REVIEWS

THE WALKING DEAD, SEASON TWO, EPISODE 1: ALL THAT REMAINS

Οι όποιες αμφιβολίες τυχόν μου απέμεναν για τη δύναμη των συγγραφέων της Telltale, εξανεμίστηκαν πανηγυρικά με την έλευση του στιλιστικού και δραματουργικού σεμιναρίου που ήταν το The Wolf Among Us. Με την πρώτη σαιζόν του The Walking Dead να έχει σαρώσει βραβεία και κριτικές (και από πολλούς να θεωρείται ανώτερη από την δεύτερη τηλεοπτική σαιζόν, γνωστή και ως «Εκατό Μέρες Στη Φάρμα, Στου Χουριό, Στα Πέρα Μέρη»), η συνέχεια ήταν δεδομένη. Μόλις ανακοινώθηκε πως θα αναλαμβάναμε το ρόλο της Clementine αυτή τη φορά, αυξήθηκαν τόσο οι προσδοκίες όσο και οι αμφιβολίες. Πώς καταφέρνεις έναν τριαντάρη μαντράχαλο να ταυτιστεί με ένα κορίτσι που μόλις μπαίνει στην εφηβεία, ακόμη και σ’ ένα κόσμο που έχουν ρημάξει πια τα πάντα; Και πόσο από το κορίτσι παραμένει άνθρωπος και πόσο χάνεται κι έχει ακόμη να χαθεί στον αμείλικτο νόμο της επιβίωσης που κυβερνά αυτό το νέο κόσμο;

TWD21Το All That Remains ξεκινά σχεδόν αμέσως μετά το φινάλε της πρώτης σαιζόν…

Η Telltale όχι μόνο φροντίζει να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, αλλά το κάνει με τέτοια μαεστρία και φινέτσα, που τρεις ολόκληρες φορές ενώ έπαιζα το “All That Remains, με συνέλαβα να κοιτάω σαν χάνος την οθόνη, φωνάζοντας «Όχι, δεν είναι δυνατόν!» και προσπαθώντας να χωνέψω τα τεκταινόμενα. Όσο «ψυλλιασμένους» παίκτες και να θεωρείτε τους εαυτούς σας, η Telltale παίζει μαεστρικά με τις προσδοκίες σας, νανουρίζοντάς σας διαρκώς με μια αίσθηση ασφάλειας και παιδικής αθωότητας, μόνο και μόνο για να γκρεμίσει τα πάντα σε μια από τις πολλές κορυφώσεις του επεισοδίου.

Το φορμάτ του παιχνιδιού παραμένει ουσιαστικά το ίδιο με την πρώτη σαιζόν, με την διαφορά πως έχουν προστεθεί κάποιες βελτιώσεις στα γραφικά και έχουν εξαλειφθεί ολοκληρωτικά τα όποια προβλήματα με το lip synching ή κάποια μοντέλα χαρακτήρων. Αν και εξακολουθούμε να έχουμε inventory και να μαζεύουμε κάποια αντικείμενα στην διάρκεια της περιπέτειας, η χρήση αυτών ποτέ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «γρίφος», καθώς το ίδιο το παιχνίδι επιλέγει το αντικείμενο για εμάς από την στιγμή που το έχουμε στην κατοχή μας και μας επιτρέπει μόνο τον συνδυασμό εκείνο που θα προχωρήσει την δράση. Τα Quick Time Events δίνουν ξανά το παρόν, δανειζόμενα τις βελτιώσεις του The Wolf Among Us και αποκτώντας μια πολύ πιο φυσική ροή στις χορογραφίες τους. Περνάνε άψογα την ένταση της κάθε στιγμής, σε αναγκάζουν να κολλήσεις την μούρη σου στην οθόνη και να σφυροκοπάς το πληκτρολόγιο σαν τρελός και σου δίνουν ακριβώς το σωστό αίσθημα ικανοποίησης όταν τα ολοκληρώνεις με επιτυχία. Το βάρος, όπως ήταν αναμενόμενο, πέφτει ολοκληρωτικά στις επιλογές μας ως Clementine και για άλλη μια φορά, η μηχανική επάνω στην οποία η Telltale ήδη χτίζει το σύγχρονο θρύλο της, μας δίνει μια υπέροχη ψευδαίσθηση επιλογής και απόλυτης διαμόρφωσης της ιστορίας στα μέτρα μας.

TWD22Μια μυστηριώδης απειλή θα μας απασχολήσει στο πρώτο μισό της σαιζόν.

Δεν θέλω να δώσω το παραμικρό spoiler, καθώς η μισή απόλαυση του πρώτου αυτού επεισοδίου είναι η πολυπόθητη επανένωση με την Clementine και η επανένταξή μας στον δυστοπικά εθιστικό κόσμο του The Walking Dead. Θα αναφερθώ μονάχα σε μια στιγμή, που δείχνει πόσο «άσχημα» έχει μεγαλώσει το γλυκύτατο αυτό κοριτσάκι, όταν, ψάχνοντας απεγνωσμένα κάποιον καταυλισμό για οτιδήποτε φαγώσιμο, βρίσκει τυχαία μια κούκλα, ένα ακριβό παιχνίδι που σε μια άλλη ζωή, θα αρκούσε για να κάνει ευτυχισμένο ένα παιδί της ηλικίας της. Η Clementine όμως, μια που την κοιτάει και μια που την παραμερίζει, λέγοντας θλιμμένα «Nothing to eat here, either». Είναι μια μικρή σκηνή, που ίσως για πολλούς να περάσει εντελώς απαρατήρητη. Είναι ενδεικτική όμως του πόσο μακριά απ’ οτιδήποτε «κανονικό» έχει φτάσει η Clementine.

TWD24“His name was Lee. I keep my hair short because of him.”

Με διάρκεια δυο ωρών, το “All That Remains” στήνει ουσιαστικά άλλη μια σαιζόν που προορίζεται να φιγουράρει σε κάθε GOTY λίστα του 2014. Μοναδικό γράψιμο, μια Clementine που τη μία δίνει ρεσιτάλ ΔεΜασαωΧριστοσύνης™ (H συγκλονιστική Still.Not.Bitten σεκάνς μέλλει να γίνει κλασσική) και την άλλη καταρρέει σαν το μικρό κοριτσάκι που ακόμη είναι κι ένα υπέροχο soundtrack, ζωγραφίζουν άλλο ένα μοναδικά προσωπικό πετράδι στο στέμμα της Telltale.

{youtube}WtBQznb6Bew{/youtube}

Pros

  • Βελτιωμένος και αρτιότατος τεχνικός τομέας
  • Πολλές και καλογραμμένες ανατροπές/εκπλήξεις στο σενάριο
  • Πολύ καλό soundtrack
  • Ετοιμάζει το δρόμο για μια εξαιρετική συνέχεια
  • Ιδιαίτερα βελτιωμένη η παρουσίαση των QTE’s.
  • Ελάτε τώρα, είναι περισσότερο Walking Dead και είναι από την Telltale. Πόσο πιο απλά να το γράψω;

Cons

  • Σε περίπτωση που δεν σας ενθουσιάζει το ύφος της Telltale, δεν θα βρείτε εδώ απολύτως τίποτε να σας αλλάξει την γνώμη. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 92%

92%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

10 Comments

  1. Με τις εντάσεις που δημιουργεί πλέον η Telltale, υποπτεύομαι πως και “κανονικό” τρίωρο να ήταν, πάλι ελάχιστο θα μας φαινόταν. Ενδεχομένως κυκλοφόρησε και “βεβιασμένα” ώστε να προλάβει να βγει για τις γιορτές, με περιεχόμενο να κόπηκε από το τέλος του και να κολλήθηκε στο δεύτερο επεισόδιο. Το Φλεβάρη θα ξέρουμε!

  2. «Εκατό Μέρες Στη Φάρμα, Στου Χουριό, Στα Πέρα Μέρη»

    Δεν βλέπω τη σειρά, αλλά αυτή η περιγραφή με προκαλεί να τη δω. Ξέρουμε καθόλου τι θα έχει μετά; Wolf Ep2 ή Zombie Ep2;
    http://www.pcgamesn.com/wolf-among-us-episode-2-screens-reveal-jack-naughty-dancers-threatening-cricket-bat
    Εναλλάξ τα πάνε να μην βαριούνται;

  3. Wolf 2, μετά Ζόμπια 2, Wolf 3 κ.ο.κ.

    Λογικά δούλευαν παράλληλα οι ομάδες σ’αυτά τα δυο και τους συμφέρει αυτό το πρόγραμμα κυκλοφοριών, για να μένει πλέον συνέχεια η Telltale στο προσκήνιο με μηνιαίες κυκλοφορίες.

    Το Walking Dead αποτελεί μια ωμότατη σπουδή επάνω στο homo hominis lupus και χρησμοποιεί τα ζόμπια καθαρά και μόνο ως καταλύτες για τον αληθινό τρόμο, που δεν είναι άλλος από την ανθρώπινη θέληση εκτός ηθικού/κοινωνικού πλαισίου. Είναι και η φάρμα βέβαια που κάνει τη ζημιά. αλλά είσαι ζόρικη, θ’αντέξεις 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL