REVIEWS

F1 2012

Τρίτη χρονιά που η Codemasters, διατηρώντας το licensing, κυκλοφορεί τίτλο εστιασμένο στον κόσμο της F1. Τρίτη φορά που επιχειρεί να μας προσφέρει εμπειρίες και κλίμα που να προσεγγίζουν τα αντίστοιχα αληθινά και τα εντός πιστών τεκταινόμενα. Τρίτη απόπειρα να αποφύγει σχεδιαστικές παραβλέψεις και bugs που αποδεικνύονται καταλυτικά ως προς τη μετρίαση του συνολικού αποτελέσματος. Τα καταφέρνει φέτος, ή έχει αρκετό δρόμο ακόμη μπροστά της μέχρι την επιτυχία;

Προτού ξεκινήσετε την ανάγνωση, απαραίτητο είναι να έχετε υπόψη σας ότι το παρακάτω review βασίζεται στην εικόνα που έχει πλέον το παιχνίδι, κατόπιν 11 (!) patches που ακολούθησαν της κυκλοφορίας του στο Steam.

ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

Από έναν τίτλο που επιχειρεί να σε βάλει όσο το δυνατόν πιο πειστικά στο κλίμα αγώνων F1 και κυκλοφορεί σε ετήσια βάση, μοιραία αναμένεις βελτιώσεις στον οπτικοακουστικό τομέα. Χωρίς να λείπουν, δεν είναι εκείνες που θα κάνουν τον παίκτη να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υφίστανται εμφανείς διαφορές στο γραφικό και ηχητικό πακέτο της φετινής έκδοσης, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη. Τα μονοθέσια είναι όμορφα και προσεκτικά σχεδιασμένα, τα αυτοκόλλητα των χορηγών είναι ευδιάκριτα και ευανάγνωστα, αλλά αυτά λίγο πολύ ισχύανε και στο F1 2011. Αλλαγές έχουν επέλθει στον σχεδιασμό ορισμένων πιστών, με άλλες να είναι επουσιώδεις κι άλλες πολύ σημαντικές. Παράδειγμα της πρώτης περίπτωσης είναι η αλλαγή του χρωματισμού των kerbs στη Monza. Όμορφη, αλλά προφανώς ασήμαντη πινελιά. Ο πιο ορθός σχεδιασμός του πλάτους του οδοστρώματος στο Marina Bay circuitτης Σιγκαπούρης όμως, καθώς και η αύξηση του φωτισμού στην εν λόγω πίστα, έχει τεράστια σημασία και αποτελεί σαφές δείγμα ότι οι άνθρωποι της Codemasters σκύψανε πάνω από καθεμία εκ των 20 πιστών που περιλαμβάνονται στο καλεντάρι της F1 και με προσοχή διορθώσανε τα λάθη που υπήρχαν στο παιχνίδι τους. Αναφορικά με τον ήχο, εκτός του διαφορετικού θορύβου που παράγει ο κινητήρας έκαστου μονοθέσιου, επιτέλους η χρήση του KERS γίνεται αισθητή διά της ακοής, αφού η πρόσκαιρη διαφορά στον ήχο του κινητήρα μαρτυρά αμέσως την ενεργοποίησή του. Το σύστημα ενδοεπικοινωνίας αποδίδει καλύτερα, αλλά για μία ακόμη χρονιά απουσιάζει το team radio άλλων ομάδων, που θα εκτόξευε τον ρεαλισμό στα ύψη. Θα το περιμένουμε του χρόνου…

f1-snap1Το Young driver test είναι χρησιμότατο, ειδικά για τους άπειρους οδηγούς

Ο χειρισμός του παιχνιδιού, αφού διευκρινίσουμε ότι δεν απαιτεί την ύπαρξη τιμονιέρας (μπορούμε δηλαδή να παίξουμε και με το πληκτρολόγιο ή το gamepad), αλλά δείχνει ξεκάθαρα ότι είναι παραπάνω από απαραίτητη, αποδείχθηκε πληγή για το γόητρο της Codemasters, λόγω μίας κομβικής απόφασης από μεριάς της εταιρείας, που ενώ ως σκέψη ήταν ευστοχότατη, υλοποιήθηκε εντελώς λανθασμένα. Κατά το αρχικό λανσάρισμα του F1 2012, όντας εντός πίστας και προσεγγίζοντας μία αρκετά κλειστή στροφή, είχε εξαλειφθεί η δυνατότητα να φρενάρουμε τελευταία στιγμή και στη συνέχεια να στρίψουμε απότομα το τιμόνι, κερδίζοντας έτσι χρόνο σε σχέση με τους αντιπάλους μας. Με άλλα λόγια, όπως ακριβώς ισχύει και στην πραγματικότητα, η γωνία κλίσης των εμπρόσθιων τροχών πλέον δεν ήταν μεγάλη και απέτρεπε την οδήγηση του μονοθέσιου με τρόπο που δε συνάδει με τη λογική της F1.

Αυτή η τεράστια αλλαγή όμως, προϋπέθετε δύο απαραίτητα συνοδευτικά γνωρίσματα: Πρώτον, τη διαφορετική προσέγγιση κάθε στροφής από μέρους των παικτών, που όφειλαν να ξεχάσουν όσα ήξεραν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Δεύτερον, όμοια συμπεριφορά από μέρους των υπολοίπων πιλότων και παρεμφερείς χρόνους διέλευσης από τα εν λόγω σημεία. Δυστυχώς το δεύτερο απουσίαζε, καθώς στην πράξη χάναμε πολύ χρόνο μέσα στον αγώνα, γύρο με τον γύρο. Αναπόφευκτο ήταν να καταστρέψει την παραμικρή πιθανότητα να ισχύσει και το πρώτο, δηλαδή να αποδειχθούν πρόθυμοι οι gamers να ανακαλύψουν εκ νέου τον τρόπο οδήγησης στον κόσμο της F1. Φυσικό επακόλουθο ήταν να ξεσηκωθούν στα διάφορα forums, ισχυριζόμενοι ότι τα μονοθέσια πολύ απλά… δε στρίβανε! (Ασφαλώς σφάλανε, αλλά το ίδιο το παιχνίδι τους έκανε να το πιστεύουν, με τους χρόνους που επιτυγχάνανε οι υπόλοιποι οδηγοί). Δεν άργησε λοιπόν να έρθει η αναίρεση της εν λόγω αλλαγής στον τομέα του χειρισμού και μέσω patch να επιστρέψουμε στον πρότερο τρόπο οδήγησης. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά αποτέλεσμα έλλειψης σωστού σχεδιασμού και ισχυρής βούλησης. Από τη στιγμή που αποφασίζεις να δείξεις στον παίκτη ότι «έτσι οδηγείται ένα μονοθέσιο στην πραγματικότητα», οφείλεις να διασφαλίσεις ότι όταν μάθει να το κάνει σωστά, δε θα εξακολουθεί να χάνει χρόνο σε σχέση με τους άλλους οδηγούς, που ελέγχει η CPU. Εκτός αυτού, δε θα λυγίσεις μπροστά στο πλήθος των αντιδράσεων από μεριάς των συνηθισμένων σε arcade racing games παικτών. Η Codemasters δεν κατάφερε ούτε το ένα, ούτε το άλλο κι ουσιαστικά εκεί απώλεσε την ευκαιρία να θεμελιώσει τη σημαντική αυτή αλλαγή.

Κάτι επίσης ενοχλητικό είναι οι συχνά λανθασμένες ενδείξεις της βοηθητικής γραμμής φρεναρίσματος στις στροφές. Εκεί που το παιχνίδι μας δείχνει να σηκώσουμε το πόδι από το γκάζι (μέσω της σχετικής, κίτρινης, ένδειξης στη γραμμή βοηθείας), αν αρκεστούμε σε αυτό, πολύ σύντομα θα βρεθούμε εκτός πίστας, καθώς απαραίτητο είναι να πατήσουμε και το φρένο. Όπως καταλαβαίνετε, ο άπειρος παίκτης, που έχει ενεργοποιημένη την συγκεκριμένη assist, σύντομα θα νιώσει ότι βιώνει ένα αλαλούμ και ότι κάθε άλλο παρά βοήθεια λαμβάνει, κάτι που δε συνέβαινε πέρσι. Κατά τα άλλα πάντως, ευτυχώς φέτος οι ρυθμίσεις της τιμονιέρας αποθηκεύονται σωστά και δε χρειάζεται να την σετάρουμε από την αρχή, κάθε φορά που εκκινούμε εκ νέου το παιχνίδι.

f1-snap2Γίνεται να βρεις πρώτος με Force India; Πώς δε γίνεται..;

GAMING MODES (=ΡΑΒΕ ΞΗΛΩΝΕ) ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών αφοσιώνεται στο career mode, οι σχεδιαστές του F1 2012 έκριναν σκόπιμο να προβούν σε ορισμένες αλλαγές αναφορικά με τις επιλογές που έχουμε, ξεκινώντας το παιχνίδι. Εκτός της πενταετούς πορείας προς την κορυφή λοιπόν, μπορούμε να επιλέξουμε και τα Season challenge, Champions, Quick race και Time trail/Time attack modes. Το πρώτο αποτελεί μία μάλλον ολίγον περιττή έμπνευση από μεριάς Codemasters. Περιλαμβάνει τις μισές πίστες του πρωταθλήματος και μας επιτρέπει να παίρνουμε τη θέση ενός οδηγού που έχουμε ορίσει ως αντίπαλό μας πριν από κάθε αγώνα, τερματίζοντας μπροστά από εκείνον. Το δεύτερο είναι σαφώς πιο ενδιαφέρον και μας θέτει διαδοχικά αντιμέτωπους με τους έξι παγκόσμιους πρωταθλητές, με στόχο κάθε φορά να επιτυγχάνουμε το objective που τίθεται. Για τα Quick Race και Time trial/Time attack προφανώς δε χρειάζονται διευκρινίσεις. Αυτό που πρέπει να τονιστεί όμως είναι η έλλειψη του Grand Prix mode, που μας στερεί τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα πρωτάθλημα με πίστες της επιλογής μας και να τρέξουμε σε αυτές. Όποιος μπορεί να καταλάβει ποιος είναι ο λόγος που έγινε η αφαίρεση του εν λόγω mode, παρακαλείται να τον πει και σε εμένα. Επίσης εξακολουθώ να αναρωτιέμαι γιατί πρέπει απαραίτητα η καριέρα να ολοκληρώνεται μέσα σε πέντε σεζόν και δεν παρέχεται η δυνατότητα να διαρκεί περισσότερο.

Όσον αφορά στο multiplayer, δεν υπάρχει καμία αλλαγή τόσο στις επιλογές που έχουμε, όσο –δυστυχώς- και στη συμπεριφορά των περισσοτέρων gamers στο διαδίκτυο, που εξακολουθούν να νομίζουν ότι παίζουν ένα Demolition Derby τύπου παιχνίδι, καταστρέφοντας έτσι την όποια πιθανότητα διεξαγωγής ενός σοβαρού F1 αγώνα, στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις. Το multiplayer gaming δείχνει ότι δε μπορεί να ξεπεράσει κάποιες εγγενείς αδυναμίες του και φυσικά υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η λανθασμένη νοοτροπία μεγάλης μερίδας των παικτών και μόνο. Κατά τα άλλα, μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας σε απλούς αγώνες, να συμμετάσχετε σε co-op ή split screen mode και να τοποθετήσετε το όνομά σας, μέσω των επιδόσεών σας, στα διάφορα leader boards.

Επιστρέφοντας στη single-player εμπειρία, για ακόμη μία χρονιά την εμφάνισή τους κάνουν ορισμένα bugs και λάθη, που προκαλούν αφάνταστο εκνευρισμό. Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι, όπως αναφέρθηκε, έχουν ήδη κυκλοφορήσει 11 patches, προξενεί τεράστια απορία η μη διόρθωσή τους. Ξεκινώντας από το πλέον σημαντικό, συνεχίζοντας τα περσινά χούγια, στο career mode δεν έχει εξαλειφθεί τελείως η εμφάνιση corruption στο auto save file του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να χάνεται η πρόοδος που έχουμε μέχρι τότε επιτύχει. Το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως στον αγώνα που τελείται στο Montreal Park του Καναδά. Τόσο κατά την πρώτη season όπου πήρα μέρος (πριν την κυκλοφορία του αρχικού patch), όσο και κατά την τέταρτη, τη δεύτερη φορά που ξεκίνησα καριέρα (κι αφού είχαν περαστεί και τα 11 patches), έμεινα να κοιτάω απελπισμένος την οθόνη του υπολογιστή μου, καθώς η πρόοδός μου είχε πάει περίπατο. Όπως καταλαβαίνετε, ειδικά στην δεύτερη περίπτωση έγινα έξαλλος, καθώς ύστερα από 95 ώρες ενασχόλησης με το F1 2012, έπρεπε να ξεκινήσω, για τρίτη φορά, από την αρχή.

f1-snap3Κλασσικό παράδειγμα απουσίας safety car. Δείτε πώς εξαφανίζεται από τη μία στιγμή στην άλλη η ακινητοποιημένη Red Bull του Vettel

Δυστυχώς όμως δεν είναι αυτό το μόνο σοβαρό σφάλμα. Όπως αρχικά συνέβαινε και στο F1 2011, το αυτοκίνητο ασφαλείας λάμπει διά της απουσίας του. Όσες συγκρούσεις κι αν γίνουν, όσα θραύσματα κι αν διασκορπιστούν εντός πίστας, το χάος το ίδιο να προκύψει, safety car δεν εισέρχεται. Στον περσινό τίτλο η συγκεκριμένη παραφωνία διορθώθηκε μόλις στο δεύτερο patch. Στον φετινό εξακολουθεί να υφίσταται. Όπως εξακολουθεί να ισχύει ένα προβληματικό σύστημα ποινών, όπου ακόμη κι ένας άλλος οδηγός να φερθεί αντιαθλητικά, το penalty το εισπράττουμε σχεδόν πάντοτε εμείς. Πολλές φορές μάλιστα ακόμη κι ένα ριψοκίνδυνο, αλλά καθαρό, προσπέρασμα από μεριάς μας, τιμωρείται! Ωστόσο τιμωρούνται και τα αντικανονικά προσπεράσματα, αν και πάλι όχι στο σύνολό τους. Κοντά σε αυτά, η ευφυΐα των μηχανικών στα pits, αλλά και των υπολοίπων οδηγών, εξακολουθεί να είναι για κλάματα. Οι πρώτοι μας καλούν να αλλάξουμε λάστιχα όταν το ίδιο πράττουν πολλά ακόμη μονοθέσια, με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύτιμο χρόνο λόγω κίνησης στο pit lane. Σε περίπτωση που έχει αρχίσει να βρέχει, αντί να σπεύσουν να μας τοποθετήσουν intermediate ελαστικά, διαλέγουν μία από τις στεγνές γόμες και 1-2 γύρους μετά μας ειδοποιούν να ξαναμπούμε για αλλαγή! Ακόμη κι αν προ αγώνος υπάρχει 100% πρόβλεψη για βροχή, δε μας αφήνουν εντός της πίστας μέχρι να εκδηλωθεί, ώστε να επωφεληθούμε και να αλλάξουμε κατευθείαν σε βρόχινα ελαστικά, αλλά μας παίρνουν στο λαιμό τους, καλώντας μας στα pits νωρίτερα! Ευτυχώς τα παραπάνω διορθώνονται/αποφεύγονται μέσω των manual επιλογών που έχουμε διαθέσιμες, αλλά σίγουρα αμαυρώνουν την εικόνα της A.I.

Η τελευταία προδίδεται και από τους οδηγούς, που συχνά πυκνά φέρονται εντελώς ανόητα. Αν προπορεύεστε του team-mate σας και αποφασίσετε να μπείτε για pit stop στο γύρο που κανονικά θα έμπαινε εκείνος, θα τον δείτε να σας ακολουθεί κι ως εκ τούτου σχεδόν να καταστρέφει τον αγώνα του, αφού θα χάσει πολλά δευτερόλεπτα, περιμένοντας τη δική σας αλλαγή ελαστικών. Τα εντός πίστας ντουμπλαρίσματα εξακολουθούν να μη πραγματοποιούνται με την ευκολία που θα έπρεπε να γίνονται, αφού ορισμένοι οδηγοί δείχνουν να αγνοούν τη μπλε σημαία, αλλά, παρ’ όλα αυτά, ποινή δεν δέχονται. Κατά την εκκίνηση κάθε grand prix είναι αρκετά εύκολο να κερδίσετε 6-7 θέσεις, αφού οι υπόλοιποι οδηγοί ούτε εκκινούν πολύ καλά, ούτε και διαθέτουν την τόλμη και τον τσαμπουκά που απαιτούν οι πρώτες στροφές. Και μέσα σε όλα αυτά, την εικόνα του F1 2012 δυσχεραίνουν και τα ίδια τα μονοθέσια, καθώς η ζημιά που επιτελείται, σε περίπτωση σύγκρουσης, κινείται σε σαφώς χαμηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα, ακόμη και με την επιλογή περί damage στο full. Εντελώς ανεξήγητο επίσης είναι το γιατί όταν βρεθούμε εκτός πίστας, ο κινητήρας δεν δουλεύει σωστά, εμφανίζοντας διακοπές στην απόδοσή του, σαν να μένει από καύσιμο, με αποτέλεσμα να χάνουμε επιπλέον χρόνο μέχρι να επανέλθουμε στην πίστα. Τέλος, ένα ακόμη λάθος που επήλθε μετά τα patches και πρέπει να τονιστεί, είναι ότι μεταξύ Intermediate και Professional επιπέδου δυσκολίας υφίσταται τεράστια διαφορά, καθώς το δεύτερο πλησιάζει περισσότερο προς το αμέσως επόμενο επίπεδο, το Legend, αφήνοντας έτσι ένα εμφανές κενό. Μοιραία, δεν είναι λίγοι οι παίκτες που μπορούν να κερδίσουν άνετα στο Intermediate αλλά μένουν πολύ πίσω στο Professional κι ως εκ τούτου, αν επιλέξουν το δεύτερο, περιορίζονται στον άχαρο ρόλο να προσπαθούν συνεχώς να κρατάνε τους υπόλοιπους οδηγούς πίσω τους.

f1-snap4ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι στους γύρους κατάταξης τρέχουμε με πλούσιο καύσιμο και ελαφρύ μονοθέσιο

Λογικό είναι να σκεφτεί ο καθένας μας ότι παρά το ότι η Codemasters κυκλοφόρησε έγκαιρα 11 patches για το παιχνίδι της, τελικά παρέλειψε να διορθώσει σημαντικές παραμέτρους που παρουσιάζανε πρόβλημα, ενώ τα έκανε μαντάρα με κάποιες άλλες, αφήνοντας για μία ακόμη χρονιά ελλιπές το συνολικό πακέτο. Χώρια που εύλογα προκύπτει κι η απορία τι ακριβώς κάνανε επί έναν ολόκληρο χρόνο, οπότε και ετοιμάζανε τη φετινή έκδοση.

ΟΛΑ ΣΤΡΑΒΑ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ;

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, ίσως σας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε με ένα τραγικά κακό παιχνίδι. Η αλήθεια δεν είναι αυτή, καθώς, ευτυχώς, διαθέτει και καλά στοιχεία. To Young driver test, στην αρχή της καριέρας, που, ανάλογα με τα αποτελέσματά σας, καθορίζει την ομάδα που θα σας επιλέξει ως Νο 2 οδηγό της, είναι μία πανέξυπνη προσθήκη, που εισάγει τον άπειρο οδηγό στο κλίμα του κόσμου της F1. Η μεταγραφή σε καλύτερη ομάδα δε χρειάζεται να περιμένει μία ολόκληρη σεζόν για να πραγματοποιηθεί, καθώς μπορεί να γίνει μεσούσης της χρονιάς, με πρώτο μεταγραφικό σταθμό τον 10ο αγώνα. Τα Research and Development objectives έχουν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από τα αντίστοιχα περσινά, καθώς σας ζητείται να πειραματιστείτε με τη χρήση του DRS, να χρησιμοποιείτε το φρένο σε περιορισμένη κλίμακα, να επιτύχετε συγκεκριμένους χρόνους με γεμάτο ή άδειο ρεζερβουάρ, παρέχοντας έτσι χρήσιμες πληροφορίες στην ομάδα σας. Κάτι ακόμη που μου προξένησε θετικότατη εντύπωση είναι το ότι οι οδηγοί που πρωταγωνιστούν δεν είναι οι ίδιοι σε κάθε σεζόν. Έτσι λοιπόν, φτάνοντας στην τρίτη χρονιά κι όντας πλέον οδηγός της Lotus Renault ενώ μέχρι πρότινος μαχόμουν κυρίως ενάντια στους Vettel, Hamilton, Buttonκαι Webber, τη συγκεκριμένη σεζόν παρουσιάστηκαν πολύ δυνατοί οι Raikkonen, Rosberg και Schumacher (ναι, όπως καταλάβατε, η Ferrari, ως επί το πλείστον, κινείται σε χαμηλά επίπεδα και εμφανίζεται πιο αδύναμη κι απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα). Πρόκειται για μία πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση, την οποία βέβαια εμένα προσωπικά φρόντισε να μου καταστρέψει το corruption του auto save file, όπως προανέφερα.

Στα εντός αγώνων τεκταινόμενα, οι οδηγοί τολμούν να πιέζουν για προσπέρασμα και το επιτυγχάνουν πιο εύκολα από πέρσι, ακόμη και σε σημεία που δε περιμένουμε να το επιδιώξουν. Η συμπεριφορά τους είναι επιτέλους ελαφρώς πιο απρόβλεπτη, αν κι εδώ εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.Τουλάχιστον εξαλείφθηκε η συνήθειά τους να προσκρούουν στο πίσω μέρος του μονοθέσιου μας κάθε τρεις και λίγο. Η χρήση των DRS και KERS είναι πλέον απολύτως απαραίτητη, ώστε να μπορούμε τόσο να προσπεράσουμε κάποιον αντίπαλο, όσο και να υπερασπιστούμε τη θέση μας, όταν απειλούμαστε από άλλο οδηγό. Αξιοπρόσεκτη επίσης είναι η διαφορετική συμπεριφορά κάθε μονοθέσιου, χαρακτηριστικό που επίσης κλείνει έξυπνα το μάτι στον ρεαλισμό. Αφήνοντας τη Williams Renault και πηγαίνοντας στη Mercedes AMG και κατόπιν στη LotusRenault, διαπίστωσα πόσο καλύτερα φρενάρουν και στρίβουν τα δύο τελευταία σε σχέση με το πρώτο, αλλά και πόσο πιο εύκολα συγχωρεί τα λάθη η Mercedes σε σχέση με την, πιονευρική, Lotus. Αυτό σημαίνει ότι φέτος έχετε ένα λόγο παραπάνω να πειραματιστείτε κατά την Practice περίοδο με τις πάμπολλες ρυθμίσεις στησίματος του μονοθέσιου, ώστε να καταφέρετε να φτάσετε στο σημείο να διεκδικείτε υψηλές θέσεις κατάταξης και πλασαρίσματα στο βάθρο, ειδικά αν επιλέξετε να αγωνιστείτε σε Professional επίπεδο δυσκολίας και άνω.

f1-snap5Όπως είδαμε και στον πρόσφατο αγώνα προ ημερών, η πίστα στο Austin είναι απλά εκπληκτική

H νέα πίστα του Austin στο Τέξας, καθώς και τα γκραν-πρι των Hockeinheim και Sakhir, που αντικαθιστούν εκείνα των Nürburgring και Istanbul Park, προσθέτουν έναν επιπλέον αέρα αλλαγής και ανανέωσης, απαραίτητο για να πειστεί ο υποψήφιος αγοραστής, και ειδικά ο κάτοχος του F1 2011, να αποκτήσει τη φετινή έκδοση.

Ευπρόσδεκτη είναι η συχνή μεταβολή των καιρικών συνθηκών, που αλλάζει τα δεδομένα εντός αγώνα. Αρχικά οι άνθρωποι της Codemasters το είχαν παρακάνει, με αποτέλεσμα να βρέχει σε κάθε αγώνα ανεξαιρέτως, ακόμη και στο Sakhir του Μπαχρέιν! Κατόπιν των διορθωτικών κινήσεων στις οποίες προέβησαν, πέτυχαν την κατάλληλη ισορροπία. Στη φετινή έκδοση είναι πολύ πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε την περίπτωση βροχής όσο αγωνίζεστε, ενώ υπέροχη λεπτομέρεια είναι το ότι αλλού το οδόστρωμα είναι πιο βρεγμένο κι αλλού πιο στεγνό, δοκιμάζοντας τις ικανότητές σας σε μεικτές συνθήκες και θέτοντας ερωτηματικό αναφορικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσετε. Δυστυχώς όμως και εδώ υφίσταται ένα πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τις επιδόσεις των υπολοίπων οδηγών. Σε αρκετές πίστες οι χρόνοι τους δε δείχνουν να επηρεάζονται καθόλου από τις μεταβολές της θερμοκρασίας και της στεγνότητας του οδοστρώματος, κάτι που σαμποτάρει τα θετικά που προαναφέρθηκαν, αφού γρήγορα θα αρχίσετε να πέφτετε πιο πίσω, μη μπορώντας να κρατήσετε τη θέση σας. Τουλάχιστον θα δείτε να παίζει ρόλο η γόμα που φοράει κάθε οδηγός σε στεγνό αγώνα, αφού αν είστε εσείς εκείνοι που θα φοράτε την ταχύτερη θα είναι πιο εύκολο να χτίσετε διαφορά και το αντίστροφο. Ομοίως, κατά την αλλαγή ελαστικών θα νιώσετε τη διαφορά στο ρυθμό για τους πρώτους έναν-δύο γύρους, μέχρι να έρθουν τα λάστιχα στην κατάλληλη θερμοκρασία, οπότε θα έχετε τη δυνατότητα να προσπεράσετε όποιον εξέρχεται από τα pits ή, αντιθέτως, θα απειληθείτε από το μονοθέσιο που σας ακολουθεί κατά τη δική σας έξοδο. Παρήγορο επίσης είναι ότι οι 23 αντίπαλοί μας σε κάθε αγώνα δεν είναι εντελώς αλάνθαστοι, πολλές φορές χάνουν τη σωστή γραμμή και έχουν εξόδους από την πίστα, ενώ μπορεί ακόμη και να συγκρουστούν μεταξύ τους. Να εμφανιζόταν κι εκείνο το safety car, τι καλά που θα ήταν…

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι σε επίπεδο απόδοσης, η φετινή κυκλοφορία είναι ξεκάθαρα καλύτερη της περσινής, καθώς το frame rate μένει συνεχώς καρφωμένο σε υψηλά νούμερα και δεν παρουσιάζει διακυμάνσεις, όπως συνέβαινε πέρσι.

Η ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ F1 2013

Νομίζω κανείς μας δεν αντιλέγει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει μία εταιρεία να μας δώσει ένα πλήρως ολοκληρωμένο F1 παιχνίδι, ενσωματώνοντας όλα τα περιστατικά που μπορούν να συμβούν σε έναν αγώνα, δημιουργώντας μία έξυπνη A.I και καταφέρνοντας να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο στην ποικιλία της εκδήλωσης γεγονότων ενός πραγματικού πρωταθλήματος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κυριότερος και πιο δύσκολος αντίπαλος για το F1 2012 στην PC έκδοσή του, αποδεικνύονται τα αρκετά προβλήματά του που εξακολουθεί να έχει, σε συνδυασμό με την ύπαρξη τουpatchαρισμένου περσινού παιχνιδιού, συνοδεία των ανεπίσημων modification packs που είδαμε να κυκλοφορούν και να αλλάζουν οδηγούς και ομάδες με τα φετινά δεδομένα, να προσθέτουν high definition textures στα μονοθέσια και να βελτιώνουν διάφορες άλλες λεπτομέρειες, όπως την εμφανή φθορά των ελαστικών και τις σταγόνες που φαίνονται στο αμάξωμα του μονοθέσιου όταν αρχίσει να βρέχει (στοιχεία που επίσης δε βλέπουμε στο F1 2012).

f1-snap6Ποινές για αντικανονικό προσπέρασμα υφίστανται φέτος…

Όποιος διαθέτει την περσινή έκδοση -και ακόμη καλύτερα την έχει προικίσει με patches και mods-, δεν έχει σοβαρό λόγο να προμηθευτεί τη φετινή, ειδικά αν το 11ο patch είναι όντως το τελευταίο για τα PCs, όπως διαμηνύσανε μέσω Steam τα στελέχη της Codemasters. Όποιος επιθυμήσει να έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με τον κόσμο της F1, θα αποκτήσει ένα παιχνίδι που εξακολουθεί να χρήζει πολλών βελτιώσεων και παρουσιάζεται διχασμένο. Από τη μία κάνει σοβαρά πισωγυρίσματα (πρόβλημα με safety car, λανθασμένες επιβολές ποινών, αφαίρεση Grand Prix mode), από την άλλη προσπαθεί (βελτιώσεις σε πίστες, θετικές αλλαγές στο career mode) να αποτελέσει ένα σωστό βήμα προς το F1 2013, το οποίο και ελπίζουμε να είναι επιτέλους εκείνο το άρτιο F1 game που περιμένουμε εδώ και χρόνια να δούμε από την Codemasters.

Pros

  • Χρήσιμες προσθήκες στο career mode
  • Ορισμένες in-game αλλαγές που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον
  • Διακύμανση καιρικών συνθηκών
  • Σχεδιαστικές βελτιώσεις σε ορισμένες πίστες

Cons

  • Η A.I εξακολουθεί να έχει σημαντικότατες αδυναμίες
  • Το πιθανό corruption του autosave file
  • Μη εμφάνιση safety car
  • Κακό penalty system
  • To damage system χειροτέρεψε
  • Αρκετές λανθασμένες ενδείξεις βοηθητικής γραμμής πορείας
  • Αφαίρεση του Grand Prix mode
  • Επίπεδα δυσκολίας που δεν είναι σωστά ζυγισμένα μεταξύ τους

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 70%

70%

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

6 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL