SPECIALS
Trending

Τα Demos που παίξαμε στο Steam Next Fest

Η επιτυχία του αντίστοιχου περσινού Steam Game Festival οδήγησε νομοτελειακά το Steam στο να καθιερώσει τον θεσμό ως “γιορτή των demos”. Μετά από ένα repeat τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, έχουμε ξανά και μια καλοκαιρινή εκδοχή του φεστιβάλ. Κι αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, αγνοήσαμε τις “διακοπές” και τις “παραλίες” και άλλες τέτοιες φαιδρότητες, και αντ’ αυτού κλειστήκαμε μέσα και παίξαμε τα demos για τα games που μας έκαναν εντύπωση στο πλαίσιο του ανανεωμένου και αναβαθμισμένου Steam Next Fest.

DEATH TRASH

Death Trash Meat Machine

Κώστας Καλλιανιώτης: Γνωρίζαμε για την Cyberpunk αισθητική όπως και για την αντίστοιχη Steampunk, γνωρίσαμε στην πορεία και την Whalepunk… Ίσως ήρθε η ώρα να μάθουμε και το… Meatpunk. Γιατί, φαινομενικά τουλάχιστον, αυτή ακριβώς φαίνεται να είναι η επικρατούσα αισθητική στο Death Trash. Σε αυτό το αρκετά old-school isometric RPG, μάζες κρέατος έχουν αρχίσει να ξεπετάγονται για κάποιο λόγο απευθείας μέσα από τη γη, προσφέροντας φθηνή τροφή στις ομάδες απόκληρων και εξόριστων που έχουν σχηματίσει μικρές κοινότητες έξω από τα “κέντρα του πολιτισμού”, τα οποία φρουρούνται από ισχυρά ανδροειδή. Ένας τέτοιος εξόριστος είναι και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας τον οποίο ελέγχουμε στο διάρκειας 1-1μισης ώρας Demo του game. Στο Demo βιώνουμε την αρχή της περιπέτειας, εξοικειωνόμαστε με το χειρισμό και τα συστήματα του gameplay, και εξερευνούμε μια μικρή περιοχή του (αρκετά εκτενούς, στην τελική έκδοση) World Map.

Σε γενικές γραμμές το Death Trash βγάζει ισχυρά μετα-αποκαλυπτικά vibes εμπνευσμένα από τα πρώτα Fallout games, σε συνδυασμό με ένα αρκετά παλιομοδίτικο στυλ μαχών που θυμίζει το αντίστοιχο του Ruiner του 2017. Υπάρχουν και δείγματα ξεχωριστών επιλογών σε κάποια quests, αλλά αναμενόμενα οι όποιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους δεν μπορούν να καταστούν σαφείς στο σύντομο demo. Αρκετά “βασικός” φαίνεται να είναι και ο συγγραφικός τομέας του game, αλλά αυτό ίσως ξεκαθαρίσει περαιτέρω στο πλήρες release. Οι συνολικές εντυπώσεις όμως από το πόνημα της ολιγομελούς ομάδας (4 άτομα!) είναι άκρως θετικές, και ως επί το πλείστον δικαιώνουν τις προσδοκίες που έχει χτίσει το game.

Το Death Trash κυκλοφορεί σε Early Access στις 5 Αυγούστου.

Παύλος Γεράνιος: Χωρίς να ζαλίζει πάρα πολύ με εκτενή κείμενα και αυτάρεσκα tutorials το Death Trash υιοθετεί μία in-your-face στάση, χαρακτηριστικό του Meatpunk είδους. Ο χειρισμός είναι ομαλότατος και η προσέγγισή του στη μάχη μεθοδικά αργή (μην περιμένετε ένα Children of Morta εδώ). Αδυσώπητο όπως ο κόσμος του, απαιτεί μελέτη και χειρουργικές κινήσεις από τον παίκτη, αφού ο θάνατος καραδωκεί σε κάθε γωνία. Τα RPG στοιχεία που ενσωματώνει το κάνουν τόσο σύνθετο όσο χρειάζεται. Από το πουθενά στη wishlist!

THE FERMI PARADOX

Fermi Paradox choices

ΚΚ: Το συγκεκριμένο game υπέπεσε στην αντίληψή μου μετά την κυκλοφορία της είδησης πως άρχισε να συμμετέχει στη δημιουργία του ο Brian Mitsoda μετά το φιάσκο του Bloodlines 2, και η αλήθεια είναι πως το concept του είναι αρκετά πρωτότυπο. Σε γενικές γραμμές, ελέγχουμε μία… κοσμική δύναμη (θα μας έλεγε και Θεό κάποιος), η οποία καλείται να κατευθύνει τους πολιτισμούς του γαλαξία προς τη μοίρα τους – είτε αυτή είναι η ευημερία, είτε η καταστροφή.

Στη διάρκεια του κάθε game συλλέγουμε ένα “resource”, το οποίο ξοδεύουμε όσο προκύπτουν random events που αφορούν τους πολιτισμούς του γαλαξία. Ανάλογα με τις αποφάσεις μας στα events αυτά, τα 5 στατιστικά του κάθε πολιτισμού (που αντιστοιχούν στην επιστημονική γνώση, την πληθυσμιακή ανάπτυξη, την ενεργειακή αυτάρκεια, τη θνησιμότητα και την “δημοκρατικότητα”) αυξομειώνονται, οδηγώντας με τη σειρά τους σε άλλα random events ανάλογα με τα ποσοστά (για παράδειγμα, αν μηδενίσει η ενεργειακή αυτάρκεια τότε συμβαίνει random event “Resource Wars”). Συνήθως οι “ευεργετικές” επιλογές ανάμεσα στις 3 διαθέσιμες απαιτούν να ξοδέψουμε resources, ενώ αντίθετα οι καταστροφικές προσφέρουν μεγάλο ποσοστό από resources. Επομένως, γίνεται και λίγο θέμα στρατηγικής το αν θα θυσιάσουμε πολιτισμούς για να κερδίσουμε resources που θα οδηγήσουν στην ευημερία άλλους.

Στο σύντομο Demo τοποθετούμαστε σε ένα γαλαξία όπου συνυπάρχουν 2 μόνο πολιτισμοί, ενώ στην πορεία προκύπτει και ένας τρίτος ύστερα από την εξελικτική πορεία των οργανισμών σε έναν άλλο πλανήτη. Πέρα από τη διαχείριση των στατιστικών τους, τα κυριότερα events που λαμβάνουν χώρα αφορούν τον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος, το αν οι πολιτισμοί θα συναντηθούν ποτέ, αλλά και το αν η συνάντηση αυτή θα είναι ειρηνική ή άκρως εχθρική. Ενδιαφέρον και καλογραμμένο game γενικά, παρά τον εμφανή low-budget χαρακτήρα του, και με ιδιαίτερα άρτια aesthetics.

Και το Fermi Paradox αναμένεται να κυκλοφορήσει σε Early Access, κάποια στιγμή τον επόμενο μήνα.

BLACKSMITH LEGENDS

Blacksmith Legends quest

ΚΚ: Tο Blacksmith Legends θυμίζει από πλευράς concept λίγο το Crossroads Inn και, όπως μπορεί να φανταστεί κάποιος, είναι ένα… Blacksmith Simulator. Ελέγχουμε έναν Blacksmith που ανοίγει σιδεράδικο σε μία πόλη, και καλείται να μάθει και να κραφτάρει συνταγές, να ολοκληρώσει quests-παραγγελίες για να αυξήσει την φήμη και την πελατεία του, να πουλήσει τα προϊόντα του στην αγορά, να συλλέξει τα απαραίτητα resources για τις συνταγές του, αλλά και να πληρώσει τους φόρους προς το Δήμαρχο.

Το όλο concept ενισχύεται από έξτρα gameplay παραμέτρους όπως η δυνατότητα να επηρεάσουν οι συνταγές μας την πορεία ανάπτυξης της πόλης μας, αλλά και η δυνατότητα να προσλάβουμε Ήρωες οι οποίοι εξερευνούν τον κόσμο, καθαρίζουν dungeons, και μας προσφέρουν κοινά ή σπάνια resources. Αρκετές από τις λειτουργίες του πλήρους game, όπως η πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά ή η δυνατότητα να ανοίξουμε έξτρα καταστήματα σε άλλες πόλεις, αναμενόμενα είναι κλειδωμένες στο demo.

Κάνει λιγάκι μπαμ πως το game δημιουργείται από μη-native English speakers, καθώς υπάρχουν αρκετά ορθογραφικά στα γραπτά του αλλά και κάποιοι ελαφρώς μη-ταιριαστοί και αναχρονιστικοί ιδιωματισμοί. Πέραν τούτου, το concept του είναι αρκετά απλοϊκό αλλά διασκεδαστικό για κάποιον που αναζητάει μια μεσαιωνική-low fantasy sim εμπειρία που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, χωρίς το τελικό προϊόν στην παρούσα του φάση να εντυπωσιάζει και δραματικά.

Όπως και να έχει, η ημερομηνία κυκλοφορίας του Blacksmith Legends είναι ακόμα στο αόριστο “Coming Soon/TBA”.

ROAD 96

Road 96 Scenery

ΚΚ: To Road 96 λανσάρεται ως ένα “procedurally generated road trip”, εμπνευσμένο από τις ταινίες του Ταραντίνο και των αδερφών Κοέν, από developers που εργάστηκαν πάνω σε games όπως το Valiant Hearts και το Memories Retold. Και, από πλευράς gameplay, είναι ακριβώς αυτό: στο κάθε playthrough ελέγχουμε διαφορετικό χαρακτήρα στη διάρκεια ενός road trip του προς τα σύνορα της χώρας, και παίζουμε μια διαφορετική αλληλουχία από σκηνές, με το κάθε road trip να είναι εν δυνάμει πλήρως διαφορετικό από τα άλλα. Η “διαφορετικότητα” αυτή φέρεται να επηρεάζεται από τις αλληλεπιδράσεις μας με το περιβάλλον, τις συναναστροφές μας με τους χαρακτήρες που συναντάμε, αλλά και με τον δεδομένο παράγοντα του randomness στην επιλογή των επόμενων σκηνών.

Στο demo έχουμε πρόσβαση σε 4 μόνο από τις σκηνές που θα υπάρχουν στο τελικό προϊόν. Ωστόσο, ακόμα και αυτό το “δείγμα δωρεάν” καθιστά κάτι παραπάνω από σαφείς της επιδιώξεις των δημιουργών, και το αποτέλεσμα μόνο ως σαγηνευτικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, αν και το game διαδραματίζεται σε ένα “φανταστικό” 1996 και σε μια εξίσου φανταστική χώρα, το σενάριο είναι αρκετά πολιτικοποιημένο και μπορούν άνετα να γίνουν συνδέσεις με τη δική μας πραγματικότητα (αυταρχική κυβέρνηση, άκρως πολωμένη επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, διχασμός του λαού, αστυνομική βία, διαφθορά, τρομοκρατία, πρόσφυγες, κτλ). Μοναδική μου ένσταση στο game, η οποία μάλλον θα χρειαστεί πρόσβαση στο τελικό προϊόν για να διευκρινιστεί πλήρως, αφορά το ενδεχόμενο να… TellTaleίζει περισσότερο από το επιτρεπτό και οι εξελίξεις σε κάθε σκηνή να είναι περισσότερο γραμμικές απ’ όσο θα υπέθετε κανείς. Δηλαδή, παρά τη φαινομενική ελευθερία κινήσεων, η κατάληξη της κάθε ξεχωριστής σκηνής να είναι μία και προδιαγεγραμμένη, άσχετα από τις ιδιότητες του χαρακτήρα μας και τις αποφάσεις του κατά τη σκηνή αυτή.

Το Road 96 αναμένεται να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στο τρέχον καλοκαίρι.

SACRED FIRE

Sacred Fire Choices

ΚΚ: Το Sacred Fire είχε επισημανθεί σε εμάς από press releases ήδη στο ΜΑΚΡΙΝΟ 2017, χρονιά στην οποία ολοκλήρωσε και ένα επιτυχημένο Kickstarter Campaign. Ωστόσο έπρεπε να περιμένουμε μέχρι φέτος για να δούμε επιτέλους δείγμα του gameplay του.

Το game φέρει τον υπότιτλο ενός “Psychological RPG”, και αυτός ο περίεργος χαρακτηρισμένος φαίνεται να επαληθεύεται από τα ίδια τα στοιχεία του gameplay. Ελέγχοντας έναν Πίκτη πολεμιστή (ή πολεμίστρια – το σενάριο αλλάζει λίγο έως πολύ ανάλογα με το φύλο του πρωταγωνιστή) στα χρόνια της Ρωμαϊκής παρουσίας στη Βρετανία και του Τείχους του Αδριανού, η δράση στο game προωθείται εν πολλοίς ως μια τυπική “Choose Your Own Adventure” περιπέτεια. Ειδοποιός διαφορά είναι όντως o “ψυχολογικός” παράγοντας: οι πράξεις και οι επιλογές του παίκτη, σε συνδυασμό με τις εκάστοτε περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά και τον δεδομένο παράγοντα της τύχης μέσω των dice rolls, επηρεάζουν διάφορα “ψυχολογικά” στατιστικά όπως Φόβος, Θυμός, Αυτοέλεγχος κτλ, και τα στατιστικά αυτά παίζουν κρίσιμο ρόλο στις προσφερόμενες επιλογές κατά τη διάρκεια του playthrough.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι λίαν δελεαστικό, και οι προοπτικές του game προδιαγράφονται εξαιρετικές για τους λάτρεις των choice-based/story-driven games αλλά και των historical RPGs. Βέβαια, όπως και στο Road 96, μένει να δούμε αν οι προσφερόμενες επιλογές στο τελικό game θα παίζουν όντως βαρύνοντα ρόλο ή αν αυτές θα επηρεάζουν καθαρά δευτερεύοντα στοιχεία και η εμπειρία θα είναι ανέλπιστα γραμμική.

Το Sacred Fire θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2021.

WARTALES

Wartales Map

ΠΓ: Σαρώνοντας από περιέργεια τους τίτλους στρατηγικής στο φετινό Steam Next Fest βγήκε στα προτεινόμενά μου ο παραπάνω τίτλος. Ήδη από την περιγραφή του προμηνυόταν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ανανεωμένο Battle Brothers 3D αισθητικής. Και το Wartales είναι ακριβώς αυτό! Ήδη από τον τεχνικό τόμεα, που χρειάζεται ακόμη βελτιστοποίηση, το demo καταφέρνει να αποδώσει όλη την gritty ατμόσφαιρα που αποπνέει ο τίτλος. Με το καλημέρα, στην αρχή της πλοήγησης του χάρτη νιώθει κανείς ότι ζει σε ένα αφιλόξενο μεσαιωνικό τοπίο όπου το παραμικρό σφάλμα μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Πέραν του τεχνικού τομέα- λιτή μουσική, φωτορεαλιστική απόδοση της μουντάδας- το Wartales ξεχωρίζει από τα σχετικά απλά συστήματα και την turn-based μάχη του. Κάθε μέλος της ομάδας των τυχοδιωκτών σας έχει διαφορετικό ρόλο ο οποίος εξειδικεύεται περαιτέρω στο 3ο level με την επιλογή μίας εκ των τριών κλάσεων που επιφέρει δικό της skillset. Η μεταφορά του παιχνιδιού σε 3D χάρτη επιφέρει κάποιες έξτρα λειτουργίες όπως η ύπαρξη viewcones των εχθρών, που σημαίνει ότι μπορούμε να τους στήσουμε ενέδρες δίνοντας πλεονεκτήματα στη μάχη. Κάποιες επιπρόσθετες λεπτομέρειες (π.χ. το campsite, η ανάθεση επαγγέλματος – blacksmith, herbalist κτλ.- στα μέλη της κομπανίας) προσδίδουν το απαραίτητο βάθος και υπόσχονται να διεκδικήσουν πολλές από τις ώρες σας!

Το Wartales βρίσκεται ήδη σε Early Access με όλα τα συστήματα να έχουν κλειδώσει. Η κυκλοφορία αναμένεται μέσα στο 2021 αφού εμπλουτίσουν το περιεχόμενό του.

ΚΚ: Συνδυασμός του πνεύματος του Battle Brothers με τον Open-World χαρακτήρα των Mount and Blade, και μάλιστα με παράλληλη δυνατότητα να στρέψουμε την μισθοφορική μας κομπανία προς το δρόμο της παρανομίας αν θέλουμε (με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στο gameplay). Το Wartales ήρθε φαινομενικά από το πουθενά, αλλά έγινε wishlisted με αστραπιαία ταχύτητα μετά τη σύντομη ενασχόληση με το demo του.

1 2Επόμενη σελίδα

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

17 Comments

  1. Νομίζω πως το Death Trash θα μας ενώσει όλους τους γκρινιάρηδες παππούδες φέτος (Eat Organs To Replenish Health-Crunch,Chomp.)

    To Sacred Fire με χάλασε, το UI ήταν οριακά κολλημένο με σάλιο πρωτοετούς φοιτητή και έδειχνε να υπάρχει αβυσσαλέο κενό μεταξύ σύλληψης και εκτέλεσης.

    Τα Road 96, Lake, White Shadows και το southern meta-gothic Norco αναμένονται πολύ δυνατές αφηγήσεις.

  2. Στο Sacred Fire συμφωνώ πως ίσως πρέπει να βρουν τρόπο να οπτικοποιήσουν καλύτερα τις πληροφορίες, ειδικά στον τρόπο που πετάγονται αριστερά και δεξιά κάτι νούμερα με ρυθμό πολυβόλου σε κάθε κλικ που γίνεται. Αλλά παράλληλα μου άρεσε ο αυτισμός της αφήγησης, [I]”μυρίζεις τα πουρνάρια και χαίρεσαι που είσαι στη φύση +[/I][B]10 ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ +6 ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ -5 ΝΕΥΡΑ[/B][I]”[/I]

  3. Διαφωνώ. Η λέξη έχει ουδέτερη χροιά, και όχι μόνον θετική.

    Επίσης, έγραψες “ανέπλιστα”, επομένως το point σου είναι εκ των πραγμάτων ηττημένο με βάση τις αρχές της memeολογίας.

    [IMG width=”703px”]https://www.meme-arsenal.com/memes/1af3a943370ea138ec52673c265d6707.jpg[/IMG]

  4. It burns! The self-own burns!

    Τι να σου πω, τα λεξικά πάντως και του Τριανταφυλλίδη και του Μπαμπινιώτη διαφωνούν με τη διαφωνία σου, με τον Μπαμπινιώτη να έχει και ολόκληρη επεξήγηση για τις διαφορές του “ανέλπιστος”, του “ανέλπιδος” και του “παρ’ ελπίδα”, γιατί χρησιμοποιούνται συχνά λάνθασμένα. Τα κοιτούσα χτες ακριβώς επειδή το ήθελα για το review του Backbone.

    Το “ανεπλιστός” δεν το αναφέρει ο κομπογιαννίτης βέβαια, οπότε τι ξέρει κι αυτός;

  5. Υπάρχει ανέλπιστη διαφωνία ανάμεσα στους λεξικολόγους πάνω σε αυτό το φλέγον ζήτημα. Το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής πχ το αναφέρει ως ουδέτερο.

    [URL unfurl=”true”]https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82&dq=[/URL]

  6. [QUOTE=”soad667, post: 573728, member: 102682″]
    Kάντε έντιτ το άρθρο και βάλτε μέσα το Γκρηκ. [B]Περιμένω[/B]..
    [/QUOTE]
    [S]#KentrikiSelida #TinAuto [/S]Ή εναλλακτικά μπορείς να διαβάσεις το [URL=’https://ragequit.gr/specials/item/steam-game-festival-demos/’]περσινό άρθρο[/URL].
    #GatesKaiEmvolia #PronooumeGiaEsas #Panikos

  7. [QUOTE=”Bathory, post: 573732, member: 102742″]
    Να ασκήσω κι εγώ τρελό μπούλινγκ στον [USER=102598]@Admiral[/USER] που έγραψε τις αράδες του για το UNmetal, χωρίς όμως να αναφέρει το UNepic και χωρίς να συμπεριλάβει το ριβιού του North πάνω σε αυτό.
    [/QUOTE]

    Απολογούμαι ταπεινά διότι δεν θυμόμουν ότι υπήρχε αντίστοιχο παιχνίδι!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL