LATEST NEWS

Kickstarter για το τρίτο κεφάλαιο του The Journey Down

Ένα απ’ τα adventure games που έχει λατρέψει το σύνολο των μελών της συντακτικής ομάδας που ασχολήθηκαν μαζί του ήταν το “The Journey Down” της Σουηδικής Skygoblin. Κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν αυτό, καθώς μιλάμε για ένα από εκείνα τα παιχνίδια που πραγματικά διαθέτουν “όλο το πακέτο”.

Φαίνεται όμως ότι ο συντάκτης μας, Μάνος Καρκαλέμης, γρουσούζεψε το παιχνίδι όταν έγραφε στο review του -εξαιρετικού- δευτέρου επεισοδίου του “….Όλα αυτά μέσα απ’ τη δουλειά ενός μικρού, ανεξάρτητου, studio, δίχως την οικονομική στήριξη κανενός publisher, αλλά μ’ ατελείωτο μεράκι από πλευράς των developers. Οι οποίοι μάλιστα, στο ομολογουμένως τεράστιο μεσοδιάστημα των δύο ετών, όχι μόνο δεν έσπευσαν να καταφύγουν σε Kickstarter ή παρόμοιου τύπου καμπάνια, αλλά βάζοντας το κεφάλι κάτω και δουλεύοντας μ’ όρεξη και πίστη στο όραμά τους, φτάσανε να παραδίδουν σήμερα μαθήματα σ’ άλλα, μεγάλα, ονόματα του χώρου, αναφορικά με το πώς είναι εφικτό να δημιουργήσεις κάτι ιδιαίτερα ποιοτικό έχοντας πολύ μικρό budget στη διάθεσή σου, αντί να σκορπάς τα εκατομμύρια που έχεις λάβει από το κοινό.”

Προ ολίγων ημερών οι επικεφαλής της Skygoblin δηλώσανε ότι λόγω των χαμηλών πωλήσεων του chapter 2, η ολοκλήρωση του παιχνιδιού δυστυχώς είναι ανέφικτη δίχως την ύπαρξη μία Kickstarter καμπάνιας, που θα τους αποφέρει τα απαραίτητα οικονομικά κεφάλαια.

Η είδηση οπωσδήποτε είναι δυσάρεστη και δείχνει, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι για την όποια πορεία ενός genre, την πρώτη και κύρια ευθύνη φέρει το ίδιο το κοινό. Ένα κοινό που παρά τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε το δεύτερο μέρος, δε φρόντισε να το στηρίξει μέσω της αγοράς του, όπως παραδέχθηκε η ίδια η δημιουργός εταιρεία. Η οποία, αν λάβουμε υπόψη και τα -πάντα ενδεικτικά- νούμερα που δίνει το Steamspy για τις πωλήσεις των δύο επεισοδίων του παιχνιδιού, μόνο ψέματα δε λέει.  134.000 οι κάτοχοι του αρχικού επεισοδίου (έστω κι αν πολλοί προφανώς το προμηθεύτηκαν μέσω κάποιου bundle), 13.500 εκείνοι του δεύτερου. Μιλάμε για μία αναλογία της τάξης του 10:1, που καταδεικνύει την πολύ κακή εμπορική πορεία του chapter 2.

Το μόνο θετικό μ’ αυτή την εξέλιξη είναι ότι δίνεται μία ακόμη ευκαιρία στους adventure fans ν’ αποδείξουν αν ξέρουν ν’ αναγνωρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλει ένα studio και δη μικρό και ανεξάρτητο, όπως η Skygoblin. Αυτό θα φανεί τον προσεχή Οκτώβριο, οπότε και θα ξεκινήσει η Kickstarter καμπάνια για το “The Journey Down Chapter 3″…

Μάνος Καρκαλέμης

Ο Μάνος δε μπορεί παρά να νιώθει ευτυχής που ασχολήθηκε ενεργά με την gaming αρθρογραφία στα χρόνια 2009-2017, οπότε και του δόθηκε η ευκαιρία να γράψει reviews για κάποια adventure games-διαμάντια, όπως "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

5 Comments

  1. Πάνω που αναρωτιόμουν τι απέγινε η συνέχεια της ιστορίας. Λογικό επακόλουθο, εφόσον οι πωλήσεις ήταν τόσο χαμηλές (πιθανότατα λόγω έλλειψης καλής προώθησης, δε μπορώ να φανταστώ κανέναν άλλο σοβαρό λόγο), μακάρι η καμπάνια να πάει καλά, γιατί τα Journey Down είναι πραγματικά εξαιρετικά adventures. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, θα μπορούσαν να συνεργαστούν με κανένα publisher τύπου Daedalic, ιδίως ο συγκεκριμένος έχει κυκλοφορήσει αρκετά adventures από ανεξάρτητους δημιουργούς.

  2. Δείχνουν -πολύ ορθώς κατ’ εμέ- αποφασισμένοι να τ’ ολοκληρώσουν μόνοι τους. Αν βέβαια η KS καμπάνια δεν αποδώσει, δε μπορεί ν’ αποκλειστεί ούτε αυτό το σενάριο που ανέφερες.
    Πάντως είναι πραγματικά κρίμα να βλέπεις τέτοια παιχνίδια να δυσκολεύονται να ολοκληρωθούν, τη στιγμή που άλλες μπαρούφες κυκλοφορούν σωρηδόν, με μερικές μάλιστα να πετυχαίνουν και υψηλές πωλήσεις!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL