REVIEWS

XCOM 2: WAR OF THE CHOSEN

Ορισμένες φορές κάθομαι και αναρωτιέμαι εάν η Firaxis θα με θεωρούσε “καλό πελάτη”. Εάν θα με έβλεπε ως μία πρακτικά σίγουρη πηγή εισοδήματος για τα τωρινά και τα επόμενα XCOM games ή εάν θα προτιμούσε να σταματήσω να γκρινιάζω. Βλέπετε, εγώ και τα σύγχρονα XCOM έχουμε μία σχέση… περίπλοκη. Ως παθιασμένος οπαδός της original σειράς των X-Com games, με πρώτο το θρυλικό UFO: Enemy Unknown του 1994, νιώθω πραγματικά χαρούμενος και ανακουφισμένος που το reboot της σειράς κατέληξε να είναι ένα ποιοτικό turn-based strategy και όχι κάποιο ανίερο FPS υβρίδιο. Είμαι επίσης ικανοποιημένος από όλες τις μετέπειτα προσπάθειες των developers να εξελίξουν και να βελτιώσουν το προϊόν τους, πρώτα με το expansion Enemy Within και αργότερα με το πλήρες sequel. Με κάθε νέα κυκλοφορία αισθάνομαι πως η Firaxis κάνει μερικά ακόμα βηματάκια προς το… παρελθόν, προς το εύρος δηλαδή των επιλογών και τακτικών που πρόσφερε το αρχικό παιχνίδι. Έτσι, παρά τις ενστάσεις και παρατηρήσεις που έχω διατυπώσει κατά καιρούς για τα δομικά προβλήματα του gameplay, κατανοώ απολύτως οτι οι developers έπρεπε να ξεκινήσουν από ένα πιο απλουστευμένο σημείο εκκίνησης ώστε να προσελκύσουν νέους παίκτες και να εξασφαλίσουν οτι η σειρά θα πατήσει γερά στα πόδια της από άποψης πωλήσεων. 

Το XCOM 2: War of the Chosen επεκτείνει και εμπλουτίζει την ήδη υπάρχουσα campaign του XCOM 2. περίπου όπως το Enemy Within “κούμπωσε” πάνω στο XCOM: Enemy Unknown.  Το βασικό σενάριο, οι scripted αποστολές και ο απώτερος στόχος παραμένουν ως έχουν: Η οργάνωση XCOM συστήθηκε για να υπερασπίσει τον πλανήτη από εξωγήινες απειλές αλλά δυστυχώς απέτυχε παταγωδώς στο έργο της. Οι εξωγήινοι κατέκτησαν τον πλανήτη μας, εγκατέστησαν την καθεστωτική κυβέρνηση των Advent και κυβερνούν την άλλοτε ελεύθερη γη πιέζοντας την μπότα τους στην καρωτίδα του ταλαιπωρημένου γήινου πληθησμού. Πίσω από τις όλο στόμφο και γλυκόλογα υποσχέσεις για μια “νέα εποχή για την ανθρωπότητα” υποβόσκει ένας μοχθηρός και φρικτός για το μέλλον της ανθρωπότητας σκοπός: η ολοκλήρωση του Avatar Project. Αποστολή δική σας και της XCOM είναι η αναζωπύρωση της αντίστασης, η ένωση των διάφορων factions και η αποκαθήλωση των Advent προτού ολοκληρώσουν τα δόλια σχέδιά τους. 

WOTC 01Στο New game έχουν προστεθεί διάφορες ενδιαφέρουσες επιλογές.

Τα καθήκοντά σας ως ηγέτης της XCOM δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα σε σχέση με το βασικό παιχνίδι. Στο στρατηγικό κομμάτι, όπου αποφασίζετε για την έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας της XCOM και την κατανομή των πόρων της κατά το δοκούν, κατευθύνετε σε γενικές γραμμές την αντιστασιακή πολεμική μηχανή σας προς τον τελικό στόχο της απελευθέρωσης του πλανήτη. Στο τακτικό κομμάτι, στις σώμα-με-σώμα μάχες εναντίον των Advent, παλεύετε για την επίτευξη των επιμέρους στόχων με πρώτο μέλημα την αποφυγή θανάτων και τραυματισμών στην ομάδα σας.  Το σενάριο, οι κομβικές scripted αποστολές και η γενικότερη εξέλιξη της campaign δεν έχουν αλλάξει και εδώ εντοπίζω το μοναδικό ίσως ψεγάδι σε ένα κατά τα άλλα εξαιρετικό πακέτο: Αφού η Firaxis μπήκε στον κόπο να προσθέσει τόσο πολύ νέο περιεχόμενο στο παιχνίδι νομίζω πως θα μπορούσε να αφιερώσει λίγο χρόνο στον επανασχεδιασμό ορισμένων από τις scripted αποστολές, απλά για να φρεσκάρει λιγάκι το story-based κομμάτι της campaign. 

Πέρα από το προαναφερθέν παραπονάκι πάντως έμεινα πραγματικά εντυπωσιασμένος με την ποσότητα και κυρίως την ποιότητα των προσθηκών στο παιχνίδι. Τα 40 € που κοστίζει το expansion δεν είναι λίγα χρήματα, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές και ειδικότερα σε αυτή την δύσκολη χώρα, και μέχρι να διαπιστώσω με τα ίδια μου τα μάτια πόσο σημαντικές είναι οι αλλαγές δεν σας κρύβω οτι ήμουν ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το value for money του War of the Chosen. Πολλές, πολλές ώρες μετά οι επιφυλάξεις αυτές εξαφανίστηκαν. Το War of the Chosen αξίζει 100% τα λεφτά του και εγγυάται στους βετεράνους της σειράς εκατοντάδες ακόμη ώρες εθιστικού στρατηγικού gameplay. Εάν λοιπόν κάνατε κλικ στο παρόν review ψάχνοντας για πρόταση αγοράς ή μη τότε κρατήστε απλά οτι δεν έχω κανένα δισταγμό να προτείνω την αγορά του expansion σε οποιονδήποτε έχει έστω και φευγαλέο ενδιαφέρον για tactical games. Μάλιστα, προτείνω στους νεοεισερχόμενους στη σειρά να αγνοήσουν τη βασική έκδοση του XCOM 2 και να περάσουν κατευθείαν στο περιεχόμενο του expansion. Οι αλλαγές, βελτιώσεις και προσθήκες είναι τόσο σημαντικές που πραγματικά δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς με την προηγούμενη έκδοση. 

WOTC 02Ο αγώνας τώρα ξεκινά! Το Photobooth κρατά ζωντανές τις πιο ένδοξες στιγμές σας.

Στην επόμενη σελίδα του review θα αναφερθώ πιο αναλυτικά στο νέο περιεχόμενο, τις αλλαγές στο gameplay και τα βασικά χαρακτηριστικά του War of the Chosen, αν όμως πειστήκατε από τα παραπάνω να το αγοράσετε τότε θα πρότεινα να σταματήσετε την ανάγνωση εδώ. Κύριο στοιχείο του expansion είναι οι πολλαπλές εκπλήξεις που εμφανίζονται στην πορεία μίας γνώριμης campaign και ορισμένες από αυτές δεν προκαλούν την ίδια ένταση εάν γνωρίζετε από πριν οτι θα συμβούν. Θα προσπαθήσω πάντως να περιγράψω το expansion σε αδρές γραμμές ώστε να μην χαθεί το μυστήριο ακόμη και αν συνεχίσετε να διαβάζετε. Τελευταίο spoiler warning και συνεχίζουμε!

 


Καλωσορίζω τους γενναίους αναγνώστες που επέλεξαν να αγνοήσουν τα spoiler warnings! Την ίδια και μεγαλύτερη γενναιότητα θα χρειαστεί να επιδείξετε για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων του XCOM 2: War of the Chosen, επικεφαλής των οποίων είναι τα πρωτοπαλίκαρα των εξωγήινων που χαρίζουν το όνομά τους στο expansion. Οι Chosen, μια τριάδα θανάσιμων hero units υποταγμένες απόλυτα στη βούληση και τον έλεγχο των Elders, διαγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα σας προκαλέσει μεγαλύτερο πονοκέφαλο με τις ενέργειές του εντός και εκτός του πεδίου της μάχης. Πέρα από τη συλλογή πληροφοριών για την XCOM (που μπορεί να οδηγήσει σε επίθεση εναντίον της βάσης σας) και την ενεργοποίηση διάφορων Dark Events που δυσχεραίνουν το έργο σας, η εκτέλεση αποστολών σε έδαφος που επιβλέπεται από κάποιον εκ των τριών Chosen συνεπάγεται την ισχυρή πιθανότητα αυτοπρόσωπης εμφάνισής τους ανά πάσα ώρα και στιγμή. Κάθε ένας από τους Chosen έχει στη διάθεσή του ισχυρό οπλοστάσιο από abilities και perks που ενδέχεται να αποδεκατίσουν την ομάδα σας, ειδικά στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας και εάν ο Chosen εμφανιστεί εν μέσω μάχης εναντίον των απλών εξωγήινων.  

WOTC 06Έχουν και υφάκι τα ρεμάλια!

Ευτυχώς για τις δυνάμεις της XCOM το expansion δεν φέρνει μόνο νέους εχθρούς αλλά και νέους συμμάχους! Στα πλαίσια της campaign θα έχετε αυτή τη φορά την ευκαιρία να έρθετε σε επικοινωνία με συγκεκριμένες factions των επαναστατών και να εντάξετε τις καλύτερες μονάδες τους στις δικές σας ομάδες. Reapers (snipers με ιδιαίτερη ικανότητα στο stealth), Skirmishers (ικανοί πολεμιστές με πολλαπλά abilites) και Templars (melee-focused μονάδες που ενισχύονται με ψυχική ενέργεια) επεκτείνουν σημαντικά το έμψυχο δυναμικό σας και ξεκλειδώνουν νέες τακτικές κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων με τους εξωγήινους. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτών των ιδιαίτερων μονάδων είναι το καινούριο σύστημα απόκτησης νέων abilities, όχι πλέον μόνο με το γνωστό promotion αλλά και μέσω της δαπάνης ειδικών ability points για την “αγορά” επιπλέον perks. Έτσι παρέχεται πλέον η δυνατότητα ενεργοποίησης πολλαπλών perks που ανήκουν στο ίδιο rank, χωρίς να υποχρεώνεστε πλέον στην επιλογή ενός μόνο εκ των διαθέσιμων επιλογών. Επιπλέον, το ίδιο σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί και στους συμβατικούς στρατιώτες σας με την κατασκευή του Training Center facility, με αποτέλεσμα να είναι πλέον δυνατή η ελεύθερη ανάπτυξη του κάθε στρατιώτη και η δημιουργία πραγματικών εξολοθρευτών των εξωγήινων, εάν βεβαίως έχετε απόθεμα από ability points μέσω της επιτυχούς ολοκλήρωσης ενεργειών και στόχων. 

WOTC 07Παράδειγμα του τρόπου ανάπτυξης των faction units…

WOTC 11…και των συμβατικών μονάδων μέσω Training Center.

Η νεοαποκτηθείσα αυτή ευελιξία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των πολλαπλών φρέσκων κινδύνων που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια των αποστολών. Εκτός από την δραστηριότητα των Chosen που κρέμεται  συνεχώς πάνω από το κεφάλι σας ως Δαμόκλειος Σπάθη, θα χρειαστεί να επινοήσετε νέες τακτικές για την εξόντωση των τριών καινούριων μονάδων που παρατάσσουν οι Elders αλλά και ενός απρόβλεπτου παράγοντα που μπορεί να μετατρέψει μία ήσυχη και ομαλά εξελισσόμενη αποστολή σε ένα απίστευτο χάος αγωνίας και θανάτου. Αναφέρομαι στις καταραμένες ψυχές των Lost, απλών ανθρώπων οι οποίοι μετά την κατάκτηση του πλανήτη από τους Elders συνέρευσαν στα αστικά κέντρα αναζητώντας τροφή και ασφάλεια. Δυστυχώς για αυτούς το μόνο που βρήκαν ήταν ραδιενεργές συσκευές των εξωγήινων που τους μετέτρεψαν σταδιακά από ανθρώπινα όντα σε (σχεδόν) άμυαλα ζόμπι. Οι Lost δεν έχουν όπλα, δεν έχουν τακτική και πανοπλία, έχουν όμως στο μέρος τους τη συντριπτική δύναμη των αριθμών. Κάθε αποστολή που εξελίσσεται σε περιοχές των Lost είναι πιθανό να ξεφύγει από κάθε έλεγχο εάν αποτύχετε να κρατήσετε τις ορδές τους μακριά σας. Το καλό είναι οτι τα ζόμπι δεν δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση μεταξύ των δικών σας δυνάμεων και των εξωγήινων οπότε ο οξυδερκής παίκτης θα έχει αρκετές ευκαιρίες να εκμεταλλευτεί τους Lost για την απόσπαση της προσοχής των εχθρών ή ακόμα και ως όπλο εναντίον τους! 

WOTC 05Brains κλπ.

Η ύπαρξη τόσο πολλών νέων απειλών επιβάλλει την ανάπτυξη ενός ικανού και αξιόμαχου ρόστερ στρατιωτών εκ μέρους σας, ιδίως τώρα που η Firaxis αποφάσισε να ενσωματώσει στο κυρίως παιχνίδι κάποια από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά του Long War mod: πρώτον τη λειτουργία της κούρασης η οποία επηρεάζει τη δυνατότητα των στρατιωτών σας να συμμετέχουν σε μάχες χωρίς να αποκτήσουν… κουσούρια! Η επιλογή κουρασμένων μονάδων θα πρέπει να γίνεται μόνο σε καταστάσεις απόλυτης ανάγκης διότι τα αρνητικά traits που μαζεύουν ενδέχεται να αποβούν καταστροφικά σε μία κρίσιμη στιγμή. Δεύτερον, τη δυνατότητα να στέλνετε τις δυνάμεις σας στις λεγόμενες Covert Actions, undercover αποστολές στις οποίες δεν μάχεστε αλλά βλέπετε απλώς το αποτέλεσμα μετά από μερικές ημέρες. Οι στρατιώτες μαζεύουν experience και διάφορα bonuses από αυτές τις αποστολές, οπότε είναι ευκολότερο από ποτέ να στελεχώσετε το στρατιωτικό κομμάτι της XCOM με πολλαπλές ομάδες έμπειρων στρατιωτών αντί για τη μία ομάδα υπερηρώων και πολλούς άβγαλτους “ψαράδες”. Αντίθετα με τη λειτουργία Infiltration του Long War mod που επηρέαζε τη δυσκολία των αποστολών, οι Covert Actions λειτουργούν περισσότερο ως μέθοδος διαχείρισης καταστάσεων στο geoscape και παροχής μιας ακόμη μεθόδου απόκτησης πόρων πέρα από τις αποστολές και το scanning.

WOTC 10H εξόντωση των Chosen απαιτεί πολλαπλές Covert Actions.


Υπό αυτές τις αντίξοες για την XCOM συνθήκες είναι φυσικό οι στρατιώτες σας να νιώθουν τους συμπολεμιστές τους σαν αδέρφια με τα οποία μάχονται για την επιβίωση δια πυρός και σιδήρου. Οι developers πρόσθεσαν μία ακόμα νέα λειτουργία στο παιχνίδι, τους δεσμούς συντροφικότητας (soldier bonds) μεταξύ των μονάδων σας που πολεμούν συχνά μαζί. Οι δεσμοί αυτοί χτίζονται σταδιακά, έχουν τρία διαφορετικά επίπεδα και παρέχουν επιπλέον δυνατότητες στο εκάστοτε ζευγάρι συντρόφων. Ειδικά η απόκτηση του Teamwork skill (με το οποίο ο ένας σύντροφος μπορεί να δώσει μία επιπλέον action στον άλλο) είναι πάρα πολύ χρήσιμη και με έσωσε ουκ ολίγες φορές στη διάρκεια της campaign.  

WOTC 03Πιο δυνατοί μαζί!

Πέρα από τις προαναφερθείσες βασικές προσθήκες στην campaign, η Firaxis φαίνεται να είχε ως ξεκάθαρο στόχο την ενίσχυση του replayability ενσωματώνοντας μια σειρά απρόβλεπτων παραγόντων και συνθηκών οι οποίες μεταβάλλονται σε κάθε campaign. Για παράδειγμα, ορισμένα από τα θετικά και αρνητικά traits των Chosen  είναι random, τα bonuses στα οποία θα έχετε πρόσβαση μέσω των Resistance factions επίσης αλλάζουν, πολλές από τις αποστολές διεξάγονται υπό random ειδικές συνθήκες (Sitreps). Επίσης, η προσθήκη ενός Challenge Mode (δοκιμασίες σε ειδικούς χάρτες με συγκεκριμένα objectives) με leaderboards αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόκληση για τους έμπειρους παίκτες. Τέλος, πέρα από τους νέους χάρτες και τους νέους τύπους αποστολών οι developers προχώρησαν σε δραστικό επανασχεδιασμό του υπάρχοντος περιεχομένου αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ποικιλία και το replayability καθώς θα βρίσκετε συνεχώς νέα πράγματα εκεί που δεν το περιμένετε. Στα πλαίσια του επανασχεδιασμού είναι εμφανές πως έγινε ειλικρινής προσπάθεια για τη μείωση της έμφασης στους ενοχλητικούς timers οι οποίοι έδιναν το παρών στη συντριπτική πλειοψηφία των αποστολών του XCOM 2. Πλέον υπάρχουν διάφοροι τύποι αποστολών χωρίς timers, άλλες αποστολές στις οποίες ο timer ξεκινά μόλις χάσετε το concealment ή συμβεί κάποιο άλλο γεγονός, ενώ ακόμη και οι αποστολές με τους κλασικούς timers έχουν ρυθμιστεί ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο των αποστολών αυτοκτονίας η ολοκλήρωση των οποίων εντός του χρονικού περιθωρίου ήταν ζήτημα καθαρής τύχης, μια πραγματική πληγή του βασικού παιχνιδιού. 

WOTC 15Aliens + Lost + Chosen = Πανηγύρι.

Μετά από όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχετε καταλάβει οτι δεν βρήκα κάποιο ουσιαστικό ψεγάδι στο XCOM 2: War of the Chosen. Θα ήθελα περισσότερες αλλαγές στις story missions και δεν μου αρέσει καθόλου η επιλογή της Firaxis να βελτιώσει την απόδοση της μηχανής γραφικών μόνο για το expansion και όχι για το βασικό παιχνίδι. Αυτά είναι τα δύο μοναδικά ψεγάδια τα οποία μπορώ να αναφέρω σε ένα κατά τα άλλα εκπληκτικό πακέτο. Το War of the Chosen ανανεώνει το XCOM 2, το επαναδιαρθρώνει με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο, το φρεσκάρει από την κορυφή ως τα νύχια και είναι απαραίτητη αγορά τόσο για τους βετεράνους του XCOM 2 όσο και για τους νέους αγοραστές. Ιδανικά θα ήθελα να είχαν γίνει περαιτέρω αλλαγές και βελτιώσεις στα βασικά χαρακτηριστικά του combat system, το pod activation και το line of sight αλλά καταλαβαίνω οτι τέτοιου είδους επεμβάσεις ξεφεύγουν από την εμβέλεια ενός expansion. Ίσως στο XCOM 3; Μέχρι τότε πάντως θα περάσετε μερικές εκατοντάδες ώρες ακόμα εξαντλώντας το War of the Chosen. Καλό κουράγιο!

To XCOM 2 διατίθεται στην Ελλάδα από την CD Media την οποία ευχαριστούμε για την παροχή του review code. 

Pros

  • Πολύ και ποιοτικό νέο περιεχόμενο
  • Επιτυχημένος επανασχεδιασμός υπαρχουσών αποστολών
  • Λιγότερη έμφαση στους πιεστικούς timers
  • Μεγάλη βελτίωση στο framerate

Cons

  • Περιορισμένες παρεμβάσεις στις story missions
  • Οι βελτιώσεις στο framerate δεν ισχύουν για το απλό XCOM 2

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 94%

94%

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

5 Comments

  1. Haba Haba!
    Εξαιρετικός Admiral as always.
    Το Χcom 2 ήταν αρτιότατη εμπειρία για τα δεδομένα των “σύγχρονων” εκδόσεων της σειράς.
    Aν όπως γράφεις είναι, έστω και λίγο, αντίστοιχο αυτού που ήταν το Enemy Within για το Xcom reboot τότε μιλάμε οτι έχει πετύχει η Firaxis.
    Βέβαια τα 40 ευρώ για expansion είναι πάρα πολλά κατα γενική ομολογία, τη στιγμή που υπάρχει το Long war mod, αν και εξαιρετικά πιό hardcore σαν εμπειρία.
    Εννοείται σίγουρη αγορά μόλις πέσει λίγο(αρκετά) η τιμή του 🙂

  2. Αν κατάλαβα καλά πρέπει να δώσει κάποιος 50e (γιατί τέτοια τιμή για παιχνίδι 1,5 έτους??)για το αρχικό XCOM 2 + 40ε για το expansion?

    Από τη στιγμή που αποτελεί συμπλήρωμα (έστω και υπερπλούσιο) στην αρχική campaign όφειλαν σε μια καλύτερη τιμολογιακή πολιτική ή έστω σε μια προσφορά πακέτο του WotC+το αρχικό XCOM 2.

    Σίγουρα μπορεί να το βρει κανείς retail στα 26€ (οπότε το 50άρικο μπορούμε το χρεώσουμε στο steam)απ ότι είδα αλλά και πάλι η πώληση σε πακέτο θα ήταν ιδανική για να προσεγγίσει νέο κόσμο…

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL