SPECIALS

Πού στο ^%$(*& είναι το Half-Life 3;

H Valve είναι μια ασυνήθιστη εταιρία. Η δημιουργός ορισμένων από τα πιο επιτυχημένα games όλων των εποχών περιβάλλεται από ένα πέπλο μυστηρίου, τόσο για την εσωτερική της οργάνωση και ιεραρχία όσο και για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει αποφάσεις. Για τον εξωτερικό παρατηρητή οι κινήσεις της Valve μοιάζουν συχνά αλλόκοτες, αν όχι ακατανόητες. Την εποχή που ολόκληρη η βιομηχανία του gaming είχε ασπαστεί την πεποίθηση οτι το console gaming “είναι το μέλλον”, η Valve πόνταρε στο PC gaming και δικαιώθηκε περίτρανα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Steam. Ενώ οι περισσότερες εταιρίες προσπαθούν να αντλήσουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη μέσω DLC, η εταιρία του Gabe Newell μετέτρεψε έναν από τους πιο επιτυχημένους της τίτλους, το multiplayer FPS Team Fortress 2, σε free-to-play και θησαύρισε από τις πωλήσεις virtual items. Και φυσικά, όταν οι μεγάλοι publishers αρέσκονται στην κυκλοφορία ετήσιων sequels για τις μεγάλες τους franchises, η Valve έχει βάλει στον πάγο το μεγαλύτερο κόσμημα του στέμματός της: Το Half-Life, τη σειρά που την καθιέρωσε στις συνειδήσεις των gamers παγκοσμίως. 

To ερώτημα στα χείλη όλων μας είναι ένα: Γιατί; Ειδικότερα: ποιος είναι ο λόγος που η Valve κατά τα φαινόμενα αρνείται να προχωρήσει στη δημιουργία του Half-Life 3, παρόλο που στο μεσοδιάστημα έχει κυκλοφορήσει δύο παιχνίδια Portal και άλλα δύο Left4Dead; Μέχρι πότε θα πρέπει να περιμένουν οι φίλοι της σειράς για να μάθουν πώς θα ολοκληρωθεί η τριλογία, μετά τα σοβαρά συμβάντα στο τέλος του Half-Life 2 Episode 2; Είναι δυνατόν η εταιρία να μη νοιάζεται για την πιο διάσημη σειρά της, να έχει “χορτάσει” από τα χρήματα του Steam και να μην ενδιαφέρεται πλέον για τις επιθυμίες των οπαδών της; Μήπως η ανάπτυξη του Half-Life 3 αντιμετωπίζει προβλήματα, μήπως ο Gordon Freeman ζήλεψε την πολυετή ταλαιπωρία του Duke Nukem; Πολλά τα ερωτήματα, ελάχιστες όμως οι απαντήσεις καθώς η Valve έχει επιλέξει την πολιτική της “σιγής ασυρμάτου” σχετικά με τη συνέχεια του Half-Life, αρνούμενη ακόμα και να αναφέρει το όνομα του παιχνιδιού δημοσίως! Τι στο διάβολο συμβαίνει; Μία από τις πιθανές εξηγήσεις ενδέχεται να κρύβεται στο παρελθόν της Valve και συγκεκριμένα στην ταραχώδη περίοδο ανάπτυξης του Half-Life 2.

VALVE HISTORY X

WhereIsHL301

H Valve Software (πλέον Valve Corporation) ιδρύθηκε το 1996 από τους Gabe Newell και Mike Harrington, δύο πρώην στελέχη της Microsoft που αποφάσισαν να αφήσουν την εταιρία για να κυνηγήσουν το όνειρο της ανάπτυξης video games. Το πρώτο παιχνίδι της Valve, το Half-Life, κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1998 και δεν είναι υπερβολή να πούμε οτι άλλαξε την πορεία του gaming, κερδίζοντας πολλαπλά βραβεία “Game of the Year” και επηρεάζοντας βαθύτατα το είδος των FPS. Μετά το Half-Life ακολούθησαν δύο expansions από την Gearbox Software, το Half-Life: Οpposing Force και το Half-Life: Blue Shift, καθώς η Valve επικεντρώθηκε άμεσα στην ανάπτυξη του sequel.Το Half-Life 2 κυκλοφόρησε τελικά έξι ολόκληρα χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 2004!

Οι λόγοι της καθυστέρησης, πολλαπλοί: Η Valve άλλαξε σε αρκετές περιπτώσεις τον αρχικό της σχεδιασμό για το παιχνίδι, πρόσθεσε και αφαίρεσε στοιχεία, τροποποίησε την πλοκή και γενικώς δε δίστασε να προβεί σε σοβαρές (και χρονοβόρες) αλλαγές κάθε φορά που έκρινε οτι κάτι δε δούλευε σωστά. Επιπλέον, το Half-Life 2 αποτέλεσε το επίσημο ντεμπούτο της μηχανής γραφικών Source, η πρώτη παρουσίαση της οποίας στην έκθεση Ε3 2003 άφησε τους πάντες με το στόμα ανοικτό. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους προέκυψε ένα σοβαρό κενό ασφαλείας που κατέληξε στη διαρροή μιας πρώιμης έκδοσης του Half-Life 2 στο internet και την περαιτέρω καθυστέρηση από την αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας, ενώ η Valve χρειάστηκε να δαπανήσει χρόνο και πόρους για την ενσωμάτωση του Steam στο παιχνίδι. Η κυκλοφορία του παιχνιδιού σημαδεύτηκε από πολλά προβλήματα με το σύστημα του Steam activation και πολλοί χρήστες δε μπορούσαν καν να εγκαταστήσουν το παιχνίδι που αγόρασαν, με αποτέλεσμα το Steam να αποκτήσει εξαρχής πολύ κακή φήμη.

WhereIsHL302

Μετά την κυκλοφορία του Half-Life 2 ακολούθησαν δύο Episodes ως μέρος της προσπάθειας της Valve να μεταβεί από το κλασικό μοντέλο της κυκλοφορίας ενός παιχνιδιού κάθε x χρόνια στην τακτική της συχνότερης κυκλοφορίας μικρότερων τίτλων, περίπου σαν τα επεισόδια τηλεοπτικής σειράς. Το λεγόμενο episodic content ήταν τότε της μόδας, δεν κατάφερε όμως να επικρατήσει λόγω του σημαντικού χρονικού διαστήματος που απαιτούνταν για τη δημιουργία single-player περιεχομένου. Το Half-Life 2: Episode 1 κυκλοφόρησε σχεδόν 1,5 χρόνο μετά το HL2, ενώ για την κυκλοφορία του Episode 2 (2007) χρειάστηκαν 13 ακόμα μήνες. Το Episode 2 σήμανε και την επίσημη εγκατάλειψη του episodic model. Από τότε ο Gordon Freeman έχει χαθεί από προσώπου γης. 

ΑΚΡΑ ΤΟΥ NEWELL ΣΙΩΠΗ

Η μεγαλύτερη απορία των οπαδών της σειράς έχει να κάνει με την απόλυτη σιγή της Valve κάθε φορά που κάποιο μέλος της εταιρίας ερωτάται για το Half-Life 3. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την τύχη του Episode 3, για το αν θα περάσουμε κατευθείαν στο Half-Life 3, για το αν έστω το παιχνίδι βρίσκεται υπό ανάπτυξη ή έχει εγκαταλειφθεί πλήρως! Γιατί τέτοια μυστικοπάθεια; Τον Απρίλιο του 2012 πήραμε έστω και έμμεσα μια απάντηση από τον ίδιο τον Gabe Newell ο οποίος μίλησε στο Seven Day Cooldown podcast. Εκεί, όταν ρωτήθηκε για την πορεία ανάπτυξης του “Ricochet 2” (ονομασία που χρησιμοποιείται χιουμοριστικά για το Half-Life 3) είπε τα εξής:

“Σχετικά με το Ricochet 2, έχουμε πάντα αυτό το πρόβλημα όπου όταν αποκαλύπτουμε στοιχεία πολύ νωρίς καταλήγουμε συχνά να αλλάζουμε γνώμη κατά τη διάρκεια του development, όπότε καθώς σκεφτόμαστε την τεράστια story arc του Ricochet 2, μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου κάτι θα μας εκπλήξει ευχάριστα και κάτι θα μας εκπλήξει δυσάρεστα. Θα θέλαμε να πολύ να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι και ανοικτοί για το μέλλον του Ricochet 2. Το πρόβλημα είναι, πιστεύουμε οτι οι μεταβολές και οι προσθαφαιρέσεις πιθανότατα θα εκνεύριζαν πολύ περισσότερο τον κόσμο από την απόλυτη σιγή, τουλάχιστον μέχρι να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι για το τι θα επακολουθήσει.”

Επομένως, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Gabe Newell, η τακτική της σιγής οφείλεται στο γεγονός οτι η Valve κάνει ακόμα πολλές αλλαγές και τροποποιήσεις στο παιχνίδι, χωρίς να έχει κατασταλάξει σε μια συγκεκριμένη πορεία. Κατά συνέπεια, μέχρι το Half-Life 3 να αποκτήσει συγκεκριμένη και σταθερή μορφή στο μυαλό των developers, δεν θα πρέπει να περιμένουμε την οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση. Δυστυχώς αυτό σημαίνει οτι κατά πάσα πιθανότητα η κυκλοφορία του Half-Life 3 βρίσκεται ακόμα μακριά, αφού ένα και πλέον χρόνο μετά τη συνέντευξη συνεχίζουμε να μην έχουμε καμία ουσιαστική είδηση για το παιχνίδι. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο: Τον περασμένο Ιανουάριο ο Gabe Newell μίλησε ξανά σε podcast, αυτή τη φορά στο Nerdist. Εκεί αναφέρθηκε ξανά στο “Ricochet 2”:

“Δε μπορούμε να καταλήξουμε στο πώς θα το κάνουμε καλύτερο. Το Ricochet [σ.σ. Half-Life 2] είναι ήδη περίπου τέλειο, οπότε πώς θα μπορούσαμε να φτιάξουμε το Ricochet 2;”

WhereIsHL3003

Η φράση αυτή είναι ενδεικτική του δημιουργικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Valve. Το Half-Life 2 θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία games όλων των εποχών, μάλιστα το Δεκέμβριο του 2012 το παιχνίδι αναδείχθηκε ως “Game of the Decade” στα πλαίσια της εκδήλωσης Video Game Awards!  Η ευθύνη στους ώμους της Valve είναι τεράστια καθώς όλοι περιμένουν οτι το Half-Life 3 θα είναι εξίσου ποιοτικό και καινοτόμο με τους προκατόχους του. Η καθυστέρηση του development πιθανότατα οφειλεται κατά ένα μέρος στην επιθυμία της Valve να παραδώσει ένα προϊόν που θα επαναπροσδιορίσει το είδος των FPS, όπως ακριβώς έκαναν οι προκάτοχοί του. Προφανώς η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, ή, όπως λέει και ο ίδιος ο Gabe Newell, “these things, they take time”.

{youtube}fTsR4RBH000{/youtube}

HALF-LIFE: H ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΗΣ VALVE

Υπάρχει όμως και ένας ακόμα παράγοντας που ενδέχεται να καθυστερεί την κυκλοφορία του Half-Life 3. Η μελέτη της ιστορίας της Valve δείχνει οτι το Half-Life δεν είναι απλώς μια εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά, αλλά οτι αποτελεί ταυτόχρονα τον πολιορκητικό κριό ή, αν προτιμάτε, το “Δούρειο Ίππο” της εταιρίας για να προωθήσει τα σχέδιά της. Το πρώτο Half-Life καθιέρωσε τη μηχανή γραφικών GoldSrc και ενέπνευσε τη δημιουργία ιστορικών mods όπως το Counter-Strike και το Team Fortress. Το Half-Life 2 έφερε το επίσημο ντεμπούτο της μηχανής γραφικών Source αλλά και την ενσωμάτωση του Steam στα παιχνίδια της εταιρίας, οπότε είναι απόλυτα λογικό να υποθέσουμε οτι στο Half-Life 3 θα δούμε για πρώτη φορά σε δράση τη μηχανή γραφικών Source 2 για την οποία γνωρίζουμε με βεβαιότητα οτι βρίσκεται υπό ανάπτυξη, τόσο διά στόματος Gabe Newell όσο και από τις αναφορές (στο site LinkedIn) στελεχών της Valve που έχουν πλέον αποχωρήσει από την εταιρία. Τέλος, ας μην ξεχνάμε οτι η Valve ετοιμάζει PC σαλονιού με την κωδική ονομασία “Steambox“, τα prototypes του οποίου μπορεί να φθάσουν σύντομα στα χέρια των τυχερών beta testers. Ποιος καλύτερος τρόπος για την προώθηση του “Steambox” από την εμφάνισή του ταυτόχρονα με το Half-Life 3 και τη μηχανή γραφικών Source 2;

Όπου κι αν οφείλεται τελικά η καθυστέρηση του Half-Life 3, το βέβαιο είναι οτι κάποια στιγμή ο Gordon Freeman θα ξυπνήσει από το λήθαργο και θα αρχίσει να κοπανάει τους Combine με το λοστό του. Δεν ξέρουμε πότε, γνωρίζουμε όμως οτι αρκετά στελέχη της Valve εργάζονται ήδη πάνω στο Half-Life 3. Αργά ή γρήγορα λοιπόν, θα ακούσουμε ξανά τον G-Man να λέει “Wake up, Mr. Freeman“. Μέχρι τότε, δε μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά… υπομονή!

 

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

8 Comments

  1. Personal opinion. Η Valve είναι η ΜΟΝΗ εταιρία άξια εμπιστοσύνης ως προς το τι δίνει, τίμια απέναντι στους gamers, και να το θυμάσαι Ναύαρχε, όταν κυκλοφορήσει το HL3,(κάπου εκεί στα Dungeons της μαμάς Valve κυοφορείται), θα κλάψουν όλες οι υπόλοιπες εταιρίες. Το είπε και ο Gabe Newell, πώς να κάνεις το τέλειο τελειότερο; Η διαφορά με τους υπόλοιπους είναι οτι θα βρεί απάντηση, και δεν θα παραμείνει ρητορική η ερώτηση. Δεν ψάχνω το πότε. Έχει κερδίσει το δικαίωμα να μας κάνει την έκπληξη. Άσε που ενδιάμεσα βγάζει ΥΠΕΡΟΧΑ παιχνίδια για να μας κρατάει σε εγρήγορση… Από κοντά και η πιό παραμετροποιήσιμη κονσόλα ever…
    Y.Γ.: Ο Newell πρώτα θα σεβαστεί τους gamers, γιατί ξέρει πως μόνο έτσι θα προσφέρει αυτό που όλοι θέλουν και περιμένουν. Έτσι δεν είναι;

  2. Διόλου τυχαία αυτά που αναφέρεις φίλε gmadness, o Newell είναι (φανατικός) gamer. 😉
    Θυμάται κανείς πότε πρωτοεμφανίστηκε το online κατάστημα και τα achievements στο steam?

    A, και κάτι που θυμήθηκα (διαβάζοντας το κείμενο) : To Opposing Force είναι απίστευτο. Fuck the (ignorant) haters.

  3. @ GrMadness δε θα έλεγα η μόνη εταιρία, γιατί υπάρχει και η τρομερή CD Projekt 😀 Κατά τα άλλα συμφωνώ απολύτως, το Half-Life 3 θα έρθει ως μεσσίας για να σώσει τα FPS!

    @ Adhan Εννοείται πως το Opposing Force είναι καταπληκτικό! Υπάρχει ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ Shepard στο gaming και αυτός είναι ο Adrian του OF!

  4. Το Half-Life 3 άργησε τόσο ώστε να πρέπει να φέρει επανάσταση στα fps(για 3η φορά) για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο τρελό hype που υπάρχει.Το ξέρει αυτό η Valve οπότε δεν θα κυκλοφορήσει μέχρι να μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.
    “Τhe technology just isn’t there yet.”

  5. Εκεί που οι άλλοι βλέπουν καθυστέρηση της κυκλοφορίας του, εγώ βλέπω ενδιαφέρον προς τους gamers. Άλλες εταιρίες (ονόματα δεν λέμε) θα έβγαζαν άμεσα ένα πρόχειρο παιχνίδι (επειδή υπάρχει και “deadline” !!!) με το σκεπτικό του “ότι αρπάξουμε από τα κορόιδα”. Η Valve όμως βλέπει ότι προς το παρόν δεν μπορεί να βγάλει κάτι ανώτερο από το HL2 και γι’ αυτό το λόγο προτιμά να ψάχνει τρόπους βελτίωσης όσο χρόνο κι αν πάρει. Και για μένα, πολύ καλά κάνει.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL