REVIEWS

STEAMWORLD QUEST: HAND OF GILGAMECH

Η ιδανική εισαγωγή στα card games

Η θεωρία του games reviewing αναφέρει ότι η βαθμολογία ενός παιχνιδιού πρέπει να αντικατοπτρίζει, πέρα από την προσωπική άποψη και εικόνα του ατόμου που παρουσιάζει, τον βαθμό κατά τον οποίο επιτυγχάνονται οι στόχοι των developers ανάλογα με τον τύπο, το είδος και το κοινό στο οποίο απευθύνεται το παιχνίδι. Κάπως έτσι έχει προκύψει και το γνωστό αξίωμα ότι μια υψηλή (ή και άψογη) βαθμολογία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παιχνίδι είναι αψεγάδιαστο, τέλειο, αλάνθαστο. Αντίθετα, σημαίνει ότι το όραμα των developers υλοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε το τελικό προϊόν να ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες των gamers. Εδώ λοιπόν, αγαπητέ αναγνώστη, έχουμε ακριβώς μία τέτοια περίπτωση.

Ο μεγάλος και ξακουστός ήρωας Gilgamech έσωσε κάποτε τον κόσμο από ένα μεγάλο κακό! Μπορείτε να φανείτε αντάξιοί του;

Το Steamworld Quest: The Hand of Gilgamech δεν είναι ρηξικέλευθο, επαναστατικό ή ιδιαίτερα πρωτότυπο. Ακολουθεί την πεπατημένη του δημοφιλέστατου card game Slay The Spire, με την ουσιώδη διαφορά ότι το roguelike στοιχείο του Slay The Spire αντικαθίσταται με μία γενικά γραμμική campaign. Μία ομάδα από ετερόκλητους και χαριτωμένους ήρωες καλείται να σταματήσει το αρχαίο κακό, ξέρετε πώς είναι αυτά τα πράγματα. Η πλοκή υπάρχει για να σπρώξει την εξέλιξη του παιχνιδιού προς τα εμπρός και να λειτουργήσει ως πλαίσιο για τις card-based μάχες. Επιλέγετε μία ομάδα τριών μαχητών από τους πέντε συνολικά διαθέσιμους (οι οποίοι προστίθενται σταδιακά κατά τη διάρκεια της campaign), διαμορφώνετε την τράπουλα του καθενός όπως εσείς νομίζετε και μάχεστε εναντίον διάφορων εχθρών σε turn-based μάχη.

Σε κάθε γύρο έχετε τη δυνατότητα να παίξετε τρεις κάρτες από τις έξι διαθέσιμες οι οποίες εμφανίζονται με τυχαία σειρά. Η σύνθεση της τράπουλας (deck) του κάθε χαρακτήρα και ο τρόπος που οι κάρτες διαφορετικού τύπου αλληλοσυμπληρώνονται έχουν καθοριστική σημασία.

Οι developers είχαν ως εμφανή στόχο να δημιουργήσουν ένα όμορφο, εθιστικό και ταυτόχρονα φιλικό προς τον αρχάριο παίκτη card game. Νομίζω πως ανάμεσα στο πλήθος των hardcore card games με το μεγάλο βάθος και τα αχανή decks υπάρχει χώρος για έναν τίτλο που θα λειτουργήσει ως εισαγωγή στο είδος και το Steamworld Quest επιτυγχάνει απόλυτα σε αυτόν ακριβώς τον ρόλο. Η κλιμάκωση της πολυπλοκότητας και της δυσκολίας είναι, χωρίς υπερβολή, υποδειγματική. Χαρακτήρες, κάρτες, αντικείμενα και εχθροί εισάγονται με σταδιακό τρόπο στην campaign ώστε οι παίκτες να έχουν χωνέψει για τα καλά τα υπάρχοντα game mechanics προτού κληθούν να μάθουν κάτι καινούριο. Το πλήθος των διαθέσιμων καρτών για κάθε χαρακτήρα είναι τέτοιο που να προσφέρει επιλογές χωρίς να “πνίγει”, ενώ και οι ίδιοι οι εχθροί είναι κατάλληλα σχεδιασμένοι ώστε να διδάσκουν εμμέσως στους παίκτες βασικές αρχές του παιχνιδιού. Όσο για το βάθος στο gameplay, είναι τόσο όσο κρίνω προσωπικά ως κατάλληλο για έναν τίτλο-εισαγωγή στο είδος. Δεν πρόκειται να παίζετε το Steamworld Quest για μήνες, όμως υπάρχει αρκετό περιεχόμενο για τουλάχιστον δύο playthroughs της campaign δοκιμάζοντας διαφορετικούς συνδυασμούς χαρακτήρων και καρτών.

Οι επιλογές σας κατά το στάδιο του deck building (επιλογή των καρτών που θα είναι διαθέσιμες στη μάχη) μπορούν να διαμορφώσουν χαρακτήρες με υψηλή ειδίκευση ή πιο all-around με δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε ειδικές καταστάσεις.

Όλα τα παραπάνω υποστηρίζονται από έναν τεχνικό τομέα ο οποίος, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την indie φύση του τίτλου, είναι απλά εξαιρετικός. Ο σχεδιασμός των γραφικών είναι ειλικρινά πανέμορφος, όπως μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε από τις εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο. Η μουσική συνοδεύει άριστα τη δράση, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα απόδοσης ή σταθερότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της campaign και το μόνο ουσιαστικό ψεγάδι εντοπίζεται στην απουσία ομιλιών και στην επανάληψη ορισμένων εχθρών και bosses με ελαφρώς διαφορετική εμφάνιση κατά τη διάρκεια της campaign (το γνωστό pallette swapping που βλέπουμε συχνά σε beat ’em ups και fighting games). Πταίσματα. Η ουσία είναι ότι το Steamworld Quest διαθέτει ένα επίπεδο του λεγόμενου polish (γυαλίσματος, προσοχής στη λεπτομέρεια αν προτιμάτε) που δεν συναντούμε συχνά ακόμη και σε πανάκριβες παραγωγές.

Τα γραφικά του Steamworld Quest εντυπωσιάζουν με το πολύχρωμο στυλ τους και την μεγάλη λεπτομέρεια στους χαρακτήρες.

Αν λοιπόν ψάχνετε για ένα ανάλαφρο και χαρωπό card game ως εισαγωγή στο είδος προτού περάσετε στους πιο πολύπλοκους εκπροσώπους του είδους, το Steamworld Quest είναι μακράν η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε. Όμορφο, εθιστικό, προσεγμένο και φιλικό, ένα card game για τις μάζες που θέλει να πετύχει συγκεκριμένα πράγματα και έχει 100% ευστοχία.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 95%

95%

Σχεδόν άψογο

Ένα card game που προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο είδος.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL