EDITORIALS

“EN TOYTΩ RAGEQUIT”: A Crusader Kings II Story

(“Aν δεν εμφανίζονται οι εικόνες παρακάτω, απενεργοποιήστε το Adblock στη σελίδα” ~ απόσπασμα από τις προφητείες του Οσίου Ονούφριου του Δυσκοίλιου)

Το παρελθόν του είναι τυλιγμένο στο μυστήριο. Είτε επειδή ουδείς έκρινε τη ζωή του αξιοσημείωτη, ή επειδή επέλεξε ο ίδιος να κρατήσει στο σκοτάδι όλες τις λεπτομέρειες της ζωής του, οι γονείς του, οι απαρχές του Οίκου του, η παιδική του ηλικία, η μόρφωσή του, όλα είναι απλά σκόνη που χάθηκε στη δίνη της ιστορίας. Οι μοναδικές πρώιμες πληροφορίες που έχει ο Ιστορικός στη διάθεσή για τον Hellion του Οίκου RageQuit είναι η Ελληνική του καταγωγή, η πίστη του στους Αρχαίους Έλληνες Θεούς, και το γεγονός ότι στο 29ο έτος της ηλικίας του αναδείχθηκε σε ηγέτη των Μαγυαρικών Φυλών που είχαν εκκινήσει την ιστορική τους πορεία στις εκτάσεις ανάμεσα στους ποταμούς Δνείστερο και Ντον.

Πώς βρέθηκε εκεί; Πώς κατάφερε να κρατήσει ζωντανή τη φλόγα της Ελληνικής Θρησκείας τόσους αιώνες μετά την κατάρρευσή της και τον εκχριστιανισμό των εστιών της; Πώς κατάφερε ένας Έλληνας Πολυθεϊστής να αναδειχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία ανάμεσα στους σκληροτράχηλους ούγγρους ειδωλολάτρες; Γιατί διάλεξε για οικόσημο τον Σταυρό και την Αρκούδα; Πολύ καλά ερωτήματα όλα τους, αγαπητέ αναγνώστη, στα οποία δυστυχώς ο ταπεινός ιστοριογράφος δεν έχει απαντήσεις. Ίσως στο μέλλον να ριχθεί κάποιο φως στις σκοτεινές αυτές πτυχές. Προς το παρόν όμως, η εύνοια των Ελλήνων Θεών που έκριναν πως είχε έρθει η ώρα να επιστρέψουν μέσω του Εκλεκτού τους, είναι η μοναδική ίσως εξήγηση που μπορεί να δώσει κανείς.

crusaderquit-1
Είναι αλήθεια πως ο Hellion δεν ήταν ακριβώς η επιτομή αυτού που θα ονόμαζε κανείς “λογικός, συνετός και μετρημένος ηγέτης”. Σίγουρα, ήταν εγκρατής, υπομονετικός, και εξαίρετος διπλωμάτης, ενώ αποδείχθηκε στην πορεία πως ήταν παραπάνω από απλά ικανός στην διαχείριση των υποθέσεων του κράτους του. Παράλληλα όμως ήταν περιβόητος μέθυσος και ερωτύλος (χαρακτηριστικό το γεγονός πως μια από τις πρώτες ιστορικά καταγεγραμμένες φράσεις που αποδίδονται στον Hellion είναι το γλαφυρό “θα τις ζζζμπρώξω όλες τις καργιόλες να’ουμ!” μετά από μια νύχτα κραιπάλης), ενώ μέχρι και το τέλος της ζωής του ισχυριζόταν με σθένος πως “άκουγε τις φωνές του Άρη και της Αφροδίτης να τον καθοδηγούν”. Μήπως τελικά εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως αυτό που ο κακόβουλος περίγυρός του αποκαλούσε “έσχατη παράνοια” ήταν όντως θεϊκή καθοδήγηση; Θα μπορούσε άραγε ένας “σώφρων” ηγέτης να καταφέρει αυτά που κατάφερε ο “παρανοϊκός” Hellion; Αυτό μπορείς να το κρίνεις μόνο εσύ, αγαπητέ αναγνώστη, έχοντας το πλεονέκτημα του ιστορικού κεκτημένου.

crusaderquit-2

crusaderquit-3

Πρώτη μέριμνα του Hellion στο ξεκίνημα της βασιλείας του ήταν να στελεχώσει το διοικητικό του συμβούλιο με τους ικανότερους που μπόρεσε να εντοπίσει ανάμεσα στις Ουγγρικές φυλές, αφού πρώτα τους πείσει να ασπαστούν την Ελληνική θρησκεία, πράγμα που κατάφερε εύκολα ή δύσκολα. Πέραν τούτου, οι προτεραιότητες του Hellion ήταν δύο. Αφενός, να εκκινήσει μια εντατική προσπάθεια Ελληνοποίησης των εκτάσεών του (τόσο εθνογραφικά όσο και από άποψης θρησκείας), μιας και γνώριζε καλά πως ήταν θέμα χρόνου οι Ούγγροι λάτρεις του Τένγκρι να ορθώσουν εμπόδια στα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, είτε επιτιθέμενοι στους κήρυκες της Ελληνικής θρησκείας είτε εξεγειρόμενοι ανοιχτά ενάντια στον “ξένο άπιστο”. Αφετέρου, να αναζητήσει βασιλική σύζυγο για να του προσφέρει έναν νόμιμο διάδοχο (το σύστημα Εκλεκτικής Μοναρχίας που είχαν υιοθετήσει οι Μαγυάροι δεν μπορούσε να αλλάξει εν μία νυκτί, και οι Εκλέκτορες μπορούσαν να αφαιρέσουν την εξουσία από τον Οίκο RageQuit το ίδιο εύκολα όσο του την έδωσαν) αλλά και για την προοπτική του να αυξήσει το κύρος και την διπλωματική ισχύ του Οίκου του μέσω ενός πετυχημένου συνοικέσιου με την κόρη κάποιου ισχυρού μονάρχη.

crusaderquit-4
Ενώ όμως το πρώτο σκέλος του σχεδίου του παρουσίασε μια πρώτη επιτυχία, με αρκετές επαρχίες να δέχονται αργά ή γρήγορα να ασπαστούν την Ελληνική θρησκεία και με τα προγράμματα εποικισμού να εξελληνίζουν έναν μικρό αρχικά πυρήνα του βασιλείου του, στο δεύτερο σκέλος η αποτυχία ήταν πρωτοφανής και αποκαρδιωτική. Αιώνες Χριστιανικού πουριτανισμού και μισαλλοδοξίας είχαν καταστήσει την Ελληνική θρησκεία κάτι το μιασματικό στα μάτια των περισσότερων Ευρωπαίων βασιλέων (αλλά και των ειδωλολατρών “δορυφόρων” τους), με αποτέλεσμα κανένας Μονάρχης να μην επιθυμεί να παντρέψει την κόρη του με κάποιον “άπιστο”. Με την ανάγκη για την απόκτηση διαδόχου να είναι πιο επιτακτική από ποτέ, ο Hellion αναγκαστικά κατάπιε την υπερηφάνειά του και θυσίασε μέρος του Κύρους του, δεχόμενος να παντρευτεί την κόρη ενός άσημου ντόπιου Φύλαρχου. Όπως και να έχει, αποτέλεσμα αυτής της “άχαρης” ένωσης ήταν η γέννηση του πολυπόθητου διαδόχου (φήμες πως ο παρανοϊκός Hellion είχε προσλάβει περί τους 20 κατασκόπους να παρακολουθούν μέρα-νύχτα την σύζυγό του για να εξακριβώσουν αν το παιδί είναι όντως δικό του, ελέγχονται ως κακόβουλες), στον οποίο ο Hellion αποφάσισε να δώσει το όνομα του Διογένη, του περίφημου Κυνικού φιλοσόφου, την διδασκαλία του οποίου ο Βασιλεύς είχε σε μεγάλη εκτίμηση.

crusaderquit-5

crusaderquit-6

Με την γραμμή διαδοχής εξασφαλισμένη, ο Hellion επιθυμούσε απλώς να διοικήσει και να περατώσει τα σχέδια Ελληνοποίησης του κράτους. Οι ντόπιοι παγανιστές φύλαρχοι όμως, Ούγγροι, Σλάβοι και Χαζάροι, που δεν έβλεπαν με ιδιαίτερα καλό μάτι την άφιξη του “ξένου άπιστου” στην περιοχή τους και την ραγδαία άνοδό του στην εξουσία, δεν σκόπευαν να καθίσουν για πολύ με σταυρωμένα τα χέρια. Η δυσαρέσκεια αυτή εκδηλώθηκε με την ύπουλη απόπειρα παρασκευής ψεύτικων εγγράφων και τίτλων που υπέσκαπταν την νομιμότητα του Οίκου RageQuit, αλλά και με ωμές στρατιωτικές επεμβάσεις από αγανακτισμένους φύλαρχους και γειτονικές φυλές. Φαίνεται όμως πως όλοι τους είχαν υποτιμήσει το σθένος και την θέληση του Βασιλέα να μεταλαμπαδεύσει το Φως του Ελληνισμού στις βαρβαρικές ορδές. Αδιαφορώντας για το πολιτικό και οικονομικό κόστος, και πάντα “ακολουθώντας τις οδηγίες του Άρη και του Διονύσου” όπως ισχυριζόταν ο ίδιος, η αποφασιστικότητα του Hellion δεν άφησε περιθώρια για αμφισβητήσεις.

Σε πρώτη φάση απέτρεψε τα σχέδια των συνωμοτών κατά της Βασιλείας με την βοήθεια του πανάξιου βασιλικού Αρχικατασκόπου, ο οποίος κινήθηκε σα τη σκιά για να αποσπάσει από την κατοχή των συνωμοτών επιστολές που αποδείκνυαν την παντελώς ψευδή φύση των κατηγοριών τους. Με την ισχύ που του προσέδιδαν αυτά τα έγγραφα, ο βασιλεύς διέταξε την φυλάκιση των συνωμοτών με συνοπτικές διαδικασίες, επιφέροντας την επιθυμητή (αν και προσωρινή) ειρήνη σε αυτό το μέτωπο.

crusaderquit-7

Άλλοι εχθροί όμως καταλάβαιναν μόνο την γλώσσα του πολέμου, και ο Hellion ήταν κάτι παραπάνω από πρόθυμος να απαντήσει στις προκλήσεις τους με κρύο ατσάλι. Επικαλούμενος μια αρχέγονη εγκύκλιο του Μαγυαρικού βασιλείου, η οποία επέτρεπε ανά πάσα στιγμή στον ηγέτη της φυλετικής συνομοσπονδίας να συγκαλέσει ένα σώμα 2,500 πολεμιστών προς αντιμετώπιση οποιουδήποτε στρατιωτικού κινδύνου, τερμάτισε εν τη γενέσει τους τις όποιες εξεγέρσεις και μικρής κλίμακας επιθέσεις από γειτονικά κρατίδια.

Με δυομιση χιλιάδες οπλισμένους και φανατισμένους Ούγγρους στο πλευρό του, ο Hellion δεν μπορούσε να μείνει απλά στην άμυνα. Με τον Άρη να τον συμβουλεύει διαρκώς, αλλά και επιδεικνύοντας εξαιρετική οξυδέρκεια κατά τόπους, αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση και να επεκτείνει τα όρια του βασιλείου του προσαρτώντας σε βάθος χρόνου μικρές επαρχίες από γειτονικά κρατίδια που είχαν αποδυναμωθεί από πολέμους σε άλλα μέτωπα ή από εσωτερικές εξεγέρσεις.

crusaderquit-8

crusaderquit-9
Όμως οι κατακτήσεις του Έλληνα Βασιλέα δεν περιορίζονται στον εδαφικό τομέα… Μετά την αποτυχία του να παντρευτεί την κόρη κάποιου καταξιωμένου ηγεμόνα, είχε ορκιστεί στον εαυτό του πως με τον έναν τρόπο ή τον άλλο θα ξέπλενε την ντροπή της απόρριψης και, μα την Αφροδίτη, έκανε αυτό ακριβώς. Δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του ιστοριογράφου να αναλύσει τις λεπτομέρειες αυτών των “κατακτήσεων”, τιμημένε αναγνώστη – αξίζει όμως να αναφερθεί πως μετά την άνοδο του Hellion στην εξουσία αρκετοί ηγεμόνες διπλασίασαν τις φρουρές γύρω από τις γυναίκες και τις κόρες τους, ενώ φήμες λένε πως στις φλέβες αρκετών “νόμιμων διαδόχων” διαφόρων βασιλικών οίκων ρέει στην πραγματικότητα αίμα Ελληνικό…

crusaderquit-10

crusaderquit-11

crusaderquit-12

Έχοντας θέσει τις απαραίτητες ισχυρές βάσεις για την διατήρηση του Οίκου RageQuit στην εξουσία, ο Hellion (που βρισκόταν αισίως στο 16ο έτος της ηγεμονίας του) μπορούσε να συνεχίσει απερίσπαστος το θεάρεστο έργο της μετάδοσης του Ελληνικού πνεύματος στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Αρχικά, τουλάχιστον. Στο πίσω μέρος του μυαλού του, παρέμενε ως απόλυτος στόχος η συνένωση των Μαγυαρικών φυλών και ο μετασχηματισμός του έθνους τους σε Κράτος, βασιζόμενο στις αρχές του Ελληνικού πολιτισμού, και προφανώς, με τον Οίκο του στην εξουσία. Το μέλλον ξανοίγονταν λαμπρό μπροστά του, κι αυτός ήταν αποφασισμένος να αδράξει την ιστορική ευκαιρία…

crusaderquit-13

 

Η ένδοξη συνέχεια, προσεχώς…

Το Out-Of-Character σκέλος της περιπέτειας, στο επίσημο Crusader Kings II Thread του RQ Forum.

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

10 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL