HARDWARE

Custom vs Prebuilt PC

Όσα θα διαβάσετε παρακάτω αποτελούν καθαρά προσωπική άποψη του γράφοντος.

cases zpsfhc6d3ts

-H συντριπτική πλειοψηφία όσων διαβάζετε αυτό το άρθρο είστε PC gamers. Και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά πως ένα gaming PC διαθέτει πιο εξειδικευμένο hardware, συνήθως με το ανάλογο κόστος. Και όταν θέλετε να κάνετε κάποια αγορά, έχετε πλήρη επίγνωση του πόνου που θα προκαλέσετε στην τσεπούλα σας. Σωστά; Και εννοείται πως θέλετε η επένδυση που θα κάνετε να “πιάσει τόπο”. Ποιές είναι οι επιλογές σας;

Από την μια, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών, να σας προτείνουν κάποιο έτοιμο PC, και να σας το φέρουν έτοιμο προς χρήση στο σπίτι σας. Από την άλλη, μπορείτε να αποδείξετε πόσο καμένοι είστε και πόσο αγαπάτε τα PC, με το να πάρετε σβάρνα το internet και να αρχίσετε να ψάχνετε για reviews, απόψεις, για το κάθε κομμάτι που σας ενδιαφέρει το οποίο θα αγοράσετε φυσικά, μέχρι να έχετε όλα τα υλικά για να φτιάξετε ένα PC όπως ακριβώς το θέλετε.
 
Εγώ είμαι υπέρμαχος της δεύτερης επιλογής, για λόγους που θα παραθέσω και θα εξηγήσω παρακάτω.
 
1.Ξέρεις τι τροφοδοτικό έχεις.
 
Ξεκινάω από αυτό, αφού το θεωρώ το πιο σημαντικό υποσύστημα. Στα ΟΕΜ, η μόνη εγγύηση που υπάρχει όσον αφορά το τροφοδοτικό είναι πως είναι εγγυημένα για πέταμα. Στο 99% των περιπτώσεων. Και αφού μιλάμε για το υποσύστημα που δίνει ζωή στο PC που εσείς πληρώνετε, ειδικά σε αυτό το θέμα είμαι σχεδόν απόλυτος. Φανταστείτε να μην διαθέτει δεύτερο 6+2 Pin ή 8 Pin connector, και δεν μπορείτε να χαρείτε την υπέροχη GPU που πήρατε για να παίζετε σε Full HD με Ultra settings. Χώρια που δεν ξέρετε αν το τροφοδοτικό θα την “σηκώσει”. Ένα ακόμα συν, το καλό τροφοδοτικό θα κρατήσει αρκετά χρόνια, και θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. 
 
2. Ξέρετε ακριβώς τι έχει μέσα.
 
Είστε ο μοναδικός υπεύθυνος για την αγορά των υποσυστημάτων. Σε ένα OEM σύστημα να είστε σίγουροι πως ο κατασκευαστής έχει βάλει φτηνά υλικά για να μειώσει το κόστος. Δεν είναι ντροπή, όλοι το κάνουν, παντού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να το αποφύγετε.
 
Με ένα custom σύστημα, ξέρετε τι ακριβώς έχει μέσα το κουτί. Και γιατί.
 
3. Η χαρά της δημιουργίας.
 
Ξυπνάτε το πρωί, φτιάχνετε μια κούπα αχνιστό καφέ όπως σας αρέσει και ανοίγετε το PC για να δείτε τι συμβαίνει στην χώρα και τον κόσμο. Πατήστε Pause εδώ. Ανοίγετε το PC που έχετε φτιάξει εσείς, όχι κάποιος άλλος για λογαριασμό σας. Να το πάω λίγο παραπέρα. Του μιλάτε, “Καλημέρα Μήτσο”. Δημιουργείται δεσμός. Δεν είναι απλά ένα άψυχο αντικείμενο, εσείς του δώσατε ζωή. Και σας συντροφεύει.
 
4. Μαθαίνετε το PC.
 
Πιστέψτε με, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθετε πολλά πράγματα για το PC, από το να φτιάξετε ένα από το μηδέν. Και στις μέρες μας, αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο, το μόνο που χρειάζεται είναι μια βουτιά στα βαθιά. Αν έχετε και κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει, ακόμα καλύτερα. Μεράκι και χαβαλές, μαζί με γνώση. Υπάρχουν πολλά πράγματα καλύτερα σε αυτή την ζωή;
 
5. Εξαιρετικός λόγος κόστους/απόδοση.
 
Όταν αγοράζετε κομμάτι κομμάτι, το “κουστούμι” σας έρχεται πιο φτηνά σε σχέση με ένα ΟΕΜ. Το οποίο, αν είναι ίδιων επιδόσεων, 100% θα είναι αρκετά πιο ακριβό, και ποιοτικά υποδεέστερο. 
 
6. Ποιότητα κατασκευής.
psu zpsmmz1f3cm
 
Αφού θα σας συντροφεύει (και αφού έχετε ξοδέψει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό), θεωρώ δεδομένο πως θα βάλετε τα όσο το δυνατόν καλύτερα υποσυστήματα. Για να γίνει αυτό όμως, δεν πρέπει να ανοίξετε το internet, να ψάξετε, να μάθετε, να συγκρίνετε, πριν αποφασίσετε; Εκτός και αν κάποιος για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλει να μπαίνει σε περιπέτειες. Αλλά τότε η επιλογή είναι ΟΕΜ. Και τα υποσυστήματα δεν θα είναι τα καλύτερα.
 
7. Επεκτασιμότητα.
 
Κοινώς, Futureproof, επί το Ελληνικότερον. Θέλετε να αλλάξετε GPU; Κάνετε ακριβώς αυτό (με την προυπόθεση να έχετε χρήματα, βεβαίως), δίχως να πρέπει να πάτε το PC στο σημείο αγοράς και να περιμένετε για Χ εργάσιμες ημέρες. Και αυτό, αν δέχεται αναβάθμιση το ΟΕΜ.

8. Εγγύηση.
 
Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα. Αν πάρετε κάποιο έτοιμο, κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσετε προβληματάκια μετά το πέρας της, αφού όπως είπα η ποιότητα κατασκευής δεν είναι τόσο καλή. Aν πάλι αντιμετωπίσετε κάποιο θέμα εντός εγγύησης, πηγαίνετε στο σημείο πώλησης το PC, και περιμένετε όσες εργάσιμες σας πούνε, αφού η εγγύηση είναι για όλο το PC. Και παύει να ισχύει ακόμα και αν επιχειρήσετε να ανοίξετε το κουτί για ένα απλό καθάρισμα.
 
Από την άλλη, τα custom έχουν flexibility, το κάθε κομμάτι την δική του εγγύηση. Που σημαίνει: Χάλασε το τάδε, το αλλάζω. Τόσο απλά. Και η ποιότητα κατασκευής εγγυάται καλή λειτουργία και αρκετά έως πολύ μετά την λήξη της εγγύησης.
 
9. Το κάνεις μοναδικό.
 
Ο κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του ονειρεύεται την στιγμή που θα είναι σε θέση να χτίσει το PC των ονείρων του, το οποίο φυσικά θα είναι ικανό για τα πάντα, και θα διαφέρει από όλα τα άλλα. Θα βάλετε χρωματάκια στα Fans, φωτάκια, θα το κάνετε σαν λατέρνα, επειδή έτσι θέλετε. Η ματαιοδοξία δεν είναι πάντα κακή, και το αίσθημα που έχει κάποιος όταν το κάνει πραγματικότητα είναι μοναδικό. Ειδικά όταν ανεβάζετε και φωτογραφίες στα διάφορα Fora.
 
10. Software.
 
Στα ΟΕΜ, εκτός από το λειτουργικό σύστημα που έρχεται προεγκατεστημένο, και που για δικούς σας λόγους μπορεί να μην θέλετε, έρχεται και ένα bundle από προγράμματα που επίσης δεν θέλετε, και πιθανότατα δεν χρειάζεστε κιόλας. Και τα οποία επιβαρύνουν το σύστημα δίχως λόγο.
 
money zpshfu44goz
-Και τι σημαίνει αυτό, πως δεν υπάρχει κανένα OEM άξιο λόγου; Εγώ δεν ασχολούμαι με hardware, ούτε θέλω. Απλά θελω να παίζει, χωρίς να βάζω σκοτούρες στο κεφάλι μου.
-Φυσικά και υπάρχουν, αλλά θέλει ψάξιμο και προσοχή, μην ξεχνάτε πως μιλάμε για τα λεφτά σας. Για μια επένδυση, είτε για ψυχαγωγία, είτε για επαγγελματική χρήση. Δεν αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο παραπάνω για να κάνετε την πιο αποδοτική και σωστή για τις ανάγκες σας αγορά δίχως να πέσετε θύματα του marketing και της έλλειψης γνώσης;

6 Comments

  1. Το “Preaching to the converted” μαλλον ισχυει για το αρθρο αυτο δεδομενου του κοινου στο οποιο απευθυνεται το ragequit.

    Πρεπει ομως να αναφερθει και η ενδιαμεση επιλογη μεταξυ των δυο ακρων η οποια δεν ειναι αλλη απο το built to order PC που επιλεγουμε κομμματια και μας το συναρμολογουν χωρις εξτρα κοστος.

    Περιοριζεσαι σε ενα μονο μαγαζι οποτε δεν εχεις τις βελτιστες τιμες και ποικιλια αλλα γλυτωνεις ολη τη βαβουρα και παλι ξερεις τι παιρνεις.

    Τα δικα μου μηχανηματα φυσικα τα στηνω με τρον τροπο που περιγραφεις στο αρθρο αλλα συστηματα τριτων που ζητανε συμβουλες τους δινω απλως μια εκτυπωση απο το PC configurator των γνωστων μαγαζιων του χωρου

  2. Καλημέρα.
    Φυσικά και έχεις δίκιο, η γενίκευση έγινε εσκεμμένα όμως επειδή πάρα πολλοί χρήστες (καταναλωτές) δυστυχώς δεν γνωρίζουν από ΟΕΜ. Καταθέτω την προσωπική μου άποψη, δίχως να αναφέρω ΟΕΜ’s, διότι θεωρώ πως το να αρχίσω να λέω “η χ εταιρεία είναι καλύτερη από την ψ” θα αλλοίωνε τον σκοπό συγγραφής του εν λόγω κειμένου. 😉

  3. Πάντα μα πάντα στήσιμο κομμάτι-κομμάτι το PC μου, προτείνω να καταργηθούν εντελώς τα “έτοιμα” pc που διαφημίζονται ως super duper με τον επεξεργαστή σαν κράχτη και όλα τα άλλα noname της κακιάς ώρας ή ασύμβατα σε σχέση με τις δυνατότητες του επεξεργαστή-κράχτη.

    Ακόμα και για το mousepad θα φάω το ιντερνετ στο ψάξιμο….

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL