EDITORIALSWord of Manos

Αχ και να μπορούσα να σε ξεφορτωθώ!

Κάθομαι και κοιτάω τη λίστα των παιχνιδιών μου στο Steam. Στο Steam βεβαίως βεβαίως (Α ρε μεγάλε Τσαγανέα…)! Την πλατφόρμα της Valve που μέχρι προ ολίγου καιρού μου ήταν από αντιπαθής, στη χειρότερη περίπτωση, έως αδιάφορη, στην καλύτερη, αλλά έχει, καλώς ή κακώς, καταφέρει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της PC gaming ενασχόλησής μας.

Μεταξύ εκείνων των τίτλων που έχω ολοκληρώσει, κάποιων άλλων που χαίρουν της τακτικής ενασχόλησής μου μαζί τους (Dirt 3, F1), αλλά κι εκείνων που έχουν διανθίσει το -αγχωτικό- backlog που καθένας μας έχει δημιουργήσει, φιγουράρουν αρκετοί ακόμα που είναι καταδικασμένοι να μένουν εκεί, άπραγοι, καταφέρνοντας απλά να φορτώνονται με ψηφιακή σκόνη και να καθιστούν τη λίστα μεγαλύτερη, δυσχεραίνοντας την αναζήτηση των παιχνιδιών που ανά πάσα επιθυμώ να παίξω.

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο πρόβλημα το έλυσα με έναν ψιλομπακαλίστικο τρόπο, δημιουργώντας έναν κατάλογο με τους favorite τίτλους και μεταφέροντας σε εκείνον τα παιχνίδια που επιθυμώ. Αυτό όμως δε προσφέρει ουσιαστική και οριστική λύση, πόσω μάλλον σε έναν άνθρωπο που εκ πεποιθήσεως δεν αρέσκεται να συγκεντρώνει άχρηστα και εκτός των ενδιαφερόντων του πράγματα. Συν τοις άλλοις, εξακολουθεί να αφήνει τελείως ανεκμετάλλευτα ορισμένα -ουκ ολίγα κιόλας- παιχνίδια.

Σκέφτομαι κι αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί η εταιρεία του Newell, αφού έχει δώσει το σχετικό στίγμα της με όλα αυτά τα αντικείμενα που πωλούνται μέσω του Steam market, δεν αποφασίζει να μας επιτρέψει επιτέλους να πουλάμε, ή έστω να χαρίζουμε βρε αδερφέ, τους τίτλους που δεν επιθυμούμε να διατηρήσουμε στην κατοχή μας. Είτε λόγω αγοράς bundles όπου ένα κλειδί ενεργοποίησε 6-7 παιχνίδια, είτε λόγω μαζικών αγορών που τελικά αποδείχθηκαν υπερβολικές ή/και αχρείαστες, είτε ακόμη και λόγω λανθασμένων κωδικών (μη σας φαίνεται καθόλου απίθανο, έτσι ακριβώς βρέθηκε το “Of Orcs and Men” στον λογαριασμό μου), καθένας μας μάλλον έχει πολύ πράμα να “σπρώξει” ή να χαρίσει.

For Sale WoMΈχω να κρεμάσω τέτοιο ταμπελάκι σε αρκετούς τίτλους!

Ειδικά δε στην περίπτωση των πωλήσεων, θα μπορούσε η Valve να θεσπίσει ένα διπλό “χαράτσι”, με μέρος της τιμής πώλησης να πηγαίνει στην ίδια, αλλά και στη δημιουργό εταιρεία, ώστε να είναι όλοι χαρούμενοι και κερδισμένοι μέσα από τις λόγω συναλλαγές. Ναι, ξέρω, θα ισχυριστεί κάποιος ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ευτελιστεί  κατ΄ αυτόν τον τρόπο η τιμή πώλησης αρκετών παιχνιδιών, αλλά αφ’ ενός η Valve έχει δηλώσει ότι δε συμφωνεί με τη συγκεκριμένη άποψη-ανησυχία, που διατυπώθηκε κατά το παρελθόν από μέρους της EA, αναφορικά με τις εκπτώσεις στα Steam sales, αφ’ ετέρου προβαίνει η ίδια σε γενναιότατες μειώσεις στην τιμή πώλησης ορισμένων παιχνιδιών σε καθημερινή βάση, ενώ κάθε φορά που έρχονται τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι γίνεται κυριολεκτικά το “έλα να δεις”. Συνεπώς, δε νομίζω ότι θα μπορούσε να σταθεί ένα τέτοιο επιχείρημα, αν διατυπωνόταν από δικής της πλευράς, προκειμένου να μην προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

Κι αν κάποιος σκέφτεται “θα πήξουμε πάλι στους ξύπνιους ρε Μάνο, που θα αγοράζουν 4 παιχνίδια με ένα δολάριο από ένα bundle και θα τα πουλάνε κατόπιν σε πιο ακριβή τιμή”, κατά τη δική μου άποψη μπορεί η Valve να ενημερώνεται για τα εν λόγω sales και να βάζει προσωρινό πλαφόν στις τιμές των παιχνιδιών αυτών. Φαντάζει δύσκολο και ολίγον μπελαλίδικο, αλλά δεν είναι και τόσο, αν το καλοσκεφτείτε. Ξαναλέω όμως, ακόμη κι αν δεν επιθυμεί να προχωρήσει το ζήτημα των πωλήσεων, τουλάχιστον εκείνο των δωρεών θα έπρεπε να το έχει βάλει μπρος προ πολλού (ναι, βιάζομαι να ξεφορτωθώ ορισμένα παιχνίδια, αλήθεια είναι!) 

Θεωρώ λοιπόν ότι έχει έρθει ξεκάθαρα το πλήρωμα του χρόνου για να κάνει η εταιρεία του Gabe το αποφασιστικό βήμα και να καθιερώσει και αυτές τις συναλλαγές μεταξύ των χρηστών του Steam. Σε τελευταία ανάλυση, κι από επικοινωνιακής άποψης να το δει κανείς, είναι χίλιες φορές προτιμότερο για την ίδια να το πράξει από μόνη της και αυτόβουλα, παρά να υποχρεωθεί να το υλοποιήσει, αν τελικά ηττηθεί στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την Γερμανική δικαιοσύνη. Διαφωνεί κανείς επ’ αυτού;

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

14 Comments

  1. Έτσι όπως το θέτεις, αναγνωρίζοντας και την αντικειμενικά τεράστια δυσκολία της υλοποίησης μιας τέτοιας “Εξυγίανσης” των προσωπικών μας συλλογών στο Steam, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Έχω σαβούρα και σαβούρα να δώκω!

  2. Συμφωνώ, ακόμα και να μπορείς να χαρίσεις μόνο πάλι θα καταρρεύσει το market, καθώς η χρηματική συναλλαγή θα μπορεί να γίνεται εκτός steam (paypal) και μετά θα “χαρίζει” ο πωλητής στο παιχνίδι στον αγοραστή. Συν ότι εφόσον μιλάμε για ψηφιακό αντίτυπο δεν υπάρχει η έννοια της φθοράς ή του μεταχειρισμένου όπως στην retail αγορά.
    Προσωπικά πιστεύω πως δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο.

  3. Είναι όντως πολύ ουτοπικό. Ίσως το Στήμ θα μπορούσε να προσφέρει μια υπηρεσία όπου κάνεις trade-in στους ίδιους παιχνίδια που δεν θέλεις, με αντάλλαγμα ας πούμε Steam XP ή κάποιες random Steam Cards. Πιο βιώσιμο θα ήταν αυτό.

  4. Junk folder που δεν το ανοίγεις ποτέ και τέλειωσε. Αγοράζονται από χίλιες δυο πηγές τα games, που να επιτραπεί η μεταπώληση τους μου φαίνεται απλά αδύνατο. Και δεν θα ‘πρεπε να γίνει κιόλας. Εκατομμύρια έξυπνοι σε όλο το πλανήτη θα εκμεταλευτούν bundles, promos κτλ. Και το store θα χάσει κάθε λόγο ύπαρξης. Μας συμφέρει μεν, αλλά είναι λίγο ουτοπικό κι εκτός πραγματικότητας πιστεύω. Να τα “επιστρέφεις” στους ίδιους με τίποτα ψηφιακά rewards ή Steam wallet funds (τα οποία είναι στη κρίση της Valve), σίγουρα πιο βιώσιμη λύση.

  5. H μεταπώληση τίτλων που έχουμε αγοράσει στο Steam πάει κόντρα στο ίδιο το επιχειρηματικό μοντέλο της Valve οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί. Ούτε καν με τη μορφή δώρου γιατί η Valve δεν μπορεί να τσεκάρει αν το “δώρο” στην πραγματικότητα είναι μεταπώληση μέσω paypal κλπ. Δυστυχώς το συμφέρον του χρήστη δεν συμπίπτει με αυτό του Gabe παίδες.

  6. Το Steam είναι αναγκαίο κακό. Κάθε φορά που αγοράζω κάτι από εκεί αισθάνομαι ότι ξεπουλιέμαι, αλλά ας όψονται οι πραγματικά καλές εκπτώσεις του.
    Το χειρότερο είναι ότι πολλά παιχνίδια απαιτούν το Steam, οπότε είναι σα να σου λένε αυτό το παιχνίδι δε θα το πουλήσεις. Μια από τις χειρότερες μορφές DRM.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL