HARDWARE

Μίνι οδηγός αγοράς PC

Στην ζωή μας, πρέπει να τα δοκιμάζουμε όλα. Επιπλέον, όλα όσα κάνουμε είναι αποτέλεσμα αποφάσεων που καλούμαστε να πάρουμε, αποφάσεις που πολλές φορές είναι φαινομενικά δύσκολες λόγω πολλαπλών επιλογών.Τα παραδείγματα άπειρα.Να χωθώ ή όχι στην ακολασία των interships; Τελικά, ο Νίτρος (στεγνό, ασάλιωτο δώσιμο) και οι παρεμβάσεις του Brother Bruce με ψήσανε να αφήσω τον εγκλημ…. *γκούχ* επαγγελματία μέσα μου, να εκδηλωθεί.Άλλα παραδείγματα.

Γάμος. Σιγά την δύσκολη απόφαση, αφού σε τύλιξε το γκομενάκι, παραδέξου το.
Δεν έχω καφέ. Και η βαρεμάρα δεν με αφήνει να ντυθώ και να σύρω το τομάρι μου μέχρι το Σούπερ Μάρκετ. Μια απόφαση ζωής.Αλλά η πιο σημαντική και ουσιαστική απόφαση που καλείται να πάρει το κάθε σωστό σερνικό στην ζωή του είναι να πάρει ένα PC ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ, χωρίς περιττά έξοδα.Το οποίο μας οδηγεί στο πιο μεγάλο φιλοσοφικό ερώτημα που απασχολεί το ανθρώπινο νού από την αρχαιότητα. Τι διάολο θα φορέσω για να πάρω σβάρνα τα μαγαζιά;

With that out of the way,

Καλώς ήρθατε, καλή ανάγνωση. Δεν είμαι επαγγελματίας, αλλά το μεράκι μου θα ήθελα να το μοιραστώ με την ταπεινή πλήν εξαιρετική κοινότητα που καταφέρανε και φτιάξανε τα παιδιά του RageQuit.Επειδή δεν ήξερα με τι θέμα να σας βασανίσω, αποφάσισα να σας πώ πως κάνω εγώ τις αγορές μου, και ελπίζω να φανώ χρήσιμος…

Ξεκινάμε λοιπόν, και η πρώτη ερώτηση που θέτει το καλαμάκι μου είναι:

Τι BUDGET διαθέτω; Βάσει αυτού, θα καθορίσουμε και τις αγορές μας. Υπάρχουν λύσεις για όλα τα βαλάντια. Εγώ προσωπικά, κάνω μια αγορά της τάξης των 600 Euro περίπου, και μετά ασχολούμαι με αναβαθμίσεις.

Next question. Τι θέλω να μου παρέχει το εν λόγω PC; Mε αυτό εννοώ φυσικά, εκτός από gaming και Overclocking, που εγώ θεωρώ defaults, θα βγάζει τον σκύλο βόλτα; Θα με ξυπνάει χαδιάρικα το πρωί; Και άλλες λιγότερο σημαντικές ερωτήσεις, όπως “Θα ασχοληθώ με encoding,Video processing, multitasking, κλπκλπ”;

ΜΑΝΑ ΜΟΥ, ΟΙ ΠΥΡΗΝΕΣ ΣΟΥ (CPU)

Δύο εταιρείες, πολλές επιλογές.

Ξεκινάω πάντα από εκεί, καθώς αυτό περιορίζει την search list των μητρικών σε τεράστιο βαθμό. Η αγορά λοιπόν του εγκεφάλου του PC σας, είναι πιο εύκολη υπόθεση από όσο θέλουν να πιστεύετε. Από την μία, η Intel έχει βγάλει τρείς σειρές επεξεργαστών, τους i3, i5 και i7. Mόνο τους iΒασίλη δεν έχει βγάλει ακόμα. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι προσφέρει η κάθε σειρά.

i3. H σειρά αυτή προσφέρει μέτριες επιδόσεις σε υψηλό κόστος. Για μένα, δεν έχει νόημα η αγορά του.
i5. Δυνατά gaming chips, παρέχουν αρκετή ισχύ και για πιο επαγγελματικές χρήσεις, επιτυγχάνοντας την χρυσή τομή. Για όσους διαθέτουν το χρήμα, πολύ καλή επένδυση.
i7. Ωμή επεξεργαστική ισχύς, με (δυσ)ανάλογα μεγάλο γδάρσιμο της τσέπης. Ελάχιστα games θα τον αξιοποιήσουν (Crysis 3, BF4), και κακά τα ψέματα, προορίζεται ξεκάθαρα για επαγγελματική χρήση. Αν γουστάρετε πάντως την επίδειξη και διαθέτετε βαθιά τσέπη, πάω πάσο.

Όσοι αρέσκονται σε Overclocking κλπ, κοιτάνε για την ένδειξη ‘k” στο όνομα του επεξεργαστή. Μεγάλο μείον η σχεδόν πλήρης απουσία συμβατότητας, κάτι που σημαίνει πως η αλλαγή CPU συνεπάγεται και αλλαγή μητρικής.

Στην άλλη όχθη, στέκει αγέρωχη η AMD. Δεν χτυπάει στα ίσια τον ανταγωνισμό, αλλά προσφέρει από λογική έως εξαιρετική σχέση κόστους/απόδοση. Από την μία έχουμε τις APUs, οι οποίες αν και δεν χτυπάνε τις επιδόσεις μιας “καθαρόαιμης” CPU, είναι φθηνές και μας λύνουν τα χέρια όσον αφορά το χτίσιμο ενός budget PC, με ικανοποιητικές επιδόσεις στο gaming.

Από την άλλη, οι FX CPUs είναι η χαρά του παιδιού, αφού έχουν όλες ξεκλείδωτους πυρήνες, έχουν άριστες επιδόσεις, ειδικά οι 8πύρηνοι δεν έχουν να ζηλέψουν σχεδόν τίποτα από τους αντίστοιχους της Intel, και λογικότατες τιμές. Στα σύν, η τρομακτική συμβατότητα των νέων CPU’s με παλαιότερες μητρικές.

ΜΗΤΡΙΚΗ

05mo

Η μάνα καλό είναι να μένει για πολύ καιρό, προσοχή στην επιλογή της. Έχοντας επιλέξει CPU, είπαμε πως αυτόματα ξέρουμε τι socket θα έχει η μητρική μας. With that out of the way, τσεκάρω το μέγεθος (mini ITX, Micro ATX, Full ATX-μαντέψτε τι προτιμάω- με βάση τι μου χρειάζεται)

Αριθμός και τύπος external ports, πόση RAM υποστηρίζει,αριθμός SATA ports, πόσες PCI θύρες διαθέτει, τι chipset έχει (βασικότατο, το chipset λειτουργεί ως “κραχτης” για το τι features υποστηρίζει η μητρική, δεν δηλώνει πως είναι καλύτερη). Εδώ θα σταθώ λίγο στις εταιρίες. H ASUS είναι μακράν η καλύτερη (και πιο ακριβή) επιλογή και για τις δύο πλατφόρμες, ακολουθεί η Gigabyte, η Asrock, και η MSI (την οποία έχω πάψει να εμπιστεύομαι σε AMD συστήματα)

ΚΟΥΤΙ

02MO

Φροντίστε ώστε το σπιτάκι του PC να είναι καθαρό και (όσο αυτό είναι δυνατόν) δροσάτο.

Το σπιτάκι λοιπόν που θα στεγάσει με αγάπη και ζεστασιά (not) το τουμπανάκι σας, είναι κυρίως θέμα προσωπικού γούστου. Που πρέπει να συνδυάζεται με μεγάλους χώρους για ευχέρεια κινήσεων κατά το βάλε βγάλε hardware,τρούπες για cable management, καλό airflow, θέσεις για μελλοντικές προσθήκες ανεμιστηρακίων, θέσεις για δίσκους, tool free εγκατάσταση και έλεγχος αν διαθέτει θύρα για άμεση πρόσβαση στο backplate, για εύκολη τοποθέτηση CPU cooler. Και κοιτάω να έχει θέση για το τροφοδοτικό χαμηλά. Τέλος, κοιτάω για τις κλασικές θύρες USB και έξοδο ήχου στο μπροστινό Panel. And that’s pretty much it.

ΚΑΤΙ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΧΑΣΑ…

03mo
Ά, ναί. RAM λοιπόν. Η πιό “περίεργη” από τις αγορές. Βασικά, ένα τυπικό gaming PC είναι οκ με 8GB RAM. Αν θέλετε όμως να είστε σίγουροι για το μέλλον, 16. Αν πάλι χρησιμοποιείτε εφαρμογές για Rendering, encoding, κάνετε multitasking, the moar,the better. Γενικά, με ταχύτητα στα 1600MHz είστε οκ. Αν έχετε αποφασίσει για APU όμως, εκεί τα πράγματα αλλάζουν αρκετά, καθώς θα ωφεληθείτε από RAM με πιο μεγάλες συχνότητες λειτουργίας. (1866-2133MHz) Αρκεί να υποστηρίζονται από την Μητρική (και οι RAM-πάντα έλεγχος της QVL της μητρικής για συμβατότητα-, και οι συχνότητες). Επίσης κοιτάμε για το μαγικό νουμεράκι CL9 στα timings. Τέλος, ελέγχω το heatsink να είναι αρκετά χαμηλό για να χωράει κάτω από το Fan της γομαροειδούς αερόψυξης που διαθέτει το PC μου.

GPU

Κύριος υπεύθυνος για την ψηφιακή ψυχαγωγία σας.

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Φροντίζω ώστε το κουτί να είναι μεγάλο, για να την χωράει. Όχι σαν τον Borracho που έκανε χημείες για να τα καταφέρει με την 760… Γενικά, κοιτάω τι σύστημα ψύξης έχει, για να μπορώ να την πειράξω χωρίς να ακούω ελικόπτερο μέσα στο δωμάτιο, και γιατί δεν θέλω να μου καλύπτει την δεύτερη PCI-e θύρα της μητρικής (σε περίπτωση μελλοντικής αγοράς μίας δεύτερης). Κοιτάω τι δίαυλο έχει (256-bit minimum), πόση VRAM (και τι τύπος. 2GΒ GDDR5 οπωσδήποτε κατ’ελάχιστον), κατανάλωση σε stock και σε ΟC settings, ψάχνωντας την χρυσή τομή υψηλής απόδοσης/ χαμηλή (όσο είναι αυτό δυνατόν) κατανάλωση.

HARD DRIVES

Ο ιδανικός συνδυασμός ταχύτητας και μεγάλου χώρου.

Εδώ δεν έχω πολλά να πώ, απλά η γνώμη μου είναι πως πλέον είναι must ένας SSD για το λειτουργικό σύστημα (128 GΒ είναι αρκετά), οπότε μαζέψτε φραγκα για αυτό, είναι σούπερ επένδυση. Συνοδέψτε με έναν HDD 640GB- 1TΒ για αποθήκευση εκπαιδευτικών βίντεο πάσης φύσεως. Η αγορά HDD έχει μείνει ψιλοστάσιμη όσον αφορά τα μοντέλα που υπάρχουν, αν και προσωπικά επιλέγω συνήθως WD ή Toshiba.

DVD/RW

Τσιμπήστε το φτηνότερο. Κατατοπιστικό, έτσι;

ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ

06mo

Θέλετε αξιοπιστία, όχι πυροτεχνήματα.

Τελευταίο κομμάτι του πύργου, και το πλέον σημαντικό. Πιστέψτε με , το πόσα Watt είναι δεν πρέπει να σας απασχολεί τόσο. Με 500Watt είστε σούπερ (αν υπερχρονίζετε βέβαια, το 650άρι και πάνω είναι must).

Kοιτάζω efficiency (Bronze,Silver,Gold,Platinum), τύπο καλωδίων ( Fully modular είναι ιδανικό για καλό cable management), τι απόδοση έχει στο 12V rail (που τροφοδοτεί την GPU και το 85-90% των υποσυστημάτων), αν έχει certification για SLI/Crossfire, τι προστασίες παρέχει, και βασικότερο όλων, ποιός το κατασκευάζει. Antec, OCZ, Corsair, Fractal design είναι μερικές αξιόλογες εταιρίες, υπάρχουν και άλλες εκεί έξω. Mην κόβετε λεφτά από το τροφοδοτικό, αφού όσο πιο μεγάλο efficiency έχει, τόσο λιγότερο ρεύμα πάει χαμένο, άρα και ο λογαριασμός της ΔΕΗ έρχεται σχετικά “ελαφρύτερος”.

Γενικά, δεν ξέρω αν βοήθησα καθόλου, αλλά η βασική μου συμβουλή είναι να ψάχνετε στα ίντερνετς ότι σας ενδιαφέρει για να δείτε αν αξίζει, και αν συμφέρει. H λέξη κλειδί που πρέπει πάντα να κυριαρχεί όταν αγοράζετε σύστημα κομμάτι-κομμάτι είναι “Ισορροπία”. Εδώ γύρω θα βόσκω.

23 Comments

  1. Καλημέρες αδερφέ Φραπέ ! Ωραίες οδηγίες !! Θα της έχω υπόψιν. Όσο περισσότερα ξέρουμε, τόσο καλύτερα. Και οι οδηγοί σου στο φόρουμ μας έχουν βοηθήσει πιο εξειδικευμένα πάνω σε συγκεκριμένα θέματα !

    Keep up the good work !

  2. Νομιζω οτι πλεον στους οδηγους αγορας θα πρεπει να εκλειψει η προταση για dvd ακομα και αν ειναι το φθηνοτερο.

    Η δικια μου προταση θα ηταν ενα εξωτερικο usb dvd που τροφοδοτειται μαλιστα απο τη usb θυρα. Λιγο ακριβοτερο αλλα ειναι ενα για ολα τα συστηματα μας και πλεον ενα περιφερειακο ανεξαρτητο απο τις αναβαθμισεις.

    Ειναι καιρος τα dvd να εξαφανιστουν οπως τα floppy drives

  3. Καλημερούδια.
    Ευχαριστώ παίδες, αλλά έχω γράψει κάτι τραγικό ο Γιωτόμπαλος. Συμβατότητα AMD ισχύει για παλιούς CPU’s με νεότερες μητρικές, όχι αυτό που έγραψα… Τι φελλός είμαι ώρες ώρες…

    Να ευχαριστήσω και τους Διαχειριστές του Forum (aka “τα Παιδιά”) για την φιλοξενία. Γενικά, εύχομαι να σας φανούν χρήσιμα τα λίγα μπλάμπλά μου. 🙂

  4. Θα εξαφανιστούν όταν πάψουν να αγοράζουν retail οι gamers. Εγώ λατρεύω το DVD, και το digital distribution στην Ελλάδα ακόμα είναι σε επίπεδα χαμηλά (με ανοδικές τάσεις, εννοείται), οπότε θεωρώ πως το DVD έχει ακόμα ζωή…

  5. Καλή αρχή Βασίλη και ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλα!! Πολύ ενδιαφέρων και κατανοητός οδηγός! 🙂
    (Note to myself: Άλλος ένας υποψήφιος για πρήξιμο όταν έρθει η στιγμή της αναβάθμισης, εικάζω 1-3 μήνες πριν την κυκλοφορία του έπους του Wiedźmin)

  6. κοντευει να μου βγει το ονομα οτι προωθω αθώους κορασίδους και τους σπρωχνω στα νυχια της στυγνης εργοδοσιας του pcm παλιοτερα και του ρεηκουί τωρα.
    δε θελει ιδιαιτερο ματι για να προσεξει κανεις την εξαιρετη σχεση γνωσεων/χιουμορ στα γραπτά του φραπέως, οποτε δε θεωρω οτι τον “εσπρωξα” προς τα δω. νομοτελεια λέγεται η λεξη που ψαχνουμε.

    οντοπικ, ωραιος οδηγος με “γενικες” αρχες, πολυτιμος πριν ξεχυθει κανεις σαν καμικαζι και χαθει μεσα στο δασος απο μαρκες, χαρακτηριστικα και τιμες.
    οταν αγοραζεις στοχευμενα, αγοραζεις καλυτερα (Μεγαλες Αληθειες απ τον B.B., τομος 4, σελ. 281)

  7. Όπως πάντα, το θέμα μου είναι να είμαι κατανοητός. Και ευχάριστος στην ανάγνωση, ένα στείρο κείμενο δεν έχει να δώσει κάτι… Οπότε εύχομαι να φάνηκα χρήσιμος με αυτά τα λίγα και απλά πραγματάκια. Τα οποία μου πήραν αρκετό καιρό να τα βάλω σε μία τάξη, και πάλι έκανα λάθη τραγικά.

    Στα σύν, η τρομακτική συμβατότητα των νέων CPU’s με παλαιότερες μητρικές.

    Αυτό είναι κάτι που αν το έλεγα παραέξω, θα με γιαουρτόνανε και όχι άδικα. Ισχύει το αντίστροφο.

    Brother Bruce, αγοράζεις στοχευμένα όταν ξέρεις τι ζητάς και δεν περιμένεις από τους άλλους να σε κάνουν μάγκα. Αυτός είναι ο σκοπός του άρθρου, σε πολύ γενικά πλαίσια.

    Μάνο, απλά ευχαριστώ. Αξίζετε χίλια μπράβο για την προσπάθεια που κάνετε, και νιώθω όμορφα που συμμετέχω.

  8. Και πού είναι ο οδηγός αγοράς της φραπεδιέρας και του καφέ? Πώς θα αξιοποιήσουμε το σύστημα που θα αγοράσουμε?
    Πέρα από την πλάκα, πολύ ωραίο και απολαυστικό κείμενο. Συγχαρητήρια και καλή αρχή και από μένα.

  9. ΠΩ πω πω πω πω! τι βλεπουν τα ματακια μου! review του φιλου μου του Φραπε! τελεια! αυριο πρωι, ψηνω καφεδαρα παρεα με το αρθρο σου!
    Θελω αυτη η εβδομαδα να ξεκινησει ομορφα! δεν το χαλαλιζω για Κυριακη βραδυ…..

  10. Πρωτο το αρθρο, ειδικα για πρωινο καφε!
    μια μικρη παρατηρηση… το pc που παρουσιαζει ο φιλος μας ο Φραπες, ως στανταρακι για gaming, νομιζω οτι κατα βαθος κυμενεται στο ανω του μετριου zone των gaming spec pcs…. ι5? 2gb ddr5 gpu? 8gb ram 1600+? τετοια spec ζητημα να εχει το 30%+- των users εδω μεσα :p…. wtf? οι υπολοιποι με bubble στο mame την βγαζουν?;)
    τεσπα, besides mild trolling, keep writing!

  11. Έξοχος Αδερφέ Φραπέ, καλότυχος και καλοτάξιδος στα Βυζαντινά καντούνια μας 🙂

    ΥΓ Ένα απολύτως φυσιολογικό και σεμνό σύστημα. Και δεν υπάρχει κανένα θέμα με την 760. Με δυο διακριτικές σφαλιάρες και τέσσερα ευχέλαια μια χαρά χώρεσε στο στουπωμένο μου κουτί 😀

  12. Παιδιά, σας ευχαριστώ όλους, τον κάθε έναν ξεχωριστά.

    Δεν ξέρω τι να γράψω, βλέπω το όνομά μου πλάι στο “συντάκτης”, και δεν ξέρω πως να αντιδράσω. Όχι, δεν την είδα κάπως, αλλά όταν σου δίνουν την ευκαιρία άτομα που θεωρείς bigger than life λόγω του γνωστού εντύπου, του οποίου τυγχάνω αναγνώστης από το 1991, έρχεται “κάπως” όλο αυτό.

    Προσωπικά, χαίρομαι που συμμετέχω και εγώ με το -εκάστοτε- λιθαράκι μου στο RageQuit. Είναι μακράν το πιό “ζεστό” και φιλικό forum που έχει υπάρξει. Nuff said. *Σνίφ* -σκούπισμα μύτης με το μανίκι-, με συγκινήσατε, άτιμα.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL