REVIEWS

THE 39 STEPS

“The story is greatly appreciated in the midst of mud and rain and shells, and all that could make trench life depressing.”

Το παραπάνω απόσπασμα είναι πέρα για πέρα αληθινό και είναι μέρος επιστολής (να είχαν άραγε εφεύρει τον όρο “fan mail” το 1915;) που έστειλε Βρετανός στρατιώτης στον συγγραφέα του The 39 Steps, τον Σκωτσέζο John Buchan. Αν και γράφτηκε σχεδόν εκατό χρόνια πριν, το βιβλίο χαράχτηκε στην παγκόσμια συνείδηση από την κινηματογραφική μεταφορά του Alfred Hitchcock το 1935 και πάω στοίχημα πως ένα σεβαστό και μερακλωμένο ποσοστό ανάμεσά σας, είδε τη βερζιόν του ’78 κάποια στιγμή στην ΕΤ1.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο mainstream “Man On The Run” θρίλερ, που τόσο αγαπήθηκε και δουλεύτηκε στο Δυτικό κόσμο μετέπειτα. Οι Story Mechanics, σε συνεργασία με διάφορους εκλεκτούς λεβέντες στα ραδιοτηλεοπτικά Αγγλίας/Γαλλίας, ανέλαβαν να πάρουν αυτή την εμβληματική ιστορία (Ο Ian Fleming ουσιαστικά εφηύρε τον χαρακτήρα του James Bond, αντιγράφοντας τον πρωταγωνιστή του Steps, Richard Hannay)και να την μεταφέρουν στις οθόνες μας, στηριζόμενοι στην πανταχού παρούσα Unity Engine.

39Steps4Η εξαιρετική δουλειά στον εικαστικό τομέα μας θυμίζει ότι κάπου έχουμε ένα ραντεβού με ένα Gabriel Knight 4.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας αν θέλετε να ασχοληθείτε με τον τίτλο, είναι πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για παιχνίδι. Έχουμε μια καθαρότατη περίπτωση interactive fiction, με το “interactive” σε τριπλά εισαγωγικά. Περισσότερο πολυτελές e-book, παρά παιχνίδι (o χαρακτηρισμός του ως “adventure” στο Steam είναι πέρα για πέρα άστοχος) το 39 Steps χρησιμοποιεί εξαιρετικής ποιότητας voice-overs, σε συνδυασμό με περιγράμματα ηθοποιών και πανέμορφα 2D art panels που μαζί με ατμοσφαιρικά μουσικά θέματα, αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν το βιβλίο του Buchan.

Στις τέσσερις περίπου ώρες που κρατάει η ανάγνωση/θέαση του έργου, οι μοναδικές αλληλεπιδράσεις που θα έχουμε με το παιχνίδι, είναι κάποια κλίκ του mouse, όπως και κάποιες κινήσεις αυτού (Όπως είχαμε δει στο παλαιότερο Trauma, που ακολουθούσε αντίστοιχο καλούπι) ώστε απλά να προχωρήσουμε την ιστορία. Δεν αποφασίζουμε τίποτε και είναι φυσικά, αδύνατο να χάσουμε.

Ευτυχώς, το υλικό βγάζει μια τόσο ευχάριστη old school Βρετανίλα, που πραγματικά θέλεις να το βιώσεις με γουίσκι και εκλεκτό καπνό ανά χείρας, τρίβοντας τη σεβάσμια γενειάδα σου και μουρμουρίζοντας αγριάδες στα Γαελικά. Το σενάριο αν και ξεκινά αρκετά τετριμμένο, ξετυλίγεται πολύ όμορφα και από ένα σημείο και μετά, μου είχε κεντρίσει πραγματικά το ενδιαφέρον. Η δουλειά που έχει γίνει στον εικαστικό τομέα πραγματικά σε βάζει απόλυτα στο κλίμα του ανθρωποκυνηγητού και από ένα σημείο και μετά, όπως συμβαίνει με όλα τα καλά βιβλία, απλά δεν το αφήνεις μέχρι να φτάσεις στο τέλος.

39Steps3Ο Πρωθυπουργός “Καρολίδης” γύρω από τον οποίο στήνεται ολόκληρο το μυστήριο. Εντύπωση προκαλεί ότι ο ίδιος ο Buchan έδωσε το όνομα εσκεμμένα λάθος στο πρωτότυπο κείμενο.

Χωρίς να θέλω να δώσω πολλές λεπτομέρειες, το The 39 Steps ακολουθεί τον Richard Hannay, έναν μηχανικό που έκανε την περιουσία του στην Αφρική και έχει γυρίσει πλέον στην θανάσιμη πλήξη του Λονδίνου. Όταν ο περίεργος Αμερικανός γείτονάς του εμφανιστεί αναπάντεχα στην πόρτα του, ικετεύοντάς τον να τον κρύψει και αποκαλύπτοντάς του μια τρομερή συνομωσία με στόχο τη δολοφονία του δικού μας Ελευθερίου Βενιζέλου ( ο οποίος για άγνωστους λόγους παρουσιάζεται ως «Καρολίδης») ξεκινά μια απίστευτη αλληλουχία γεγονότων που θα βρει τον ήρωα μας κατατρεγμένο από θεούς και δαίμονες, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αγγλίας. Αν και από τον καιρό του Buchan έχει κυλήσει άφθονο νερό στο αυλάκι, η ιστορία του παραμένει επίκαιρη και γοητευτική.

39Steps1Interactive Γουισκοποσία. Ένα παιχνίδι με ευαισθησίες και αγάπη.

Και αυτό είναι λοιπόν το The 39 Steps. Ένα τολμηρό πείραμα με τη μορφή του e-book στον 21ο αιώνα. Με την εξαιρετική του καλλιτεχνική διεύθυνση και ατμοσφαιρική παρουσίαση, είναι μια κομψότατη εναλλακτική στην απλή παρακολούθηση μια ταινίας ή την ανάγνωση ενός «σκέτου» paperback. Παιχνίδι δεν είναι, όποιος το πλησιάσει ως τέτοιο θα απογοητευτεί, καθώς κάνει το Dear Esther να μοιάζει φεστιβάλ διαδραστικότητας. Είναι όμως εξαιρετικό σε αυτό που προσφέρει και σε βάζει σε σκέψεις. Αν οι Story Mechanics έκαναν τόσο προσεγμένη δουλειά σε αυτό τον «κλασσικό» τίτλο, σκεφτείτε τι θα μπορούσε να γίνει με αντίστοιχες μεταφορές σε έργα των H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe και γιατί όχι, Chuck Palahniuk.

(Αν ψάχνεις τη βαθμολογία, πήγαινε πάνω και διάβασε γιατί το να μπει ένας οποιοσδήποτε βαθμός στο The 39 Steps είναι εξίσου άκυρο με το να βαθμολογηθεί ένα βιβλίο. Παρεπιπτόντως, ωραία τραγιάσκα!)

Pros

  • Κομψότατος εικαστικός τομέας
  • Πετυχημένα και ατμοσφαιρικά voice overs
  • Δείχνει το δρόμο για το μέλλον των e-books
  • Τα achievements του δεν ξεκλειδώνουν εάν κάνετε skip τον παραμικρό διάλογο, επιβραβεύοντας έτσι με έξυπνο τρόπο την αφοσίωσή σας.

Cons

  • Δεν είναι παιχνίδι και είναι άστοχο να πωλείται ή να διαφημίζεται ως τέτοιο
  • Περισσότερη διαδραστικότητα στα πλαίσια του μέσου θα το βοηθούσε να φτάσει σε πολύ μεγαλύτερο κοινό.
  • Η σχεδόν πλήρης απουσία animation μερικές φορές “φτωχαίνει” την κατά τ’άλλα εξαιρετική παρουσίαση.

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL