REVIEWS

SPACE HULK: ASCENSION

Η κυκλοφορία του Space Hulk πέρασε από διάφορα στάδια… ετοιμότητας. Η πρώτη έκδοση, πάνω στην οποία έγινε το αρχικό review από τον υπογράφοντα, είχε αρκετά προβλήματα και ιδιαιτερότητες. Προς τιμήν τους, οι developers (Full Control) δεν αποθαρρύνθηκαν από το κύμα των μέτριων προς αρνητικών reviews, μελέτησαν προσεκτικά την κριτική που τους έγινε και συνέχισαν να δουλεύουν στο παιχνίδι τους με σκοπό να διορθώσουν πολλές από τις αρχικές αστοχίες. Όντως, μετά από εντατική δουλειά εβδομάδων, το patch 1.2 αποκατέστησε την τάξη και επέτρεψε στο παιχνίδι να αποκαλύψει τις αρετές του: το βαθύ στρατηγικό gameplay, την υποβλητική ατμόσφαιρα και την εντυπωσιακή πιστότητα στο δημοφιλές σύμπαν του Warhammer 40K. Κάτι παραπάνω από έναν χρόνο μετά, η Full Control παρουσιάζει μια αναβαθμισμένη έκδοση του βασικού παιχνιδιού με πολλές ενδιαφέρουσες προσθήκες, ορισμένες… αμφιλεγόμενες αφαιρέσεις και τον υπότιτλο Ascension. Ο πυρήνας του gameplay παραμένει σταθερός και αναλλοίωτος, οπότε το ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι απλό: αξίζει τα λεφτά σας αυτή η νέα έκδοση;

Προσπαθώ να ανασύρω από το μυαλό μου κάποιες αντίστοιχες περιπτώσεις με το Space Hulk Ascension και δυστυχώς δεν τα καταφέρνω. Αναρωτιέστε τι το ιδιαίτερο έχει το παιχνίδι; Το περυσινό Space Hulk ήταν, σχεδόν από όλες τις απόψεις, μια πιστή μεταφορά του επιτραπέζιου παιχνιδιού σε μορφή video game. Το επιτραπέζιο παιχνίδι είχε μια γοητευτική, σχεδόν σπαρτιατική λιτότητα στους χάρτες του και στα βασικά στοιχεία του gameplay και η μεταφορά του σε μορφή παιχνιδιού για υπολογιστές ακολουθούσε πιστά αυτή τη συνταγή. Ο παίκτης αναλάμβανε τη διοίκηση μιας ομάδας σκληροτράχηλων Space Marines με συγκεκριμένη αποστολή: την εξερεύνηση ενός σκοτεινού space hulk – σκεφτείτε το σαν ένα τεράστιο “κουφάρι” ενός διαστημοπλοίου ή διαστημικού σταθμού – και τον εξαγνισμό του από τις ορδές των εξωγήινων Genestealers. Οι στενοί διάδρομοι των space hulks περιόριζαν τις κινήσεις των space marines με τις ογκώδεις πανοπλίες, οπότε ο παίκτης έπρεπε να σκεφθεί προσεκτικά πριν από κάθε κίνηση και να λάβει υπόψη μια σειρά από παράγοντες όπως την διάταξη της ομάδας του στον χώρο, την ελαχιστοποίηση ευάλωτων σημείων, τη συνεχή κίνηση προς το επόμενο objective και την περιμετρική κάλυψη με τον υπολογισμό των γωνιών πυρός. Εντέλει, μετά την εφαρμογή του προαναφερθέντος patch, το Space Hulk αποδείχθηκε ένα ενδιαφέρον και καλοφτιαγμένο turn-based strategy game που θα μπορούσε όμως εύκολα να κουράσει τον μέσο παίκτη λόγω της συνεχούς επανάληψης σε περιβάλλοντα, εχθρούς και χάρτες.

SpaceHulkAscension4Αντέχετε την κλειστοφοβία και το ημίφως;

Το Space Hulk: Ascension έχει σκοπό να αντιμετωπίσει αυτά ακριβώς τα αδύνατα σημεία, απομακρύνοντας ελαφρώς το παιχνίδι από τις επιτραπέζιες ρίζες του και προσθέτοντας στοιχεία που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε άλλα games του είδους. Συγκεκριμένα, το Space Hulk Ascension έχει να προσφέρει τα εξής:

  • Τρεις επανασχεδιασμένες campaigns, μία από τις οποίες είναι ολοκαίνουρια (Ultramarines, οι άλλες δύο είναι η κεντρική campaign του περυσινού παιχνιδιού και το DLC του).
  • Στοιχεία RPG καθώς πλέον οι Space Marines κερδίζουν xp και μπορούν να ξεκλειδώσουν νέα όπλα και skills.
  • Πιο ανοικτές campaigns με διακλαδώσεις και side missions.
  • Μεγαλύτερη ποικιλία σε όπλα, εξοπλισμό και εχθρούς.
  • Βελτιωμένο τεχνικό τομέα.
  • Επανασχεδιασμένο interface.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι αλλαγές είναι ουκ ολίγες Ο στόχος των developers ήταν να δημιουργήσουν μια πιο “γεμάτη” και πλήρη single player εμπειρία, έτσι ώστε να προσελκύσουν όχι μόνο τους οπαδούς του Warhammer 40K αλλά και τη μεγάλη κοινότητα των strategy και turn-based fans. Δυστυχώς υπάρχουν και ορισμένες… παράπλευρες απώλειες με μεγαλύτερη όλων την απουσία του multiplayer, οπότε αν ενδιαφέρεστε για online αναμετρήσεις θα πρέπει να στραφείτε στο αρχικό παιχνίδι. Κατά τα άλλα, το βασικό gameplay και το γενικότερο στυλ του παιχνιδιού παραμένει αναλλοίωτο σε σχέση με τον προκάτοχό του. Η αξιολόγηση επομένως της συνολικής ποιότητας του τίτλου, ιδίως στο πεδίο του περίφημου value for money, θα πρέπει να γίνει υπό δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες: αυτή του παίκτη ο οποίος έχει ήδη στην κατοχή του και έχει παίξει το προηγούμενο Space Hulk καθώς και αυτή του νεοεισερχόμενου στη σειρά.  

Α) ΕΧΩ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ SPACE HULK. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ASCENSION;

Εξαρτάται από το πόσο πολύ σας άρεσε και πόσο θέλετε επιπλέον single player περιεχόμενο ή, εναλλακτικά, πόση διάθεση έχετε για να ξαναπαίξετε τις ίδιες campaigns με σκοπό να εξερευνήσετε τα νέα χαρακτηριστικά και game mechanics. Όπως ανέφερα και παραπάνω, οι δύο από τις τρεις διαθέσιμες single player campaigns του Space hulk Ascension δεν είναι καινούριες αλλά επιστρέφουν από το περυσινό παιχνίδι και το DLC του. βεβαίως οι διαφορές και στις δύο campaigns αποτελούν σαφώς ένα κίνητρο για δεύτερο playthrough, αφού πλέον υπάρχει μεταξύ άλλων το στοιχείο της αναβάθμισης των ικανοτήτων των Space Marines και ορισμένες διακλαδώσεις και side missions. Επιπλέον, οι developers επέκτειναν το σύστημα του line of sight πέρα από τις επιθέσεις και στην εξερεύνηση των χαρτών, όπερ σημαίνει οτι το layout του χάρτη δεν είναι εξαρχής γνωστό σε εσάς και θα πρέπει να το αποκαλύψετε σταδιακά με τις μονάδες σας. Η εν λόγω προσθήκη ανεβάζει κατακόρυφα το επίπεδο της έντασης και της αγωνίας κατά τη φάση της επίθεσης των genestealers αλλά στην πράξη διαπίστωσα πως δημιουργεί εξίσου σημαντικά προβλήματα, ειδικά στην αρχή.

SpaceHulkAscension1Τρεις campaigns με δεκάδες Missions, αλλά μόνο η μία είναι καινούρια.

Ενώ στο προηγούμενο παιχνίδι της σειράς είχατε στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή μία κάτοψη του χάρτη και μπορούσατε να δείτε ξεκάθαρα τα σημεία εισόδου των genestealers και τις εναλλακτικές διαδρομές που μπορούσατε να ακολουθήσατε, στο Ascension ο χάρτης λάμπει δια της απουσίας του! Αντ’ αυτού έχουν προστεθεί ενδείξεις επί της οθόνης οι οποίες σας δείχνουν που βρίσκεται το επόμενο objective, όμως το ακριβές layout δεν είναι ξεκάθαρο και θα πρέπει να το αποκαλύψετε εσείς. Το γεγονός αυτό από μόνο του δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, άλλωστε οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί των παιχνιδιών αυτών δεν φοβούνται την εξερεύνηση του αγνώστου, όμως ο “πυκνός” σχεδιασμός των γραφικών σε συνδυασμό με τα υπερβολικά σκοτεινά περιβάλλοντα προκαλούν συχνά δυσκολία στον ακριβή προσδιορισμό των διαθέσιμων διαδρομών και των πιθανών πηγών κινδύνων. Με απλά λόγια, είναι εξαιρετικά πιθανό, ειδικά στις πρώτες ώρες ενασχόλησης με το παιχνίδι, να προσπεράσετε έναν αεραγωγό ή έναν διάδρομο θεωρώντας οτι δεν μπορεί να κινηθείτε σε αυτόν και να διαπιστώσετε τη βαρύτητα του σφάλματός σας όταν οι genestealers βρεθούν στα νώτα σας και βάψουν τους διαδρόμους με το αίμα των μονάδων σας. Τέτοιου είδους καταστάσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως πρόκληση αλλά ως αδικία και είναι βέβαιο οτι θα προκαλέσουν εκνευρισμό στον παίκτη που δεν συνηθίζει να σώζει σε κάθε turn ώστε να μπορεί να διορθώσει γρήγορα το λάθος του.

SpaceHulkAscension3Η προσθήκη στοιχείων RPG είναι απολύτως ευπρόσδεκτη!

Κατά τα άλλα, Η απάντηση στο ερώτημα της επικεφαλίδας είναι απλή: Αν σας άρεσε το single player κομμάτι του Space Hulk και θέλετε κι άλλο, αγοράστε άφοβα το Space Hulk Ascension. Οι βελτιώσεις σε γραφικά και ήχο, τα πρόσθετα νέα στοιχεία στις campaigns και το επιπλέον βάθος από την ενσωμάτωση στοιχείων RPG θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σας μέχρι να ολοκληρώσετε τις δεκάδες διαθέσιμες missions, έστω και αν έχετε ήδη παίξει αρκετές από αυτές στην περυσινή έκδοση. Δυστυχώς μερικές από τις αλλαγές που έχουν γίνει στο interface δεν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά με την αφιέρωση λίγου χρόνου στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα το εν λόγω πρόβλημα ξεπερνιέται σχετικά ανώδυνα.

Β) ΕΙΜΑΙ ΠΡΩΤΑΡΗΣ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ. ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ASCENSION, ΤΟ ΠΡΩΤΟ SPACE HULK Ή ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ;

Χμ. Η απάντηση δεν μου βγαίνει εύκολα για κανένα από τα ως άνω ερωτήματα. Ο παίκτης που δεν έχει έρθει νωρίτερα σε επαφή με τη σειρά και με το… ιδιαίτερο είδος του gameplay που αυτή προσφέρει, οφείλει να λάβει υπόψη μια σειρά από παράγοντες που διαχωρίζουν την περίπτωση του Space Hulk Ascension από τα υπόλοιπα turn-based strategy games της αγοράς. Αναφέρομαι κυρίως στο “στατικό” gameplay που προκύπτει ως αποτέλεσμα του στενού και κλειστοφοβικού σχεδιασμού των διαθέσιμων χαρτών, χωρίς να ψέγω γι’ αυτό τους developers αφού ξεκαθάρισαν εξαρχής οτι είχαν σκοπό να ακολουθήσουν πιστά το στυλ και το ύφος του επιτραπέζιου παιχνιδιού. Οι χάρτες αποτελούνται εξ ολοκλήρου από τους σκοτεινούς, στενούς διαδρόμους των space hulks. Το πλάτος των διαδρόμων είναι τέτοιο ώστε να μπορεί μόνο μία μονάδα να κινηθεί σε αυτούς, οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ενός μετώπου πυρός ενάντια στις ορδές των genestealers. Η πρόκληση του παιχνιδιού και το στρατηγικό του βάθος συνίσταται στην αργή και μεθοδική κίνηση των μονάδων σας σε σχηματισμό μονής στήλης προς το επόμενο objective, ενώ το κύριο καθήκον του παίκτη είναι να επιλέγει προσεκτικά ποια μονάδα θα ηγηθεί του σχηματισμού και ποια θα καλύπτει τα νώτα της ομάδας. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν βρεθείτε σε κάποια διασταύρωση, οπότε και θα υποχρεωθείτε εκ των πραγμάτων να καλύψετε όλα τα πιθανά σημεία επίθεσης και να διαχειριστείτε προσεκτικά τα διαθέσιμα action points ώστε να μην βρεθείτε εκτεθειμένοι. Η λειτουργία του Overwatch, όπου μια μονάδα “ξοδεύει” δύο action points αλλά μπορεί να ανοίξει πυρ κατά τη διάρκεια της turn των genestealers αν μια εχθρική μονάδα εισέλθει στο πεδίο πυρός της, θα πρέπει να γίνει ο καλύτερός σας φίλος. Απαγορεύεται να πατήσετε το κουμπί “end turn” αν δεν έχετε εξασφαλίσει οτι όλα τα ευάλωτα σημεία του σχηματισμού σας καλύπτονται από μονάδες σε Overwatch. 

SpaceHulkAscension5Ένα κενό στην άμυνα είναι αρκετό για να οδηγήσει στον βίαιο θάνατο των μονάδων σας!

Κάντε λοιπόν στον εαυτό σας το εξής απλό ερώτημα: Είναι σημαντική για εσάς σε ένα strategy game η ποικιλία των χαρτών και των μονάδων και η εκμετάλλευση του χώρου; Αν ναι, τότε το Space Hulk Ascension (και το περυσινό Space Hulk) ενδέχεται να σας κουράσει γρήγορα με τα επαναλαμβανόμενα περιβάλλοντα, τον όμοιο σχεδιασμό των χαρτών, τη μικρή ποικιλία σε enemy units και το πολύ αργό – ακόμα και για τα δεδομένα των turn-based strategy- gameplay. Αν όμως οι προαναφερθέντες παράγοντες βρίσκονται για εσάς σε δεύτερο πλάνο, πίσω από το βαθύ gameplay και την υψηλή στρατηγική πρόκληση, τότε να είστε σίγουροι οτι το Space Hulk Ascension μπορεί να τα προσφέρει με το παραπάνω, ενώ το value for money για τον νέο παίκτη που δεν είχε ασχοληθεί με το προηγούμενο Space Hulk βρίσκεται σε εξαιρετικά επίπεδα. Με πάνω από 100 αποστολές, τρεις campaigns με διακλαδώσεις και ευρύ πλαίσιο παραμετροποίησης των μονάδων σας, είναι βέβαιο οτι θα περάσετε πολλές ώρες εξαγνίζοντας τα space hulks από τα μιλιούνια των genestealers.

Το Space Hulk: Ascension επιτυγχάνει σαφώς τον στόχο του εμπλουτισμού του προκατόχου του με αρκετές προσθήκες στο gameplay, βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα και νέο περιεχόμενο στο single player κομμάτι. Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να προτείνω την αγορά του στους οπαδούς των turn-based strategy games, εάν βεβαίως οι εγγενείς ιδιαιτερότητες του τίτλου δεν αποτελούν για εσάς dealbreaker. Αν μπορείτε να τις αποδεχθείτε τότε σας περιμένουν πολλές διασκεδαστικές ώρες warhammerικής δράσης!

Pros

  • Βελτιωμένος τεχνικός τομέας
  • Μπόλικο single player περιεχόμενο
  • Στοιχεία RPG και διάφορες άλλες προσθήκες
  • Πολύ καλό value for money για τον νέο παίκτη

Cons

  • Η επανάληψη σε χάρτες και εχθρούς μπορεί να κουράσει
  • Ορισμένες αλλαγές στο interface δεν ήταν επιτυχημένες
  • Μόνο μία από τις διαθέσιμες campaigns είναι καινούρια
  • Απουσία multiplayer

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 78%

78%

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL