EDITORIALSShot in the Dark

“Διαρροές” και DRM

Φαντάζομαι ότι μάθατε τι συνέβη με το επερχόμενο stand-alone expansion Far Cry 3: Blood Dragon της Ubisoft. Για όσους δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, η ύπαρξη του συγκεκριμένου expansion του καταπληκτικού Far Cry 3 έγινε γνωστή τη 1η Απριλίου μέσω ενός teaser, το οποίο ήταν τόσο περίτεχνα κιτς, που έκανε πολύ κόσμο να πίστεψει ότι επρόκειτο για πρωταπριλιάτικη φάρσα.

Μερικές ημέρες αργότερα, διαπιστώθηκε ότι το Far Cry 3: Blood Dragon είναι πράγματι υπαρκτός τίτλος, καθώς εμφανίστηκαν στο YouTube μερικά gameplay videos που έδειχναν το παιχνίδι εν δράσει. Πολύ γρήγορα όμως, τα videos αυτά «κατέβηκαν» από το πασίγνωστο site και ο λόγος δεν ήταν επειδή η Ubisoft δεν ήθελε ακόμα να γνωστοποιήσει στο κοινό τη κυκλοφορία του. Ηταν διότι τα videos αυτά διέρρευσαν από μια πειρατική έκδοση του παιχνιδιού.

Πώς συνέβη αυτό; Κάποιοι Ρώσοι hackers ανακάλυψαν ένα κενό ασφαλείας στην υπηρεσία Uplay της Ubisoft, το οποίο επέτρεπε στον επίδοξο «πειρατή» να κατεβάσει στον υπολογιστή του σχεδόν κάθε παιχνίδι που φιλοξενούσε η υπηρεσία, «κοροϊδεύοντας» την ότι έχει πληρώσει για αυτά. Ανάμεσα σε αυτούς τους τίτλους ήταν, όπως αντιλαμβάνεστε, και το Far Cry 3: Blood Dragon σε πλήρως λειτουργική έκδοση και, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο διαμοιρασμός του σε torrent sites ήταν θέμα ολίγων ωρών για να πραγματοποιηθεί.

ShotintheDark8 1To Uplay δεν είναι η χειρότερη υπηρεσία του κόσμου, αλλά μετά το hack, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτoύμε…

Η Ubisoft, πάνω στο πανικό της να σώσει τη κατάσταση, διέκοψε κάποιες από τις λειτουργίες του Uplay προσωρινά μέχρι να λυθεί το ζήτημα, ενώ κατά πάσα πιθανότητα οι λογαριασμοί που απέκτησαν παράνομα τους τίτλους της, μελλοντικά να γίνουν banned. Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις της, τα προσωπικά δεδομένα των συνδρομητών της (πιστωτικές κάρτες, διευθύνσεις κλπ) παραμένουν ασφαλή. Αλήθεια όμως, μετά από τέτοιο «κάζο», πόσο εύκολα μπορεί κανείς να εμπιστευτεί ξανά τη Γαλλική εταιρία;

Η ζημιά που υπέστη η Ubisoft είναι πραγματικά μεγάλη και ας μη φαίνεται να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Εκτός του ότι βγήκε στη κυκλοφορία ένα παιχνίδι σχεδόν ένα μήνα πριν τη κυκλοφορία του (το Blood Dragon κυκλοφορεί κανονικά τη 1η Μαϊου) και μπορούσε ο οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση σε όλους τους τίτλους του Uplay χωρίς αντίτιμο, προέκυψε ένα σημαντικό πλήγμα στην όποια εμπιστοσύνη έδειχναν οι καταναλωτές στην online υπηρεσία της που, κακά τα ψέμματα, προσπαθεί να συναγωνιστεί και αυτή το Steam. ΟΚ, ούτε κατά διάνοια δεν φτάνει την ποιότητα που προσφέρει η διάσημη υπηρεσία της Valve, αλλά δεν έχει τα χάλια του Origin και σε γενικές γραμμές, από τότε που σταμάτησε να υποστηρίζει το περιβόητο always on-line DRM, το Uplay ως επί το πλείστον λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ποιο είναι το θέμα που προκύπτει μετά από όλα αυτά; Εκτός του θέματος κλονισμού της εμπιστοσύνης που προαναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχει το ζήτημα του DRM: η Ubisoft δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς υπέρμαχους των αυστηρών DRM συστημάτων (μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για έναν από τους πρωτεργάτες του always on-line) και ίσως η εξέλιξη αυτή να επηρεάσει, για μια ακόμη φορά, την οπτική με την οποία βλέπει την αγορά των PC, που ως γνωστόν, δεν είναι και η καλύτερη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες PC εκδόσεις των παιχνιδιών της δεν έχουν δεχθεί τη δέουσα προσοχή (βλέπε Assassin’s Creed 3, Trials Evolution), ενώ μην ξεχνάμε και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν τις (μάλλον ατυχείς, αλλά δείγμα της νοοτροπίας που επικρατεί) δηλώσεις του CEO, Yves Guillemot, ότι το 93%-95% των παιχνιδιών της Ubisoft σε PC, παίζονται σε πειρατική μορφή.
 
Επίσης, το γεγονός αυτό αποτελεί δυστυχώς, κατά κάποιον τρόπο, ένα «χτύπημα» σε όλους αυτούς που, δικαίως, φωνάζουν κατά του always on-line DRM, που τόσο όμορφα προσπαθούν να επιβάλλουν Sony και Microsoft στις επερχόμενες κονσόλες τους, καθώς με την ύπαρξη ενός τόσο δρακόντειου μέτρου, οι πιθανότητες διαρροής τέτοιου μεγέθους, μειώνονται δραματικά. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν, εκεί στη Ubisoft ήδη να το ξανασκέφτονται, άλλωστε σε τελευταίες δηλώσεις του, ο CEO της Ubisoft Montreal, Yannis Mallat, αναφερόμενος και αυτός στις νέες κονσόλες, θεωρεί ότι το κοινό είναι έτοιμο για τη μετάβαση σε always on-line μοντέλο.

ShotintheDark8 2Ευτυχώς, κάποιοι τίτλοι όπως το Witcher 3, θα κυκλοφορήσουν χωρίς DRM, οπότε υπάρχουν ελπίδες.

Ενδιαφέρουσα δήλωση, η οποία μπορεί να μην αφορά άμεσα εμάς τους PC users, δεν σημαίνει όμως ότι οι «γνωστοί-άγνωστοι» χαρτογιακάδες των μεγάλων publishers θα μας αφήσουν εύκολα έξω από το χορό – ήδη το σκηνικό “στήνεται” εδώ και καιρό τόσο με την επιμονή της Blizzard στο always on-line του Diablo 3 όσο και από άλλες εταιρίες, όπως στην περίπτωση της EA με το SimCity. Είναι πασιφανές λοιπόν ότι, ξεκινώντας από φέτος, με τον ερχομό των νέων συστημάτων (PS4, Xbox 720, SteamBox κλπ), η gaming βιομηχανία περνάει μια μεταβατική περίοδο με αρκετές αλλαγές που μακάρι να μην κοστίσουν ακριβά στο αγαπημένο μας χόμπι. Από την άλλη, δηλώσεις ανθρώπων όπως οι κ.κ. Adam Badowski και Maciej Szczesnik της CD Projekt, με κάνουν να ελπίζω ότι τελικά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη, που το μυαλό τους δουλεύει…

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

12 Comments

  1. Damn, δεν είχα πάρει χαμπάρι τι είχε συμβεί. Θεωρούσα πως η Ubisoft είχε αρχίσει να κινείται προς σωστή κατεύθυνση μετά από λάθη ετών. Θα είναι κρίμα να οπισθοδρομήσει εκ νέου σε παλαβά DRM, και με νέο M&M στα σκαριά :(.

  2. Μα είναι τόσο χαζοί ποια! Είναι αποδεδειγμένο, κάθε μορφής DRM δεν τους προσφέρει τίποτα, είναι απλά μια σπασμοδική κίνηση από μέρους τους. Ας το πάρουν χαμπάρι, άμα προσφέρουν τίτλους με μεράκι και ποιότητα θα έχουν κέρδος! Απόδειξη? Από τα Witcher μέχρι το Legend of Grimrock! Όλα τα άλλα απλά κάνουν ζημιά και σε αυτούς (στην εικόνα τους απέναντι στους gamers) αλλά και σε εμάς (προβληματικές υπηρεσίες, έλειψη ασφάλειας, και τελικά να καταλήγουμε να αγοράζουμε original τίτλους και να τους πέζουμε με cracks για να μην μας ποιάνουν ημικρανίες!)

  3. Τελικά στην Ubi παραδοσιακά τον παίρνουν όταν έχει να κάνει με δημόσιες σχέσεις. Δεν ανησυχώ μέχρι να δω κάτι χειροπιαστό για την επιστροφή σε always-on. Μέχρι τότε, θεωρώ τις δηλώσεις του Mallat ένα ακόμα από τα ξεσπάσματα μλκς της Ubi. Τα γνωστά που κάνουν, όταν νιώθουν να απειλείται η κακή δημοσιότητα που κατά καιρούς αποκτούν.

    Κρίμα πράγματι, γιατί πέρα από τις ηλίθιες δηλώσεις και το always-on όσο κράτησε, δεν έχω να τους καταλογήσω κάτι άλλο.

  4. To settlers 7 πχ ακόμα έχει το αχαρακτήριστο always on!! Για άλλα games δεν ξέρω αλλά το DRM υπάρχει και δεν σταμάτησε ποτέ 🙁

    “Κρίμα πράγματι, γιατί πέρα από τις ηλίθιες δηλώσεις, το always-on και την βλακεία που κουβαλάνε, δεν έχω να τους καταλογίσω κάτι άλλο.” fixed

  5. @ccwr: Αυτό για το Settlers 7 ομολογώ ότι δεν το γνώριζα. Νόμιζα ότι η Ubisoft είχε καταργήσει το always on-line σε όλους τους τίτλους της, αλλά τελικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ακόμα ένα δείγμα της αδιαφορίας της προς το κοινό των PC’s.

  6. Για το Settlers ούτε εγώ το γνώριζα. Πάντως από τις σειρές που με ενδιέφεραν, μόνο στα AC συνάντησα alway’s on και συγκεκριμένα στο AC2. Κι ευτυχώς αφαιρέθηκε μετά από κάτι μήνες. Τα AC έγιναν από τις αγαπημένες μου σειρές, αλλά αν δεν άλλαζε το σύστημα προστασίας στο 2, αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ.

  7. Για να είμαι πιο ακριβής την τελευταία φορά που έπαιξα το settlers 7 ήταν ακόμα ενεργό(αυτό ήταν σίγουρα αφού το DRM υποτίθεται σταμάτησε να λειτουργεί) . Το ξανα-κατεβάζω για να επιβεβαιώσω αν λειτουργεί ακόμα…

    @soad667 Δεν ξέρω αν πρόλαβες το ACII με το DRM ενεργό. Εγώ που το είχα αγοράσει από τις πρώτες μέρες πραγματικά μίσησα την Ubi…

  8. Ρε γιατί λέτε ότι να’ναι χωρίς να γνωρίζετε και κατηγορείτε τους πάντες για τα πάντα; To Settlers 7 εδώ και αρκετό καιρό (μετά από patch νομίζω) παίζει και offline κανονικότατα. Απλά όταν μπαίνεις στο παιχνίδι σε offline mode απ’το uplay σου έχει απενεργοποιημένα όλα τα features στο menu που απαιτούν σύνδεση στο internet. Το παιχνίδι όμως παίζει κανονικά…………

  9. Δεν το πρόλαβα, γιατί δεν είχα σκοπό να δώσω ούτε ένα ευρώ αν δεν το αφαιρούσαν. Δόξα τον Gabe, υπήρχαν παραπάνω από αρκετά games εκεί έξω. Μία μέρα μετά που διάβασα την ανακοίνωση για την αφαίρεση του drm, πήγα και το αγόρασα. Μου έκατσε και καλά, το βρήκα στο getitnow τότε στα 8 ευρώ, κανά 6μηνο μετά το release.

  10. Νταξ δικό μου το λάθος γιατί δεν το είχα δοκιμάσει πρόσφατα. Αλλά ότι το το always on λειτουργούσε στο settlers για αρκετό καιρό μετά την υποτιθέμενη παύση του σε άλλα παιχνίδια είναι γεγονός. Τέλος πάντων νομίζω ότι η Ubi με τις πράξεις της μας έχει δώσει κάθε δικαίωμα να την κράζουμε…

  11. Φυσικά και δεν θα το έβλεπα τόσο ψύχραιμα, αν αγόραζα το game και διαπίστωνα μετά τα περί προστασίας. Αλλά βοήθησε και το ότι το πρώτο AC το βρήκα repetitive του θανατά, οπότε περίμενα να δω κατά πόσο είχε βελτιωθεί το sequel σε αυτό.

  12. Δεν ξέρω γιατί, αλλά εγώ τότε δεν είχα άλλο game να παίξω και περίμενα το Assasins2 σαν τρελός. Το εκπληκτικό internet της ελληνικής επαρχίας σε συνδυασμό με τo του always on(και όλα τα προβλήματα του με τις επιθέσεις από hackers και εξωγήινους) μου έδωσαν μια αξέχαστη gaming εμπειρία

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL