REVIEWS

INVISIBLE, INC.

Η εμπειρία ετών στο gaming έχει τις θετικές αλλά και τις αρνητικές της πλευρές. Στις θετικές κατατάσσω την έμφυτη πλέον ικανότητα να αναλύω με σχετική ευκολία τα συστατικά στοιχεία ενός καινούριου παιχνιδιού, να εντοπίζω γρήγορα τις επιρροές από επιτυχημένα games του παρελθόντος και να αντιλαμβάνομαι τους λόγους και τα κίνητρα πίσω από τις διάφορες επιλογές των developers. Όλα τα παραπάνω είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, πολύτιμα βέλη στη φαρέτρα ενός reviewer και βοηθούν ώστε να μειώνουμε κατά το ανθρωπίνως δυνατόν τα λάθη ή τις εσφαλμένες εκτιμήσεις. Δυστυχώς όμως, ουδέν καλόν αμιγές κακού: η πολύωρη, πολυετής και αδιάκοπη ενασχόληση με το gaming, ειδικά εάν αποκτήσει και ημιεπαγγελματικό χαρακτήρα, μπορεί να οδηγήσει τον παίκτη στο να νιώσει αυτό που οι αγγλοσάξονες ονομάζουν “jaded”. Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει λέξη στην ελληνική γλώσσα που να αποδίδει ακριβώς το νόημα οπότε θα την περιγράψω περιφραστικά. Ο “jaded” gamer έχει γίνει κυνικός, δεν ενθουσιάζεται εύκολα, κουράζεται από την επανάληψη συγκεκριμένων μοτίβων και έχει χάσει τον αγνό, παιδικό ενθουσιασμό με τον οποίο αντιμετώπιζε κάποτε την κάθε νέα κυκλοφορία. Όταν λοιπόν πιάνει τον εαυτό του να μην μπορεί να ξεκολλήσει από την οθόνη, όταν κλείνει το PC και περιμένει την ώρα και τη στιγμή που θα ξαναπαίξει, τότε ξέρει οτι έχει μπροστά του κάτι το πραγματικά ξεχωριστό.

Η Klei Entertainment, developer του Invisible Inc, έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά της με τα εξαιρετικά Mark Of The Ninja και Don’t Starve καθώς και με τα ποιοτικά Shank και Shank 2. Με τέτοια προϋπηρεσία περίμενα σαφώς έναν ακόμα ποιοτικό τίτλο και η ιδέα ενός turn-based stealth strategy game φάνταζε εξόχως ενδιαφέρουσα αν και λίγο… παράξενη. Κακώς είχα την οποιαδήποτε αμφιβολία. Οι developers είχαν ένα ξεκάθαρο πλάνο στο μυαλό τους και το εκτέλεσαν με τόσο στυλ που ορισμένες στιγμές με άφησαν κυριολεκτικά με το στόμα ανοικτό. Ελάχιστες φορές θυμάμαι να αναζητώ ψεγάδια σε ένα παιχνίδι και να αισθάνομαι οτι ψάχνω για ψύλλους στα άχυρα. Τελικά το πιο σημαντικό μειονέκτημα που έχω να προσάψω στο Invisible Inc είναι οτι… ήθελα κι άλλο! Ας μην προτρέχουμε όμως, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά για να δούμε τι είναι επιτέλους αυτό το Invisible Inc!

InvisibleInc4Ο υπότιτλος του παιχνιδιού είναι σαφέστατος: Procedural Turn-Based Stealth. Αυτό ακριβώς!

Με δυο λόγια, το παιχνίδι είναι ένα turn-based stealth-strategy game με έντονα στοιχεία από roguelike. Ο παίκτης αναλαμβάνει την διοίκηση της σκιώδους κατασκοπικής υπηρεσίας Invisible σε ένα μέλλον όπου μεγάλες εταιρίες έχουν αποκτήσει μεγάλη ισχύ και εξουσιάζουν τον κόσμο. Μετά από μια βίαιη επιδρομή στα (όχι πλέον) μυστικά γραφεία της Invisible Inc οι επιζώντες πράκτορες αναγκάζονται να γίνουν φυγάδες όμως ο κλοιός γύρω τους σφίγγει επικίνδυνα. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, οι κινήσεις τους παρακολουθούνται συνεχώς και η μόνη τους ελπίδα για επιβίωση είναι να ανακαλύψουν τη μυστική τοποθεσία του κεντρικού server που ελέγχει τα παγκόσμια συστήματα παρακολούθησης και να σβήσουν από αυτόν κάθε στοιχείο της παρουσίας τους, επιτρέποντας στην Invisible Inc να χαθεί ξανά στις σκιές. Εσείς ως Operator έχετε στη διάθεσή σας 72 ώρες για να εκτελέσετε αποστολές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου αναζητώντας χρήματα, εξοπλισμό, επιπλέον agents και οποιαδήποτε άλλη resource θα σας επιτρέψει να ανταπεξέλθετε στην συνεχώς κλιμακούμενη πίεση από τις δυνάμεις ασφαλείας των εταιριών.

Το gameplay του παιχνιδιού περιλαμβάνει δύο κύριες φάσεις: Το στάδιο της επιλογής αποστολής, όπου έχετε ενώπιόν σας τον παγκόσμιο χάρτη και επιλέγετε το σημείο όπου θα στείλετε την ομάδα σας, και τις ίδιες τις αποστολές οι οποίες διεξάγονται σε isometric χάρτες με τη χρήση ενός συμβατικού turn-based συστήματος κίνησης. Μεταξύ των αποστολών έχετε επίσης την επιλογή να ξοδέψετε credits – η χρηματική μονάδα του παιχνιδιού – για την αναβάθμιση των ικανοτήτων των πρακτόρων σας και ενίοτε για την αγορά νέου εξοπλισμού, καθώς και να διαχειριστείτε το inventory της ομάδας σας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, με εξαίρεση την σποραδική διαθεσιμότητα νέων προϊόντων από έμπορο που πρόσκειται φιλικά στην Invisible Inc, η απόκτηση νέου εξοπλισμού γίνεται κατά τη διάρκεια των αποστολών είτε με την επιτυχή ολοκλήρωσή τους. Το παιχνίδι διαθέτει και ελαφριά…. deusexική χροιά λόγω της δυνατότητας για εγκατάσταση augments στους πράκτορές σας, ειδικά τσιπάκια που τους δίνουν εξαιρετικά χρήσιμες επιπλέον ικανότητες στο πεδίο της μάχης. Εδώ οι developers θα μπορούσαν να είχαν δουλέψει λίγο περισσότερο το θέμα του balancing αφού ορισμένες από τις augments είναι φανερά και ξεκάθαρα χρήσιμες σε όλα τα είδη των αποστολών ενώ άλλες έχουν περιορισμένη χρησιμότητα και αποδεικνύουν την αξία τους μόνο σε πολύ εξειδικευμένες περιπτώσεις. Δεδομένου οτι οι διαθέσιμες slots για την εγκατάσταση augments είναι αρχικά περιορισμένες, πολλές από τις διαθέσιμες επιλογές καθίστανται πρακτικά ασύμφορες.

InvisibleInc6Τα πάντα κοστίζουν σε χρήμα, ακόμα και η βελτίωση των stats.

Νωρίτερα αναφέρθηκα στα στοιχεία roguelike που δανείζεται το Invisible Inc από δημοφιλή παιχνίδια του είδος, με πιο εμφανή πηγή έμπνευσης το απίστευτα εθιστικό FTL. Όπως στο FTL έτσι και στο Invisible Inc, βασικός αντίπαλος του παίκτη είναι ο χρόνος. Έχετε στη διάθεσή σας μόλις 72 ώρες ώστε να ετοιμάσετε την ομάδα σας για την τελική αποστολή και η κάθε κίνησή σας μετράει. Ο παγκόσμιος χάρτης είναι διάσπαρτος με αποστολές διαφόρων ειδών, από την διάρρηξη χρηματοκιβωτίων και την απελευθέρωση αιχμάλωτων agents μέχρι την κλοπή εξοπλισμού και τον… “δανεισμό” augments τελευταίας τεχνολογίας. Εξυπακούεται πως, αναλόγως του επιπέδου δυσκολίας, η κάθε κίνησή σας είναι τελική και η αποτυχία έχει μόνιμες συνέπειες. Permadeath, bitches! Στα κατώτερα difficulty levels το παιχνίδι επιτρέπει έναν συγκεκριμένο αριθμό από rewinds σε κάθε αποστολή ώστε να αναιρέσετε κάποια καταστροφική για την ομάδα σας turn ή ακόμα και το reset ολόκληρης της αποστολής, όμως όταν αρχίσετε να ανεβαίνετε την κλίμακα δυσκολίας θα πρέπει να ξεχάσετε τέτοιες πολυτέλειες. Τα λάθη πληρώνονται πολύ ακριβά! Οι developers φρόντισαν πάντως να προσφέρουν πλειάδα επιπέδων δυσκολίας καθώς και την επιλογή για Custom Difficulty με πολλαπλές παραμέτρους για να φέρετε το παιχνίδι στα μέτρα σας. Όσον αφορά τα διαθέσιμα game modes, πέραν της campaign υπάρχουν επίσης τα Endless Mode (δεν υπάρχει χρονικό όριο, παίζετε με συνεχώς αυξανόμενη δυσκολία), Time Attack (χρονικό όριο στις turns) και Custom game όπου επιλέγετε εσείς το είδος της εμπειρίας που θέλετε. 

Μόλις αποφασίσετε για τον επόμενό σας στόχο το ρολόι του παιχνιδιού θα μετρήσει αντίστροφα και θα μεταφερθείτε αεροπορικώς στην τοποθεσία της αποστολής. Αρχικά η ομάδα σας αποτελείται από δύο προκαθορισμένους agents αλλά μπορείτε να ξεκλειδώσετε περισσότερους στην πορεία για μελλοντικά playthroughs μέσω του ενδελεχούς unlocking system το οποίο εξασφαλίζει οτι θα βλέπετε κάτι καινούριο κάθε φορά που ξεκινάτε μια νέα campaign. Τα μέλη της ομάδας σας έχουν στη διάθεσή τους ένα αριθμό από Action Points για κάθε turn και σχεδόν η κάθε κίνηση ή ενέργειά τους μειώνει αυτόν τον αριθμό, οπότε οφείλετε να σχεδιάσετε προσεκτικά τη στρατηγική σας ώστε να μην μείνετε εκτεθειμένοι στο τέλος των κινήσεών σας. Οι αποστολές έχουν συγκεκριμένα objectives προς επίτευξη ανάλογα με τον τύπο τους, όμως για να ολοκληρώσετε με επιτυχία μια αποστολή θα πρέπει όχι μόνο να πετύχετε τον στόχο σας αλλά και να αποδράσετε από το level χωρίς οι πράκτορές σας να πέσουν θύμα των σωμάτων ή συστημάτων ασφαλείας των εταιριών.

InvisibleInc1Αν οι φρουροί αντιληφθούν την παρουσία σας τότε… τρεχάτε ποδαράκια μου!

Στα χαμηλότερα επίπεδα δυσκολίας με την ύπαρξη των rewinds και των level resets οι πιθανότητες επιτυχίας είναι αναμφίβολα με το μέρος σας, μόλις όμως ξεθαρρέψετε και ανεβείτε επίπεδο, αφαιρώντας σταδιακά το δίχτυ ασφαλείας των rewinds, τότε θα αντιληφθείτε πραγματικά πόσο προκλητικό, δύσκολο, αλλά και πόσο διαβολεμένα εθιστικό είναι το Invisible Inc!  Η είσοδός σας σε μια αποστολή σηματοδοτεί την ενεργοποίηση του Security Meter ο οποίος ομοιάζει σε γενικές γραμμές με τα police stars του Grand Theft Auto: όσο καθυστερείτε και όσο προβαίνετε σε ενέργειες που γίνονται αντιληπτές από τα σώματα ασφαλείας των εταιριών τόσο αυξάνεται το Security Meter και τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα για τους πράκτορές σας καθώς ενεργοποιούνται επιπλέον κάμερες, αυξάνεται το επίπεδο των firewalls στα ηλεκτρονικά συστήματα και εισέρχονται νέες, πιο ισχυρές μονάδες στον χάρτη με σκοπό την εξόντωσή σας!

Ευτυχώς το καλοφτιαγμένο interface του παιχνιδιού λειτουργεί ως ο καλύτερος σύμμαχος του παίκτη. Το εύρος των κινήσεων του κάθε πράκτορα, οι δυνατότητες που έχει σε κάθε turn,  το layout του χάρτη που έχετε αποκαλύψει αλλά και όλες οι πιθανές εστίες κινδύνου για την ομάδα σας σημειώνονται ξεκάθαρα και ευκρινώς, αρκεί βεβαίως να έχετε αποκτήσει οπτική επαφή με αυτές. Το Invisible Inc ενσωματώνει πλήρες σύστημα line of sight με τους γνωστούς “κώνους” οράσεως των εχθρών που έχουμε συνηθίσει από άλλα stealth games αλλά και ειδικά σύμβολα που δείχνουν ποια σημεία προσφέρουν κάλυψη από… αδιάκριτα βλέμματα. Επιπλέον παρέχονται στον παίκτη πολλές επιπλέον λειτουργίες ώστε να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα ενός μοιραίου λάθους, για παράδειγμα η δυνατότητα να κρυφοκοιτάξετε από την κλειδαρότρυπα μιας πόρτας ή η παρακολούθηση της διαδρομής ενός φρουρού ώστε να γνωρίζετε ποια θα είναι η επόμενή του κίνηση. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ευτυχώς (ή δυστυχώς, αν τα θαλασσώσετε!) οτι αν η αποστολή πάει κατά διαόλου δεν θα μπορέσετε να κατηγορήσετε κανέναν άλλον πέρα από τον εαυτό σας ή… την τύχη!

InvisibleInc2Το παιχνίδι σάς παρέχει συνεχώς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνετε την καλύτερη δυνατή κίνηση.

Όπως σε κάθε roguelike (ή πιο σωστά roguelite) έτσι και στο Invisible Inc το σαγηνευτικό χαμόγελο της Θεάς Τύχης παίζει τον ρόλο του για την επιτυχή ολοκλήρωση μίας campaign αν και, για να είμαι ειλικρινής, ενθουσιαζόμουν περισσότερο με τις περιπτώσεις όπου όλα πήγαιναν στραβά! Ο λόγος; Το συναίσθημα της ολοκλήρωσης μιας αποστολής against all odds, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια. Βασικά, περιγράφεται, αλλά όχι με μη χυδαίο τρόπο. Είναι αυτές οι στιγμές, όταν όλα μοιάζουν χαμένα, όταν οι φρουροί σε έχουν περικυκλώσει και εντέλει καταφέρνεις, ένας Θεός ξέρει πώς, να φτάσεις με μια μονάδα στην έξοδο κουβαλώντας τον άλλο πράκτορα αναίσθητο στην πλάτη σου, που αναβαθμίζουν το παιχνίδι από απλά πολύ καλό σε εξαιρετικό. Όχι λόγω της μεγάλης δυσκολίας αλλά επειδή η δυσκολία αυτή είναι δίκαιη. Το gameplay του Invisible Inc υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες και τους εφαρμόζει ανεξαρτήτως επιπέδου δυσκολίας, χωρίς να “κλέβει” για να προσφέρει την ψευδαίσθηση της πρόκλησης όπως συνέβαινε π.χ. στο Xcom όπου τα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας χάριζαν υπερφυσικά στατιστικά στους εχθρούς και… έκλεβαν στις “ζαριές” υπέρ του υπολογιστή. Η επιβίωση στο επίπεδο Expert και πάνω προϋποθέτει άριστη γνώση των game mechanics, προσεκτικό σχεδιασμό της κάθε κίνησης και λίγη τύχη αν χρειαστεί να πάρετε κάποιο ρίσκο ή για να πετύχετε ένα βολικό layout στον randomized χάρτη της κάθε αποστολής. Επίσης, θα χρειαστεί να αποδείξετε οτι είστε μεταξύ άλλων και ένας έξυπνος… hacker!

Οι μονάδες σας δεν εισέρχονται εντελώς αβοήθητες στο πεδίο της μάχης. Στην προσπάθειά τους συνεισφέρει καθοριστικά η Incognita, το αυτόνομο σύστημα Artificial Intelligence της Invisible Inc που έχει τη δυνατότητα να χακάρει κάμερες, συστήματα ασφαλείας, χρηματοκιβώτια, drones και οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό σύστημα έχουν εντοπίσει οι πράκτορές σας. Ωστόσο το hacking κοστίζει σε  Power  – η ακριβής ποσότητα ορίζεται από την ισχύ του firewall που προστατεύει τον στόχο – και ο αριθμός των Power Points που έχετε στη διάθεσή σας είναι πεπερασμένος, αν και μπορείτε να τον αυξήσετε είτε μέσω του hacking ορισμένων consoles κατά τη διάρκεια της αποστολής είτε μέσω ειδικών αντικειμένων, είτε ακόμη με ορισμένες abilities των πρακτόρων σας. Η έλλειψη των απαραίτητων Power points για την εκτέλεση ενός hack σε μια κρίσιμη στιγμή είναι, πιστέψτε με, απίστευτος πονοκέφαλος οπότε οφείλετε, επαναλαμβάνω οφείλετε, να τους διαχειριστείτε με πολλή προσοχή και να εκτελείτε τα hacks που είναι τη δεδομένη στιγμή απαραίτητα για τη συνέχιση της προόδου σας. Μην κάνετε το δικό μου λάθος και αρχίσετε να χακάρετε αδιακρίτως τα πάντα που θα βρεθούν στο δρόμο σας, σας εγγυώμαι οτι θα το μετανιώσετε. Πικρά. 

InvisibleInc3Με κόκκινο χρωματίζονται οι στόχοι που μπορείτε να χακάρετε, ενώ ο αριθμός υποδεικνύει την ισχύ του firewall.

Η τελική συνειδητοποίηση του πόσο καλό παιχνίδι είναι το Invisible Inc έρχεται μετά από 2-3 playthroughs, αν και στο ίδιο χρονικό σημείο θα αρχίσετε να προσέχετε ορισμένα από τα (μικρά) μειονεκτήματά του. Ο παράγοντας εθισμού του “μία ακόμα turn και το κλείνω”, “μία ακόμα απσοτολή και πάω για ύπνο, πότε πήγε τρεις το πρωί γουάτ δε φακ” βρίσκεται σε πλήρη ισχύ , ωστόσο μετά από αρκετές ώρες παιχνιδιού το πιο πιθανό είναι να αρχίσετε να ζητάτε μεγαλύτερη ποικιλία αποστολών και ορισμένα νέα περιβάλλοντα για να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας. Ο τεχνικός τομέας του Invisible Inc βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα της κατηγορίας του, η αισθητική στο σχεδιασμό των γραφικών είναι πραγματικά υπέροχη και αποδίδει άριστα το κλίμα του μελλοντικού κόσμου στον οποίο διεξάγεται η campaign, ο ήχος συνεισφέρει στην δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας, απλώς από ένα σημείο και μετά γίνεται αντιληπτό οτι ο βασικός σχεδιασμός των χαρτών είναι σχεδόν ίδιος από αποστολή σε αποστολή. Όχι όσον αφορά το layout βεβαίως, αλλά λόγω του γεγονότος οτι όλες οι αποστολές διεξάγονται σε χώρους γραφείων με το ίδιο tileset, τα ίδια είδη μονάδων και την ίδια αισθητική. Έτσι, από το Invisible Inc λείπει η οπτική κυρίως ποικιλία που χαρακτήριζε άλλα turn-based games όπως το Xcom και το Xenonauts. 

InvisibleInc5Στην πορεία θα ξεκλειδώσετε περισσότερους agents με διαφορετικά στατιστικά και αρχικό εξοπλισμό.

Έπειτα, η επανάληψη της campaign θα επιφέρει κάποια στιγμή και την επανάληψη του περιεχομένου. Όταν ξεκλειδώσετε όλα τα διαθέσιμα unlockables, μετά από δεκάδες ώρες παιχνιδιού, υπάρχει περίπτωση να χάσετε μέρος του ενδιαφέροντός σας αφού δεν θα έχετε πλέον να περιμένετε κάποιο δελεαστικό “τυράκι” ως επιβράβευση. Όπως ήδη ανέφερα, το κύριο παράπονο που έχω από το Invisible Inc είναι οτι ήθελα περισσότερο: περισσότερη ποικιλία σε mission types και περιβάλλοντα, μεγαλύτερη διάρκεια, πιο πολλά unlockables… Ας μην ξεχνάμε όμως οτι η Klei είναι ένας ανεξάρτητος developer και το Invisible Inc τιμάται στα 20 ευρώ, με περαιτέρω έκπτωση για τους κατόχους του Mark of The Ninja. Ελπίζω και πιστεύω οτι στο μέλλον οι developers θα εμπλουτίσουν το παιχνίδι, είτε με ένα “οριζόντιο” expansion τύπου XCOM: Enemy Within είτε με την κυκλοφορία μιας Advanced Edition όπως συνέβη στην περίπτωση του FTL.     

Εδώ και τώρα πάντως, τα πράγματα είναι απλά. Το Invisible Inc είναι ένα υπέροχο παιχνίδι. Καλοφτιαγμένο, φροντισμένο, με εθιστικότατο και απολαυστικό gameplay, ποιοτικό τεχνικό τομέα, σε λογική τιμή και από έναν developer που έχει αποδείξει οτι υποστηρίζει τα παιχνίδια του σε βάθος χρόνου.  Σε μια περίοδο άνθισης για τα turn-based games το Invisible Inc καταφέρνει να ξεχωρίσει. Ανεπιφύλακτη πρόταση προς αγορά για τους φαν των stealth games, των turn-based ή απλά… των καλών παιχνιδιών.

Pros

  • Εθιστικό gameplay
  • Προσεγμένο interface
  • Ποιοτικός τεχνικός τομέας
  • Ικανοποιητικό replayability
  • Δίκαιη δυσκολία

Cons

  • Επαναλαμβανόμενα περιβάλλοντα
  • Θα ήταν καλό να υπήρχε λίγο περισσότερο περιεχόμενο

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 94%

94%

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

5 Comments

  1. Στο εικαστικό κομμάτι και στα γενικά χαρακτηριστικά του gameplay ναι. Απλώς το Invisible Inc είναι περισσότερο strategy game με έμφαση στο stealth ενώ το Shadowrun περισσότερο RPG. H έμφαση στο Invisible Inc δίνεται στην αποφυγή, όχι στη μάχη ή την ανάπτυξη των χαρακτήρων, ενώ δεν υπάρχουν διάλογοι και επιλογές σε αυτούς.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL