γίνει πλέον Ανατολική Ακτή αλλά με καουμπόικο καπέλο”.

Ακόμα κι αν είμαστε καλοπροαίρετοι και υποθέσουμε πως οι ημερομηνίες είναι λάθος κατά λίγα χρόνια, εξακολουθεί να ισχύει πως η ξαφνική καταστροφή και ερήμωση του New Vegas (και της NCR ολόκληρης) είναι πλέον canon, αναιρώντας οτιδήποτε κι αν κάναμε σε αυτό το game (και πτυχές των πρώτων 2), πέρα προφανώς από το ότι αντικρούει την ίδια την εμφάνιση της NCR στο New Vegas, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Και προφανώς καθιστώντας αδύνατον, πλέον, το να δημιουργηθεί κάποιο νέο game που θα λαμβάνει χώρα εκεί ως απευθείας sequel του New Vegas.

Επιχείρησε να φτιάξει games στην ανατολική ακτή για να ξεφύγει από τα αρχικά διαμάντια. Όμως αυτό ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΚΟΥΣΕ. Ο κόσμος ΤΟΛΜΗΣΕ να κρίνει το New Vegas ανώτερο από οτιδήποτε έφτιαξε εκείνος, και να ζητάει ένα sequel. Και ο κόσμος έπρεπε να τιμωρηθεί έστω και τώρα, έστω και έτσι. Με τις υγείες μας.

New Vegas from afar
ΤΟ NEW VEGAS ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ TODD ΠΛΕΟΝ. ΘΑ ΤΟ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΕ FERAL GHOULS, GULPERS, ΚΑΙ SETTLEMENTS ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ

Πέραν του παραπάνω ψυχοπλακώματος, δε μπορώ να πω, υπήρχαν και κάποιες πτυχές της σειράς που μου άρεσαν. Το όλο plotline του αδερφού της Lucy που αφορά την εξερεύνησή του μέσα στα Vaults 31-32-33 ήταν αρκετά καλό. Επίσης οι ηθοποιοί υποθέτω πως κάνουν ό,τι μπορούν με το υλικό που τους δώθηκε (άλλωστε ο Walton Goggins είναι ένας θησαυρός της ανθρωπότητας που παίζει εξαιρετικά σε οτιδήποτε κι αν του ανατεθεί). Αλλά… ναι. It just works.

Η σειρά Fallout έχει ήδη ανανεωθεί για μια 2η σεζόν, η οποία μάλιστα υπονοείται πως θα λαμβάνει χώρα απευθείας στην περιοχή του New Vegas, ή έστω σε κάτι που μοιάζει με αυτήν. Πάντως εγώ ξαφνικά νιώθω την επιθυμία να ξαναπαίξω το Fallout: New Vegas. Δεδομένου ότι το έχω σε physical μορφή, ο γκιαούρης Todd δε μπορεί να μου το στερήσει όσα άθλια retcons κι αν κάνει στο Lore, παρά μόνο αν το αρπάξει από τα κρύα, νεκρά δάχτυλά μου. Κλειδαμπαρώνομαι ΤΩΡΑ στο σπίτι και θα παίζω όλο το βράδυ New Vegas, ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΠΑΙΖΩ. ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΡΕΤΕ ΑΝ ΣΑΣ ΒΑΣΤΑΕΙ.


Follow us on Google News

Go to discussion...

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL