EDITORIALSShot in the Dark

Divine Intervention

Όταν οι Θεοί εμφανίζονται τη κατάλληλη στιγμή

Κοιτώντας πίσω, διαπίστωσα έκπληκτος ότι έχουν περάσει τέσσερα (!) ολόκληρα χρόνια από τη τελευταία φορά που ανέβασα κάτι στη προσωπική μου στήλη. Η αλήθεια είναι ότι μεσολάβησαν πολλά και διάφορα πράγματα που οδήγησαν στην εν λόγω κατάσταση, τα οποία βέβαια δεν είναι της παρούσης, αλλά το γεγονός ότι στα έξι χρόνια ζωής του Ragequit.gr, καταφέραμε επιτέλους να αλλάξουμε ριζικά την αγαπημένη σας (μας) ιστοσελίδα σε κάτι πιο σύγχρονο, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγάλω από τη ναφθαλίνη τη Shot in the Dark και να γράψω δύο αράδες με κάποιες σκέψεις που διαπερνούν τελευταία το κεφάλι μου.

Πρωταγωνιστής του φετινού (sic) μου άρθρου είναι το God of War της Santa Monica Studios, ο οποίος είναι ο πιο πρόσφατος αποκλειστικός τίτλος του Sony PlayStation 4. Πριν αρπάξετε τους πυρσούς και σηκώσετε ψηλά τις τσουγκράνες, επειδή σε ένα αμιγώς PC site αναφέρομαι σε παιχνίδι κονσόλας, θα σας θυμίσω μια πολύ παλιά ατάκα του Θεμιστοκλή προς τον Ευρυβιάδη: «πάταξον μεν, άκουσον δε». Ούτως ή άλλως, ο σκοπός του άρθρου δεν σχετίζεται με κανένα «πόλεμο» μεταξύ PC και κονσολών, αλλά εστιάζει στη σημασία του προϊόντος που τιτλοφορείται God of War, ανεξαρτήτου πλατφόρμας.

Απολαυστικότατο το Wolfenstein 2, δεν πούλησε καθόλου καλά όμως.

Για όσους τυχόν είχαν παρακολουθήσει άρθρα μου στο παρελθόν, ακόμα από την πάλαι ποτέ περίοδο που έγραφα στο PC Master, γνωρίζουν τη λατρεία που τρέφω προς τα ποιοτικά single-player games έναντι των multiplayer, κάτι που σίγουρα δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της δικής μου «γενιάς» (μπρρρ). Είχα μάλιστα γράψει ολόκληρο θέμα πάνω σε αυτό και αν είναι ένα πράγμα σίγουρο είναι ότι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, η αγάπη μου όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε κιόλας. Εξ’ ου λοιπόν και η υψηλού επιπέδου απόλαυση που μου προσέφεραν παιχνίδια όπως τα Wolfenstein, το Bioshock: Infinite, το Prey, το Rise of the Tomb Raider, ενώ περιττό να αναφέρω πόσες ώρες σπατάλησα σε action/RPG’s, JRPG’s και adventures.

Τι κοινό έχουν όλα αυτά τα παιχνίδια (ίσως μια μικρή εξαίρεση του Tomb Raider); Μη ψάχνετε πολύ, η απάντηση είναι ότι είχαν σχετικά χαμηλές πωλήσεις, συγκριτικά πάντα με σύγχρονα “hot” multiplayer games όπως το PUBG, σε σημείο που είναι να απορεί κανείς για ποιο λόγο εταιρίες όπως η Bethesda επιμένουν να τα κυκλοφορούν, αντί να φτιάξουν και αυτές κάτι παρόμοιο για να πάρουν μερίδιο από τη πίτα. Θα υπέθετε κανείς ότι κάποιοι από τα μεγάλα κεφάλια είναι ρομαντικοί, παλιοί gamers που συνεχίζουν να δρουν παραδοσιακά, αλλά γρήγορα η αφελής αυτή σκέψη διαγράφτηκε από το μυαλό μου, καθώς σε μια άκρως καπιταλιστική κοινωνία, δεν υφίσταται πουθενά τέτοια έννοια. Όποιος και αν είναι ο λόγος της κυκλοφορίας τους, που στη τελική δεν με απασχολεί καθόλου όσο βρίσκουν το δρόμο προς τις οθόνες μας, η επιτυχία του God of War είναι ακριβώς αυτό που έπρεπε να συμβεί στους θιασώτες των single-player εμπειριών.

Πολλά τα κοινά στοιχεία του God of War με το Rise of Tomb Raider, αναμένουμε με ανυπομονησία το Shadow of Tomb Raider…

Το γεγονός ότι το παιχνίδι έχει σαρώσει στις κριτικές παγκοσμίως, έγινε sold out (!) στο Amazon λίγες ημέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία του και τα φυσικά καταστήματα δεν προφταίνουν να καλύψουν τη ζήτηση, αποδεικνύει ότι, σε αντίθεση με εκείνα που διάφοροι ειδήμονες και μη  διατείνονται δεξιά και αριστερά, τα single-player games είναι η πεμπτουσία του gaming και αυτά που οδηγούν τις εξελίξεις. Το God of War είναι το υψωμένο δάκτυλο προς όλους αυτούς που επιμένουν να υπέρ-φορτώνουν το κόσμο με αμφιβόλου ποιότητας άκρως νευρωτικών/αγχωτικών παιχνιδιών αρένας, γεμάτα με κακομαθημένους, αγενείς συμπαίκτες και αντιπάλους που δεν ξέρουν να χάνουν, όπου συνθέτουν παρέα ένα ατέρμονο killfest γαϊτανάκι, που στη τελική εκείνο που αναδεικνύει είναι απλώς ο ναρκισσισμός του εκάστοτε του παίκτη.

Μάλιστα κύριοι της EA και της Activision, ζείτε αυτό ακριβώς που παρακολουθείτε ιδίοις όμμασι: ένα καθαρόαιμο single-player παιχνίδι έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον ολόκληρης της gaming κοινότητας, κάτι που έρχεται σε πλήρη κόντρα με το πνεύμα των ημερών. Πρόκειται λοιπόν για ένα γερό μάθημα προς όλους τους γνωστούς και μη εξαιρετέους κολοσσούς της βιομηχανίας, που αποσκοπούν κυρίως στο οικονομικό «άρμεγμα» των παικτών και κατά συνέπεια στο γρήγορο χρήμα, πως όταν έχεις στα χέρια σου ένα προϊόν που πραγματικά αξίζει, δεν χρειάζονται ούτε αυστηρά embargos (τα embargo reviews του God of War άρθηκαν οκτώ μέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία του!), ούτε lootboxes που απευθύνονται στις «φάλαινες», ούτε δεκάδες DLC’s και λοιπές φανφάρες για να βγάλεις κέρδος. Απλά χρειάζεται σκληρή δουλειά, μεράκι, σεβασμός προς τους παίκτες και ανθρώπους με όραμα που δεν θα περιορίζεται από SJW υπερβολές και εκτιμήσεις «ειδικών» που κοιτούν μόνο νούμερα σε λογιστικά φύλλα και σχεδιαγράμματα σε παρουσιάσεις.

Τα lootboxes δεν φέρνουν την ευτυχία.

Πραγματικά εύχομαι με όλη μου τη καρδιά το God of War να είναι η αιτία να αναθεωρήσουν κάποιοι τις απόψεις τους. Ίσως έτσι αρχίσουμε ξανά να βλέπουμε περισσότερους AAA τίτλους που θα έχουν να προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες στους παίκτες, όπως συνέβαινε πολλά χρόνια πριν…

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

7 Comments

  1. Δε νομίζω πως θα σταματήσουν τα single player games ποτέ. Ίσως να μη φέρνουν τις τρελές πωλήσεις ή τα τεράστια έσοδα των multiplayer αλλά από την άλλη δε τα λες και ζημιογόνα. Μη ξεχνάς ότι τα multiplayers και τα MMO θέλουν και την έξτρα συντήρηση – σέρβερς – νέο περιεχόμενο σχετικά τακτικά.

    Στην ουσία έχουμε ΠΟΛΥ ΚΕΡΔΟΣ (σε μορφή αρπαχτής τις περισσότερες φορές) vs ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΕΡΔΟΣ (με χτύσιμο βάσεων για επόμενες πωλήσεις – sequel, dlc κλπ).

    Προσωπικά νομίζω πως η Bethesda έκανε τη καλύτερη δουλειά. Έβγαλε με τη zenimax το ESO που πάει εξαιρετικά και ταυτόχρονα συνεχίζει την ανάπτυξη αποκλειστικά single player τίτλων. Όπως και η UBI έβγαλε και τίτλους όπως το Ghosts ή το Division που στοχεύουν κυρίως στο co op.

    Το καλό φυσικά είναι πως και τα indie games πλέον έχουν πάει σε άλλο επίπεδο με εξαιρετικές κυκλοφορίες, καλύτερες πολλες φορές από πολλά ΑΑΑ παιχνίδια.

    Χρόνια πολλά Ζωρζ! Να είσαι γερός και ότι έπιθυμεις.

    1. Να σταματήσουν εντελώς όχι, αλλά να πέσουν σε δευτερότριτη μοίρα ναι. Ήδη το επόμενο Call of Duty δεν θα έχει single-player (όχι ότι ήταν κάτι τρομερό βέβαια), οπότε πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά του (βλέπε EA).

      Thanks man!

  2. Και να πέσουν ποτέ σε δεύτερη μοίρα θα είναι απλώς μία φάση και θα περάσει, όπως τα 3d Point and click. Αυτή τη στιγμή παιχνίδια όπως το PUBG πουλάνε σαν τρελά γιατί έχουν το μονοπώλιο. Όταν πια θα γεμίσει ο κόσμος με multiplayer τίτλους, ο κόσμος θα σπάσει σε πολλά διαφορετικά παιχνίδια. Έτσι και κάθε παιχνίδι δεν θα έχει τις ίδιες αρχικές πωλήσεις και θα αναγκάζονται να κλείνουν γιατί δεν θα έχουν τόσο κόσμο. Ίδια φάση νομίζω είχαμε περάσει με το Wow που ξαφνικά άρχισαν να εμφανίζονται πολλά MMo. Πόσα από αυτά τελικά επιβίωσαν;

    Οπότε υπομονή… Θα περάσει και αυτό….

    Όσο για κάποια παιχνίδια που δεν σημειώνουν πολύ καλές πωλήσεις αρχικά, μου φαίνεται λογικό. Μόνο τα παιχνίδια που περιμένεις αγωνιωδώς θα πάρεις Day 1. Τα υπόλοιπα λίαν συντόμως θα πέσουν στο 50% σε sales και ακόμα περισσότερο από τα γνωστά κλειδάδικα….

  3. Πιστεύω πως το God ov war και τις πλάτες της Sony να μην είχε, από τη στιγμή που έχει εδραιωθεί ως όνομα-brand name και πάλι θα είχε καλή αποδοχή αφού υπάρχει ήδη κοινό. Η έκπληξη είναι βέβαια πως δεν είναι απλά το ίδιο παιχνίδι με τα προηγούμενα σε άλλο setting αλλά κάνει πράγματα με το σύστημα μάχης και το σχεδιασμό των περιοχών που πάνε τη σειρά ένα βήμα πιο πέρα, σε αντίθεση με τη σχετική στασιμότητα μετά το 2ο. Καλή αποδοχή αλλά όχι σε αυτό το βαθμό παροξυσμού είχε και το Horizon Zero Dawn, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει κόσμος που δε συγκινείται με τα pubg και τις μομπες αυτού του κόσμου. Τώρα της Bethesda είναι ένα ανεξήγητο φαινόμενο, αντε το Dishonored 2 πες είχε τεχνικά θέματα στην αρχή, τα EW 2 και New Colossus όμως…;

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL