REVIEWS

BATMAN – A TELLTALE SERIES EP. 4: GUARDIAN OF GOTHAM

Χαμένη ευκαιρία. Μόνο έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς (και φυσικά η Ώριμη Τριχωτά Καραφλή Μάζα) το τέταρτο επεισόδιο του Batman εκ Telltale ορμώμενου. Μετά από τις μεγάλες ανατροπές και αποκαλύψεις του τρίτου επεισοδίου (τις οποίες εσκεμμένα αποφεύγουμε ως επτασφράγιστα spoiler), ο Bruce Wayne καταλήγει ως έγκλειστος στο ψυχιατρείο της Gotham, Arkham Asylum. Όπως είχε ήδη διαφημίσει η Telltale εκεί κάνει την παρθενική του εμφάνιση και ο Joker με την επωνυμία του John Doe (δηλαδή το τυπικό όνομα που δίδεται σε άγνωστης ταυτότητας πρόσωπα). Δυστυχώς ούτε και ο μεγαλύτερος villain στην ιστορία των comics μπορεί να σώσει το εντελώς «κενό» τέταρτο επεισόδιο.

Batman Telltale ep4 2Guest star: Willem Dafoe.

Οι φίλοι του Σκοτεινού Ιππότη θα είναι πιθανότατα γνώριμοι με το έργο-σταθμό του Grant Morrison Arkham Asylum – A Serious House on Serious Earth, το οποίο απεικονίσθηκε αισθητικά από το ιδιοφυές καλλιτεχνικό ταλέντο του Dave McKean. Αυτό το graphic novel πραγματεύτηκε για πρώτη φορά πολλά ζητήματα γύρω από την  ψυχοσύνθεση του Bruce Wayne, καθώς και των εσωτερικό κόσμο διάφορων villains. Η, δε, νοητική διαπάλη του Bruce Wayne με τον Joker έδειξε ότι την ανάγκη ύπαρξης του δευτέρου ώστε να υπάρχει ο πρώτος. Ο λόγος ύπαρξης αυτής της εκτενούς παρένθεσης είναι για να καταδείξει ότι ούτε ένα ψήγμα από τα παραπάνω δεν λαμβάνουν χώρα στο υπό εξέταση επεισόδιο. Μόνο δύο πράξεις, από τις συνολικά έξι, διαδραματίζονται στο διαβόητο άσυλο και η εξέταση χαρακτήρων είναι εντελώς επιφανειακή. Δεν μπορούμε βέβαια να παραγνωρίσουμε ότι υπάρχουν μερικά στοιχεία από τα οποία η Telltale μπορεί να αντλήσει υλικό για μεταγενέστερες ιστορίες.

Batman Telltale ep4 1Ακόμη και στο μοναδικό στοιχείο που θα μπορούσε να υπάρξει πολύ “ζουμί” εισπράτουμε μεγάλη ψυχρολουσία…

Το παραπάνω είναι ένα αίσθημα που υπάρχει διάχυτο στο επεισόδιο. Στο τέλος του επεισοδίου αυτό που ο παίκτης εισπράττει από την αφηγηματική είναι ότι μπήκε εντελώς σφήνα-filler ώστε να παραδώσει περισσότερα origins χαρακτήρων (λέγε με Joker, Ventriloquist, Zsasz, και ένας bonus-έκπληξη) και η ανάπτυξη της ιστορίας αλλά και του ήδη γνώριμου cast πέρασε σε εντελώς δευτερεύοντα ρόλο. Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί ο Harvey Dent του οποίου η παρουσία είναι διάχυτη στο επεισόδιο, και φυσικά υπάρχει μία ολόκληρη πράξη που μας φέρνει σε άμεση αντιμετώπιση μαζί του. Ίσως το μόνο θετικό που μπορούμε με ευκολία να καταδείξουμε στο τέταρτο επεισόδιο, είναι ότι η Telltale προσπάθησε έντονα να δημιουργήσει διαφορετική εξέλιξη της ιστορίας (προσοχή: εξέλιξη, όχι κατάληξη) βάσει των επιλογών-διλλημάτων που καλούμαστε να επιλύσουμε. Τα αποτελέσματα αναμένουμε να τα δούμε στο πέμπτο και τελευταίο επεισόδιο της σαιζόν.

Batman Telltale ep4 3Δεν λείπουν και οι μακάβριες, αρκετά ενήλικες σκηνές, στο πνεύμα αυτών που είχαμε δει και στο The Wolf Among Us.

Κρίνοντας το επεισόδιο στο σύνολό του μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι η Telltale στην προσπάθειά της να αφήσει θεμέλια για μία δεύτερη σαιζόν (κάτι που διαφαίνεται πλέον σαφέστατα), υπέπεσε σε ερασιτεχνικό λάθος γύρω από την αφηγηματική της. Έπειτα από το τόσο έντονο «New World Order”, το «Guardian of Gotham” είναι μία ψυχρολουσία κενής αφηγηματικής και εντελώς αδιάφορων διαλόγων, που προσπαθεί περισσότερο να επενδύσει στο μέλλον της σειράς, παρά στην ιστορία που διαδραματίζεται τώρα.

Pros

  • Οι διακριτικές πινελιές και υπόνοιες που αφήνει ο Joker στα λόγια του.
  • Ο Harvey Dent εξακολουθεί να προοδεύει προς την άβυσσο.
  • Η σκηνή του εγκλήματος όπου…. *spoilers*.

Cons

  • Εντελώς “χάρτινος” Bruce Wayne, σε αντίθεση με το προηγούμενο επεισόδιο, έστω και αν αυτό προσπαθεί να αποδωθεί σεναριακά.
  • Πολύ μπλα-μπλα, ουσία τίποτα. Ακόμη και για το είδος των visual novels…
  • Χαμένη ευκαιρία η “επίσκεψη” στο Arkham Asylum.
  • Οι πολέμιοι των narrative videogames, μόλις απέκτησαν άλλο ένα επιχείρημα στη λίστα τους.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 78%

78%

Παύλος Γεράνιος

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows... Αυτό δεν τον πτόησε και αγάπησε τη Μητέρα Πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Θήτευσε και στην άγονη παραμεθόριο των κονσολών (πάντα σε σπίτια φίλων, ποτέ στο δικό του), αλλά το PC ήταν αυτό που τον κράτησε. Λάτρης των ποιοτικών τίτλων από όλα τα είδη, θεωρεί πώς η ιστορία και αυτό που θέλει να πει το παιχνίδι ως μέσο είναι το κυριότερο και όχι η ταμπέλα. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις φυσικά...

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL