REVIEWS

CITIES: SKYLINES – NATURAL DISASTERS

Αν υπάρχει κάτι το οποίο διαχρονικά απεχθανόμουν στα city-building sim games, αυτό είναι οι αναπάντεχες φυσικές καταστροφές. Είτε μιλάμε για ανεμοστρόβιλους στα Tropico (που σχηματίζονταν 4-4 κάθε φορά κιόλας!) που ρήμαζαν τις φάρμες και τα εργοστάσια και έστελναν την οικονομία σου πίσω στην εποχή του λίθου, είτε για σεισμούς στα SimCity που, εντελώς τυχαία πάντα, κατέστρεφαν μόνο το πυρηνικό σου εργοστάσιο και μετέτρεπαν όλη την πόλη σου σε έναν Pripyatικό εφιάλτη, τις φυσικές καταστροφές πάντα τις είχα στο μυαλό μου ως έναν πλήρως υπερβολικά υλοποιημένο και μη-ρεαλιστικό “κόφτη” που εισήγαγαν οι δημιουργοί στο εκάστοτε game για να δυσκολέψουν έμμεσα τη ζωή του παίκτη χωρίς λόγο. Υπό αυτές τις συνθήκες, ήμουν κάτι παραπάνω από σκεπτικός όταν οι δημιουργοί της Colossal Order ανακοίνωναν πως το επόμενο DLC του εξαιρετικού και πολυβραβευμένου Cities: Skylines θα εισήγαγε στο παιχνίδι πολλές και διάφορες θεομηνίες που υπόσχονταν να καταστρέψουν τις μετά κόπων και βασάνων κτισμένες πόλεις μας – στην τελική, βλαμμένος είμαι να δώσω λεφτά και να αφιερώσω χρόνο σε κάτι που απλά θα μου προκαλέσει άγχος και νεύρα;

Ωστόσο, αν έχει αποδείξει κάτι η Colossal Order από την αρχική κυκλοφορία του Cities: Skylines ως σήμερα είναι πως έχει πάει την “παραδοσιακή” φόρμουλα των city-building sim games ένα κλικ παραπάνω, και αυτό γίνεται σαφέστατο τόσο στο αρχικό game όσο και σε όλα τα DLC. Δεν μπορεί, κάτι παραπάνω από τυφώνες και τσουνάμι θα έχουν στο μυαλό τους, ας έχουμε πίστη…

disasters-snap1“50 thousand people used to live here… Μετά μια βροχή μετεωριτών κατέστρεψε τη μισή πόλη, και ο χρήστης έκανε ragequit και γύρισε στο Rocket League”

Σε πρώτη φάση το Natural Disasters εισάγει όντως τις αναμενόμενες φυσικές καταστροφές, ένα feature που οι οπαδοί του παιχνιδιού φέρονται να ζητούσαν από την πρώτη μέρα. Για την ακρίβεια εισάγονται οι εξής: ανεμοστρόβιλοι, σεισμοί, sinkholes, καταιγίδες, δασικές ή “αστικές” πυρκαγιές, κατάρρευση κτιρίων, τσουνάμι και μετεωρίτες. Αυτές οι καταστροφές λειτουργούν… όπως φαντάζεται ακριβώς ο καθένας (η καταιγίδα απεικονίζεται ως… μια καταιγίδα! Σοκαριστικό, το ξέρω!), και μπορούν είτε να συμβούν τυχαία κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή και… κατά παραγγελία με την επιλογή της φυσικής καταστροφής που επιθυμούμε από το σχετικό μενού στην μπάρα παιχνιδιού, μιας και διαχρονικά σε όλα τα Sim Games κάποιοι άνθρωποι απλά αντλούν ευχαρίστηση από το να καταστρέφουν τις δημιουργίες τους… Μίνι-Θεϊκό Σύμπλεγμα θα το έλεγε κανείς (ή μήπως… “SIMπλεγμα”; *ba-dum-tsss*). Και… εδώ αρχίζει και τελειώνει οποιαδήποτε ομοιότητα του συστήματος των φυσικών καταστροφών του Skylines με τα συστήματα οποιουδήποτε άλλου city sim είδαμε ποτέ, καθώς οι μηχανισμοί εν προκειμένω υλοποιούνται σε καταφανώς μεγαλύτερο βάθος, σε όλους τους τομείς.

Καταρχάς, όπως στην πραγματική ζωή δεν είναι όλες οι καταστροφές ίδιας έντασης, έτσι και εδώ κάθε συμφορά που μας βρίσκει ποικίλει σε ένταση, και εκτός από τις γνωστές κι αναμενόμενες θεομηνείες είναι απολύτως δυνατόν πχ να συμβεί στην πόλη μας ακίνδυνος σεισμός έντασης 1 Ρίχτερ ή αντίστοιχα “αδύναμη” καταιγίδα που δεν θα προκαλέσει παρά μικροζημιές. Για να γνωρίζουμε όμως την ένταση και το ακριβές πεδίο στο οποίο θα συμβεί κάποια επερχόμενη καταστροφή πρέπει να έχουμε κτίσει και το κατάλληλο σύστημα πρόγνωσης/πρόβλεψης – έτσι, εισάγονται στο παιχνίδι μια σειρά από νέα κτήρια όπως μετεορολογικοί σταθμοί, σεισμικοί ανιχνευτές, διαστημικά ραντάρ κτλ, τα οποία ακριβώς μας προειδοποιούν εγκαίρως για την έλευση, την ένταση και την περιοχή δράσης του εκάστοτε φαινομένου, ώστε ξέρουμε αν πρέπει να ανησυχούμε ή όχι, και αν πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

disasters-snap2Incoming Thunderstorm υψηλής έντασης. Με πορτοκαλί χρώμα το προβλεπόμενο επίκεντρο της καταστροφής, τουτέστιν ολόκληρη η πόλη μου. ΤΥΧΑΙΑ ΟΛΑ.

Τι μέτρα μπορεί να πάρει κανείς άραγε σε τέτοιες περιπτώσεις; Η Vault-Tec μας δείχνει το δρόμο! Για τις πολύ ακραίες περιπτώσεις καταστροφών μπορούμε να κτίσουμε διαφόρων μεγεθών καταφύγια, στα οποία καταφεύγουν οι πολίτες κάθε φορά που ηχούμε τις σειρήνες έκτακτης ανάγκης (πηγαίνοντας μάλιστα την οργάνωση ένα βήμα παραπέρα, μπορούμε να κανονίσουμε μέχρι και σαφείς διαδρομές εκκένωσης για την πόλη μας στα overlay του παιχνιδιού, ορίζοντας ποιο district θα καταφεύγει σε ποιο συγκεκριμένο Shelter και ακολουθώντας ποια συγκεκριμένη διαδρομή). Μπορει όμως κάποιος πολίτης να μην καταφέρει να φτάσει εγκαίρως σε κάποιο Shelter, είτε λόγω ανάπηρου αστικού σχεδιασμού από μέρους μας, είτε επειδή ήμασταν απασχολημένοι με το λοιπό χαριέντισμα που επιφέρει το έμπειρο δημαρχιλίκι και έτσι δεν χτίσαμε αρκετά προειδοποιητικά συστήματα που να καλύπτουν το 100% της πόλης μας, είτε επειδή απλώς δεν επαρκούσε ο χώρος στα καταφύγια γιατί δεν χτίσαμε αρκετά (όπως και να το κάνουμε το φταίξιμο σε εμάς θα πέφτει και δεν το γλιτώνουμε – ίσως αν βγει κάποτε το “ΠΑΣΟΚ DLC” που θα εισάγει κολλητούς εργολάβους, μιζαδόρους δικαστές και νόμους περί ευθύνης υπουργών – τα διαβάζει κανείς από την Colossal Order ετούτα τα χρυσά tips άραγε;), και να ξέμεινε απόξω αφημένος στο έλεος της θεομηνίας. Για αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις μπορούμε να χτίσουμε την έδρα της μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών, η οποία, μετά τη λήξη των φαινομένων και του προειδοποιητικού συναγερμού, αναλαμβάνει να βγει στην πόλη και να αναζητήσει επιζώντες στα ερείπια. 

disasters-snap3Λίγο παίξιμο στο workshop θέλει, και τα Shelters μεταμορφώνονται άνετα σε Vaults. Μένει να βρούμε και έναν μερακλή Modder που θα εισάγει πυρηνικές καταστροφές στο game, και είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε το Fallout όνειρο.

Το Natural Disasters επιφέρει και 2 τελευταίες (και δωρεάν για όλους τους κατόχους του Skylines, άσχετα αν αγοράσουν το συγκεκριμένο DLC ή όχι) προσθήκες. Η πρώτη είναι η εισαγωγή τριών in-game ραδιοσταθμών, που καλούνται να σπάσουν λίγο την αρκετά βαρετή η αλήθεια είναι μουσική του παιχνιδιού (για μεγαλύτερο “RP” κιόλας παρεμβάλονται ανάμεσα στα κομμάτια περιστασιακά σχόλια των ραδιο-dj αλλά και διαφημίσεις in-game προϊόντων, ενώ όταν επίκειται κάποια φυσική καταστροφή το πρόγραμμα του εκάστοτε σταθμού διακόπτεται από τον παρουσιαστή για το επίσημο προειδοποιητικό δημόσιο ανακοινωθέν!) με γνωστά licensed τραγούδια ή και με κομμάτια από τα soundtrack άλλων games της Paradox. Η δεύτερη δωρεάν προσθήκη είναι ο πολυπόθητος Scenario Editor, με τον οποίο ο επίδοξος δημιουργός στήνει τα δικά του custom σενάρια πάνω σε πόλεις που έχει κτίσει ο ίδιος. Στα σενάρια αυτά ο δημιουργός μπορεί να εισάγει στόχους που καλείται να εκπληρώσει μέσα στο παιχνίδι όποιος φορτώσει τις δημιουργίες του (πχ να φτάσει την πόλη του στον τάδε αριθμό κατοίκων, να επιβιώσει ως την τάδε ημερομηνία, κτλ) ή συγκεκριμένα events που γίνονται triggered από ποικίλους παράγοντες που ορίζει ο ίδιος, και γενικά να διαμορφώσει μια εμπειρία ελαφρώς λιγότερο “sandbox” απ’ότι έχουμε συνηθίσει στο game ως τώρα και που ομοιάζει περισσότερο ως φύση με “αποστολή”. Όσοι αγοράσουν όντως το Natural Disasters DLC θα λάβουν ως bonus στο πακέτο και 5 έτοιμα custom scenarios, στα οποία καλούμαστε να αναλάβουμε τις τύχες μικρών προκατασκευασμένων πόλεων και να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν (πχ σε ένα από αυτά πρέπει να στήσουμε άρτιο σύστημα μαζικών μεταφορών και να φτάσουμε σε συγκεκριμένο αριθμό επιβατών, και σε ένα άλλο να βοηθήσουμε μια νησιωτική πόλη που πλήττεται διαρκώς από τσουνάμι).

disasters-snap4“Εργοστάσιο παραγωγής ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ;; Ο Θεός του Κεραυνού είναι δυσαρεστημένος με τον χιππισμό σου, Aδηφλώρε Γκιαούρη”.

Όπως και να έχει, καθίσταται σαφές πως το Natural Disasters DLC προσφέρει σαφώς περισσότερα απ’ότι απλά 5-6 φυσικές καταστροφές στο στυλ που είχαμε ξαναδεί σε άλλους παρόμοιους τίτλους στο παρελθόν, οι οποίες φυσικές καταστροφές ευτυχώς παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμα και ένας ορκισμένος πολέμιός τους όπως εγώ θα μπορούσε να τις ανεχτεί. Το βάθος στο οποίο αναλύονται οι μηχανισμοί πρόγνωσης, προειδοποίησης, αντιμετώπισης, προστασίας και διάσωσης απέναντι στις φυσικές καταστροφές είναι ακριβώς ότι θα έπρεπε να περιμένουμε από τους Φινλανδούς δημιουργούς, ενώ παράλληλα οι νέες προσθήκες που επιφέρει το DLC αποτελούν προφανή έξτρα βέλη στην φαρέτρα των modders, που αναμένονται να κάνουν παπάδες για ακόμη μία φορά. Πέρα από κάποια έξτρα πραγματάκια που θα ήθελα να δω προσωπικά (όπως κάποιες πιο “ανορθόδοξες” καταστροφές πχ), το μόνο ουσιαστικό μεμπτό που μπορώ να βρω προσωπικά και με αυτήν την κυκλοφορία όπως και σε όλα τα άλλα DLC του Skylines ως τώρα είναι το κατά πόσο αξίζει πραγματικά να δώσει κανείς τα 15 ολόκληρα ευρώ για να αποκτήσει το συγκεκριμένο περιεχόμενο (πόσο μάλλον από τη στιγμή που η τιμή του αρχικού game έχει πέσει στα 7 μόλις ευρώ στο Steam τη στιγμή που γράφεται αυτό το Review), όσο κι αν μιλάμε σίγουρα για το πιο “πλήρες” DLC του Skylines ως τώρα. Σε τελική ανάλυση βέβαια ίσως και να τα αξίζουν έστω και ως χαρτζιλίκι “επιβράβευσης” τα λεφτά μερακλήδες δημιουργοί όπως αυτοί της Colossal Order, οι οποίοι με το μεράκι τους έχουν αναγάγει το Cities: Skylines στο απόλυτο City-building Sim των καιρών μας.

Pros

  • Ίσως η πιο εμπεριστατωμένη υλοποίηση του feature των φυσικών καταστροφών, και του οτιδήποτε συνεπάγονται ως προς την πρόγνωση και την αντιμετώπιση, που έχουμε δει ποτέ σε αντίστοιχο game.
  • Το έξτρα υλικό, συν η (δωρεάν για όλους) προσθήκη του Scenario Editor, αποτελούν εξαιρετική βάση για περαιτέρω μοντίφες πάνω στο game.
  • Oι ραδιοφωνικοί σταθμοί βάζουν επιτέλους λίγη ποικιλία στην αρκετά μέτρια μουσική υπόκρουση του αρχικού game.

Cons

  • O εγγενής περιορισμός του DLC στις “Natural” καταστροφές απέτρεψε την περίληψη άλλων πιο “νόστιμων” disasters που έχουμε δει σε άλλα city-building games, όπως εισβολή UFO, ταραχές στους δρόμους, ή… zombie apocalypse.
  • Θα μπορούσαν να είχαν συμπεριλάβει μερικά περισσότερα έτοιμα custom scenarios με την αγορά του DLC.
  • Για ακόμη μια φορά, η τιμή του σε κάνει να σκέφτεσαι λίγο παραπάνω το ενδεχόμενο αγοράς ή μη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 91%

91%

Κώστας Καλλιανιώτης

Αρχαιολόγος/Ιστορικός, RPG Player, Οπαδός των Motörhead, Καταναλωτής Προβατίνας.

One Comment

  1. Πιστεύω οι συνθήκες έχουν ωριμάσει προκειμένου η κοινότητα να μας δώσει το PASOK Mod που με τόση φροντίδα αναφέρεις. Δάκρυα προόδου ανέβηκαν στα μάτια μου. Απολαυστικό ρηβιού σε ένα τίτλο που προφανώς δεν θα παίξω ποτέ, έπρεπε να κρύβω τα παλαβά μου χάχανα στη δουλειά όταν το διάβαζα!

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL