REVIEWS

AL EMMO AND THE LOST DUTCHMAN’S MINE

Η Himalaya Studios αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο εν ενεργεία tribute studio στην Sierra On-Line, αυτή την στιγμή. Από την ονομασία και το λογότυπό τους, ως την χρήση της AGS μηχανής και της αισθητικής της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, η εταιρεία “φωνάζει” τον έρωτά της για την επονομαζόμενη “Χρυσή Εποχή” των adventure games. Όντας το studio πίσω από τα “σένια” (και εντελώς δωρεάν, βεβαίως βεβαίως) remakes τόσο της πρώτης τριλογίας King’s Quest όσο και του Quest For Glory 2- Trial By Fire, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους παιχνίδι, με τον ανθρωποδιωχτικό τίτλο “Al Emmo And The Lost Dutchman’s Mine” πίσω στο μακρινό 2006.

Al2Η στιγμή που κάτι μέσα σου ερωτεύεται το παιχνίδι

Τότε το αντιλήφθηκαν μονάχα οι hardcore θιασώτες της AGS σκηνής και η Himalaya δεν άφησε την απογοήτευσή της να την σταματήσει. Πιστεύοντας στο υλικό που είχε δημιουργήσει και αφουγραζόμενη τον παλμό της εποχής, συνειδητοποίησε ότι με την πρόσφατη άνθιση τόσο του adventure gaming όσο και των ευκαιριών που παρέχει πλέον η ψηφιακή διανομή, ο καιρός ήταν κατάλληλος για να κερδίσει το “παιδί” της (το φρικτό, καραφλό, πλαγιοδανειστικό, χουχουτιάρικο παιδί της) την θέση που του άξιζε στις καρδιές των απανταχού adventure gamers.

Λάνσαραν λοιπόν μια “βελτιωμένη” έκδοση του πρωτότυπου Al Emmo, η οποία περιλαμβάνει HD πορτραίτα των χαρακτήρων στους διαλόγους, έναν νέο voice actor στο ρόλο του Al και αρκετές νέες τοποθεσίες όπως και γρίφους. Όπως το μεγαλύτερο μέρος του gaming κοινού, έτσι και εγώ αγνοούσα παντελώς την κυκλοφορία του πρωτοτύπου, οπότε είδα την παρούσα έκδοση ως κάτι εντελώς καινούριο.

Al4Με τον Χιού και τα Κορίτσια

Είναι αλήθεια πως το μηδενικό hype γύρω από τον τίτλο, όσο και ο δύστροπος και “δευτεράντζικος” τίτλος του, με είχαν προδιαθέσει μάλλον αρνητικά απέναντί του. Όταν μας το έστειλε η Himalaya Studios, αναρωτιόμουν απλώς ποιοί ήταν αυτοί οι τύποι, αλλά εδώ στο Ragequit, είμαστε τσέντλεμεν (sic). Ποτέ δεν λέμε όχι σ’ ένα παιχνίδι που μας κοιτά τρυφερά στα μάτια. Η εισαγωγή του Al Emmo ήταν αρκετή για να με κερδίσει. Άθλιος, πλαγιοδανειστής φουκαράς σε τρένο για τη μαγευτική Ανοζίρα, όπου δεν βλέπει την ώρα να συναντήσει την Ivana, την νύφη που αγόρασε μέσω ταχυδρομικού καταλόγου. Βαθιά στην καρδιά του, γνωρίζει πως μόνο έτσι θ’αποδείξει στη μαμά του, με την οποία μένει ακόμη μαζί στα σαρανταδύο του χρόνια, πως είναι ένας δυνατός και ανεξάρτητος άντρακλας.

Al3Στο γραφείο του υπεραπασχολημένου δημάρχου

Φτάνοντας στην γοητευτική Φαρ Ουέστ κωμόπολη της Ανοζίρα, κατευθύνεται προς το σαλούν για να παραγγείλει το σέρτικο γαλατάκι του. Voice-over και φάτσα που κάνουν το Δάσκαλο Λάρι να φαντάζει Charlie Hunnam και πάνω. Έχω αρχίσει να ερωτεύομαι. Σκάει μύτη και το Ιβανάκι στο σαλούν, κόβει τον ηρωϊκό μας πρωταγωνιστή από πάνω μέχρι κάτω και περνάει κατευθείαν στο παρασύνθημα :

“Al, you haf money?”

Κάτι κεκεδίζει ο Φουκάρογλου Άλ και προσπαθεί να της κάνει τράκα μπας και πληρώσει το γάλα του, λέγοντας πως η μαμά του του έδωσε χαρτζηλίκι μονάχα για τα εισιτήρια. Το Ιβανάκι αποχωρεί σείοντας την υπέροχη femme fatale μέση του πέρα-δώθε και ο Άλ μένει δίχως στον ήλιο μοίρα, αποκλεισμένος στην ερημιά της Anozira. Πριν προλάβει ν’αφήσει τον πρώτο του λυγμό, συναντά την γοητευτική Rita Peralto, part-time τραγουδίστρια/barwoman στο σαλούν και σκέφτεται πως μπορεί ακόμη να γυρίσει στη μαμά του ζευγαρωμένος και θριαμβευτής.

Al5Κάθε ομοιότητα με επιτυχημένες mid-90’s τηλεοπτικές σειρές, είναι καθαρά συμπτωματική. Καρπουζάκι κανείς;

Κάτι το έξοχα σαρκαστικό και βγαλμένο απ’τη ζωή στόρι, κάτι το υπέροχο φυζίκ του πρωταγωνιστή που ακροβατεί μεταξύ Woody Allen και Larry Laffer, o τίτλος εύκολα με κέρδισε, παρά τον εμφανώς ξεπερασμένο γραφικό του τομέα. Για τους περιορισμούς της AGS μηχανής τα έχουμε ξαναγράψει, αλλά το Al Emmo παραμένει φτωχό στον οπτικοακουστικό τομέα. Δεν είναι ότι γίνεται ποτέ αντιαισθητικό, αλλά ελάχιστες τοποθεσίες του θα σας μείνουν στην μνήμη μετά την ολοκλήρωσή του και αυτές φέρνουν ύποπτα σε ανθολογία της Sierra. Ο λόγος που συνεχίζεις να ακολουθείς τον Υπερκακόμοιρο Al, είναι το χιούμορ και το γράψιμο της περιπέτειας, τομείς στους οποίους τα παιδιά της Himalaya Studios έχουν κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Ο σαρκαστικός, δυσσαδερός αφηγητής που δεν χάνει ευκαιρία να τσακίσει τον εγωισμό μας στα τάρταρα είδικα, είναι από τις μεγάλες ατραξιόν του παιχνιδιού.

Το χιούμορ γενικά παραμένει εξαιρετικά ευχάριστα σόκιν και ακατάλληλο, ακόμη και όταν αναλώνεται σε ημι-σκατολογικά gags. Οι γρίφοι ακολουθούν κατά πόδας και είναι στην πλειοψήφια τους ιδιαίτερα ευχάριστοι. Για τους παλιότερους, αποτελούν ουσιαστικά ένα best-of γνωστών και αγαπημένων γρίφων από την “Χρυσή Εποχή”, αλλά μπορούν κάλλιστα να επιλυθούν και από έναν νέο στο είδος παίκτη. Υπάρχουν κάποια φαινόμενα “παρανοϊκών” γρίφων (από εκείνους που στην προ-Internet εποχή μας οδηγούσαν σε απόγνωση και εγκατάλειψη του τίτλου, τουλάχιστον μέχρι να βρούμε κάποια τυπωμένη λύση ή “εκείνο το παιδί”, που είχα καταφέρει να τελειώσει το παιχνίδι και να μας δώσει την πολυπόθητη λύση USE LADDER ON ANTHILL, ώστε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την ψυχαναγκαστική παιδική μας ηλικία.), οι οποίοι ευτυχώς είναι ελάχιστοι μέσα στο σύνολο και δεν επαρκούν για να χαλάσουν τη θετική εικόνα που δημιουργεί ο τίτλος.

Al1Από το φινάλε της περιπέτειας

Τόσο η χαμηλή του τιμή όσο και η ικανοποιητική του διάρκεια (θα χρειαστείτε γύρω στις επτά με οκτώ ώρες για να το ολοκληρώσετε, παίζοντας με την ησυχία σας και ενδεχομένως κολλώντας σε κάποια σημεία) σίγουρα δελεάζουν, και η αιώνια Μπαλάντα Του Λούζερ που αφηγείται, μιλά κατευθείαν σε κάθε γκικοκαρδιά. Το σημαντικότερο μειονέκτημα του τίτλου είναι ίσως η υπερβολική αγάπη που δείχνει προς τις επιρροές του, με αποτέλεσμα σε σημεία να θυμίζει υπερ-επιτυχημένη συρραφή όλων των παιχνιδιών που το γέννησαν και κάπου να χάνει την δική του ταυτότητα. Μπορεί το voice-acting των χαρακτήρων να είναι εξαιρετικό και οι καταστάσεις αυθεντικά μουρλές, αλλά λείπει εκείνο το «X Factor» που θα σε έκανε να χαρακτηρίσεις το παιχνίδι ως απαραίτητο ή κλασσικό.

Είναι μια δυνατή πρόταση, ξέχειλη από old school μεράκι και αγάπη για το είδος, που σκοντάφτει στους τεχνικούς περιορισμούς και την ίδια την αγάπη της για τη «φλέβα» που την γέννησε. Άνετα θα κρατήσει πολύ ευχάριστη συντροφιά σ’ έναν αντβεντσουρά για κάποια απογεύματα, αλλά το επόμενο παιχνίδι του νεογέννητου franchise (στο φινάλε μας δίνεται δυνατότητα export του save μας ώστε να το μεταφέρουμε στον επόμενο τίτλο της σειράς!) θα πρέπει να τολμήσει να κάνει αρκετά βήματα μπροστά ώστε ο –κατά τ’ άλλα συμπαθέστατος- Al, να μας πείσει πως είναι έτοιμος πλέον ν’αφήσει τη μαμά και τη φουσκωτή κούκλα του και να έρθει να παίξει με τα μεγάλα παιδιά.

Pros

  • Σπαρταριστοί και εξαιρετικά χιουμοριστικοί διάλογοι και χαρακτήρες
  • Δυσσαδερός αφηγητής που σπάει κόκκαλα
  • Καλοσχεδιασμένοι γρίφοι που αποτελούν ταυτόχρονα και άτυπο best of του είδους
  • Πολύ καλή σχέση κόστους/ποιότητας
  • Εξαιρετικό voice acting των χαρακτήρων

Cons

  • Αρκετά φτωχός οπτικοακουστικός τομέας
  • Σε κάποια σημεία θυμίζει περισσότερο το σύνολο των επιρροών του παρά ένα ξεχωριστό, νέο παιχνίδι
  • Κάποιοι “παλιομοδίτικοι”, εντελώς παρανοϊκοί και εκνευριστικοί γρίφοι

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 79%

79%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

5 Comments

  1. Άγνωστο στη gaming κοινότητα; Εγώ το έχω αγορασμένο από δυο μεριές, κι αναρωτιέμαι αν υπάρχει τρόπος να αναβαθμιστώ τζαμπέ στην βελτιωμένη έκδοση…

    Επίσης, αν μου πεις πως το screenshot “από το φινάλε της περιπέτειας” δεν είναι tribute στον ΑΠΤ, θα πεθάνω!

  2. Είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ tribute και φετίχ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ και εύσημα για την παρατήρηση 🙂

    Επίσης Αρχαίο, περισσότερα εύσημα για το ραντάρ σου και ναι, τα stores έχουν αναβαθμιστεί όλα στην 4.0 έκδοση του παιχνιδιού!

    Πουρνέλαε, παίζει να είχες παίξει το παλιό demo; Είχε πέσει άγριο κράξιμο για το voice-over του πρωταγωνιστή και στην παρούσα έκδοση έχει αλλαχθεί. Όντως θυμίζει ΑΚΡΙΒΩΣ τον ηθοποιό που κάνει το Λάρι (σε βαθμό μίμησης) αλλά αυτό κάθε άλλο παρά αρνητικό το θεωρώ 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL