REVIEWS
Trending

LEISURE SUIT LARRY: WET DREAMS DRY TWICE

Το Leisure Suit Larry: Wet Dreams Don’t Dry ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουμε βιώσει ως «παλιοί» gamers. Όσοι δηλαδή ζήσαμε τις ένδοξες εποχές των adventures, με τη Sierra και τη LucasArts να προσφέρουν ανελλιπώς επικά παιχνίδια που μνημονεύονται ακόμα μέχρι σήμερα. Χωρίς τη συνδρομή του δημιουργού Al Lowe, το Wet Dreams Don’t Dry ήταν ένα εξαιρετικό love letter στα αξέχαστα παιχνίδια της Sierra, φτιαγμένο από ανθρώπους που ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν, αν αναλογιστούμε ότι είχαν ενεργή συμμετοχή στα λίγα χρόνια που η Daedalic Entertainment προσέφερε δυνατές συγκινήσεις στους απανταχού adventurers.

Βέβαια, οι κριτικές που δέχθηκε από τον Τύπο δεν ήταν ιδιαίτερα τιμητικές, απόρροια του un-politically correct χιούμορ που το διακατείχε, που ουσιαστικά ήταν μια καυστική σάτιρα της εποχής μας, όπου πλέον κανείς δεν τολμάει να εκφράσει ανοικτά την άποψή του, μην τυχόν και ενοχληθεί μια μερίδα ανθρώπων – όποια και όσο μεγάλη ή μικρή και αν είναι αυτή. Όμως, έτσι ήταν πάντα ο Larry και δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει τώρα. Ένας τύπος-καρικατούρα των ‘80s, με μπανάλ παρουσιαστικό και ξεπερασμένες απόψεις («φλερτ χωρίς social media; Πού ξανακούστηκε»), ο οποίος κυριολεκτικά «φύτρωσε» στο 2018 και προσπάθησε (ευτυχώς χωρίς επιτυχία) να προσαρμοστεί.

Όλα έτοιμα για το γάμο, η νύφη απούσα…

Ένας τέτοιος τύπος δεν θα μπορούσε φυσικά να αλλάξει στο sequel. Ανατρεπτικός, χωρίς ίχνος αίσθησης τι είναι «πολιτικά ορθό», μόνιμα διαθέσιμος για (όχι ιδιαίτερα) ποιοτικό σεξ και αναπάντεχα πολυμήχανος. Η νέα περιπέτεια του Larry, που διαθέτει τον έξυπνα και καθόλου τυχαία «James Bondικό» τίτλο Wet Dreams Dry Twice, μας τοποθετεί χρονικά λίγο μετά τα γεγονότα του προηγούμενου παιχνιδιού.

Η λατρεμένη του Faith θεωρείται νεκρή μετά την έκρηξη στο σπίτι του ιδρυτή της Prune, Bill Jobs, και ο Larry, μένοντας στο νησί Cancum, είναι έτοιμος να παντρευτεί την κόρη του El Rey, του απίθανου μεξικανού που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο Larry θα «εκπληρώσει την προφητεία». Εννοείται ότι ο Larry δεν έχει δει ποτέ του την κόρη του El Rey, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Λίγο πριν την τέλεση του μυστηρίου όμως, η γνωστή μας Pi ενημερώνει τον Larry ότι κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει ένα αρχείο που έλαβε κάποιες εβδομάδες πριν στο PiPhone κινητό του. Οι πληροφορίες που περιείχε το αρχείο αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς περιλάμβανε μια πρόσφατη φωτογραφία της Faith και κάποιες συντεταγμένες, γεγονός που σημαίνει ότι η ξανθιά γυναικάρα είναι ζωντανή! Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Larry αποφασίζει να την αναζητήσει και ως γνήσιος θαλασσόλυκος, φτιάχνει εν ριπή οφθαλμού μια σχεδία από ετερόκλητα υλικά και με την πολύτιμη βοήθεια της Pi, βάζει πλώρη προς τις εν λόγω συντεταγμένες.

Με το νέο blueprint app, φτιάχνετε από το πουθενά ως και… σχεδίες!

Αφηρημένος όπως συνήθως είναι, φτάνοντας εκεί δεν πρόσεξε ότι ερχόταν κακοκαιρία με συνέπεια να καταλήξει, μετά κόπων και βασάνων, σε ένα από τα νησιά του αρχιπελάγους Kalau’a. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην πανίσχυρη Prune, όπου ο νέος CEO της εταιρίας, ο διεφθαρμένος Βορειοκορεάτης Wang, που εντελώς συμπτωματικά θυμίζει τον Κιμ, προσπαθεί με τη σειρά του να εντοπίσει την Faith για τους δικούς του λόγους. Συνεπώς προσλαμβάνει μια αδυσώπητη δολοφόνο, πρώην πράκτορα της KGB, την Yanmei για την αναζητήσει, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα αποφύγει να πέσει πάνω στον Larry και τη γοητεία του…

Η υπόθεση του νέου Larry είναι όσο παλαβή ακούγεται, αφού καταφέρνει με επιτυχία να συνδυάσει την «αθώα» αναζήτηση του ήρωα για τον απόλυτο έρωτα με τη σωτηρία του κόσμου. Πραγματικά, μόνο σε ένα παιχνίδι Larry θα μπορούσαν να συνυπάρχουν αρμονικά μια φυλή αποτελούμενη από γυναίκες κανίβαλους, αναζήτηση κρυμμένων φυλακτών, μεγαλεπήβολα σχέδια για την κατάκτηση του κόσμου μέσω της τεχνολογίας και ψήγματα εξωγήινων πολιτισμών! Οι συγγραφείς του Wet Dreams Dry Twice έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά ώστε όλα αυτά να μην φαίνονται παράταιρα, να διατηρείται ακέραιο το χιούμορ και ο χαρακτήρας της σειράς, συνδυαζόμενα με μια αλληλουχία πολύ ποιοτικών, κλασικών θα λέγαμε, adventure γρίφων.

Μόνο το βλέμμα του Larry αρκεί.

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, η δράση του παιχνιδιού είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια από τον προκάτοχό του και ίσως αρκετά δυσκολότερη. Το πρώτο κεφάλαιο έχει περισσότερο το ρόλο του tutorial, τοποθετώντας τον Larry να δράσει σε περιορισμένες οθόνες και με λίγα hot-spots, αλλά και να παρουσιάσει τον καινούριο μηχανισμό του blueprint app. Στην ουσία, τα blueprints είναι ένας πιο εύκολος τρόπος να συνδυάσουμε πολλά και διαφορετικά αντικείμενα για να συνθέσουμε ένα μεγαλύτερο και απόλυτα απαραίτητο για τη συνέχιση της περιπέτειας. Αντί λοιπόν να το πράττουμε μέσα από το inventory, κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο app του PiPhone μας, ανοίγει η σχετική σελίδα και εκεί τοποθετούμε τα αντικείμενα που πιστεύουμε ότι ολοκληρώνουν την κατασκευή που απαιτείται από το παιχνίδι. Τα blueprints που θα χρειαστούμε είναι λίγα σε αριθμό (μόλις τέσσερα), είναι όμως αρκετά για να μας κάνουν να ξύνουμε συχνά το κεφάλι μας με απορία ως το προς ποιο υλικό υποκαθιστά το απαραίτητο συστατικό (π.χ. άρωμα πορτοκαλιού για το κοκτέιλ μπορούμε να βρούμε και σε… προφυλακτικά με γεύσεις) , αλλά και να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει.

Γενικότερα, θα χρειαστεί να θέσουμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα σε εγρήγορση, καθώς αναμφισβήτητα οι πολυπληθείς και ευφάνταστοι γρίφοι του παιχνιδιού θα μας απασχολήσουν για πολλές ώρες (το δικό μας playthrough διήρκησε 12 γεμάτες ώρες). Ειδικά μετά το τρίτο κεφάλαιο, που η περιπέτεια ανοίγει και έχουμε τη δυνατότητα να μετακινούμαστε μεταξύ τριών νησιών μέσω ενός εύχρηστου χάρτη, η κατάσταση ζορίζει κατακόρυφα, χωρίς όμως ποτέ να γίνεται απελπιστική. Πλην ελαχίστων περιπτώσεων, η επίλυση των γρίφων επιτυγχάνεται με σωστή παρατήρηση των άφθονων στοιχείων του περιβάλλοντος, της προσεκτικής ανάγνωσης των διαλόγων με τους δεκάδες χαρακτήρες που θα συναντήσουμε και φυσικά με την αλληλεπίδραση του εξίσου γενναίου αριθμού από αντικείμενα που θα συλλέξουμε – κάθε μεγέθους και είδους. Αν τυχόν χαθούμε ως προς τι πρέπει να κάνουμε, υπάρχει ένα πολύ βολικό To-Do List app, που φροντίζει να καταγράφει και να μας υπενθυμίζει τους πιο σημαντικούς μας στόχους – πιστέψτε μας πολλές φορές είναι πολύ περισσότεροι του ενός.

Το συγκεκριμένο φυτό θέλει μερικές ειδικές… ορμόνες για να ανθίσει.

Dead-ends εννοείται ότι δεν υφίστανται, οπότε μπορούμε να πειραματιστούμε άφοβα με κάθε πιθανό συνδυασμό αντικειμένων, ενώ παρ’ όλο που είναι εφικτό ο Larry να πεθάνει, είτε γιατί πάνω στην άγνοιά του άγγιξε μια δηλητηριώδη ορχιδέα είτε γιατί σάλπαρε προς αχαρτογράφητα νερά και τον έφαγαν οι καρχαρίες είτε γιατί απλώς δεν πρόλαβε να δράσει καταλλήλως (υπάρχουν μερικοί γρίφοι με χρονικό περιορισμό), το παιχνίδι μας επιστρέφει ένα βήμα πριν την συγκεκριμένη ενέργεια χωρίς καμία άλλη συνέπεια.

Η μόνη ίσως παραφωνία που νοιώσαμε παίζοντας το παιχνίδι είναι ο λαβύρινθος του πέμπτου κεφαλαίου, που ομολογουμένως μας κούρασε και χρειάστηκε να καταφύγουμε στη λύση του save scamming για να αποφύγουμε τον νευρικό κλονισμό. Πιθανόν να μπορούσε να αποφευχθεί ή να γίνει λίγο πιο κατανοητός, αλλά από μόνος του δεν αρκεί να χαλάσει τις υπέρμετρα θετικές εντυπώσεις που αφήνει το παιχνίδι ως εκπρόσωπος του είδους των adventures. Ό,τι θα περίμενε να βρει κανείς σε ένα τίτλο Larry, θα το βρει εδώ: βρώμικα αστεία, βομβαρδισμός από σεξουαλικά υπονοούμενα, διακοσμητικά αντικείμενα σε σχήμα φαλλού ή αιδοίου και μια έντονη διάθεσης σκληρής σάτιρας, ακόμα και για τον ίδιο του τον εαυτό. Ιδιαίτερα στους χαρακτήρες, το νέο Larry δίνει ρέστα για μια ακόμη φορά. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τον stand-up comedian που δεν βρίσκει δουλειά γιατί τα αστεία του θεωρούνται προσβλητικά εν έτει 2020; Την επικίνδυνη πράκτορα Yanmei που έχει σχηματίσει μια εντελώς λανθασμένη εντύπωση για τις ικανότητες του Larry; Τα τρίδυμα αδέρφια Kip, Dip και Tip; Η’ τους «νέρντουλες» που ήρθαν στο νησί για το περιβόητο Galactic Festival και την εκπληκτική σεκάνς με το LARP που προσπαθούμε, ως game masters, να τους δημιουργήσουμε μια αληθινή περιπέτεια;

Όσο και αν ψάχνεις, πάντα θα βρεις μια σπηλιά γεμάτη nerds και cosplayers…

Είναι τόση η ποικιλία και οι έξυπνες αναφορές τόσο στα υπόλοιπα παιχνίδια του franchise και σε άλλα κλασικά adventures (κυρίως Monkey Island, αλλά και Space Quest ή Maniac Mansion) όσο και στην pop culture, που σε κάθε μας βήμα αναρωτιόμαστε τι καινούρια έκπληξη μας επιφυλάσσει. Αφήστε δε που αυτή τη φορά ο Larry «σκοράρει» αρκετές φορές, όχι βέβαια πάντα με τα εντυπωσιακότερα αποτελέσματα, αλλά για τη σωτηρία του κόσμου, ορισμένες «θυσίες» είναι αναγκαίες. Φευ, ακόμα και άμεση αναφορά/φόρος τιμής στο Leisure Suit Larry 2: Looking for Love (In Several Wrong Places) υφίσταται, αλλά δεν θα πούμε περισσότερα περί αυτού, το αφήνουμε να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

Στα του τεχνικού τομέα, το Wet Dreams Dry Twice είναι παρόμοιας εμβέλειας με τον προκάτοχό του, δηλαδή πολύχρωμο, σχεδιασμένο με μπόλικο μεράκι και με την καρτουνίστικη πινελιά του να πετυχαίνει διάνα. Εξάλλου δεν χρειάζονται τεχνολογίες RTX και DLSS για να παρουσιάσεις κάτι όμορφο στο μάτι. Ευτυχώς επιστρέφει για μια ακόμη φορά η μοναδική φωνή του Jan Robson ως Larry, ο οποίος ΕΙΝΑΙ ο Larry Laffer, ενώ γενικότερα το voice-over και η μουσική υπόκρουση είναι υψηλότατων προδιαγραφών.

Insta-story και βρώμικη πισίνα δε συμπεθεριάζουν.

Εν κατακλείδι, το Leisure Suit Larry: Wet Dreams Dry Twice είναι ένας άξιος διάδοχος του προηγούμενου παιχνιδιού, αλλά και ολόκληρης της ιστορικής σειράς Larry (είναι ξεκάθαρα το Larry 9), το οποίο επιβάλλεται να τιμήσετε αν είστε φαν των point’ n’ click adventures. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό να δηλώσουμε ότι τέτοιου επιπέδου adventures δεν βγαίνουν πια και μακάρι να υπάρξει συνέχεια από τους ανθρώπους της CrazyBunch, αν όχι σε έναν καινούριο Larry τίτλο, σε κάτι εντελώς πρωτότυπο. Τους χρειαζόμαστε.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 91%

91%

Leisure Suit Larry 9

Ένα από τα αρτιότερα point 'n' click adventures των τελευταίων ετών, άξιος συνεχιστής των κλασικών Leisure Suit Larry games της Sierra.

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL