REVIEWS

PINBALL FX2 – PORTAL PINBALL

Υπήρξα φανατικός πολέμιος των δυο Portal για ικανό χρονικό διάστημα. Για την ακρίβεια, αδυνατώντας να καταλάβω προς τι όλος αυτός ο ντόρος για ένα «εξυπνακίστικο» physics-based, puzzle platformer, είχα παίξει μόλις ένα-δυο επίπεδα από το πρώτο παιχνίδι, έχοντας αντιληφθεί ελάχιστη από την διεστραμμένη μεγαλοφυία της GlaDOS και όταν το δεύτερο μέρος της σειράς αποθεωνόταν από σύσσωμο τον ειδικό τύπο, κουνούσα το κεφάλι μου αηδιασμένος, θεωρώντας την όλη ιστορία μια άθλια νερντοσυνωμοσία για την προώθηση «έξυπνων» παιχνιδιών. Κάθε υποσκελισμός της τίμιας, «Σάρκα + Αίμα» ορθοδοξίας, με πλήγωνε βαθιά.

PP1Η Chell έτοιμη για όλα και αυτός ο Tom, ντίπ άμπαλος, τίποτε.

Αρκετό αργότερα, απέκτησα το Portal 2 είτε ως μέρος κάποιας προσφοράς, είτε σε πολύ χαμηλή τιμή και αποφάσισα να το εγκαταστήσω και να το ξεκινήσω για πέντε λεπτά, ώστε να επιβεβαιώσω τα προαισθήματά μου. Ένα δωδεκάωρο αργότερα, χαμογελούσα μανιακά καθώς ξεκινούσα και πάλι το πρώτο Portal, απόλυτα πια ερωτευμένος με το στεγνό μένος της GlaDOS και αμετάκλητα παραδομένος στην γοητεία του κατάμαυρου χιούμορ της Valve. Τα δυο Portal είναι μοναδικές περιπτώσεις παιχνιδιών, όπου το εξαιρετικό γράψιμο συνυπάρχει αρμονικά με μερικούς αληθινά σπουδαίους και πανέξυπνους γρίφους. Είναι από τα ελάχιστα παιχνίδια που συνιστώ ανεπιφύλακτα ακόμη και σε ανθρώπους που ελάχιστη επαφή έχουν με τα puzzle παιχνίδια, καθώς κατορθώνουν να συνενώνουν τόσο μαεστρικά τα διαφορετικά τους στοιχεία και να τα παρουσιάζουν με τόσο ελκυστικό περιτύλιγμα, που είναι αδύνατο να μην γοητεύσουν όποιον ασχοληθεί μαζί τους πέρα από το ενδεχομένως «εξωγήινο» πρώτο μισάωρο.

PP3Cara Mia Addio!

Η Zen Studios δεν χρειάζεται συστάσεις. Διαφεντεύει το ψηφιακό arcade pinball εδώ και χρόνια, με κάθε νέο της τραπέζι να αποτελεί ένα σεμινάριο στην ποιοτική διασκέδαση. Και ενώ «τρέχει» τα ιδιαίτερα επικερδή Marvel και Star Wars τραπέζια της, θεωρώ πως είναι στα καλύτερά της όταν αποφασίζει να ασχοληθεί με κάποιο πιο «παράξενο» και λιγότερο τετριμμένο franchise. Το Portal Pinball, ένα ίσως εκ των τριών κορυφαίων τραπεζιών που έχει κυκλοφορήσει ποτέ η εταιρεία, κατορθώνει να ενσωματώνει σχεδόν κάθε πτυχή του ταξιδιού της Chell μέσα στον υπόγειο λαβύρινθο της Aperture Science και να μεταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία των δυο Portal, σε ένα τραπέζι pinball.

Απευθυνόμενο σε προχωρημένους παίκτες (έχει εξάλλου να τιμήσει και την βαριά κληρονομιά του ονόματός του), το τραπέζι περιλαμβάνει μια σειρά test chambers/αποστολών που πρέπει να ολοκληρωθούν με επιτυχία προτού μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ίδια την GlaDOS. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως με όσο μεγαλύτερη επιτυχία ολοκληρώνουμε την κάθε αποστολή, τόσο περισσότερα από τα γλυκύτατα Turrets απενεργοποιούμε και τόσο ευκολότερη κάνουμε την τελική μάχη ενάντια στην GlaDOS. Οι Atlas και P-Body δίνουν το παρόν με το Cooperative Testing Initiative Multiball Mode τους ενώ οι πραγματικά μερακλήδες, θα ανακαλύψετε το κρησφύγετο του Ratman, ένα τραπέζι-κάτω-από-το-τραπέζι, οι εύστοχες βολές σας στο οποίο, μπορούν να εκτινάξουν το σκορ σας σε αστρονομικά ύψη. Μπαλιά και εκατομμύριο και δεν κάνω καθόλου πλάκα.

PP4Τρανός χαμός σε εξέλιξη

 

Θεωρώ πως μαζί με το South Park Super Sweet Pinball και το Iron & Steel, το Portal Pinball δίνει μια ολόφρεσκη, εξαιρετικά μελετημένη pinball πρόταση, η οποία είναι ικανή να σας διασκεδάζει και να σας σπαζοκεφαλιάζει για καιρό. Οι φίλοι της σειράς, θα χαρούν μάλιστα ιδιαίτερα να μάθουν πως έχει επιστρατευθεί το αυθεντικό voice-cast των δυο Portal (εκτός του J.K. Simmons, αλλά ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας!) και οι νέες ατάκες που ακούγονται, είναι διασκεδαστικότατες. Η αγνή, παθητικά-επιθετική μαυρίλα των σχολίων της GlaDOS που συνοδεύει κάθε αποτυχία μας, αποτελεί από μόνη της λόγο απόκτησης του τραπεζιού.

Μια εξαιρετική πρόταση, με υψηλό επίπεδο πρόκλησης και ένα από τα καλύτερα τραπέζια που μας έχει δώσει η Zen Studios μέχρι σήμερα.

Pros

  • Ίσως το καλύτερο, πλέον εξελιγμένο progression που έχει ενσωματώσει σε τραπέζι η Zen Studios μέχρι σήμερα
  • Το απολαυστικό voice-cast του Portal επιστρέφει με φαρμακερές ατάκες
  • Πληθώρα αποστολών και δυο εξαιρετικά mini-games, η επιτυχία στα οποία καθορίζει και την δυσκολία της τελικής μάχης με την GlaDOS
  • Απευθύνεται στους ιδιαίτερα μυημένους φλιπεράδες…

Cons

  • …κάτι που μπορεί και να λογισθεί στα αρνητικά του τίτλου, εάν έλθετε ανυποψίαστοι
  • Πιθανώς αδιάφορο στους τρεις ή τέσσερις ανθρώπους στον πλανήτη που αρνούνται να υποκύψουν στην γοητεία της GlaDOS
  • Δεν περιλαμβάνει πραγματικό κέηκ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 92%

92%

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL