REVIEWS

7 GRAND STEPS

To 7 Grand Steps έκανε αρκετό ντόρο όταν βρέθηκε μεταξύ των φιναλίστ τόσο των φετινών Indiecade Awards όσο και του καταξιωμένου -πλέον- Independent Games Festival. Με αισθητική τραβηγμένη απευθείας από τα επιτραπέζια παιχνίδια και στρατηγικό βάθος ανάλογο του ιστορικού King of Dragon Pass, είναι αλήθεια πως κίνησε την περιέργειά μου.

Δεν πρόκειται για κάποιο παραδοσιακό grand strategy παιχνίδι, αλλά για ένα ιδιοσυγκρασιακό υβρίδιο, το οποίο προσπαθεί να συνδυάσει και να ισορροπήσει αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους στοιχεία. Το αν πετυχαίνει ή όχι και πόσο, θα το δούμε ευθύς αμέσως.

BY THE GREAT RIVER, WHEN CITIES FIRST GREW…

7Grand1Τα tutorials του παιχνιδιού είναι καλογραμμένα αλλά μας εγκαταλείπουν νωρίς…

Το 7 Grand Steps ξεκινά όσο παραδοσιακά γίνεται. Αρχίζουμε ως ο ταπεινότερος των προγόνων μας, ένας απλός ανειδίκευτος εργάτης στην Εποχή του Χαλκού. Τα μινιμαλιστικά γραφικά του παιχνιδιού, ουσιαστικά ένας πίνακας με τέσσερις ομόκεντρους δίσκους, έναν για κάθε κοινωνική τάξη και κάποια “πιόνια” που κινούνται πάνω σε αυτούς, είναι η πρώτη κόκκινη σημαία του παιχνιδιού. Όχι πως οι οπαδοί των strategy games περιμένουν να δουν την Frostbyte 3 ντέ και καλά, αλλά υπάρχει ο καλός τρόπος των high-res Full HD στατικών γραφικών και η κλειδωμένη 1024 Χ 768, low-res απεικόνιση του 7 Grand Steps που πραγματικά εγείρει κάποιες απορίες σχετικά με το πόσο δύσκολο θα ήταν να παρέχεται μια επιλογή για στοιχειωδώς ξεκούραστα γραφικά εν έτει 2013.

Παίζουμε “ταϊζοντας” tokens σε σχισμές, ώστε να κινήσουμε το πιόνι μας μακριά από τους κροκόδειλους που καραδοκούν και προς τη συλλογή κάποιων πόντων οι οποίοι μετράνε προς ένα “Μεγάλο Έργο” της οικογένειάς μας, το οποίο διαλέγουμε στην αρχή κάθε κύκλου του παιχνιδιού. Μπορούμε φερ’ειπείν τα ξεχωριστά “Legend Points” που μαζεύουμε να τα βάλουμε προς μια νέα επιστημονική ανακάλυψη, ένα ηρωικό κατόρθωμα ή εντελώς πεζά και ωφελιμιστικά, προς την άνοδό μας στις κοινωνικές τάξεις. Σαν παραδοσιακό επιτραπέζιο σκεφτείτε το, όπου πρέπει σε κάθε σειρά να κινείστε διαρκώς προς τα εμπρός, καθώς το ταμπλώ συνέχεια γυρίζει προς τους κροκόδειλους που ελοχεύουν τέρμα αριστερά. Αν δεν κινηθείτε γρήγορα και αποφασιστικά, γίνεστε το εκλεκτό μεζεδάκι τους.

7Grand3Το πράσινο ανθρωπάκι είναι τίγκα στη ζούλια γιατί του ‘φαγα τη γυναίκα. Με χουνέριαζε σε κάθε σειρά.

Η οικογένεια αποτελεί τον πυρήνα του 7 Grand Steps και ως εκ τούτου ο γάμος και τα παιδιά είναι μια από τις πρώτες μηχανικές του τίτλου με τις οποίες ερχόματε σε επαφή. Παρά κάποια στοιχειώδη tutorials επί του θέματος, ουσιαστικά εμφανίζονται δυο το πολύ τρεις υποψήφιες νύφες/γαμπροί στην αρχή κάθε κύκλου και αν κινηθούμε στο ίδιο τετράγωνο με αυτούς, έχουμε τη δυνατότητα να τους ζητήσουμε σε γάμο. Αν έχουμε μαζέψει πολλά “τάλαντα”, θεωρείται πως έχουμε μεγαλύτερη προίκα και είμαστε έτσι πιο επιθυμητοί σύζυγοι. Αυτός ο μηχανισμός φυσικά ποτέ δεν επεξηγείται επαρκώς και αφήνεται σε ένα διαρκές trial and error να καταλάβουμε τί και πώς πρέπει να το κάνουμε ώστε να βρούμε ένα καλό (ήτοι, με προίκα και όρεξη για σκλαβιά) ταίρι.

Από τη στιγμή τελοσπάντων που καλοπαντρεύουμε τον πρωταγωνιστή μας, διαλέγουμε εάν θα κινηθούμε εμπρός ξοδεύοντας ένα token και ενδεχομένως μαζεύοντας legend points ή αν θα μείνουμε στατικοί (χάνοντας ουσιαστικά έδαφος) για να φτιάξουμε περισσότερα tokens. Αν τριγυρίζουμε το ίδιο τετράγωνο με τον/την σύζυγο, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να προκύψουν κουτσούβελα, τα οποία με τη σειρά τους διαλέγουμε εάν θα εκπαιδεύσουμε σε κάποια τέχνη, αν θα τ’αφήσουμε να παίξουν ή αν θα τα στείλουμε να ράβουν σπορτέξ για δυο σέντς την ημέρα ή κάποια μεντιεβάλ εκδοχή αυτής της θαυμάσιας επενδυτικής πολιτικής τελοσπάντων.

7Grand2Οι πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του παιχνιδιού είναι και εκνευριστικά random, βεβαίως βεβαίως!

Σας έπιασε το κεφάλι σας ή όχι ακόμη; Η αλήθεια είναι πως στο 7 Grand Steps μπορείτε να κάψετε ΠΟΛΛΕΣ ώρες και να μην πάρετε χαμπάρι. Καθώς ολόκληρο το gameplay ουσιαστικά περιορίζεται στο να ταϊζετε νομισματάκια σε μια σχισμή και να χαζεύετε τα πούλια σας να πηγαίνουν πέρα δώθε και τα σαγόνια των κροκοδείλων να κάνουν κλάκα-κλάκα, δημιουργείται ένας υπνωτιστικός σχεδόν ρυθμός. Με το απαλό, νανουριστικό ethnic-world soundtrack που παίζει διαρκώς από πίσω, εύκολα μπορεί να συλλάβετε τον εαυτό σας να μουρμουρίζει “άλλη μια σειρά, είμαι τόσο κοντά στο Legend!” καθιστώντας τον τίτλο ένα φοβερό υποψήφιο για mobile και tablet συσκευές.

Μέρος της γοητείας του έγκειται και στο γεγονός ότι αν καταφέρετε να αναρριχηθήτε κοινωνικά και να φτάσετε στην άρχουσα τάξη της εκάστοτε εποχής, ξεκλειδώνουν ολόκληρα mini games, τα οποία θυμίζουν εξαιρετικά το φοβερό King of Dragon Pass και σας επιτρέπουν να μανατζάρετε ολόκληρη την κοινωνία σας, διαλέγοντας πόσους στρατιώτες θα στείλετε και πού, τί προμήθειες θα εξασφαλίσετε για το λαό σας και τελοσπάντων όλα τα γραφειοκρατικά μπλιτζιμπλόγκια που εκστασιάζουν το Ναύαρχο. Συχνά πυκνά, ανεξαρτήτως μονοπατιού που διαλέξατε, θα έχετε και κάποιες “choose your own adventure” σεκάνς, όπου σας περιγράφονται κάποια γεγονότα και καλείστε να διαλέξετε μια αντίδραση, πάλι χωρίς καμία καθοδήγηση από μεριάς του παιχνιδιού.

Το κακό μ’αυτή την “ελευθερία” είναι πως ενώ σε άλλα παιχνίδια υπάρχει κάποια πρόβλεψη για κάθε σας αντίδραση, στο 7 Grand Steps τείνει να υπάρχει μια “σωστή” λύση, την οποία, σωστά μαντέψατε, οφείλετε να μυρίσετε τα νύχια σας για να ανακαλύψετε. Αν διαλέξετε κάτι άλλο, το πιο πιθανό είναι ο πρόγονός σας να πεθάνει και το παιχνίδι να σας καλέσει να δοκιμάσετε την τύχη σας με έναν από τους απογόνους του. Παραδοσιακό save δεν υπάρχει, κάθε παιδί είναι και μια “ζωή”, μια ευκαιρία να συνεχιστεί η οικογένεια. Ακριβώς λόγω της ελλειπούς καθοδήγησης από μεριάς του παιχνιδιού, είναι δυνατό να παίζετε δεκάδες ώρες και να παραμένετε ένας άθλιος κολλίγος, ο οποίος μένει μονίμως μισό βήμα μπροστά από τους κροκόδειλους και δεν έχει στον ήλιο μοίρα.

Ένας hardcore εξομοιωτής φουκαρά δηλαδή. Υπάρχει βάθος και για το σωστό gamer, ίσως το 7 Grand Steps αποτελεί μια μικρή αποκάλυψη, με την έμφαση που δίνει στην οικογένεια και τις μικρές, random περιπέτειες. Όσο περισσότερο παίζετε, τόσο περισσότερα events και gameplay μηχανισμούς ανακαλύπτετε και επαφίεται στη διακριτική σας ευχέρεια το πόσο θα τους απολαύσετε ή και εκμεταλλευτείτε.

7Grand4Ελπίζω να σας αρέσει να ρίχνετε tokens σε σχισμές γιατί έχουμε μπροστά μας τριανταδύο ώρες από δαύτο…

Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν μπορώ ούτε να θάψω, ούτε και να προτείνω σε κάποιον το 7 Grand Steps. Αν είστε “παραδοσιακός” gamer, ξεχάστε το. Αν πάλι είστε grand strateg-άς της Σχολής Paradox, πάλι μου φαίνεται θα ξενερώσετε. Το παιχνίδι είναι απλό και εθιστικό, δείχνει ύπουλα casual εκ πρώτης όψεως, αλλά όσο περισσότερο χρόνο επενδύσετε σε αυτό, άλλες τόσες ανταμοιβές θα εισπράξετε. Όσοι ψάχνετε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα ενδεχομένως θα εκτιμήσετε τις παράξενες αρετές του, αλλά καλού κακού, δοκιμάστε πρώτα το demo που κυκλοφορεί στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Εγώ πάλι, έχω κάτι κροκόδειλους να ταϊσω…

Pros

  • Μεγάλο βάθος που ξεδιπλώνεται σταδιακά και ανάλογα με τις ενέργειες του παίκτη
  • Ευχάριστος κλίκι-κλάκα ήχος όταν ρίχνουμε το token μας στη σχισμή
  • Τεράστια αντοχή στο χρόνο

Cons

  • Ελλιπή tutorials που αφήνουν πάρα πολλά πράγματα σε trial and error διαδικασίες
  • Μπορεί να παίζετε δεκάδες ώρες χωρίς να κάνετε ουσιαστικά τίποτα
  • Πολύ φτωχά γραφικά
  • Αρκετές “άδικες” επιλογές, καθώς ποτέ δεν έχετε στοιχεία ή ενημέρωση για τους παράγοντες που θα επηρρεάσουν κάποιο εγχείρημά σας

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 70%

70%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

11 Comments

  1. Ως ο σωστός διαταραγμένος τύπος, σε βεβαιώνω πως η trial & error διαδικασία μάλλον είναι στα θετικά του τίτλου. Αυτό το “Hardcore εξομοιωτής φουκαρά” μου τσάκισε το είναι… Και η επιλογή ” Use Token ή παίξτο μεζές”, πρωτότυπη αν μη τι άλλο.

  2. Σύντροφε Οίκε του Φραπέ, ίσως είσαι το 0.2% στο οποίο απευθύνεται ο τίτλος 🙂

    Και το “βγάλε άκρη μόνος-trial & error” και ‘γω το εκτιμώ, απλά εδώ το παρατραβάει ο μάστορας το σκοινί. Φυσικά αν ψήνεσαι να ρίξεις δεκάδες ώρες στον τίτλο, δεν αντιλέγω, κρατάει τα πράγματα διαρκώς φρέσκα!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL