REVIEWS

FIFA 14

Εντάξει αγαπητέ αναγνώστη, αγαπάς το ποδόσφαιρο. Υπέπεσες στην αμαρτία να αφήσεις για λίγο στην άκρη το Football Manager (πες και σε εμάς που δεν μπορούμε, πως) ή ακόμα χειρότερα αγνόησες εντελώς ότι καλύτερο υπάρχει στο χώρο σχετικά με το ποδόσφαιρο και αποφάσισες να κλοτσήσεις, έστω και ηλεκτρονικά, λίγο το τόπι. Και κάπου εδώ μπαίνει το κλασικό ετήσιο δίλημμα PRO ή FIFA; Konami ή EA Sports; Δεν είμαι εδώ όμως για να κάνω σύγκριση των δυο τους αφού για μένα νικητής θα είναι πάντα το FM, οπότε ας μπούμε στο ψητό και να δούμε πως η ΕΑ φέτος, ανέβασε ακόμα παραπάνω το πήχη στο είδος.

Το FIFA 14 συνεχίζει και εφέτος την σταθερή ανοδική πορεία του τίτλου τα τελευταία χρόνια αφού έχει κρατήσει όλα τα θετικά στοιχεία του FIFA 13 και έχει προσθέσει κάποια ακόμα, κυρίως στο ρεαλισμό, που το καθιστούν, κατά τη γνώμη μου, το καλύτερο παιχνίδι που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα στο είδος του. Ας του ρίξουμε όμως μια πιο αναλυτική ματιά.

fifa14 2

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ GAMEPLAY

Με το που μπει στο παιχνίδι ο παίκτης συναντά τη πρώτη αλλαγή η οποία έχει να κάνει με το Menu. Θυμίζοντας κάτι από Windows 8, το μενού πλέον παρουσιάζεται ως καρτέλες με τη κάθε μια να έχει τα δικά της σχετικά παράθυρα. Θεωρώ πως το μόνο που καταφέρνουν είναι να μπερδεύουν το χρήστη και σε πολλά σημεία, ακόμα και να τον εκνευρίζουν, τουλάχιστον μέχρι να τα συνηθίσει.

Αλλαγές όμως, ευχάριστες αυτή τη φορά, έχουν γίνει και στη συμπεριφορά παικτών και μπάλας εντός του “ασβέστη”. Η EA Sports έχει προσθέσει αρκετά νέα animations, τα οποία κάνουν τους αγώνες ακόμα πιο ρεαλιστικούς και με το ρυθμό που τους αρμόζει. Πρώτο σημαντικό στοιχείο που προστέθηκε είναι το “Protect the Ball” με το οποίο ο παίκτης που έχει ή δέχεται τη μπάλα, μπορεί να βάλει το σώμα του ανάμεσα σε αυτή και τον αμυντικό ώστε να τη προστατέψει.

Με το Pure Shot η EA προσπαθεί και τελικώς καταφέρνει, να μας δώσει τη δυνατότητα να πετύχουμε πιο εντυπωσιακά γκολ από ποτέ. Η μπάλα πλέον έχει απρόβλεπτη τροχιά και μπορεί να πάρει πάρα πολλές κατευθύνσεις, ειδικά με τη χρήση του Finesse Shot. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κεφαλιές, οι οποίες αν και φέτος είναι πιο δύσκολο να κερδηθούν, αφού πρέπει να πάρουμε καλή θέση σε σχέση με τον αμυντικό και σωστή φορά προς το τέρμα, συνήθως καταλήγουν σε ιδιαίτερα όμορφα γκολ. Σε αυτό βοηθάνε και τα physics της μπάλας, τα οποία φέτος είναι υποδειγματικά. Η μπάλα πλέον θυμίζει περισσότερο από ποτέ το αληθινό τόπι και θα το καταλάβετε γρήγορα αυτό από τον τρόπο που κινείται, το τρόπο που κοντρολάρεται και τη συμπεριφορά της σε βρεγμένο γήπεδο.

fifa14 3Δείγμα του νέου μένου.

Το ότι μπορούμε να πετύχουμε πανέμορφα γκολ δε σημαίνει και ότι αυτό θα γίνει εύκολα αφού οι αμυντικοί πλέον συνεργάζονται σωστά στην άμυνα, με αλληλοκαλύψεις, αλληλοβοήθειες  και αλλαγές στα μαρκαρίσματα. Πολλές φορές θα δείτε και εντυπωσιακά διωξίματα των αμυντικών με ψαλιδάκια ή τάκλιν τη τελευταία στιγμή πριν το σουτ. Το ίδιο θα σας δυσκολέψουν και οι τερματοφύλακες, των οποίων η AI έχει ανεβεί αισθητά.

Βήματα αύξησης του ρεαλισμού έχουν γίνει και στο βηματισμό των ποδοσφαιριστών, στο sprint και την αλλαγή κατεύθυνσης. Οι παίκτες πλέον θα στρίβουν πιο αργά με τη μπάλα στα ποδιά μετατοπίζοντας το βάρος τους και θα σταματούν πιο ρεαλιστικά μετά από μια γρήγορη κούρσα. Στην αλλαγή κατεύθυνσης ίσως να έχει γίνει λίγο υπερβολική η καθυστέρηση του παίκτη με αποτέλεσμα ακόμα και αργοί αμυντικοί πολλές φορές να προλαβαίνουν γρήγορους επιθετικούς (ίσως διορθωθεί σε κάποιο επόμενο update; δε ξέρω).

fifa14 4Εντάξει χρειάζομαι ακόμα δουλειά.

MODES, MODES, ΠΟΛΛΑ MODES ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ULTIMATE!

Στο FIFA 14 έχουν παραμείνει τα ομολογουμένως πολλά περσινά modes, ενώ έχει προστεθεί και το Seasons Co-op στο οποίο τα στατιστικά των παικτών αλλάζουν βάση της φόρμας στην οποία βρίσκεται ο ποδοσφαιριστής στη πραγματικότητα. Ως γνήσιος μανατζεράκιας, έτρεξα να δω το Career Mode. Εδώ υπάρχει η προσθήκη του Global Transfer Network. Πλέον δε βλέπουμε ούτε καν το Overall Rating του παίκτη που θέλουμε να αγοράσουμε εκτός αν στείλουμε να τον τσεκάρει ένας από του έξι scouters που έχουμε στη διάθεση μας. Το scouting δουλεύει εύκολα αφού το μόνο που έχουμε να κάνουμε για να βρούμε τα ταλεντάκια που ποθούμε, είναι να στείλουμε έναν scouter στη χώρα που θέλουμε να ψάξει και να ορίσουμε τα φίλτρα αναζήτησης  που επιθυμούμε (ηλικία, θέση κλπ).

Φυσικά όμως το mode που κάνει την διαφορά στο FIFA και εφέτος είναι το Ultimate Team, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται στα καλύτερα του. Με τη προσθήκη του Chemistry System, γίνετε πιο περίπλοκη αλλά και πιο ρεαλιστική η δημιουργία της διάταξης και του ρόστερ της ομάδας μας αφού για να αποδώσει τα μέγιστα ένας παίκτης πρέπει να έχει καλή χημεία με τους συμπαίκτες του. Αυτό συμβαίνει αν είναι από την ίδια ομάδα, το ίδιο πρωτάθλημα ή είναι ίδιας εθνικότητας. Αλλαγές έχουν γίνει και στο Transfer Market, κάνοντας το πιο λειτουργικό και πιο ευκολόχρηστο ώστε να μπορείτε να βρείτε εύκολα τον παίκτη που θέλετε στη καλύτερη τιμή που υπάρχει.

Ετοιμαστείτε να αφιερώσετε αμέτρητες ώρες απ’ τη ζωή σας συγκεκριμένο mode. Αν και υπάρχουν ορισμένα lags που και που, στο σύνολο του είναι η πεμπτουσία του FIFAκια. Σχετικά γρήγορα θα έχετε στη διάθεση σας χρυσές κάρτες με καλούς παίκτες και σιγά σιγά θα στρώσετε και το chemistry σας. Single Player τουρνουά αλλά και εναντίον άλλων gamers σας περιμένουν μέχρι να φτάσετε στη κορυφή.

fifa14 5Η Ultimate Team μου, το χρώμα στις γραμμές ανάμεσα στους παίκτες δείχνει τη χημεία μεταξύ τους.

ΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΗΧΟΣ

H EA έριξε το βάρος στην ανάπτυξη του παιχνιδιού για τις next gen κονσόλες με αποτέλεσμα να βλέπουμε φέτος τα ίδια γραφικά με την έκδοση του 13. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι άσχημα, δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου στο τομέα αυτόν ενώ δυστυχώς για άλλη μια φορά ο κόσμος στις κερκίδες απεικονίζεται πολύ χάλια.

Στον τομέα του ήχου βέβαια, το παιχνίδι δε πιάνεται. Θεωρώ ως τη πιο ρεαλιστική περιγραφή αγώνα που έχουμε ακούσει σε όλα τα ποδοσφαιράκια, αυτή του FIFA 14. Και φέτος, η ομάδα του καναλιού Sky Sports, έχει κάνει καταπληκτική δουλειά με το σχολιασμό, ο οποίος ακολουθεί τη ροή και το παλμό του αγώνα χωρίς να υπάρχουν άσχετα και άστοχα σχόλια. Κατά τη διάρκεια των αγώνων θα ακούσετε να σχολιάζεται η πορεία της ομάδας, η φόρμα της, ακόμα και οι στόχοι της ενώ η περιγραφή του αγώνα θα διακοπεί από τους σχολιαστές που παρακολουθούν τα υπόλοιπα παιχνίδια της αγωνιστικής, για να μας ενημερώσουν για αλλαγές στο σκορ τους ή ακόμα και για πέναλτι που σφυρίζονται.

fifa14 6Τα υπο-modes του Ultimate Team Mode
    
ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ…

…το FIFA 14 είναι ό,τι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής στο είδος του. Θα σας προσφέρει πάρα πολλές ώρες καψίματος και χαβαλέ με τη παρέα σας. Πιο ρεαλιστικό από ποτέ, με την παρουσία των Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, με 33 licensed πρωταθλήματα και 16.000 παίκτες (σύμφωνα με την ΕΑ) το προτείνω ανεπιφύλακτα. Και το λέει αυτό φανατικός οπαδός του PRO τα τελευταία χρόνια.

Pros

  • Το πιο ρεαλιστικό gameplay που έχουμε δει στο είδος.
  • Τα πολλά Modes με αποκορύφωμα το Ultimate Team Mode.
  • Η ποικιλία και η ομορφιά των τερμάτων που μπορούμε να πετύχουμε.
  • Ο αριθμός πρωταθλημάτων και παικτών.
  • Η περιγραφή των αγώνων.

Cons

  • Το νέο δύσχρηστο μενού.
  • Ορισμένα bugs στα single player τουρνουά του Ultimate Team.
  • Η τραγική απεικόνιση των οπαδών.
  • Δεν είναι Football Manager, η πραγματική ποδοσφαιρική μαγεία.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

17 Comments

  1. Εγώ το έπαιξα με ένα της πλάκας. Είχα κάποια προβληματάκια με τα πλήκτρα αλλά όχι τίποτα το τρομερό. Φυσικά για 100% σιγουριά και μηδέν προβλήματα θέλει xbox360 gamepad. Σου μένει στη τελική και για άλλα παιχνίδια. Εγώ πάντως κατά τη διάρκεια του review έσπασα το gamepad μου αλλά συνεχίζει και λειτουργεί το θυρίο. ;);)

  2. Δεν είναι Football Manager, η πραγματική ποδοσφαιρική μαγεία.

    Εμ δεν είναι! Το Career Mode του τι λέει!? Στο περσινό είχα ξεκινήσει σαν μεγάλο φορ στην Stevenage, μετά από μια χρονιά με πήρε η Barca και έφαγα με το καλημέρα τη θέση του Messi! Το ξενέρωμα! Καμία πρόκληση!!! Άσε που δεν έπαιζε ποτέ ο κοντοπίθαρος διότι μόνο CF τον έβαζε!

  3. Εγώ ξεκίνησα από Λίβερπουλ και ζήτησα να με στείλουν δανεικό και έτσι έγινε. Στη Bristol City που πήγα ξεκίνησα βασικός και δε με έβγαλε ποτέ. Είτε έκανα καλά παιχνίδια είτε όχι. Όταν γύρισα στη Λίβερπουλ με έβαλε στα φυλικά βασικό αλλά όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα δε με έπερνε καν 18άδα (στην αρχή) ενώ στα ματς του κυπέλλου με ξεκινούσε βασικό. Μετά από λίγους αγώνες με κάλεσε και η Εθνική, ξεκίνησε να με βάζει και η Λίβερπουλ.

    Γενικά το βρήκα και εγώ αρκετά εύκολο, χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη πρόκληση (εκτός του ότι θα πρέπει να κάνεις υπομονή μέχρι να ανεβάσεις τα στατιστικά σου). Θεωρώ το αντίστοιχο mode του pro πως είναι καλύτερο, πιο προσεγμένο. Φυσικά η ΕΑ φαίνεται πως δίνει βάση στο Ultimate Team Mode ενώ το Pro ποντάρει στο Master League και το Be a Legend.

  4. “Το ίδιο συμβαίνει και με τις κεφαλιές, οι οποίες αν και φέτος είναι πιο δύσκολο να κερδηθούν” ΩΠΑ! Παρτο αλλιως… Φανταζομαι δεν εχεις παιξει πολυ online που το 50% των χρηστων σπαμαρουν φουλ γιομα και κεφαλια. Και που γενικα για πρωτη φορα ολοι κοιτανε να παιζουν με ψηλους και δυνατους επιθετικους (και γενικα καλους κεφαλοσφαιριστες) παρα απλως γρηγορους οπως παλιοτερα.Το μεγαλυτερο προβλημα του fifa 14 ειναι οι κεφαλιες ,με γενικοτερη κατακραυγη του κοσμου,ενω παρα το σχετικο update που εγινε γρηγορα δεν αλλαξε ιδιατερα η κατασταση.Και το πιο ηλιθιο ειναι που ο παικτης που θα σεντραρει ,ειτε ειναι με τη πλατη στο τερμα,ειτε με αμυντικο γατζωμενο πανω του,η μπαλια θα παει ΚΑΡΦΙ στο κεφαλι του επιθετικου (ελεος). Και δυστυχως δεν ειναι το μονο προβλημα, μεγαλο θεμα υπαρχει και με τις πασες ,οπου πολλες φορες το παιχνιδι αποφασιζει μονο του που θα δωσει ε(ειδικα σε “assisted” mode), η A.I. εχει τεραστιο προβλημα στην αμυνα (οι αμυντικοι σε πολλες φασεις ,ειδικα σε διεκδικουμενη μπαλα, καθονται αποσβολωμενοι και εντελως ακινητοι), το νεο physic engine με τα ρεαλιστικα collisions εχει ακομα πολλα προβληματα (αν και εχει γινει μεγαλη προοδος απτο τεραστιο χαλι του fifa 12 oπου πρωτοξεκινησε) , υπαρχει ΤΕΡΑΣΤΙΟ θεμα με τις ταχυτητες των παικτων (οπως αναφερεις και συ) οπου αμυντικοι χελωνες(στα stats) δεν εχουν ιδιατερο προβλημα απεναντι σε πολυ γρηγορους επιθετικους ,ειδικα οταν οι τελευταιοι κουβαλανε και τη μπαλα ενω οι αλλαγες κατευθυνσης οπως ειπες ειναι για γελια , οι διαιτητικες αποφασεις ειναι απο ηλιθιες εως εξοργιστικες(offside με τον παικτη να ναι στην ιδια ευθεια,η και ελαχιστα πιο πισω! ,πεναλντι με παικτη που δεν ελεγχεις καν και χωρις να κανει καποια ιδιατερη παραβαση,κιτρινες καρτες χωρις λογο,κοκκινες που δε δινονται (τελευταιος παικτης και ειδικα σε ανατροπη απο τερματοφυλακα απλα ΠΟΤΕ κοκκινη)και το χειροτερο απο ολα ,εντονο τραβηγμα φανελας χωρις καμια ποινη απολυτως .Και γενικα εχει δωθει παρα πολυ μεγαλη βαση στο παιχνιδι της δυναμης και στα τζαρτζαρισματα παρα στην ταχυτητα.

    Ισως να μη παιζεις συχνα σε ανταγωνιστικο επιπεδο (στα single δε φαινονται τοσο τα προβληματα αυτα) αλλα για μενα ειναι ενα πολυ προβληματικο και εκνευριστικο fifa , και ενω θα μπορουσε πολυ ανετα να “πατσαρει” τα περισσοτερα προβληματα η ΕΑ και ταυτοχρονα να γινει οντως ενα εξαιρετικο fifa ,κοιταει να το αποφυγει για να εχει να παρουσιαζει του χρονου δηθεν νεες καινοτομιες (τιποτα “new realistic headers” , new passing system και τετοιες αηδιες). Η τριτη συνεχομενη “χρυση κουραδα” ερχεται ολη για σενα ΕΑ…

  5. Αγορίνα έγραψα ότι είναι πιο δύσκολο να κερδηθούν οι κεφαλιές στη φετινή έκδοση και έχω την εντύπωση πως σε σχέση με το 13 έτσι είναι. Σε εμένα τουλάχιστον στα online που έπαιξα για τις ανάγκες του review και ήταν γύρω στα 50-60 παιχνίδια αυτό που λες για τις σέντρες το πρόσεξα και εγώ. Όχι όμως επειδή η κεφαλιά βγαίνει εύκολα αλλά επειδή μπορείς να βγεις εύκολα σε θέση για σέντρα (ειδικά αν έχεις γρήγορους εξτρέμ). Προωθημένες μπαλιές από τον πλάγιο αμυντικό στο χαφ/εξτρέμ βγαίνουν πολύ συχνά. Αυτό που πρόσεξα επίσης πολύ είναι ότι σχεδόν όλοι κυνηγάνε τις ψηλές προωθημένες οι οποίες καταλήγουν πολλές φορές σε τετ α τετ.
    Για τους διαιτητές όντως υπάρχουν κάποιες χαζές αποφάσεις αλλά σκοπός της ΕΑ ήταν ξεκάθαρα να κάνει, όπως είπες και εσύ, το παιχνίδι λίγο πιο δυνατό. Δε το βλέπω αρνητικό αυτό. Είμαι υπέρ του σκληρού παιχνιδιού, όπως υπέρ είμαι και των διαιτητικών λαθών (φυσικά όταν είναι σπάνια) γιατί ακόμα και αυτά προσφέρουν ρεαλισμό.
    Πάντως πάνω κάτω συμφωνώ μαζί σου και αυτά που είπες, συν αυτά που επισήμανα στο κείμενο είναι ο λόγος που έμεινε στο 90%. Από εκεί, κάθε βαθμός προς τα πάνω απαιτεί μεγάλες βελτιώσεις. Και το 90άρι το έπιασε γιατί παρόλο τα προβληματάκια αυτά είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Στη κατηγορία του τουλάχιστον, το καλύτερο που έχουμε δει. Μη ξεχνάς φυσικά πως πολλές φορές τα γούστα διαφέρουν και για αυτό μπορεί κάποια υπέρ για μένα να είναι αρνητικά για σένα.
    Δε πιστεύω να διαφωνείς και στη Λίβερπουλ; 😉 😉

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL