SPECIALS

Geek Movie Nights μέρος 3o (και πιο κλασικό από ποτέ)!

Κυρίες και κύριοι, η αυτού μεγαλειότης: το TRON. Μπορεί να υπερβάλω κάπως αλλά κάποια πράγματα πρέπει να παίρνουν τη θέση που τους αξίζει. Η ταινία έγινε γνωστή σε πολλούς μετά την προβολή του εκπληκτικού TRON Legacy (με το απίστευτο soundtrack των Daft Punk). Θα μπορούσαμε βέβαια να (ξανα)βυθιστούμε στον κόσμο του sequel χωρίς να έχουμε δει την αρχική ταινία αλλά ακόμα και έτσι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την αξία του TRON για τις ταινίες του είδους αλλά και την εξέλιξη του animation.

Παραγωγής 1982 σε σκηνοθεσία Steven Lisberger με πρωταγωνιστή των Jeff Bridges. Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί εδώ μέσα που δεν έχουν δει την ταινία αλλά για τις λίγες (ελπίζω) εξαιρέσεις το σενάριο σε πολύ γενικές γραμμές έχει ως εξής:
Εποχή επανάστασης των coin-op. Ταλαντούχος προγραμματιστής και ιδιοκτήτης “φλιπεράδικου” προσπαθεί να μπεί στον υπολογιστή της εταιρείας που δούλευε για να βρεί στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Space Paranoids, το βιντεοπαιχνίδι που σπάει ταμεία, είναι δική του ιδέα και υλοποίηση. Στην προσπάθειά του, βρίσκεται μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού και… ως εδώ. Μου τη σπάνε τα spoiler.

01Κάπως έτσι θα είναι να βρίσκεσαι μέσα σε ένα RAM module;

Εξαρχής να ξεκαθαρίσω ότι, όπως ισχύει για πολλές ταινίες του είδους, οι ερμηνείες είναι σχεδόν ανύπαρκτες και -τολμώ να πω- πολλές φορές αστείες. Ούτε βέβαια μην περιμένετε να εντυπωσιαστείτε από τα σκηνικά αλλά και από τον τρόπο υλοποίησης των ειδικών εφέ. Και εδώ το αποτέλεσμα (για τα σημερινά δεδομένα) δύσκολα εντυπωσιάζει.

02Τα θρυλικά Light Cycles!

Αν σταθεί όμως κανείς σε αυτά δε θα καταφέρει να απολαύσει και να εκτιμήσει την πραγματική αξία της ταινίας. Είναι η εποχή που τα ηλεκτρονικά σε βγάζουν από το σπίτι και τα coin-op στέκια μαζεύουν κόσμο. Πολύ κόσμο.
Είναι επίσης από τις πρώτες φορές (αν όχι η πρώτη) όπου η επιστημονική φαντασία μεταφέρει το σκηνικό της μέσα στα ηλεκτρονικά κυκλώματα και προγράμματα ενός υπολογιστή.

03Αυτό είναι πραγματικό social gaming!

Το Tron είναι το απόλυτο geek movie και οι καινοτομίες του συνοψίζονται απλά στη φράση του John Lasseter της Pixar: “I think it really will always stand as one of the milestones of computer animation. I mean, without Tron there would be no Toy Story”.

Από τη δική μου άποψη βέβαια, ακόμα και το κλασικό φιδάκι της NOKIA έχει πάρει κάτι από τα Light Cycles…

Είμαι σίγουρος ότι ταινίες του είδους έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς κομπιουτεράδες. Γι’ αυτό και μόνο αξίζουν την προσοχή μας.
End of line.

2 Comments

  1. “Greetings Programms” , φοβερή ταινία . Όταν την είχα δει πρώτη φορά είχα εντυπωσιαστεί με τα εφέ, τα σκηνικά και γενικότερα με την ατμόσφαιρα που δημιουργούσε κι ας την είδα μετά το 2000. Πρόσφατα έμαθα ότι είχε αποκλειστεί από τις υποψηφιότητες για Όσκαρ το 1983 στα ειδικά εφέ με την αιτιολόγηση πως επειδή χρησιμοποίησαν Η/Υ , CGI screens “έκλεψαν”, τι να πούμε δηλαδή για τις σημερινές ταινίες. Σεναριακά, κλάσης ανώτερο από το sequel.

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button
elEL