REVIEWS

MASOCHISIA

Το Masochisia κυκλοφόρησε εντελώς «αθόρυβα» στο Steam τον Οκτώβρη που μας πέρασε. Αγνοήθηκε από το σύνολο του ειδικού τύπου και πέρασε εντελώς κάτω και από το δικό μου ραντάρ κατά την κυκλοφορία του. Υπακούοντας τις μικρές, ιδεοψυχαναγκαστικές φωνούλες στο κεφάλι μου, καθάριζα τις προάλλες την Wishlist μου στο δημοφιλές ψηφιακό κατάστημα. Και πέφτει λοιπόν το μάτι μου επάνω στο Masochisia, που είχα προσθέσει όταν ερωτεύτηκα το πολύ ιδιαίτερο artwork του, αρκετούς μήνες πριν, όταν είχε παρουσιαστεί στα «Επερχόμενα» της Discovery Queue μου.

Masochisia1He’s coming for you.

Διαβάζοντας την σύντομη περιγραφή του τίτλου, ήξερα πως έπρεπε να επικοινωνήσω με τον δημιουργό του, Jon Oldblood. Η απόλυτη μαυρίλα που υποσχόταν ο τίτλος, ήταν υπερβολικά καλή για να την αφήσω ανεξέταστη. Κάθομαι στην καρέκλα τώρα, απολαμβάνοντας τη βραδινή μου γουισκάρα. Έχω μόλις σβήσει τρία .txt αρχεία που φύτρωσαν στην επιφάνεια εργασίας μου κατά την διάρκεια της ενασχόλησής μου με το νοσηρό τούτο διαμαντάκι. Η ερώτηση που αφήνει πίσω του το Masochisia, δεν είναι δυνατόν να απαντηθεί. Όχι σε αυτή την ζωή τουλάχιστον. Προτρέχω όμως.

Το Masochisia, αποτελεί πρώτα και κύρια μια διαδραστική εμπειρία. Μια κάθοδο στα πιο σκοτεινά, κρυμμένα ένστικτα της ανθρώπινης ψυχής. Αν θα έπρεπε ντε και σώνει να το προσδιορίσουμε με «παιχνιδένιους» όρους, πρόκειται για ένα adventure game πρώτου προσώπου, το οποίο περιλαμβάνει απλούς γρίφους και απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες από μέρους μας, προκειμένου να προχωρήσουμε την δράση. Ολοκληρώνεται μέσα σε μιάμιση ώρα και δεν θεωρώ πως ενδέχεται να δυσκολέψει τον οποιονδήποτε έχει έστω μια επιδερμική επαφή με την συγκεκριμένη κατηγορία παιχνιδιών.

Masochisia3Ένας καλός γιος, πρέπει να υπακούει την μητέρα του.

Αναλαμβάνουμε το ρόλο του νεαρού Hamilton, ο οποίος ξυπνά κλειδωμένος σε ένα άθλιο καλυβάκι και έχει έναν εξαιρετικό ενδιαφέροντα διάλογο με τις φωνές στο κεφάλι του. Πρώτο μας μέλημα, είναι να δραπετεύσουμε από το καλύβι και ακολουθώντας τις φωνές, να επιστρέψουμε στο πατρικό μας σπίτι, στην άκρη του δάσους. Εκεί, θα ανακαλύψουμε πως τα πράγματα μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα ειδυλλιακά. Πως πάνε χρόνια από τότε που ήταν απλώς άσχημα. Ίσως και μια ολόκληρη ζωή.

Δεν θέλω να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες για την πλοκή του παιχνιδιού, καθώς η σαγηνευτική κάθοδος του Hamilton στην αγγελική (;) έκσταση (;) της σφαγής, αποτελεί μια από τις πιο πρωτότυπες και ωμές gaming εμπειρίες που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας. Μέσα από έξι πράξεις, το παιχνίδι αφηγείται μια ιστορία που αγγίζει τις σκοτεινότερες και πιο απόμακρες γωνιές της ψυχής.

Masochisia6“Ως λέων ωρυόμενος περιπάτει…”

Ο δε τρόπος με τον οποίο δεν διστάζει να σπάσει τον τέταρτο τοίχο, μόνο εντείνει τον προβληματισμό που δημιουργεί. Οι φίλοι των αυθεντικά «πειραγμένων» εμπειριών, δεν πρόκειται να το ξεχάσουν για πολύ καιρό. Σε συνδυασμό με το πολύ όμορφο και ατμοσφαιρικό artwork που το συνοδεύει και το γεγονός πως αυτή τη στιγμή μπορεί να το αποκτήσει κανείς στο Steam με 4,79€, το Masochisia αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για τους φίλους των παιχνιδιών τρόμου που δεν αντέχουν την 8μπιτη ομορφιά του Distraint.

Ωμό, απόκοσμο, ώρες ώρες άβολα οικείο. Το Masochisia είναι ένα σκοτεινό, θαμμένο στο χώμα και τη λάσπη διαμαντάκι. Τολμάτε να το φέρετε στο φως;

{youtube}8cucFfpsqf8{/youtube}

Pros

  • Ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, σκοτεινό ως την κόλαση και πιο πέρα
  • Δημιουργεί επιτυχημένα το κλίμα πνευματικής ασφυξίας που επιθυμεί
  • Ιδιαίτερα χαμηλή η τιμή του σε σχέση με το επίπεδο ποιότητας που προσφέρει

Cons

  • Η σχετικά σύντομη διάρκειά του
  • Έλλειψη ηχογραφημένων ομιλιών

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 86%

86%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

8 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL