REVIEWS

Ken Follet’s THE PILLARS OF THE EARTH Book 1: From the Ashes

Το The Pillars of the Earth (1989) είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα από το συγγραφέα Ken Follett. Ο κόσμος του βιβλίου μέχρι στιγμής έχει μεταφερθεί σε τρία(!) επιτραπέζια παιχνίδια, σε μίνι τηλεοπτική σειρά (2010) από τον Ridley Scott διαθέτοντας πλούσιο καστ όπως οι Eddie Redmayne, Hayley Atwell, Ian McShane και Donald Sutherland, αλλά και σε musical (2016). Πλέον κυκλοφορεί και σε βιντεοπαιχνίδι από τη Daedalic Entertainment.

Η μεταφορά του The Pillars of the Earth στις οθόνες μας αποτελεί το μεγαλύτερο και το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της εταιρίας μέχρι σήμερα. Το βιβλίο καταλαμβάνει 1200 σελίδες και τα γεγονότα του καλύπτουν χρονικά μισό αιώνα. Επομένως γίνεται γρήγορα αντιληπτό πως η ομάδα ανάπτυξης κλήθηκε να κάνει σωστή διαλογή και διαχείριση του υλικού προκειμένου να χωρέσουν οι σημαντικές σκηνές του βιβλίου στο παιχνίδι αλλά και να υπάρξει η απαραίτητη συνοχή. Οι Γερμανοί, οι οποίοι μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια με αξιόλογες παραγωγές στο adventure είδος, προτίμησαν αυτή τη φορά την οδό του interactive novel.

POEI 02smallΌμορφη στιγμή όπου ο Tom περιγράφει το όνειρό του.

Το παιχνίδι χωρίστηκε σε τρία μέρη-Βιβλία, τα οποία περιλαμβάνουν από επτά κεφάλαια το καθένα. Στην παρούσα παρουσίαση θα εξετάσουμε το πρώτο βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής και τιτλοφορείται «From the Ashes». Το πρώτο μέρος διαρκεί περίπου 6 ώρες κι αν διατηρηθεί αυτό το μέγεθος και στα υπόλοιπα, τότε θα έχουμε έναν τίτλο περίπου 18ωρης συνολικής διάρκειας, καθόλου άσχημα.

Η Ιστορία μας τοποθετείται στην Αγγλία του 12 αι. μ.Χ., μία περίοδο μεγάλης φτώχιας και πολέμου. Ο πρόλογος μας βρίσκει σε ένα δάσος και μας συστήνει με τον Tom Builder. O Tom, προς έκπληξη όλων, είναι κτίστης και αναζητεί δουλειά για να θρέψει την οικογένειά του. Όνειρό του είναι να χτίσει ένα μεγαλόπρεπο καθεδρικό ναό. Κάπου εδώ θα σταματήσουμε να μιλάμε για τον πρόλογο διότι έχει ιδιαίτερη ένταση και είναι προτιμότερο να ανακαλύψετε μόνοι σας τη συνέχεια.

POEI 03smallΣυνηθισμένη εικόνα κατά τον Μεσαίωνα.

Μετά τους ιδιαίτερα εντυπωσιακούς τίτλους αρχής, περνάμε στο πρώτο κεφάλαιο όπου διαδραματίζεται στην φανταστική πόλη Kingsbridge. Ο πάτερ Philip -ο πρώτος βασικός πρωταγωνιστής μας- καταφθάνει την ώρα της κηδείας του ηγούμενου της μονής, James. Οι υπόλοιποι μοναχοί προετοιμάζουν τη διάδοχη κατάσταση τη στιγμή που η μονή βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, ο πάτερ Phillip συναντιέται με τον έντονα πολιτικοποιημένο του αδερφό πάτερ Francis, o οποίος τον πληροφορεί για ενδεχόμενο πραξικόπημα εναντίων του Βασιλιά Stephen και ζητά τη βοήθειά του ώστε να αποφευχθεί.

Στο δεύτερο κεφάλαιο επιστρέφουμε στο δάσος του προλόγου και γνωρίζουμε ένα νεαρό αγόρι ονόματι Jack. Ο Jack -δεύτερος βασικός πρωταγωνιστής μας- μεγαλώνει με τη μητέρα Ellen σε μία σπηλιά όντας απόκληροι της κοινωνίας. Η Ellen διακρίνεται από μένος προς τον κλήρο και δε χάνει ευκαιρία να λέει στον Jack να μην εμπιστεύεται ποτέ ανθρώπους του Θεού. Οι οικογένειες του Jack και του Tom θα σμίξουν και θα κατευθυνθούν από κοινού προς το Earlcastle. Στο Earlcastle, ο Jack θα έχει μία σύντομη συνάντηση με την κόρη του Κόμη του Shiring, Λαίδη Aliena –τρίτη βασική πρωταγωνίστρια-, όσο o Tom ψάχνει για δουλειά.

POEI 04small…as we also have forgiven our debtors. And do not bring us to the time of trial, but rescue us from the evil one.

Ύστερα από τη μικρή εισαγωγή στους χαρακτήρες που θα μας απασχολήσουν κατά τη διάρκειά της ιστορίας μας, να αναφέρουμε πως το From the Ashes έχει αρκετά ενήλικο και ρεαλιστικό περιεχόμενο. Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα εμφύλιου πολέμου, υπάρχει φτώχεια και πείνα, η Εκκλησία ασχολείται κυρίως με το πως θα προωθήσει τα συμφέροντά της, ενώ εμπλεκόμαστε σε παιχνίδια εξουσίας και συμφερόντων. Η ζωή στο μεσαίωνα απεικονίζεται σε όλο της το «μεγαλείο», καθώς θα αντιμετωπίσουμε για παράδειγμα τις συνέπειες εγκατάλειψης μωρού ή θα δούμε μοναχούς να επιλέγουν την οδό του μαστιγώματος με σκοπό τη νουθεσία.

Το παιχνίδι κατορθώνει να μας εγκλωβίζει στο κλίμα της συγκεκριμένης εποχής, μέσα από ρεαλιστικούς χαρακτήρες, απλούς και αληθοφανείς διαλόγους και εκπληκτικής λεπτομέρειας σκηνικά. O πάτερ Philip είναι μετρημένος άνθρωπος, σοβαρός και αφοσιωμένος στο Λόγο του Θεού. Στον αντίποδα βρίσκεται ο νεαρός Jack που είναι σκανδαλιάρης, αθώος και έχει μια ιδιαίτερη αντίληψη του κόσμου όντας μεγαλωμένος στο δάσος. Οι χαρακτήρες μας θα εμπλακούν σε αρκετές περιπέτειες και θα κληθούν να λάβουν αρκετές αποφάσεις που θα επηρεάσουν τους ίδιους αλλά και πολύ κόσμο γύρω τους. Για τη Λαίδη Aliena δεν προλαβαίνουμε να σχηματίσουμε άποψη, αφού μετέχει ελάχιστα στο πρώτο βιβλίο.


Το μεγαλύτερο μέρος του gameplay γίνεται μέσω του καθιερωμένου συστήματος χρονομετρημένων διαλόγων όπως συμβαίνει και στα παιχνίδια της Telltale. Η διαφορά εδώ είναι πως θα δούμε αρκετές αποφάσεις μας να επηρεάζουν το μέλλον και πολλές σχέσεις μας με άλλους χαρακτήρες να διαμορφώνονται με βάση τη συμπεριφορά μας. Μπορεί η εξέλιξη της βασικής ιστορίας να δεσμεύεται σε μεγάλο μέρος από το πρωτότυπο βιβλίο, ωστόσο θα δούμε ενέργειες μας να έχουν αντίκτυπο άμεσα αλλά και σε μεταγενέστερα κεφάλαια. Οι NPCs δε χάνουν ευκαιρία να μας θυμίσουν πως έχουν «στραβώσει» με εμάς. Το ίδιο το παιχνίδι με την ολοκλήρωση κάθε κεφαλαίου μας εμφανίζει μία κάρτα που περιλαμβάνει συγκεντρωτικά τις επιλογές/αποφάσεις μας.

POEI 05smallΟι δυναμικές γυναίκες εκείνη την εποχή ήταν η εξαίρεση.

Ο χειρισμός γίνεται μέσω point ‘n’ click, ενώ υπάρχει inventory και ορισμένοι απλοϊκοί γρίφοι που βασίζονται στη χρήση αντικειμένων που συλλέγουμε. Επιπρόσθετα, συλλέγουμε ορισμένα «clues», τα οποία λειτουργούν ως αντικείμενα και ξεκλειδώνουν περισσότερες επιλογές στους διαλόγους. Όλοι οι γρίφοι είναι λογικοί και απαιτούν σχεδόν ελάχιστη σκέψη, λειτουργούν επικουρικά με την αφήγηση και αρκετές φορές πέφτουν στην παγίδα του backtracking. Τέλος, μαζεύουμε διάφορα έγγραφα, τα οποία αφηγούνται και εξηγούν τον κόσμο γύρω μας. Είναι χαρακτηριστικό πως η πολιτική κατάσταση της χώρας μας περιγράφεται μέσα από επιστολές που φτάνουν στα χέρια μας.

POEI 06smallΠάνω στο ελάφι η πάνω γραμμή περιγράφει τις σκέψεις του Jack για την ενέργεια που έκανε.

Ένας νέος μηχανισμός που συναντούμε στο From the Ashes είναι πως με δεξί click πάνω σε hotspots ή NPCs υπάρχει η επιλογή «Think». Μέσω του Think εμφανίζονται οι σκέψεις του χαρακτήρα που ελέγχουμε σχετικά με τα εκάστοτε hotspots ή τους NPCs. Έτσι, ερχόμαστε ακόμα πιο κοντά στους χαρακτήρες αφού με αυτό τον τρόπο βλέπουμε την οπτική και την ψυχοσύνθεσή τους τη δεδομένη στιγμή. Προετοιμαστείτε για συγκινήσεις ιδίως με τον πάτερ Philip.

Υπάρχουν και ορισμένα action στοιχεία, κυρίως όταν ελέγχουμε το νεαρό Jack. Ο Jack διαθέτει μία σφεντόνα, η οποία προκαλεί QTE (Quick Time Event). Εμφανίζεται μία μπάρα στην οθόνη και πρέπει να κάνουμε click πάνω σε ορισμένα σημεία της. Οι σκηνές με τη σφεντόνα είναι λίγες κατά τη διάρκεια του πρώτου βιβλίου. Στον αντίποδα ο πάτερ Philip έρχεται εφοδιασμένος με την προσωπική του Βίβλο, την οποία χρησιμοποιούμε είτε πάνω σε αντικείμενα είτε σε ανθρώπους για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με ζητήματα πίστης.

POEI 07smallΚαλούμαστε να επιλέξουμε σε ποιον προορισμό θα πάμε πρώτα.

Στον οπτικό τομέα, ο τίτλος είναι χορταστικός. Έχουν επιλεγεί 2D ζωγραφισμένα στο χέρι backgrounds μεγάλης ποικιλίας και αρκετής λεπτομέρειας, εμπλουτισμένα με αρκετά στοιχεία animation. Τα χρώματα κατά κύριο λόγο είναι μουντά και ζοφερά συμβάλλοντας στην καλύτερη δημιουργία ατμόσφαιρας. Οι «οθόνες» όπου εναλλασσόμαστε αφήνουν ένα μικρό περιθώριο εξερεύνησης, ενώ για την περιοχή της μονής του Kingsbridge μας παρέχεται χάρτης προκειμένου να κινηθούμε πιο εύκολα. Τα μοντέλα των χαρακτήρων εκ πρώτης όψεως φαίνονται κάπως απλοϊκά σε σύγκριση με το φόντο πίσω, ωστόσο το animation είναι τόσο καλό που σώζει την παρτίδα και συνολικά έχουμε καλό αποτέλεσμα.

POEI 08smallΣτιγμές θρησκευτικής κατάνυξης από τον Tom

Στον ηχητικό τομέα έχει επιστρατευτεί η FILMharmonic Orchestra της Πράγας παραδίδοντας εξαίσιο ατμοσφαιρικό και επιβλητικό αποτέλεσμα. Τα voice-over είναι υψηλού επιπέδου και κυρίως έχει χρησιμοποιηθεί βρετανική προφορά. Ο ίδιος ο συγγραφέας του πρωτότυπου βιβλίου έχει δανείσει τη φωνή του σε ένα μικρό ρόλο. Ο τίτλος αφήνει την αίσθηση πως είναι ιδιαίτερα προσεγμένος. Για παράδειγμα, σε κάποια από τις στιγμές που θα μπείτε μέσα στο ναό θα ακούσετε τη χορωδία να ψέλνει, σε άλλο σημείο της ιστορίας μπορείτε να παρατηρήσετε μοναχούς να προσεύχονται απελπισμένοι. Σε ορισμένα σημεία που οι ήρωές μας ταξιδεύουν, στα τμήματα του Jack έχει επιλεγεί πολύ εύστοχα για την αφήγηση η φωνή του ενήλικου Jack, σε διαφορετική περίπτωση η φωνή του νεαρού πιτσιρικά θα φάνταζε παράταιρή. 

POEI 09smallΗ χρήση των clues ανοίγει πιο πολλές επιλογές διαλόγων

Συνοψίζοντας το From the Ashes δείχνει το χαρακτήρα και το ύφος που θέλει να δώσει η Daedalic Entertainment στο The Pillars of the Earth από την πρώτη στιγμή. Θέτει νέα στάνταρ στην κατηγορία interactive novel και στα εργαλεία που χρησιμοποιεί για το κτίσιμο του κόσμου. Η εξέλιξη και το βάθος των χαρακτήρων είναι μοναδική δεδομένης της διάρκειας του τίτλου. Προσωπικά αν και γνωρίζω την ιστορία εξαρχής έχοντας δει τη μίνι τηλεοπτική σειρά, το From the Ashes με κράτησε σε όλη τη διάρκειά του και με έβαλε στη διαδικασία να ανυπομονώ για τη συνέχεια και το δεύτερο Βιβλίο: Sowing the Wind.

 

Αγόρασέ το τώρα στο GoG.com κάνοντας κλικ εδώ και στήριξε την αγαπημένη σου ημιθανή, ψευδοχαρντκοροποιημένη κοινότητα!

Pros

  • Ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ιστορία
  • Εξαιρετική ανάπτυξη χαρακτήρων
  • Ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής στο Μεσαίωνα
  • Πανέμορφα 2D γραφικά και εξαιρετικό animation
  • Επιβλητικό soundtrack και υψηλού επιπέδου voice-over

Cons

  • Μικρός βαθμός πρόκλησης
  • Backtracking κι Άγιος ο Θεός

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 89%

89%

Kara

Ήρθε σε πρώτη επαφή με το gaming από σπόντα, όμως παρέμεινε σε αυτό από επιλογή. Αγαπημένα παιχνίδια από τότε είναι τα Age Of Empires II, Star Wars Battlefront II και… Tekken 3. Πλέον η ψυχή της ανήκει στο Rocket League. Θα δοκιμάσει παιχνίδια που της τραβούν την προσοχή ανεξαρτήτου είδους, με εξαίρεση τα Horror/Splatter. Όταν δεν παίζει συνήθως θα είναι με κάποιο κόμιξ ανά χείρας ή θα μιλάει για τις ταινίες Star Wars.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL