REVIEWS

TRIALS FUSION

Οσοι από εμάς είχαμε μια πρότερη εμπειρία με έναν τίτλο Trials (κυρίως με το εκπληκτικό Trials Evolution), χαμογελάσαμε πλατιά στο άκουσμα της είδησης ότι η φινλανδική Redlynx επρόκειτο να κυκλοφορήσει καινούριο Trials μέσα στον Απρίλη. Οι υπόλοιποι τώρα, αν για κάποιο λόγο σας ξέφυγε το περσινό διαμαντάκι του απόλυτου εθισμού, έχετε τώρα μια νέα ευκαιρία να πάρετε μια γεύση από τι εστί Trials με το τελευταίο πόνημα της Redlynx, ονόματι Trials Fusion.

Η αλήθεια είναι ότι με το Trials Evolution, και ιδίως με τη Gold Edition που εμφανίστηκε στα PC μας, ο πήχης είχε ανέβει πολύ ψηλά και η φινλανδική εταιρία είχε ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά της. Πώς μπορείς να βελτιώσεις ένα σχεδόν τέλειο για το είδος του παιχνίδι; Το γκρεμίζεις και το χτίζεις ξανά από την αρχή ή ακολουθείς την ασφαλή οδό του “κάνω μία από τα ίδια, απλά με άλλο τρόπο”; Ευτυχώς ή δυστυχώς, η Redlynx επέλεξε τη κουρτίνα δύο.

Trials Fusion Shot1Το φουτουριστικό στήσιμο του Trials Fusion έχει αποδοθεί εξαιρετικά καλά…

Για όσους δε γνωρίζουν τι καπνό φουμάρει το Trials, ας κάνουμε μια μικρή επανάληψη. Θέμα του παιχνιδιού είναι οι αγώνες motocross, στους οποίους καλούμαστε να οδηγήσουμε τη μοτοσυκλέτα μας στο τερματισμό σε όσο το δυνατόν καλύτερο χρόνο, φροντίζοντας να μη τρώμε τα μούτρα μας σε κάθε ένα από τα ευφάνταστα και ευρηματικά εμπόδια που βρίσκουμε μπροστά μας. Το μέσο για να αποφευχθούν οι επισκέψεις μας στο νοσοκομείο (ή στο νεκροτομείο, μπρρρ) είναι η σωστή χρήση του γκαζιού και του φρένου σε συνδυασμό με τη θέση του αναβάτη πάνω στη σέλα. Καλούμαστε λοιπόν, ανάλογα με το θέση, τη ταχύτητα μηχανής και τη στάση του αναβάτη να ισορροπούμε συνεχώς, χρησιμοποιώντας το αναλογικό χειριστήριο (ξεχάστε το πληκτρολόγιο), στη δύσβατη διαδρομή μέχρι το τερματισμό, μια ομολογουμένως καθόλου εύκολη υπόθεση. Ιδίως αν είστε νεοφερμένος στο Trials, το όλο ζήτημα της ισορροπίας θα σας δυσκολέψει αφάνταστα, αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο, θα σας είναι αδύνατο να τα παρατήσετε. Απεναντίας, θα πεισμώσετε, το retry button θα γίνει προέκταση του χεριού σας, ενώ η επίτευξη του χρυσού και του πλατινένιου μεταλλίου γίνεται πολύ γρήγορα εμμονή.

Το Trials Fusion δεν χαλάει σε κανένα σημείο τη προαναφερθείσα συνταγή. Ο χειρισμός είναι παρόμοιος με το Trials Evolution, με την ίδια ακρίβεια και συμπεριφορά και οι βετεράνοι του Evolution θα νιώσουν σαν το σπίτι τους σε δευτερόλεπτα. Η μεγαλύτερη διαφορά του Trials Fusion σε σύγκριση με τον προκάτοχό του είναι στο εικαστικό τομέα, ο οποίος ανήκει στη σφαίρα του φουτουριστικού. Είναι θέμα γούστου κατά πόσο θα σας αρέσει η συγκεκριμένη “καλλιτεχνική” άποψη, κατά τη γνώμη μου οι περισσότερες πίστες είναι καλοφτιαγμένες, έξυπνα στημένες και διαδραματίζονται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους που χορταίνουν το μάτι, ενώ ο συνδυασμός των φουτουριστικών κτηρίων με τα “παραδοσιακά” περιβάλλοντα έχει επιτευχθεί αρμονικά. Το μόνο ελάττωμα που εντοπίζει κανείς είναι οι σχετικά λίγες πίστες σε σύγκριση με το Trials Evolution Gold, γύρω στις 40 έναντι 100 (και άνω) του προηγούμενου τίτλου, αν και το επίπεδο δυσκολίας από ένα σημείο και έπειτα είναι τόσο υψηλό που αντισταθμίζει κάπως το νούμερο αυτό. Στο μέλλον πάντως, ο αριθμός των πιστών πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά με τα επερχόμενα DLC’s που σχεδιάζει να κυκλοφορήσει η Ubisoft, τα οποία όμως δεν θα είναι δωρεάν.

Trials Fusion Shot2…ορισμένες φορές δε είναι αρκετά ατμοσφαιρικό.

Εκτός από το φουτουριστικό στυλ γραφικών, οι νέες αξιοσημείωτες προσθήκες στο Trials Fusion είναι τα ακροβατικά και τα challenges. Κουνώντας το δεξί μοχλό του χειριστήριου, μπορείτε να εκτελέσετε διάφορες “καγκούρικες” πόζες με τον αναβάτη σας, συγκεντρώνοντας τους ανάλογους πόντους όση ώρα τις εκτελείτε (και προσγειώνεστε ομαλά φυσικά), οι οποίες καλό είναι να εφαρμόζονται κυρίως στις ειδικές FMX πίστες του παιχνιδιού και όχι σε κάποια “κανονική”. Αν και το παιχνίδι δε τους δίνει τόση έμφαση, προσφέροντας λίγες συγκριτικά πίστες αφιερωμένες σε αυτά, τα ακροβατικά έχουν αρκετή πλάκα, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα στην εκτέλεση, ενώ το κυνήγι ενός χρυσού μεταλλίου αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόκληση που ενίοτε προκαλεί πολλά γέλια με τις αστείες πτώσεις του κακομοίρη αναβάτη σας.

Τώρα, σχετικά με τα challenges, κατά πάσα πιθανότητα αυτά θα σας απασχολήσουν περισσότερο σαν endgame υλικό, παρά κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς σας να κάνετε τον καλύτερο χρόνο (εκτός και αν είστε τόσο imba παίκτης που τερματίζετε τις πίστες με κλειστά μάτια). Κάθε πίστα διαθέτει τρεις προκλήσεις, οι οποίες πραγματικά είναι ικανές να σας φέρουν στα οδηγικά όρια σας. Από απλά ζητήματα, όπως το να πατήσετε όλα τα λουλούδια σε μία πίστα (!) ή να βρείτε το κρυφό πέρασμα, εώς να εκτελέσετε κάποιο “κουλό” ακροβατικό σε συγκεκριμένο σημείο ή να μην αφήσετε το γκάζι καθόλου μέχρι τη καρό σημαία. Τα challenges θα κολλήσουν για ώρες τους perfectionists και δίχως άλλο πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα προσθήκη για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω.

Trials Fusion Shot3Ο χειρισμός του ATV είναι πιο εύκολος απ’ ότι φαντάζεστε.

Από εκεί και πέρα, δε θα βρείτε κάτι καινούριο ή επαναστατικό στο Trials Fusion. Υπάρχουν βέβαια κάποιες πίστες που αντί για μοτοσυκλέτα πιλοτάρετε ένα ATV (τις γνωστές μας “γουρούνες”), αλλά δεν θα διαπιστώσετε τρομερές διαφορές στην οδηγική τους συμπεριφορά (καλύτερα κρατήματα και λιγότερες τούμπες) και γενικότερα το έργο δείχνει ότι κάπου το έχουμε ξαναδεί. Μάλιστα, για κάποιο λόγο το online multiplayer λάμπει δια της απουσίας του, μόνο local παιχνίδι είναι εφικτό, αν και η Ubisoft ανέφερε ότι μελλοντικά θα προστεθεί μέσω patch, free αυτή τη φορά. Πάλι καλά.

Αν διαβάσετε τα παραπάνω και απογοητευτήκατε κάπως, μη με παρεξηγείτε. Το Trials Fusion παραμένει ένα εκπληκτικό παιχνίδι, εθιστικό, δύσκολο και προκλητικό που είναι ικανό να σας κάνει να ξοδέψετε αμέτρητες ώρες πάνω στην οθόνη σας, απλά σε σύγκριση με τον προκάτοχό του χάνει σε καινοτομίες και πληρότητα. Μπορεί το Fusion να προσφέρει καλύτερα εν γένει γραφικά, όμορφα μουσικά θέματα, σωστό performance (το Evolution χρειάστηκε τρία patches για να γίνει playable) και ενδιαφέροντα challenges, αλλά συνολικά η αίσθηση που αποκομίζει κανείς είναι ότι πρόκειται για ένα expansion που περιέχει νέες πίστες και skins και όχι για ένα πραγματικά καινούριο τίτλο.

Trials Fusion Shot4Η’ κάνουμε ακροβατικά ή δεν κάνουμε.

Το κατά πόσο επιθυμείτε να επενδύσετε σε κάτι τέτοιο, εξαρτάται από το πόσο χορτάσατε με το Trials Evolution και αν είστε διατεθειμένοι να βάλετε βαθύτερα το χέρι στη τσέπη για να αγοράσετε αργότερα το Season Pass και τα μελλοντικά DLC του. Σαν παιχνίδι εγγυημένα θα σας ψυχαγωγήσει για πολύ καιρό και θα ικανοποιήσει τους θιασιώτες της σειράς, αν όμως έχετε να επιλέξετε μεταξύ αυτού και του Evolution, η απάντηση είναι μάλλον προφανής. Ελπίζουμε το επόμενο Trials της Redlynx να είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό, διαφορετικά αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό, κινδυνεύει να πέσει στη λούμπα των ετήσιων κυκλοφοριών, με τις ανάλογες συνέπειες κορεσμού.

debe1

Το Trials Fusion μας διέθεσε η CD Media.

Pros

  • Τα ακροβατικά και τα challenges αποτελούν συμπαθέστατες προσθήκες
  • Το γνωστό, απίστευτα δύσκολο και εθιστικό gameplay του Trials δηλώνει “παρόν” και εδώ
  • Προσεγμένος τεχνικός τομέας, χωρίς performance issues αυτή τη φορά

Cons

  • Μη ύπαρξη online multiplayer (προς το παρόν)
  • Λίγες σχετικά πίστες, οι οποίες θα αυξηθούν μέσω paid DLC…
  • Δε προσφέρει κάτι πραγματικά καινούριο σε σύγκριση με το Trials Evolution Gold, θυμίζει περισσότερο expansion pack

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 85%

85%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

5 Comments

  1. 85?! Μήπως εννοούσες 385/100; :p

    Σχετικά με τον αριθμό των πιστών πάντως, το Εvo Gold ήταν ειδική περίπτωση γιατί ήταν τα Evo και HD μαζί, δύο σε ένα στην ουσία. Όντως φαίνονται λίγες τώρα, αλλά δεν ανησυχώ καθόλου προσωπικά. Να’ναι καλά το track central, δεν παίζει να ξεμείνουμε από περιεχόμενο μέχρι το επόμενο Trials, με ή χωρίς τα dlc.

  2. Ήμουν σίγουρος ότι θα σχολίαζες πρώτος! :p

    Η αλήθεια είναι ότι αν το βαθμολογούσα αυτόνομα, μάλλον κάπου τόσο θα έπαιρνε. 🙂 Ο βαθμός μπήκε σαν ένα είδος “συμβιβασμού” μεταξύ τοu ότι είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι μεν, αλλά δε προσφέρει σχεδόν τίποτα πραγματικά νέο για κάποιον που έχω λιώσει το Trials Evolution Gold. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε πρόκειται να απογοητεύσει τους λάτρεις των Trials, απλά είναι μία από τα ίδια. ΠΟΙΟΤΙΚΑ ίδια όμως. 😉

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL