REVIEWS

HER STORY

Το παραδέχομαι στεγνά : εκμεταλλεύομαι την «νεκρή» καλοκαιρινή περίοδο για να σκαρώσω χυδαία Μπορατσοφιέστα indie παρουσιάσεων. Το Her Story κυκλοφόρησε ένα περίπου μήνα πριν, ως καθαρά ανεξάρτητο «FMV Detective Mystery», δια χειρός Sam Barlow. Ο κύριος Barlow, αν και όχι ιδιαίτερα γνωστός στην πλειοψηφία των PC gamers, μόνο τυχαίος δεν είναι, καθώς πρόκειται για τον σχεδιαστή και σεναριογράφο των Silent Hill : Origins και Silent Hill : Shattered Memories μεταξύ άλλων.

HS1Η Viva Seifert είναι και ταλαντούχος μουσικός και φροντίζει να μας το αποδείξει, τραγουδώντας μια εξαιρετική, παραδοσιακή, murder ballad.

Το Her Story, με την πολύ χαμηλή τιμή και την αινιγματική «Τώρα τι ακριβώς είναι αυτό το πράγμα» παρουσίασή του, πέρασε κάτω από το ραντάρ μου όταν αρχικά κυκλοφόρησε. Ένα μήνα και μια πληθώρα διθυραμβικών κριτικών από το σύνολο σχεδόν του ειδικού τύπου αργότερα, αποφάσισα να ξεπεράσω τα όποια ψυχολογικά τραύματα μου είχαν αφήσει «κοινωνικά ευαίσθητοι» τίτλοι όπως το άθλιο Gone Home ή το φρικιώδες Sunset και να ζητήσω τον τίτλο για παρουσίαση.

Προς μεγάλη και ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξή μου, το παιχνίδι αποτελεί ένα θαυμάσια στημένο old school FMV μυστήριο, που αν έλεγες σε κάποιον πως είχε κυκλοφορήσει το 1994-95, θα γινόσουν απολύτως πιστευτός. Ολόκληρη η δράση του διαδραματίζεται μπροστά από ένα CRT μόνιτορ το οποίο δείχνει έτοιμο να παραδώσει το πνεύμα. Ο υπολογιστής τρέχει ένα λειτουργικό που φέρνει ύποπτα σε Windows 95 και τα δυο Readme αρχεία που βρίσκονται στην επιφάνεια εργασίας, μας πληροφορούν πως μπορούμε να παρακολουθήσουμε όλα τα βίντεο των ανακρίσεων της μυστηριώδους πρωταγωνίστριας και να κάνουμε αναζητήσεις στο αρχείο μέσω συγκεκριμένων λέξεων-κλειδιών.

HS5Το βασικό interface αναζήτησης που χρησιμοποιούμε στο παιχνίδι

Κατόπιν, αφηνόμαστε ελεύθεροι, ξεκινώντας από το αρχικό λήμμα «murder», να ανασκευάσουμε κομμάτι-κομμάτι την κατάθεση της Hannah(;) Smith, αναφορικά με τον βίαιο θάνατο του συζύγου της, Simon Smith.

Στην ουσία δηλαδή, ολόκληρο το παιχνίδι διαδραματίζεται μέσα σε μια οθόνη υπολογιστή και εμείς, χαμένοι στα βάθη του αρχείου, παρακολουθούμε μια σειρά videos της ταλαντούχας πρωταγωνίστριας Viva Seifert, την σειρά των οποίων επιλέγουμε βάσει του τι θεωρούμε σημαντικό στα λεγόμενά της. Το παιχνίδι δεν προσφέρει καμία καθοδήγηση ή αίσθηση σωστού και λάθους αναφορικά με την αναζήτησή μας. Πετυχαίνει έτσι ένα πολύ μεγάλο βαθμό ρεαλισμού, καθώς πραγματικά αισθανόμαστε πως είμαστε στην βάρδια, περασμένες δυο το βράδυ, με μια τεράστια κούπα καφέ στο πλάι μας, να χαζεύουμε τα βίντεο χαμηλής ανάλυσης και να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι επακριβώς έχει συμβεί, τι από τα λεγόμενα της παράξενης αυτής γυναίκας είναι πραγματικό και τι όχι.

HS3Κάθε ημέρα της ανάκρισης, η εμφάνιση της Hannah(;) ενδεχομένως κρύβει καινούρια μυστικά

Εντυπωσιακό είναι και το μέγεθος της βάσης δεδομένων που χρησιμοποιείται, καθώς οι λέξεις/φράσεις κλειδιά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, είναι πάμπολλες και εξεζητημένες. Κάθε φορά που ανακαλύπτουμε ένα νέο βίντεο, αυτό έχει μια ειδική σήμανση που μας ειδοποιεί πως δεν το έχουμε δει προηγουμένως, ούτως ώστε να διευκολύνεται η πλοήγησή μας ανάμεσα στις εκατοντάδες διαφορετικών clips.

Το Her Story, αν και προσπαθεί να παρέχει κάποιες στοιχειώδεις μοντέρνες διευκολύνσεις στο user interface του, ουσιαστικά απαιτεί χαρτί και μολύβι προκειμένου να παιχθεί σωστά μέχρι τέλους. Ήταν πραγματικά απολαυστικό, εν έτει 2015, να παρακολουθώ το κάθε βίντεο κρατώντας φουριόζικα σημειώσεις των λέξεων που θεωρούσα σημαντικές, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσω στην επόμενη αναζήτησή μου για στοιχεία.

HS2Μερικές φορές, ακόμη και το τέστ αλήθειας δεν επαρκεί

Η πολύ πειστική ερμηνεία της Seifert σε συνδυασμό με τον έξυπνο κατακερματισμό της ιστορίας σε βινιέτες (ουσιαστικά έχουμε πρόσβαση σε αποσπάσματα επτά διαφορετικών ανακρίσεων, οι οποίες έλαβαν χώρα σε ισάριθμες ημέρες) πείθουν και τελικά «πουλάνε» όλη την ιδέα του “Her Story”. Δεν πρόκειται ούτε για κάποια διαδραστική ταινία στα πλαίσια της Telltale, όπου καλούμαστε να λάβουμε κάποιες αποφάσεις αναφορικά με την έκβαση μιας συγκεκριμένης ιστορίας, ούτε και για κάποιο «παραδοσιακό» αστυνομικό adventure game.

HS6Βασικές αρχές της αστυνομικής μεθοδολογίας : ρωτάμε την ίδια ασυναρτησία δυο χιλιάδες φορές, μέχρι να σπάσουν και να πουν κάτι διαφορετικό.

Μοιάζει περισσότερο με μια σπαζοκεφαλιά πολυτελείας, όπου το στοίχημα που βάζουμε με τον εαυτό μας είναι εάν είμαστε αρκετά παρατηρητικοί, προκειμένου να αντιληφθούμε ποια είναι τα σημαντικά στοιχεία της κατάθεσης της κυρίας Smith και μέσω αυτών να οδηγηθούμε στην τελική αλήθεια. Σαφώς απευθύνεται σε ένα περιορισμένο κοινό, το οποίο αρέσκεται ακριβώς σε αυτού του τύπου τα αινίγματα και στην κατηγορία του, επιτυγχάνει απολύτως. Η αίσθηση πως «πιάσαμε» ένα ανεπαίσθητο ίχνος και το ακολουθήσαμε ως μια μεγάλη αποκάλυψη, είναι πραγματικά μοναδική και αποτελεί εξαίσια ανταμοιβή για τον σωστό παίκτη.

Με την τιμή του να είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλή, ο τίτλος αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να δοκιμάσουν οι νεότεροι παίκτες κάτι διαφορετικό και να θυμηθούν οι παλαιότεροι τις «χρυσές» ημέρες του FMV Gaming, τότε που κάθε νέος τίτλος ήταν μια δυνητική αποκάλυψη. Με άρτιο σενάριο, μια δυνατή ερμηνεία της πρωταγωνίστριας και μια απλή αλλά εθιστική μηχανική στην καρδιά του, το Her Story αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες indie προτάσεις της χρονιάς.

Pros

  • Εξαιρετική η μηχανική της σταδιακής αποκάλυψης της αλήθειας ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της ανάκρισης του παίκτη
  • Αυθεντική παρουσίαση υπολογιστικού περιβάλλοντος εικοσαετίας και βάλε. Οι παλιοί θα συγκινηθούν
  • Απαιτεί χαρτί και μολύβι προκειμένου να λυθεί σωστά και αποτελεί ένα πραγματικό δώρο για κάθε φίλο των αστυνομικών μυστηρίων

Cons

  • Η περιορισμένη κλίμακα της δράσης του, θα απωθήσει όσους δεν είναι θιασώτες της κατηγορίας, το παιχνίδι σε καμία περίπτωση δεν απευθύνεται σε όλους τους παίκτες.
  • Το UI θέλει κάποιες ακόμη βελτιώσεις προκειμένου να είναι αμεσότερα προσβάσιμο και περισσότερο χρηστικό σε κάποιο παίκτη γεννημένο μετά το 1995.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 89%

89%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

8 Comments

  1. Εξαιρετικό παιχνιδάκι.Διασκεδαστικότατο.Το θυμάμαι πολύ έντονα,γιατί ήταν το τελευταίο που πήρα (τη μέρα της ανακοίνωσης των capital controls).Τώρα αν άξιζε το 5ευρω δεν ξέρω,λόγω της ελάχιστης διάρκειας,αλλά είναι σίγουρα πρωτότυπο και φοβερά ενδιαφέρον.

  2. Απολαυστικότατο παιχνίδι και ριβιού. Ήμουν σίγουρος πως θα το έκανες λόγω Μπορατσοατμόσφαιρας στην υπόγα του αστυνομικού τμήματος. Τίμιο για το 5ευρω που ζήταγε, η καλύτερη στιγμή ήταν όταν κοίταξα τις 5 σελίδες σημειώσεων, που θύμιζαν ορνιθοσκαλίσματα παρανοϊκού.

  3. +1.

    Δεν μιλάμε για μια εμπειρία τύπου The Last Express, αλλά από την στιγμή που αρέσκεται κανείς στην αναλυτική και επαγωγική σκέψη και την εξαγωγή συμπερασμάτων, μπορεί να περάσει ένα πολύ ευχάριστο 2ωρο μαζί του. Σε τέτοια τιμή κιόλας, δεν το σκέφτεσαι καν!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL